M.Ö. 315 yılında Büyük İskender’in üvey kardeşi Makedonya Kralı Kassandros tarafından kurulan şehrin Yunanca adı Thessalos’tur. Bu da Kassandros’un eşinin ismidir.
Selanik, uzun yıllar Osmanlı himayesinde kaldıktan sonra Yunanistan’a geçmiştir.
Günümüzde Yunanistan’ın Atina’dan sonra gelen ikinci büyük şehridir.
Türkler için Selanik’i önemli kılan ise, Atatürk’ün doğum yeri olmasıdır. Türklerin şehri ziyaret sebeplerinden biri de Atatürk’ün doğduğu evi yakından görmek istemeleridir.
Selanik Nerede?
Yunanistan’da bulunan Selanik, ülkenin kuzeydoğusunda, Makedonya bölgesi olarak bilinen bölgede yer almaktadır. Denize kıyısı vardır ve Selanik Körfezi’nin girişinde bulunmaktadır.
Selanik’e Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Selanik’e seyahat etmek için hava yolu ve kara yolu ile gidebilirsiniz. Direkt ve aktarmalı uçuşları ya da otobüs, özel araç gibi alternatifler arasından tercihinizi yapabilirsiniz.
Selanik’e Otobüs İle Ulaşım
İzmir ve İstanbul’dan Selanik’e sık aralıklarla sefer düzenlenmektedir. Hatta ülkemizde Yunanistan’ın en yoğun sefer düzenlenen şehri Selanik’tir. Ulusoy ve Metro Turizm sefer düzenleyen otobüs firmalarından bazılarıdır.
Selanik Otobüs Terminali Ktel Macedonia, sahil şeridinde bulunmaktadır. Terminalden şehir merkezine 8, 12 ve 13 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz.
obilet üzerinden Selanik otobüs bileti alma işlemlerinizi pratik şekilde halledebilirsiniz.
Selanik’e Uçak İle Ulaşım
Selanik Uluslararası Havalimanı hem askeri hem de özel uçuşlar için faaliyet gösteren bir havalimanıdır. Şehir merkezi ile havalimanı arası 45 dakika sürmektedir. 78 numaralı otobüsler ve taksi ile şehir merkezine rahat şekilde ulaşım sağlanabilir.
Türk Hava Yolları ve Aegean Havayolları, Selanik’e aktarmasız uçuş düzenleyen firmalardır. İstanbul’dan direkt; Ankara, Antalya, Adana, İzmir, Alanya ve Şanlıurfa’dan ise aktarmalı uçuşlar düzenlenmektedir.
Selanik uçak bileti alma işlemlerinizi obilet üzerinden hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Selanik’e Bireysel Araç İle Ulaşım
Selanik’e bireysel aracınızla gitmek de mümkündür. Fakat bunun için yeni çipli ehliyete ya da uluslararası geçerliliği olan ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Konsolosluğa vize almak için gittiğinizde özel araçla seyahat için gerekli olan evrakları öğrenip, toparlayabilirsiniz.
Edirne üzerinden Ä°psala Sınır Kapısı‘ndan geçerek; DedeaÄŸaç, Gümülce gibi ÅŸehirlerden geçip, Selanik’e varabilirsiniz.
İstanbul’dan 7 saat, İzmir’den 10 saat, Ankara’dan 11 saat süren bir yolculuk sonunda Selanik’e ulaşabilirsiniz.
Selanik’te Gezilecek Yerler
Yapısı ve konumu ile İzmir’e çok benzeyen Selanik’te görülmesi gereken ilk yer, Atatürk’ün evidir. Hatta şehre geliş sebeplerinin başında yer alır. Atamızın evinin yanı sıra; görülmesi gereken önemli mimari ve tarihi eserler de vardır.
Şehrin farklı bölgelerine konumlanmış olan Beyaz Kule, Galerius Kemeri, Aristotelous Meydanı, Aya Dimitri Kilisesi, Azize Sofya Kilisesi, Yorgo Rotundası ve Yedikule gibi yapıları mutlaka görmeli ve ziyaret etmelisiniz.
İzmir’e en çok benzetilme sebeplerinden biri olan Kordon boyunda yürüyüş yapmayı da unutmayın.
Türk tarihi için de vazgeçilmez bir konumu olan Selanik’te Görülmesi Gereken Yerler hakkında yazımızdan ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.