Şangay’da Gezilecek Yerler

0
1275

Çin’in ünlü şehirleri, hem doğal güzellikleri hem de canlı sosyal hayatı ile yerli ve yabancı çok sayıda turisti kendine çekiyor.

Şangay, doğu ve batının bir araya geldiği Çin’in en büyük ticaret merkezi. Şangay’ın her köşesinde lezzet dolu yemekler, modern bir mimari, kültür mekanları ve alışveriş merkezleriyle karşılaşacaksınız.

Şangay’daki çeşitliliğe dünyada çok az yerde rastlanabilir. Şangay çok yönlü bir şehir. Dünyanın en yüksek gökdelenlerine, lüks mağazalara ve popüler bar ve restoranlara ev sahipliği yapan Şangay’da bambu direklerine asılmış çamaşırları ve yerel halkın geleneksel sokak evleriyle dolu dar geçitlerine de rastlarsınız.

Şangay ile ilgili bilinmesi gereken ulaşım, konaklama ve yemek rehberi detayları için Şangay Seyahat Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

[awesome-weather location=”Şangay” size=”tall” units=”C”]

 

Şangay’da Gezilecek Yerler

Tarihi Eserler

Yeşim Buda Tapınağı

Yeşim Buda Tapınağı Şangay Çin

Şangay’ın Anyuan Lu bölgesindeki güzel Yeşim Buda Tapınağı, keşiş Huigen’in Burma’dan getirdiği iki Shakyamuni heykeline ev sahipliği yapmaktadır.

1828 yılında inşa edilen orijinal tapınağın yerine 1928 yılında yenilenerek inşa edilen mevcut bina, üç salona ve iki avluya ayrılmıştır ve görkemli cennet krallarının heykelleri ve iki Shakyamuni heykeli ile tanınan görkemli Cennet Kralları Salonu’nu (Tian Wang Dian) da içinde barındırmaktadır.

Beyaz yeşimden oyulmuş bu etkileyici heykellerden biri, Budist el yazmaları koleksiyonunun da bulunduğu Wentang Ana salonunda (iki küçük heykel batı avlusunda) yaklaşık iki metre yükseklikte duruyor.

Ayrıca 18 Luohan figürü ile birlikte Üç Dönem Budaları ile büyüleyici Büyük Kahraman Salonu (Daxiong Baodian) da ilgi çekicidir.

Longhua Tapınağı ve Pagoda

Longhua Şangay Çin

Şangay’ın güneybatısındaki hoş bir parkta bulunan muhteşem Longhua Tapınağı, Çin’deki en eski dini yerlerden biri olmaya devam ediyor.

Milattan sonra 402 civarında yakındaki 40 metre yüksekliğindeki ahşap ve tuğla pagoda ile inşa edilen bu önemli ibadet yeri tarih boyunca birçok kez tahrip edildi ve yeniden inşa edildi. Bugünkü yapı ise 10. yüzyıla dayanıyor.

Mekan hala Budist törenleri için düzenli olarak kullanılıyor ve Buda heykeli ile geniş Maitreya Salonu (Mile Dian) da dahil olmak üzere beş büyük salondan oluşuyor: Dört Cennet Kralı’na adanmış Göksel Kral Salonu (Tian Wang Dian) ve ince heykelleri ve 16. yüzyıldan kalma bir ziliyle Büyük Bilgenin Büyük Salonu (Daxiong Baodian).

Diğer önemli noktalar arasında, hala özel durumlarda kullanılan ve tarihi 1382 yılı öncesine dayanan iki metre uzunluğunda beş tonluk bir zili olan Çan Kulesi; eski el yazmaları ve tören enstrümanları ile Kütüphane; ve altın boyalı 500 adet Luohan Budasının etkileyici manzarası.

Jing’an Tapınağı

Jing’an Tapınağı Şangay Çin

Jing’an Tapınağı çok dikkat çekici bir mekân.

Meydana ücretsiz olarak girip ve merkezde bulunan büyük bir vazoya para atarak ibadet eden birçok kişiye tanıklık edebilirsiniz. İnsanlar burada tütsü yakıyor ve dua ediyorlar.

Tapınak aslen milattan sonra 240 yılında yapılmış, ancak 1200’lerin başlarında şu anki konumuna getirilmiş.

İçeride, Çin’deki en büyük Yeşim Buda’sını görebilirsiniz.

Ayrıca tarihi 1300’lerin ortasına kadar uzanan büyük bir çan da bu tapınakta bulunuyor.

Müzeler

Şangay Müzesi

Şangay Müzesi Çin

1952 yılında kurulan Şangay Müzesi, Çin’in en önemli klasik Çin sanatı müzesi olmaya devam ediyor.

Sanat eseri niteliğinde olan modern bir binada – eşsiz yuvarlak üst kısım ve kare tabanı dünyanın geleneksel Çin kavramlarını kapsar – müzenin dört katı, tarih öncesi kültürlerden 19. yüzyıla kadar bronz ve seramiklerin etkileyici görüntülerini, mürekkep çizimlerini, hat sanatı ve mühürler, ayrıca etnik azınlıklardan büyük sanat koleksiyonlarını içermektedir.

Aynı zamanda büyük yeşim, madeni paralar, Ming ve Qing dönemlerine ait mobilyalara (1368-1912) ve iyi stoklanmış bir hediyelik eşya mağazasına ev sahipliği yapmaktadır.

Pazartesi günleri kapalı olan müze salı-perşembe günleri arasında saat 9.00-17.00 arasında ziyaret edilebilir. Günde 8000 ziyaretçiye kadar müzeye girişler ücretsiz!

Parklar, Meydanlar ve Önemli Bölgeler

Şangay’ın Mesire Yeri: Rıhtım

Wàitan Rıhtım Şangay Çin

Çince Wàitan denen rıhtım bölgesi Huangpujiang Nehri‘nin batı kıyısında uzanan hoş ve geniş bir mesire yeridir.

Bölge, Avrupa havasına sahip olduğu için (bir zamanlar kentin uluslararası yerleşiminin bulunduğu yerdi) restoranlar, butikler, galeriler ve ofislerin bulunduğu birçok eski İngiliz ve Fransız binasını barındırmakta.

Özellikle turistler arasında popüler bir bölge ve günün her saati kalabalık.

Bölgede Gotik, Romanesk, Barok, Neoklasik ve Rönesans etkileri dahil olmak üzere çeşitli tarzlarda inşa edilmiş 52 eşsiz bina bulunuyor.

Güneyden kuzeye doğru uzanan binalar, sırasıyla, görkemli kubbesi ve çan kulesiyle liman gümrük idaresi, eski Peace Hotel, Çin Merkez Bankası ve HSBC’nin eski merkezidir.

Bölgenin kuzey ucunda bulunan Huangpu Parkı 1886’da açılmıştır ve ülkenin en eski şehir parkı olmasıyla ünlüdür.

Burası ziyaret etmek için güzel bir yer ve aynı zamanda bölgenin tarihini anlatan enteresan bir müzeye de ev sahipliği yapıyor.

Rıhtımda bir tekne turuna çıkabilir ve Huangpujiang ve Yangtze nehirlerinin birleştiği bölgeyi keşfedebilirsiniz.

Yu Bahçesi

Yu Bahçesi Şangay

1559 yılında yapılan ve Mutluluk Bahçesi olarak da bilinen görkemli Yu Bahçesi (Yù Yuán) eski şehrin kuzeydoğusunda 20.000 metrekareden büyük bir alanı kaplıyor ve bir dış ve bir iç bahçeden oluşuyor.

En eski bölüm Dış Bahçe’dir ve 18. yüzyılda parkın ana salonu olan Sansui Tang eklenmiştir.

En bilinen bina, Küçük Kılıçlar Şirketi’nin (Xiaodao Hui) Şangay’ı yönettiği dönemde 1853-1855 yılları arasında genel merkez olarak kullandığı Bahar Salonu‘dur.

Büyük tarihi öneme sahip bahçenin bu bölümündeki yapay kayalar, ana bahçe tasarımcısı Zhang Nanyang’ın bugüne dek korunan tek eseri.

Yeni ve çok daha küçük olan İç Bahçe 1709’dan kalmadır ve klasik bir Çinli yazar bahçesinin tipik özelliklerini içerir: çekici küçük pavyonlar, dekoratif taşlar ve minyatür dağ siloları, bölme duvarları ve küçük göletler ve hatta zengin bir şekilde dekore edilmiş bir tiyatro sahnesi.

Doğunun İncisi Kulesi

Doğunun İncisi Kulesi Şangay Çin

Şangay’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Huangpu Nehri’nin doğu yakasında yer alan Pudong-Park’taki 468 metre yüksekliğindeki Doğunun İncisi Radyo ve Televizyon Kulesi (Dongfang Míngzhuta).

Nehir ve yeni şehrin mükemmel manzarasının yanı sıra, tarihi rıhtım sahil şeridinin muhteşem manzarası da sizi burada bekliyor.

1991 yılında inşa edilen kule, adını, en büyüğünün ismi “Uzay Modülü” olan ve cam tabanlı bir dış güverte ile 350 metre yükseklikte gözlem imkanı veren 11 farklı boyutta birbirine bağlı küreden alır.

Kulede mükemmel manzaralı dönen bir restoran da bulunuyor.

Diğer ilgi çekici yerler arasında bir alışveriş merkezi, muhteşem manzaralara sahip odalar sunan Space Hotel ve eğlenceli bir sanal gerçeklik hız treni bulunmaktadır.

Kuleye gidemeseniz bile geceleri büyüleyici bir ışık gösterisinin bir parçası olarak aydınlatılan bu yapıyı şehrin değişik yerlerinden izlemenin zevkini çıkarabilirsiniz.

Nanjing Yolu

Nanjing Yolu Şangay Çin

Şangay’ın ana alışveriş caddesi olan Nanjing Yolu (Nánjing Lù), 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir.

Yol Zhongshan Lu’dan batıya doğru birkaç kilometrelik mesafe boyunca uzanıyor.

Bu büyük yaya dostu cadde boyunca, Çin temalı hediyelik eşya satan sokak satıcılarından geleneksel sanat eserleri satan pahalı butiklere ve çok sayıda büyük alışveriş merkezi ve mağazaya kadar akla gelebilecek her tür alışveriş imkanını bulabilirsiniz.

Burası aynı zamanda birçok restoran ve sinemaya da ev sahipliği yapan yoğun bir eğlence bölgesi ve sokak performansları için de bir merkez (sokakların festivaller ve havai fişekler için odak noktası haline geldiği Çin Yeni Yılı gibi önemli tatillerde ziyaret etmek özellikle eğlencelidir).

Keşfedilecek başka bir alışveriş bölgesi ise eski şehrin havasının bir kısmını koruyan, zengin çeşitliliğe sahip bir yaya bölgesi olan Xintiandi.

Halk Meydanı

Bir zamanlar kentin hipodromu olarak inşa edilen Halk Meydanı (Rénmín Guangchang), yıllar boyunca Şangay’ın önde gelen kamusal alanına dönüşmüştür.

Yeni Şangay Belediye Sarayı’na, Şangay Müzesi’ne ve son teknoloji Grand Tiyatrosu‘na da ev sahipliği yapan meydan, şehri gezmeye başlamak için mükemmel bir mekandır.

Hem mevcut hem de planlı binaları gösteren muhteşem görüntüler ve modeller (360 derecelik bir sinema salonu) bulabileceğiniz mükemmel Şangay Kentsel Planlama Sergi Merkezi’ni de burada ziyaret etme imkânı bulacaksınız.

Bu modern metropolün büyüleyici bir kuş bakışı perspektifi için üst galerilerdeki devasa ölçekli modeli mutlaka görmelisiniz.

Şangay Dünya Finans Merkezi

Şangay Dünya Finans Merkezi Şangay Çin

Şangay Dünya Finans Merkezi, şehirdeki ikinci en yüksek bina ve en tanınmış cazibe merkezlerinden biri. Şişe açacağı gibi görünen bir bina.

Gözlem güverte 97. ve 100. katlarda yer almaktadır.

Sadece bir tarafa bakabildiğiniz için 360 derecelik tam görünüm sunmaz. Ancak İnci Kulesi nehrin en güzel manzaralarını sunmaktadır.

İnci Kulesinin tepesini görmenizi sağlayan 55 metre uzunluğunda (60 metre) bir cam zemin mevcuttur.

Gözlem güvertesine kadar gitmemeyi tercih ederseniz, Park Hyatt Hotel’in 87. katında, elinizde bir kokteyl ile manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bir kokteyl barı vardır.

Şangay Sirk Dünyası

Şangay Sirk Dünyası Çin

Altın bir kasa biçiminde tasarlanan arena, 1.638 kişilik bir kitleye ev sahipliği yapıyor ve en gelişmiş sahne olanakları, aydınlatma ve ses ekipmanlarına sahip bir sirk.

Şangay Sirki

Hem yerli hem de uluslararası sirk gösterileri, şarkı performansları ve dans gösterileri, akrobasi ve Şangay Uluslararası Sihir Festivali ve Yarışması’na ev sahipliği yapıyor.

Burada gerçekleştirilen iki popüler gösteri “ERA: Zamanın Kavşağı” ve “Mutlu Sirk”.

Şangay Sirk

Sanatçılar, çarpıcı Çin akrobatik gösterilerini, dövüş sanatlarını ve dansı müzik, ses aydınlatması ve ayrıca bir su perdesi içeren diğer özel efektlerle mükemmel bir uyum içinde sergiliyorlar.

Gondol Gezisi

Zhujiajiao Şangay Çin

Doğal ve sakin su kasabası Zhujiajiao‘da bir gondol gezintisi yapmadan Şangay geziniz eksik kalacaktır.

90 dakikalık özel bir gezi, güzel manzarası ve karizmatik geçitleri ile sizi antik su köyüne götürür.

Ayrıca, Zhujiajiao sakinlerinin günlük işlerini su yoluyla yaptıklarına da tanıklık edebilirsiniz.

Gondol yolculuğunuzdan sonra antik kentte eşsiz hediyelik eşyalar alabileceğiniz geleneksel binalar, eski dükkanlar ve el sanatları tezgahları bulunmakta.

Disneyland

Shanghai Disney Resort, yetişkinler ve çocuklar için modern bir parka sahip ve ayrıca iki otele sahip.

Oyuncak Hikayesi Oteli’nde iki restoran ve bir bahçe ile avlu veya tema parkı manzaralı odalar bulunmakta.

Şangay Disneyland Otel’de üç restoran, bir salon, kapalı havuz, Sihirli Krallık Kulübü’ne erişimi olan odalar ve göl, bahçe veya tema parkı manzaralı odalar bulunmakta.

Burada Disney karakterleri ile tanışabilir, Dilek Yıldızı Parkı’nı ziyaret edebilir veya alışveriş yapabilirsiniz.

Yavaş Yaşam Bölgesi

Jiading Bölgesi, sakin ortamı nedeniyle Şangay’ın yavaş yaşam bölgesi olarak kabul edilir.

Ming Hanedanı Bahçesi, Jiading Müzesi, Jiading Nanjing Konfüçyus Tapınağı, Song HanedanlığıLotus Kulesi ve diğer etkileyici anıtlarla çevrilidir.

Ziyaretçiler, şehrin her yerine rahat ulaşım sağlayan Motel Şangay’da konaklama yapabilirler.

İpek Eğirme Fabrikası

Çin yıllar boyunca ipek üretimi ile ün kazanmıştır.

Şangay’da yapılacaklar listenizin başına ipek eğirme fabrikasını koymalısınız.

Suzhou’daki 1 Nolu İpek Fabrikası’na yapılan bir tur, bu hassas malzemenin ipek böceklerinden nasıl üretildiğine dair ilk elden bir fikir veriyor.

Burada, eski tarz makineler ile ipeğin nasıl üretildiğini ve bitince hafif ve çok sıcak olan el yapımı ipek yorganın yapım sürecini görebilirsiniz.

Suzhou’nun Klasik Bahçeleri

Suzhou’nun Klasik Bahçeleri Şangay Çin

Suzhou, Jiangsu eyaletinde, Şangay’ın hemen batısında yer almaktadır.

Sadece bir bahçeler şehri değil aynı zamanda bir nehir ve kanal şehri olan Suzhou “Doğu’nun Venedik’i” olarak da adlandırılır.

Şehir, çoğu milattan önce 6. yüzyıla kadar aristokratlar ve varlıklı iş insanları tarafından özel kullanım için inşa edilmiş klasik bahçeleriyle dünya çapında bir ün kazanmıştır.

Bahçelerin en büyüğü, dört hektarlık bir alan olan Humble Yönetici Bahçesi (Zhuo Zheng Yuan) olup 1522’de Ming Hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız