Sofya’da Nerede Ne Yenir? Sofya’nın En Güzel Restoranları

0
5157

Geleneksel Bulgar mutfağında et ve etli yemekler önemli bir yere sahip. Farklı pişirme teknikleri ile hazırlanan etler ya da sebze ve bakliyatlarla birlikte pişirilen sulu et yemekleri Bulgar mutfağının olmazsa olmazlarından.

Bulgar mutfağından diğer Balkan ülkelerinde olduğu gibi kahvaltılarda ya da akşamları meze niyetine yedikleri lutenitsa, ajvar gibi soslar da bulabilirsiniz.

Bulgaristan’da ‘Mehana’ denilen taverna benzeri pek çok restoran var. Mehanalarda yerel Bulgar müzikleri eşliğinde geleneksel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

İsterseniz şimdi gelin Bulgaristan’nın başkenti Sofya’nın lezzet duraklarına doğru mini bir keşif yolculuğuna çıkalım.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

Sofya’da Kahvaltı

Baniçka Bulgar Börek

Bulgarlar sabah kahvaltılarında genellikle baniçka dedikleri börek başta olmak üzere tatlı veya tuzlu hamur işlerini yemeyi tercih ediyorlar. Özellikle baniçka çok seviliyor.

Bulgarlar baniçkalarının yanında da ayran ya da boza içmeyi tercih etseler de siz o kadar da geleneksel olmaya gerek yok diyip tercihinizi güzel bir çaydan yana da kullanabilirsiniz.

Sofya sokaklarında dolaşırken sıcacık hamur işleri ile ayaküstü kahvaltı edebileceğiniz pek çok yer bulabilirsiniz. Acıktığınız anda ise en yakınınızdakine gidebilirsiniz çünkü pek çoğunun lezzeti birbirine oldukça yakın.

Yok ben en lezzetlinin peşinden gitmeye hazırım derseniz de Sofya’da en güzelinden bir kahvaltı edebileceğiniz birkaç mekan önerim var.

Daro

Kendinizi onlarca çeşit tatlı tuzu hamur işi arasında kaybetmek istiyorsanız hiç düşünmeden Daro’nun yolunu tutun derim.

Daro’da güne lezzetli bir başlangıç yapabilmeniz için yumurtalı sandviçten muffine, Bulgar böreği baniçkadan hamur kızartmalarına envaiçeşit hamur işi sizi bekliyor.

Daha tatlı bir şeyler isterseniz de Daro’nun çikolata soslu kreplerinin tadına bakabilirsiniz.

Fabrika Daga (Rainbow Factory)

Kahvaltıyı börekle geçiştirmek yerine güne şöyle yumurtalı ya da açık tostlu güzel lezzetlerle başlamak isterseniz Fabrika Daga, Sofya’da gidebileceğiniz en iyi adreslerden biri.

İster geleneksel Bulgar hamur işlerinden biri olan mekitsa eşliğinde reçelli peynirli bir kahvaltı yapın, isterseniz de kocaman bir omlet sipariş verin. Tercih sizin.

Yalnız belirtmekte fayda var, Fabrika Daga veya Rainbow Factory özellikle hafta sonları çok kalabalık oluyor o yüzden biraz sıra beklemeyi göze almalısınız.

Sofya’da Geleneksel Bulgar Mutfağının Adresleri

Mepak

Geleneksel Bulgar mutfağından lezzetler tadabileceğiniz yerlerden biri de Mepak.

Minik özel tencerelerde servis edilen bol malzemeli çorbaları, üzeri rendelenmiş peynirli patates kızartması, pofidik pidesini banmalık mezeleri ve tabi ki et seçenekleri Mepak’ın önce çıkan lezzetlerinden.

Izbata

‘Shopska’ salatası

Geleneksel Bulgar mutfağından lezzetler başta olmak üzere pek çok Balkan yemeğini tadabileceğiniz en keyifli restoranlardan biri Izbata.

Izbata’ya giderseniz bir Balkan klasiği olan köfte yani cevapçi ve üzeri rendelenmiş peynirli ‘shopska’ salatası yemeden kalkmayın derim.

Köfte yemek istemezseniz de kuzu eti ile yaptıkları enfes yemeklerden birini tadın derim.

Bir de tüyo verecek olursam Izbite’de porsiyonlar bir hayli büyük geliyor, siparişlerinizi bu durumu göz önünde bulundurarak verebilirsiniz.

Pakema Rakia Bar Raketa

İçinizi ısıtacak sıcacık bir kase çorba, yanında efsane bir sosla gelen güzel bir köfte ya da Balkan tabiri ile cevapçi için uğrayabilirsiniz Pakema’ya.

Kırmızı et sevmeyenler için tavuk seçeneklerinin de oldukça lezzetli olduğunu belirteyim.

Adından da tahmin edebileceğiniz üzere Pakema’nın oldukça zengin bir ’rakia’ menüsü var. İster yemeğe başlamadan ister yemeğinizle beraber güzel bir ‘rakia’ içmeyi ihmal etmeyin derim.

Sofya’da Dünya Mutfağının Adresleri

Soul Kitchen

Sofya’da dünya mutfaklarından lezzetler bulabileceğiniz en şık yerlerden biri Soul Kitchen.

İtalyan mutfağı ağırlıklı bir menüsü olan Soul Kithcen’a giderseniz kuru domatesli, fıstıklı ve kuşkonmazlı spagettinin tadına mutlaka bakın derim.

Tatlı olaraksa fıstıklı tahinli kek güzel bir alternatif olacaktır.

Bistrello

Bistro tarzı yemekleri ile gönülleri fetheden Sofya lezzet duraklarından biri de Bistrello.

Bal kabaklı ıspanak salatasından karışık meze tabağına, somon balığından ördek etine oldukça geniş bir skalada seçenek sunan bir yer arıyorsanız adresiniz Bistrello olsun derim.

Bir Yunan klasiği olan ballı yoğurt sevenlerdenseniz Bistrello’nun tatlı menüsünde sizi harika bir sürpriz bekliyor benden söylemesi.

Sage Bistro

Sofya’nın en keyifli ve en iyi lezzet duraklarından biri de Sage Bistro.

Sage Bistro’da balıktan ahtapota, karidesten kalamara pek çok deniz ürünlü lezzet sizi bekliyor. Ancak tercihinizi daha klasik lezzetlerden yana kullanmak isterseniz de Sage Bistro’nun harika makarnaları, risottoları ve etleri var.

Özellikle ‘Porcini Risotto’ ya da sotelenmiş soğan ile servis edilen ‘Onion Steak’in tadına bakın derim.

Vino Vino

Hem bir iki kadeh bir şey içelim hem de güzel bir yemek yiyelim derseniz Sofya’nın en şık restoranlarından biri olan Vino Vino’ya bir şans verebilirsiniz.

Vino Vino’da akşam yemeğinize romantik bir hava katan canlı müzik olduğunu da söylemeden geçmek olmaz. Vino Vino’un bol çeşitli harika salataları ve pizzaları var.

Spagetti Kitchen & Bar

Geleneksel Bulgar mutfağına ve et yemeklerine kısa bir mola vermek ve kendinizi İtalyan mutfağının lezzetli kollarına bırakmak isterseniz Sofya’daki adresiniz Spagetti Kitchen & Bar olsun derim.

Vejetaryen seçenekler de bulabileceğiniz Spagetti Kitchen & Bar’da şarap eşliğinde keyifli bir yemek sizi bekliyor.

Boom! Burgers & Booze

‘Street Food’ akımının Sofya’daki en lezzetli duraklarından biri Boom! Burgers & Booze.

Şöyle en güzelinden kocaman bir burger, çıtır çıtır soğan halkaları ya da güzel bir chipotle slaw salatası için uğrayabilirsiniz Boom! Burgers & Booze’a.

Boom! Burgers’a giderseniz benim önerim kesinlikle karamelize soğanlı, çedar peynirli, ev yapımı özel soslu acılı Boom! Burger’in tadına bakmanızdan yana olacak.

Happy Grill & Bar

Happy Grill & Bar her damak zevkine göre bir şeyler bulabileceğiniz zincir mekanlardan biri.

Happy Grill & Bar’da çeşit çeşit salatalardan tadı damağınızda kalacak başlangıçlara, balıktan ete, tavuktan burgere pek çok seçenek sizi bekliyor.

Siz de kocaman porsiyonları ve lezzetli yemekleri ile kendinize uygun fiyatlı bir ziyafet çekmek isterseniz Happy Grill & Bar en keyifli alternatiflerden biri.

Sofya’da Kahve Molası

Drekka

Drekka, Sofya’nın en iyi kahvecileri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Drekka’nın sadece kahveleri değil, tatlıları da bir efsane.

Kahveyi yanında tatlı bir şeyler olmadan içmeyi sevmeyenlerdenseniz Drekka’ya mutlaka bir şans verin derim. Özellikle cookie’leri harika.

Timeless Cafe

Keyifli bir bahçesi de olan Timeless Cafe iyi kahvenin peşinden koşanların Sofya’daki favori kahvecilerinden.

Timeless Cafe’de taze demlenmiş güzel kahve ve çayların haricinde kokteyllerin ve lezzetli atıştırmalıkların da sizi beklediğini söylemeden geçmek olmaz.

Chucky’s Coffee

Sofya’nın üçüncü dalga kahvecilerinden biri de Chucky’s Coffee. Siz de şöyle en güzelinden bir yorgunluk kahvesi içmek isterseniz Chucky’s Coffee’ye bir uğrayın derim.

Sıcak kahvelerinin haricinde Cold brew gibi soğuk kahve seçenekleri olduğu da aklınızda olsun.

Background

Cam kenarındaki masalardan birine oturup bir yandan Bulgaristan’ın en işlek caddesi olan Vitosha’yı izlemek bir yandan da içinizi ısıtacak bir şeyler içmek isterseniz Background’a oturabilirsiniz.

Lezzetli kahvelerin haricinde taze demlenmiş bitki çayları da Background’da sizi bekliyor.

Sofya’da Yiyecek Alışverişi

Bulgaristan’a giderseniz lezzeti dillere destan meşhur ‘Kaşkaval’ peynirinden almadan, bal kabaklı meşhur Bulgar böreği ‘Tikvenik’ten yemeden, cevizli külah tatlısı ‘Funiyki’den tatmadan dönmeyin.

İçecek olarak da Bulgar rakısı diyebileceğim genellikle sek içilen ‘rakia’yı ya da Bulgaristan’ın yerel birasından denemeden Sofya’yı terk etmeyin.

Denk gelirseniz yerel pazarlardan birini gezip tezgahlarda satılan yerel lezzetlerle tanışmadan ve tabi ki Bulgar usulü tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir tarator yemeden dönmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız