Rize Ayder Yaylası Nerede? Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?

0
3452

Türkiye’nin kendine has şivesi, fıkraları, lezzetli yemekleri, çayı ve yeşilin her tonunu barındıran eşsiz doğasıyla en ilgi çeken yerlerinden birisi olarak Karadeniz Bölgesi her daim adından söz ettiriyor.

Karadeniz Bölgesi’nin en dikkat çekici yerlerinden birisi olarak öne çıkan Ayder Yaylası’nın ünü ise ülke sınırlarını aşmış durumda.

Rize’de gezilecek yerlerin başında gelen bu yayla 1300 metrelik bir rakıma sahip.

Rize’deki Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde kalan yayla merkezden 20 kilometre kadar daha güneyde konumlanıyor.

Sırtını yasladığı Kaçkar Dağları’nın heybetli manzarası eşliğinde Ayder Yaylası’na gelerek kaplıcaya girebilir, ormanda doğa yürüyüşü yapabilir ve şelalelerin verdiği serinliğe kendinizi bırakabilirsiniz.

Yaylada yılın 12 ayı boyunca konaklama imkanı bulunuyor. İsterseniz ahşap bungalov evlerde isterseniz de yerel halkın işlettiği küçük pansiyonlarda kalabilirsiniz. Yılın her dönemi turizme açık olmasının yanı sıra özellikle bahar aylarında kalabalık turist kafilelerinin yaylaya akın ettiğini görebilirsiniz.

Ayder Yaylası ile ilgili bilgileri sizler için derledik.

Ayder Yaylası Nerede?

Ayder Yaylası, Rize
Ayder Yaylası, Rize

Karadeniz Bölgesi’nin en güzel yaylalarından biri olan Ayder Yaylası eşsiz doğasıyla dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelenlere kucak açıyor.

Yayla denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Ayder Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 19 kilometre mesafede konumlanıyor.

Ladin, çam, köknar, kayın, gürgen ve kestane ormanlarıyla çevrili olan Ayder Yaylası eşine az rastlanacak zenginlikte bir bitki örtüsüne sahip.

Vadi içerisinde bulunmasının yanı sıra Bulut, Aşıklar ve Gürgendibi şelalelerine de ev sahipliği yapıyor. Yılın her zamanı yemyeşil görünen yayla adeta bir oksijen deposu.

Yaylanın içerisinden Kavron Deresi akıyor. Derenin etrafında piknik yapan ve kamp kuran kitleleri görebilirsiniz.

Ayder Yaylası-Kış, Rize
Ayder Yaylası-Kış, Rize

Yaylada konaklamak isterseniz 1220 metrelik rakımda sıralanan konaklama tesislerinden bütçenize uygun olanını seçebilirsiniz. Ahşaptan yapılan bungalov yayla evleri veya ailelerin işlettiği küçük pansiyonlarda kalabilirsiniz. Buradaki konaklama tesisleri yılın 12 ayı boyunca turistlere hizmet veriyor. Ayrıca bir adet da tarihi kaplıcası olan Ayder Yaylası’na çıktığınızda kaplıcanın şifalı sularından yararlanabilirsiniz.

Rize’nin en gözde tatil yeri olarak kabul edilen Ayder aynı zamanda pek çok tırmanışçıya da ev sahipliği yapıyor. Kaçkar Dağları’nın kuzey tırmanışlarının yayladan başlatıldığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Kaçkar Dağları’nın manzarası eşliğinde yeşilin her tonunu görerek sakin ve bol oksijenli bir tatil yapmak istiyorsanız Ayder Yaylası tam size göre.

Ayder Yaylası’nın Tarihi

Ayder Yaylası-Kış, Rize
Ayder Yaylası-Kış, Rize

13. yüzyıla dayanan bir geçmişe sahip olan Ayder Yaylası her daim görenleri kendisine hayran bıraktıran bir güzelliğe sahip.

13. yüzyıldan beri yerleşim yeri olarak kullanılsa da yaylanın en kalabalık zamanlarının 1800’lü yıllarda başladığı biliniyor.

Yaylada Halalılar adı verilen bir topluluğun yoğun olarak yaşadığı söyleniyor. Yaylada yer alan tarihi kaplıcanın da bu topluluk tarafından yaptırıldığı biliniyor. 320 yıl önce yaptırılan kaplıca günümüzde de turist kafilelerinin ilgisini çekiyor.

Her yıl mayıs ayında ve eylül ayında yaylaya çıkan Halalılar ile ilgili pek çok rivayet mevcut. Bu topluluğun Ayder Yaylası’nda keyifli vakit geçirdiği, her yıl Mayıs ve Eylül ayında yaylaya çıktığı ve yaylaya çıkarken çeşitli eğlenceler düzenledikleri de günümüze kadar ulaşan bilgiler arasında yer alıyor.

Günümüzde tam bir turizm cenneti olarak kabul gören Ayder Yaylası’nın devlet tarafından koruma altına alınarak milli park unvanı elde ettiği biliniyor.

Ayder Yaylası Kaplıcaları

Şelaleleri ve gür ormanlarının yanı sıra şifalı su kaynaklarına da ev sahipliği yapan Ayder Yaylası tarihi bir kaplıcayı da bünyesinde barındırıyor.

19. yüzyıldan günümüze kadar gelen bu kaplıcadaki su sıcaklığının 50 derece seviyesinde olduğu biliniyor. 250 metre kadar derinlikten çıkan bu şifalı sudan yararlanmak için ülkenin dört bir yanından turistler akın ediyor.

Kaplıca tesisi 40 kişilik sıcak su havuzlarından, basınçlı su alanlarından ve çeşitli yeme içme tesislerinden oluşuyor.

Ayder Yaylası kaplıcasının romatizma, egzama, cilt hastalıkları, kalp hastalıkları ve sindirim sorunları gibi pek çok sağlık problemine derman olduğu biliniyor.

Siz de şifa bulmak istiyorsanız kaplıcanın tesislerinde hazır bekleyen doktorlardan destek alabilirsiniz.

Ayder Yaylası Festivalleri

Ayder Yaylası, Rize
Ayder Yaylası, Rize

Yeşilin bin bir tonuna ev sahipliği yapan doğa harikası Ayder Yaylası’nda kaplıcalarda şifa bulurken yılın belirli zamanlarında düzenlenen festivallere katılarak eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Genç, yaşlı herkesin kendisine yapacak bir şeyler bulabildiği bu festivallerin takvimini takip ederek tatilinizi festivale denk getirebilirsiniz. Yaz ve kış mevsiminde ayrı ayrı festivaller düzenlenen Ayder’de siz de neşeli kalabalığın arasına karışabilirsiniz.

Yaz mevsiminde düzenlenen Boğa Festivali ve kış mevsiminde düzenlenen Kardan Adam Festivali bölgede en çok ilgi çeken iki festival olarak öne çıkıyor. Bu iki festivale ek olarak her yıl haziran ayında tertiplenen

Büyük Ayder Şenlikleri ise en büyük çaplı organizasyon olarak biliniyor. Şenlik başlamadan önce yaylada çok sayıda çadır kampı kuruluyor. Bu dönemde Ayder Yaylası o kadar kalabalık oluyor ki bungalov evlerde ve pansiyonlarda konaklama imkanı bulmak oldukça zor oluyor. O yüzden aylar öncesinden rezervasyon yapmanızı öneriyoruz.

Ayder Yaylası Doğa Sporları

Geniş bir vadinin içine kurulu olan Ayder Yaylası spor severler için eşi benzeri az bulunacak kadar güzel bir yer.

Burada gür ormanlara dalarak doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Kış mevsiminde yaylaya çıkarak kayak yapabilirsiniz.

Ayder Yaylası çok sayıda şelaleye de ev sahipliği yapıyor. Palovit Şelalesi ve Fırtına Deresi’nin serin sularında rafting yapabilirsiniz.

Dilerseniz vadinin içerisinde bulunan ve daha küçük bir alanı kaplayan Sal ve Pokut Yaylası’na giderek doğa yürüyüşünüzü sürdürebilirsiniz.

Ayder Yaylası’nda hem doğayla iç içe sporunu yapabilir hem de bol bol oksijen depolayarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Doğada sporunu yaptıktan sonra Ayder balı, laz böreği, hamsi, muhlama, mısır ekmeği, turşu kavurması gibi birbirinden leziz ve sağlıklı Karadeniz yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.

Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?
Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Karadeniz’in en güzel illerinden biri olan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında yer alan Ayder Yaylası’na ulaşmak için pek çok seçenek bulunuyor.

Çamlıhemşin’den yaklaşık 19 kilometre mesafede yer alan Ayder 1350 metrelik bir rakıma sahip. Ayder Yaylası’na özel aracınızı kullanarak gitmek isterseniz Karadeniz sahil yolunu kullanmanız gerekiyor.

Konum olarak Rize ve Trabzon’a yakın olan Ayder Yaylası ile Rize arasında 56 kilometre ve Trabzon arasında da 150 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Rize’den yola çıkarsanız 1 saate yakın bir sürenin sonunda yaylaya ulaşabilirsiniz.

Arabayla Ayder Yaylası’na gidebilmek için Karadeniz sahil yolunda giderken Ardeşen Fırtına Köprüsü’nden geçmeniz gerekli. Buradan sonra Çamlıhemşin Ayder Kaplıcaları yönüne saparak Çamlıhemşin’e ulaşıyorsunuz. Buradan 19 kilometre kadar yol kat ederek Ayder Yaylası’na çıkabilirsiniz.

Çamlıhemşin’den Ayder’e kadar yol boyunca Fırtına Vadisi’nden geçeceğinizi belirtmemiz gerek. Vadinin eşsiz manzarası eşliğinde keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Eğer Ayder Yaylası’na uzaktan gelecekseniz ve zamanınızın karayolunda geçmesini istemiyorsanız hava yolunu da tercih edebilirsiniz. Trabzon Havalimanı’na uçakla iniş yaptıktan sonra havaalanındaki Havaş ya da diğer minibüsleri kullanarak Pazar ilçesine gidebilirsiniz. Pazar ilçesine geldikten sonra buradan Ayder’e ve Çamlıhemşin’e götüren minibüslere binerek yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız