Türkiye’de Alternatif Turizm Çeşitleri

0
428

Türkiye, konumu ve eşsiz doğası ile birçok turizmi içinde barındırıyor. Turizm çeşitliliği bakımından oldukça zengin olan ülkemizde, hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisini çeken birçok turizm şekli bulunuyor. Bu zengin çeşitlilik arasından kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. 

Türkiye’de Alternatif Turizm Çeşitleri

1) Sağlık ve Termal Turizmi

Türkiye, sağlık turizmi açısından sıklıkla tercih edilen bir ülke. Birçok turist, saç ekimi, estetik uygulamaları gibi birçok açıdan ülkemizi tercih ediyor.

Termal turizm yani yer altından çıkarılan ve mineral bakımından zengin doğal kaynak sularının, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumlu etkilerinin gözlemlendiği tatil türüdür.

Yer altı kaynakları bakımından zengin olan Türkiye’de Afyonkarahisar, Ankara, İzmir, Denizli, Balıkesir başlıca doğal kaynak suları bulunan şehirlerdir. 

2) Kış Turizmi

4 mevsimi yaşayan ülkemizde kış ayları da oldukça hareketli geçiyor.

Kayak ve birçok kış sporlarını deneyimleyebileceğiniz, aynı zamanda dinlenebileceğiniz bir tatil istiyorsanız Bursa Uludağ, Kayseri Erciyes, Erzurum Palandöken, Bolu Kartalkaya, Kars gibi şehirleri ziyaret edebilirsiniz. 

3) Yaz Turizmi

Dünya üzerindeki konumu nedeniyle dört mevsim turist ağırlayan Türkiye’de yazları da oldukça hareketli geçiyor.

Özellikle Ege ve Akdeniz bölgeleri yaz turizmi için hareketli geçerken birçok zaman aralık ayında dahi denizin tadını çıkarabilirsiniz. 

4) Yayla Turizmi

Yazın gelişinin habercisi olan yayla mevsimi, ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor. Bunaltıcı yaz sıcaklarından arınmak, muhteşem manzaraları seyretmek, doğal ürünler tüketmek isteyenler de bu zamanı kaçırmıyor.

Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz başta olmak üzere her bölgede yaylalara rastlamanız mümkün. 

5) Mağara Turizmi

Dünyadaki diğer ülkelere kıyasla bakarsak “mağara cenneti ülke” olarak anılmamıza şaşmamak gerek. Oldukça ilgi gören mağaraların bazıları özel ekipmanlar ve rehber eşliği ile girebileceğiniz, özel ilgi alanı olan kişilere hitap eden mağaralar.

En çok Orta ve Batı Toroslar olarak adlandırılan bölgedeki mağaraları istediğiniz mevsimde ziyaret edebilirsiniz.

6) Kongre Turizmi

Kongre turizmi, ağırlıklı olarak otellerde siyasilerin, şirketlerin, holdinglerin toplantılarının gerçekleştiği bir turizm kolu olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle son on yılda giderek yaygınlaşan bu turizm kolu, Antalya, İzmir, Bursa, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde daha sık görülüyor.

7) Golf Turizmi

Türkiye son yıllarda golfseverleri bir araya getiren, turnuvalar düzenleyen ve dünyanın dört bir yanından gelen sporseverleri buluşturan bir merkez haline gelmiş durumda.

Özel bir ilgi alanı olan golf, Antalya, İstanbul, Samsun’da toplam 36 golf sahası ile ilgilenenleri bekliyor. 

8) Yat Turizmi

Ülkemizin üç yanının denizlerle çevrili olması, yat turizmine oldukça olanak sağlıyor. Uygun sıcaklık ve yağış şartları bulunan kıyılarda yat turizmi kaçınılmaz oluyor.

Önde gelen liman kentlerimizden olan Antalya, Bodrum, Marmaris’de bu turizmin tadını çıkarabilirsiniz. 

9) İnanç Turizmi

Farklı din ve ibadethaneye ev sahipliği yapan Türkiye, inanç turizmi konusunda çok önemli bir ülke.

Dinler mozaiğinin oldukça geniş olduğu ülkemizde, adım atılan her şehirde bunu görmek mümkün olsa da en yaygın olarak ziyaret edilen yerler arasında Gaziantep, Mardin, Diyarbakır, Konya, Hatay ve İstanbul’u söyleyebiliriz. 

10) Akarsu-Rafting Turizmi

Devasa dağların arasından süzülüp, eşsiz manzara eşliğinde adrenalin yaşamak isterseniz, rafting tam size göre diyebiliriz.

Muhteşem bir rafting merkezi olarak anılan Türkiye’de, dünyadaki sayılı rafting parkurları bulunuyor. Artvin, Rize, Düzce, Muğla rafting için vazgeçilmez yerlerden sadece birkaçı.

11) Dağcılık

Her yıl çeşitli ülkelerden birçok turist dağcılık için ülkemizi tercih ediyor.

Farklı yüksekliklere sahip birçok dağ bulunan Türkiye’de, tırmanış için istediğiniz mevsimi seçebilirsiniz. Dağcılık için en çok tercih edilen dağ ise Ağrı Dağı’dır. 

12) Su Altı Dalış

Yüzlerce dalış merkezi ve benzersiz su altı zenginlikleri ile serbest dalışta oldukça donanımlı bir merkez Türkiye.

Dünyanın en iyi dalış merkezi olarak geçen Kaş’ın yanı sıra Kemer, Çanakkale, Ayvalık, Bodrum öne çıkan diğer su altı dalış noktaları olarak göze çarpıyor. 

13) Kuş Gözlemciliği

Avrupa’nın tamamından fazla kuş türüne sahip olan Türkiye, aynı zamanda kuş göçlerinin ortak noktası.

Kuş türlerini yakından tanımak ve doğa ile iç içe olmak isteyenler 7 bölgede bu gözlemleri gerçekleştirebilir. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız