Türkiye’den Kimlikle Gidilebilecek Ülkeler

0
4502
Türkiye’den Kimlikle Gidilebilecek Ülkeler
Türkiye’den Kimlikle Gidilebilecek Ülkeler

“Uzaklara gitmek, denizler, sınırlar, ülkeler, inançlar aşma fırsatı çıktığı zaman hiç duraksama.” Bu yazıya başlamak için ünlü yazar Amin Maalouf’un bu muhteşem sözünden daha uygun bir cümle bulamadım. İtiraf etmek gerekirse farklı ülkelere seyahat etmek gibi heyecan verici bir konuya vize ve pasaport gibi çoğu zaman keyif kaçıran bürokratik işlemlerden bahsederek de başlamak istemedim.

Çünkü pasaport ve vize dünyanın dört bir yanını keşfetmeyi kafaya koymuş gezginleri daha seyahate başlamadan masrafa sokup hevesini kaçıran konulardan birisi. Bu süreç her şeyden önce vaktinizin ve nakdinizin önemli bir kısmını daha yolun başında harcamanızı gerektiriyor. Ancak her geçen gün daha da küreselleşen dünyamızda bu tür bürokratik engellere de çözümler üretilmiyor değil.

Birçok ülke karşılıklı anlaşmalarla pasaport ve vize işlemlerinin hem gezginler hem de bürokrasi üzerinde yaratacağı baskıyı ortadan kaldıracak adımlar atıyor. Türkiye de bu furyaya son birkaç senede dahil olmuş ülkelerden. Yani ülkemizde yaşayan gezginler de artık sadece valizini, uçak biletini ve kimlik kartını yanına alarak birçok ülkeyi gezebiliyor.

Haydi şimdi sadece kimlikle seyahat edebileceğiniz bu ülkeleri daha yakından tanıyalım. Ayrıca Vizesiz Girilen Ülkeler yazımızdan da pasaportunuzla girebileceğiniz ülkeler hakkında bilgi alabilirsiniz.

1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sadece kimlik kartınızı yanınıza alarak ziyaret edebileceğiniz en yakın ülke. Çipli kimlik kartına sahip TC vatandaşlarının pasaportsuz 30 gün boyunca ziyaret edebilecekleri KKTC pasaportlarıyla gelen Türk vatandaşlarına ise 90 güne kadar konaklama hakkı tanıyor.

Şunu da belirtmek gerekir ki ülkeye girişlerde eski ve fotoğrafsız kimlikler kabul edilmiyor. Eğer yeni kimlik kartın bulunuyorsa tek yapman gereken bavulunu hazırlayıp Kıbrıs’a uçak bileti almak. Peki Kıbrıs’ta neler yapabilirsin? İstanbul’dan Kıbrıs’a uçmak sadece bir buçuk saat sürüyor. Kıbrıs’a vardığında ise seni deniz, kum ve güneşin yanı sıra zengin bir tarih, kültür ve benzersiz bir doğa bekliyor olacak.

Kıbrıs’ın en turistik şehirleri Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa. Bu şehirler KKTC’nin en köklü tarihe sahip kentleri ve turizm olanakları da bir hayli gelişmiş. Gündüzleri Kıbrıs’ın mavi bayraklı plajlarında denizin, kumun ve bol güneşin tadını çıkarabilir veya bulunduğun şehrin tarihini ve doğasını keşfe çıkabilirsin. Altınkum, Glapsides, Alagadi ve Yeşilırmak Kıbrıs’ın en popüler plajlarından sadece bazıları.

Akşamları ise burada seni bambaşka bir hayat bekliyor olacak. Kıbrıs’ın limitlerin bulunmadığı eğlence mekanlarında renkli gece hayatının tadını sabahlara kadar çıkarabilirsin. Kıbrıs’ın En İyi Otelleri yazımıza da mutlaka bakmalısın.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti konumu

Ebrar’ın notu: Kıbrıs seyahatiniz sırasında farklı bir yer gezmek isterseniz doğanın içinde oldukça sakin bir konumda bulunan Karpaz Yarımadası’nı ziyaret edebilirsiniz.

2) Bosna Hersek

Mostar, Bosna-Hersek
Bosna Hersek

2022 sonbaharında atılan adımlar doğrultusunda karşılıklı pasaportsuz seyahat anlaşması imzalanan ülkelerden birisi de Bosna Hersek. Bosna Hersek gerek zengin kültürü gerekse de tarihi bağları dolayısıyla ülkemize oldukça yakın Balkan devletlerinden birisi. İmzalanan bu anlaşma sayesinde ise söz konusu bağların daha da kuvvetleneceği kesin. Avrupa’nın tam ortasında Müslüman bir ülke olan Bosna Hersek bu yönüyle şüphesiz ki kıtanın çok kültürlülüğüne büyük bir zenginlik katıyor.

Ülkemizle tarihi ve kültürel anlamda sıkı bir geçmişe sahip olan Bosna’nın kendisi de zaten çok kültürlü bir ülke. Son dönemlerdeki yakın ilişkiler sayesinde Avrupa kültürüyle de harmanlanan Bosna için kültürel açıdan kıtanın minik bir modelidir desek yalan olmaz. Peki Bosna Hersek’te gezilmeye ve görülmeye değer yerler nereleri?

İstanbul’dan Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya uçmak 2 saat kadar sürüyor. Başkent Sarayevo’da görülmeye değer yerler arasında ise Umut Tüneli, Latin Köprüsü, Baş Çarşı Sebili, Sönmeyen Ateş Anıtı ve Saraybosna Katedrali başı çekiyor. Ülkeye gelmişken Skakavac Şelalesi’ni ve günümüzden yaklaşık 5 asır kadar önce inşa edilen Mostar Köprüsü’nü de görmeden dönmeyin deriz.

Bosna Hersek konumu

Ebrar’ın notu: Nosna Hersek seyahatiniz sırasında Cevapi adlı meşhur yemeği kesinlikle tatmanızı öneriyoruz.

3) Azerbaycan

Azerbaycan'da Gezilecek Yerler
Azerbaycan

Yıllardır “Tek millet, 2 devlet” sloganıyla kardeş ülke olarak gördüğümüz Azerbaycan ile aramızdaki bürokratik engeller nihayet 2021 senesinde kaldırıldı. Bu tarihten beri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Azerbaycan’a pasaport olmadan sadece kimlikle giriş çıkış yapabiliyor. Ancak ülkeye vize almadan gerçekleştirileceğiniz seyahatlerinizi 90 günü aşmayacak şekilde planlamanız gerekiyor. Peki pasaport ve vize derdi olmadan kolayca ziyaret edebileceğiniz kardeş ülke Azerbaycan’da sizleri neler bekliyor?

İstanbul’dan Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye uçmak 3 saati buluyor. Valizinizi hazırlayıp uçak biletinizi de aldıysanız kemerleri bağlayın: Bakü’ye uçuyoruz. Bakü milattan önce kurulmuş olan ve bir tepenin üzerindeki devasa bir amfi tiyatroyu andıran benzersiz bir şehir. Rüzgarlı şehir adı da tam olarak buradan geliyor.

Köklü bir geçmişe sahip Bakü’de görülmeye değer yerlerin başında ise İçeri Şehir yer alıyor. İçeri Şehir şehrin 12. yüzyılda etrafı beş büyük kapıya sahip surlarla çevrelenmiş kısmı. İçeri şehrin etrafını çeviren surlarla aynı yüzyılda inşa edilen bir diğer önemli eser ise Kız Kulesi. Zerdüşt Tapınağı, Ateş Kuleleri ve Şirvan Şahlar Sarayı ise Bakü’ye uğramışken görmeden geri dönmemeniz gereken yerlerden sadece bazıları.

Tarihi ve kültürü ile gönülleri fetheden Bakü’nün damaklarınızı şenlendirecek zengin bir mutfağa da sahip olduğunu belirtelim.

Daha fazlası için: Azerbaycan’da Ne Yenir? ve Azerbaycan’da Gezilecek Yerler

Azerbaycan konumu

4) Gürcistan

Batum, Gürcistan
Gürcistan

Gürcistan uzun bir süredir ülkeye girişlerde Türk vatandaşlarından vize ve pasaport talep etmiyor. Ancak ülkeye yeni tip kimlik kartıyla giriş yapanlar önceden 30 güne kadar ülkede kalabiliyordu. Yeni imzalanan anlaşmaya göre ise artık ülkede 1 seneye kadar aralıksız konaklayabilirsiniz. Gelelim bu güzel Karadeniz ülkesinin komşusu Türk vatandaşlarına neler vadettiğine?

Öncelikle İstanbul’dan Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e uçmanın 1 saatten biraz uzun sürdüğünü belirtelim. Ancak Gürcistan’a Artvin üzerinden Batum’a geçerek de ulaşım sağlayabilmek pekala mümkün. Hatta Artvin’in merkezinden Batum’a düzenli seferler düzenleyen otobüs firmaları bulunuyor. Firmaların acentelerinden otobüs biletinizi almanız halinde Hopa’dan 1 saatte, Artvin merkezden ise 2 saatte Batum’a varabilirsiniz. 

Madem konu Batum’dan açıldı buradan devam edelim. Batum, Gürcistan’ın en eski şehirlerinden birisi ve ülkenin yazlığı konumunda. Avrupa Meydanı’ndan Astronomik Saat’e Piazza’dan Saint Nicholas Kilisesi’ne kadar görülmeye değer pek çok yer de Batum’da bulunuyor. Peki bu kadar yol gelmişken Batum’dan geri dönmek olur mu? Elbette olmaz. Öyleyse şimdi sizi ülkenin başkenti Tiflis’e götürelim.

Tiflis de Gürcistan’ın binlerce yıllık tarihe sahip bir başka şehri. Bu şehirde gezilecek o kadar yer var ki tamamını görmeniz için 1 senelik konaklama hakkınızın büyük bölümünü kullanmanız gerekebilir. Büyük Tiflis Sinagogu’ndan Narika Kalesi’nin dibindeki Meidan Bazaar’a Barış Köprüsü’nden Rike Parkı’na kadar birçok ikonik mekan bu şehirde yer alıyor. Şehir konumu itibariyle tarihin farklı dönemlerinde birçok dine mensup topluluklara ev sahipliği yapmış. Bu sebeple Tiflis’in birçok yerinde üç büyük dine ait ibadethanelere rastlayabilmeniz pek olası.

Daha fazlası için: Gürcistan Gezi Rehberi

Gürcistan konumu

5) Moldova

Triumphal Arch, Kişinev, Moldova
Moldova

Ukrayna’ya ve Romanya’ya komşu olan bu minik Avrupa ülkesi Türk vatandaşlarına kapılarını sonuna kadar açıyor. Çipli ve fotoğraflı kimlik kartına sahip her Türk vatandaşı ülkeye bir pasaporta sahip olmadan giriş yapabiliyor ve aralıksız 90 güne kadar kalabiliyor.

Moldova’nın öyle küçük olduğuna aldanmayın sakın. Ülke Asya ve Avrupa kıtaları arasındaki önemli geçiş noktalarından ve konumu itibariyle Balkanların da kapısı. Bu yüzden bölge tarih boyunca Asya’dan Avrupa’ya ve Balkanlara göç eden kavimlerin en önemli durak noktalarından birisi olagelmiş. Peki Karadeniz’in batı kıyısındaki bu Avrupa ülkesinde nereleri görmeli? İstanbul’dan Moldova’ya uçmak bir buçuk saat kadar sürüyor. Valizinizi hazırlayıp uçak biletinizi aldıysanız göz açıp kapayıncaya kadar kendinizi Kişinev Uluslararası Havalimanı’nda bulacaksınız.

Moldova’nın başkenti olan Kişinev oldukça mütevazı ve kendi halinde bir yerleşim yeri. Şehir gezmeye Stefan Cel Mare Bulvarı’ndan başlamalısınız. Burası tam anlamıyla şehrin kalbinin attığı nokta. Buradan sonra Katedral Parkı’nın yanı başında bulunan şehrin ikonik sembollerinden Zafer Takı’nı görmeye gidebilirsiniz. Kişinev’in etkileyici sanat eserleri ve tarihi yapılardan ziyade parklara ve bahçelere ev sahipliği yapan bir şehir olduğunu belirtelim.

Başkent Kişinev’i gezmeyi bitirdikten sonra da Gagavuz Türklerinin yaşadığı Gagavuzya’yı ziyaret edebilirsiniz. 

Moldova konumu

6) Sırbistan

Belgrad Sırbistan
Sırbistan

Sırbistan birkaç hafta öncesine kadar Türk vatandaşlarının vize almaya gerek olmadan ziyaret edebileceği ülkelerden birisiydi. Ancak geçtiğimiz haftalarda imzalanan anlaşmayla birlikte Türk vatandaşları ülkeyi bir pasaporta sahip olmadan dahi sadece kimlikle ziyaret edebilecek. Peki Balkanların bu güzide ülkesine gelmişken nereleri görmeden dönmek olmaz? Sırbistan’ın en köklü ve gelişmiş şehri aynı zamanda ülkenin başkenti olan Belgrad. Bu güzel şehre İstanbul’dan uçmak ise 1 saat 45 dakika kadar sürüyor.

Tarihi bir şehir olan Belgrad’da haliyle birçok müze de bulunuyor. Bunlardan en önemli iki tanesi Nikola Tesla ve Sırbistan Ulusal Müzesi. Şehrin kalbinin attığı nokta ise tarihi Roma dönemine kadar uzanan Knez Mihailova Caddesi. Belgrad’a gelmişken Kalemegdan Milli Parkı’nı, Gardos Kulesi’ni, Çağdaş Sanat Müzesi’ni, Ada Ciganlija’yı ve Belgrad Hayvanat Bahçesi’ni de muhakkak görmelisiniz.

Belgrad dışında ise Sırbistan’a gelmişken gezebileceğiniz yerler arasında Novi Sad, Karlofça ve Niş yer alıyor.

Sırbistan konumu

Önceki İçerikKız Kulesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sonraki İçerikAB’den 18 Yaşındaki 35 Bin Gence Ücretsiz Tren Bileti

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız