Şırnak’ın Meşhur Yemekleri

0
1075

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer almasına rağmen yöresel Şırnak mutfağı, Doğu Anadolu mutfaklarından çokça izler taşıyor. Şırnak’ın et ve etli yemeklerin başrolde olduğu, tahıl ve bakliyatların çokça pişirildiği, hamur işlerinin sofralardan eksik olmadığı nefis bir mutfağı var.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin mutfağı en az bilinen illerinden biri olsa da Şırnak’ta adına değil ama tadına aşina olduğunuzu düşündüğüm, keşfedilmeyi bekleyen pek çok lezzet var.

Şırnak’a giderseniz sirik otu ile aromalandırılan peynirinden tatmadan ve almadan, Süryani köylerinde yapılan ev şaraplarından içmeden dönmeyin derim.

Hadi gelin Şırnak mutfağının isimleri ile hafızaları zorlayacak en meşhur lezzetlerine doğru mini bir keşif yolculuğuna çıkalım.

Şırnak’ın Meşhur Yemekleri

Mahmılatık

Geleneksel Şırnak mutfağının yapımı en zahmetli lezzetlerinden biri olsa gerek mahmılatık. İçinde bulgur, su ve şalgam bulunan mahmılatık aslında Şırnak usulü bir tür turşu.

Hazırlanan özel karışım süzüldükten sonra küplere basılıyor. Soğuduktan sonra da üzeri mayalı bir hamurla kapatılıp 40 gün bekletiliyor.

Konduğu sofraya farklı bir renk ve tat katan mahmılatık, Şırnak’ta tadılacaklar listenizde mutlaka olsun. Çünkü başka bir yerde bulmanız neredeyse imkansız.

Kutlık

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hemen hemen ilimizin kendine has bir içli köfte tarifi var.

Kutlık da iç harcında kıyma ve bulgurun haricinde yarma da bulunan Şırnak usulü nefis bir içli köfte.

Tek başına da güzel ama benim önerim kutlığı üzerine biberli yağ gezdirilmiş yoğurta banarak yemenizden yana.

Meyre

Yoğurtlu soğuk çorbaların en lezzetlilerinden biri de Şırnak’ın meyresi ya da nam-ı diğer mehir çorbası.

Dövmenin haricinde içine pancar ve kabak eklenerek yapılan meyre özellikle yaz aylarında Şırnak sofralarından eksik olmuyor.

Siz de yaz sıcaklarında içinizi ferahlatacak bir kase çorba arıyorsanız meyreden şaşmayın derim.

Suryaz

Şırnak mutfaklarının demirbaşlarından biri olan suryaz otu, nice Ege otuna taş çıkaracak güzellikte.

Suryaz otu önce hafif kızartılıyor. Ardından soğan eklenip pişiriliyor. Son olarak üzerine yumurta kırılıp biraz da kırmızı pul biber serpiliyor.

Siz de kahvaltıda klasik yumurtalı lezzetleri yemekten sıkıldıysanız suryaz güzel bir alternatif olacaktır.

Kipe

Sakatat sevenlerin bağımlısı olabileceği bir lezzet kipe.

İçi hazırlanan pirinçli, kıymalı harç dolgulu bağırsak dolması kipe, Şırnak mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.

Sizin de sakatatla aranız iyiyse Şırnak’a gittiğinizde kipeyi asla es geçmeyin derim.

Mumbar

Sakatat sevenlerin en lezzetlisini yemek için uğruna seyahat ettiği lezzetler arasında ilk sıralarda yer alıyor mumbar.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere pek çok ilimizde yemelere doyamayacağınız mumbarlar yapılsa da Şırnaklılar kendi mumbarlarının ayrı bir güzel olduğunu söylüyor. Bakalım siz nasıl bulacaksınız?

Şımşıpe

Patlıcan, kırmızı biber ve kabak gibi kuru sebzelerle yapılan kıymalı enfes bir dolma şımşıpe.

Geleneksel usülde pişirildiğinde aralara asma yaprağı sarması ve pancar ekleniyor. Pek çok esnaf lokantasında bulabileceğiniz şımşıpeyi Şırnak’ta tadılacaklar listenize mutlaka alın derim.

Hekeheşandi

Şırnak mutfağının söylemesi oldukça zor olan yemeklerinden biri de hekeheşandi.

Kadınbudu köfteyi andıran bu nefis lezzet yanında haşlanmış patates ve ayran ile mükemmel oluyor.

Şehir merkezindeki pek çok restoranda bulabileceğiniz hekeheşandiye denk gelirseniz mutlaka tadın derim. Özellikle çocukların favorisi olmaya aday.

Serbidev

Haşlanmış buğday ve çökelek peyniri ile yapılan serbidev, Şırnak mutfaklarında en sık pişirilen yemeklerden biri.

Serbidev genellikle üzerine tereyağında kızdırılmış kırmızı pul biber gezdirilerek servis ediliyor. Ancak bana sorarsanız biraz da sarımsaklı yoğurt gezdirin ki daha da bir efsane olsun.

Perde Pilavı

Her ne kadar perde pilavı denilince akıllara ilk Siirt mutfağı gelse de Şırnak mutfaklarında da nefis perde pilavları pişiriliyor.

Dışı üzeri bademli el açması özel bir hamurla kaplanan perde pilavının tadı tam anlatılmaz yaşanır türden. Şırnak’a giderseniz asla es geçmemelisiniz.

Fıreydin

İncecik açılmış hamurların üzerine cevizli toz şekerli bir karışım serpiliyor. Ardından rulo yapılıp simit şeklinde sarılıyor. Kızgın yağda kızartıldıktan sonra da üzerine şıra gezdirilip afiyetle yeniyor.

Şırnak’a giderseniz kendinize güzel bir fıreydin yanına da ince belli bardakta bir çay ısmarlamadan dönmeyin derim.

Kuliçe

Ceviz içi, elma ve şekerli iç harcı ile damaklarda unutulmaz bir tat bırakan çörek kuliçe, Şırnak mutfaklarında en sık pişirilen tatlılardan biri.

Özellikle çay saatlerinin en aranan lezzetlerinden biri olan kuliçeden tatmadan Şırnak’tan ayrılmayın. Hatta dönerken birkaç tane de yolluk niyetine yanınıza alabilirsiniz.

Bırınzer

Şırnak’ta az malzemeli çok lezzetli tatlı denildiğinde akıllara ilk bırınzer geliyor. Kaynatılan şeker ve suyun içine pirinç ve zerdeçal ilave ediliyor. Soğuduktan sonra da üzerine biraz tarçın serpilerek servis ediliyor.

Bırınzer tatlısını Şırnak’ta tadılacaklar listenize mutlaka alın derim. Çünkü bırınzeri evde yapmadığınız sürece Şırnak dışında bulmanız biraz zor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız