Van’ın Meşhur Yemekleri

0
6352

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Van’ın geleneksel mutfağı, Arap ve İran mutfaklarından izler taşıyor.

Sofralardan etin eksik olmadığı, günün her saatinde fırındanlardan mis gibi hamur işi kokularının yükseldiği, yörede yetişen sebze ve otların nefis yemeklere dönüştüğü keşfetmeye doyamacağınız Van mutfağını daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Van’ın Meşhur Yemekleri

Murtuğa

Van usulü omlet de diyebileceğim murtuğa Vanlılar için kahvaltının en sevilen lezzetlerinden biri olsa da akşam yemeklerinde de yenildiği oluyor.

Tazecik köy tereyağı, un ve yumurta ile yapılan murtuğa Van’da tadılacaklar listenizde mutlaka olsun. Hele bir de yanında fırından yeni çıkmış tandır ekmeği varsa değmesinler keyfinize.

Kavut

Vanlılar için kahvaltıların olmazsa olmazlarından biri de kavut. Kavurga unu, bal, pekmez ve tereyağı ile hazırlanan kavut, Van sofralarında lezzet fırtınası estiriyor.

Van’a giderseniz ünü il sınırlarını değil ülke sınırlarını aşmış kavutlu, murtuğalı, kuş sütü eksik bir sofrada Van kahvaltısı etmeden dönerseniz üzülürsünüz.

Virik Çorbası

Özellikle kış aylarında Van sofralarından eksik olmayan yemekler arasında ilk sıralarda yer alıyor bol bakliyatlı virik çorbası.

Yemeğe çorbasız başlayamayanlardansanız virik çorbasını Van’da tadılacaklar listenize mutlaka alın derim.

Kurut Aşı

Yöresel Van mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan kurut ile yapılan, tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek efsane bir lezzet kurut aşı.

Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli naneli tereyağı gezdirilerek servis edilen kurut aşını Van’da tadılacaklar listenizin ilk sıralarına almalısınız.

Bulgur Aşı

Etli, bakliyatlı bulgur aşı hem çok doyurucu hem de oldukça lezzetli. Siz de tek tabakta maksimum lezzeti yakalamak istiyorsanız bulgur aşı güzel bir alternatif olacaktır.

Hemen hemen her esnaf lokantasında bulabileceğiniz bulgur aşını denerseniz yanına en güzelinden bir lahana turşusu ve bol köpüklü bir ayran söylemeyi ihmal etmeyin.

Keledoş

Geleneksel Van mutfağının en eski yemeklerinden biri de geçmişinin 1800’lü yıllara dayandığı söylenen keledoş.

Doğu Anadolu’da pek çok ilde yapılıyor olsa da Van mutfaklarından çıkan keledoşun tadı bir başka. O yüzden keledoş Van’da tadılacaklar listenize mutlaka olsun derim.

Ispanak Borani

Van mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri de adına da tadına da aşina olduğunuz ıspanak borani.

Ispanak ve soğanın sarımsaklı yoğurtla buluştuğu borani üzerine kırmız pul biberli yağ gezdirilerek servis ediliyor.

Oldukça klasik bir lezzet olsa da hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz ıspanak boraniyi bir de Van’da deneyin. Emin olun pişman olmazsınız.

Ayva Yemeği

Anadolu mutfaklarında sıkça karşımıza çıkar meyveli et yemekleri. Geleneksel Van mutfağının ayva yemeği de onlardan biri. Etin baskın tadının ayva ve narın mayhoşluğu ile bastırıldığı ayva yemeğinin tadı uzun süre damağınızdan silinmeyebilir.

Van’a gittiğinizde bir restoranın menüsünde denk gelirseniz mutlaka tadın derim.

Sengeser

İncecik doğranan soğanlar mercimekle buluşuyor ve ortaya suyuna ekmek banmaya doyamacağınız nefis bir lezzet çıkıyor.

Siz de nerede olursanız olun anne yemeği tadındaki ev yemeklerini özleyenlerdenseniz sengesere mutlaka bir şans verin derim.

Sengeser genellikle evlerde pişirilen bir yemek olsa da şehir merkezindeki bazı esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.

Helise

Ana malzemeleri tavuk ve aşurelik buğday olan helise geleneksel Van mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.

Vanlılar ne der bilmiyorum ama helisenin üzerine çok az sarımsaklı yoğurt gezdirip biraz da kırmızı pul biber serpip yediniz mi bence tadı efsane oluyor. derim.

Acem Köftesi

Van usulü sulu köfte diyebileceğim Acem köftesi anne yemeği tadında nefis bir lezzet. İçi yumurta dolgulu kocaman yuvarlak köfteli, nohutlu, patatesli Acem köftesinin en güzel eşlikçisi bence kesinlikle bulgur pilavı.

Van’a giderseniz hemen hemen her esnaf lokantasında bulabileceğiniz Acem köftesinden tatmadan dönmeyin derim.

İnci Kefali

Tatlı su balıklarını seviyorsanız Van Gölü’nün inci kefalini asla es geçmemelisiniz.

Hatta benim önerim günbatımı saatinde Van Gölü kenarındaki balıkçılardan birine oturup keyif yapmanız.

Çiriş Pilavı

O ana kadar yediğiniz tüm bulgur pilavlarını unutturacak efsane bir lezzet Van’ın çiriş pilavı. Karşı konulmaz rahiyasını çiriş otundan alan bulgur pilavı havuç ile tadına tat katıyor.

Çiriş pilavı yanında hafif sarımsaklı cacık ve turşu ile efsane oluyor. Benden söylemesi.

Çatal Tatlısı

Her ne kadar Ramazan ayı ile özdeşleşmiş olsa da çatal tatlısını pek çok tatlıcı da tüm yıl boyunca bulabilirsiniz.

Van mutfağının en sevilen şerbetli tatlılarından biri olan çatal tatlısının çok güzel de bir hikayesi var. Çatal tatlısı hazırlanırken yufkalar çatalla birbirine dolanıyor. Eğer insanlar ilk tanışmaya giderken birbirlerine çatal tatlısı götürürse sohbetlerinin ve dostluklarının birbirine çatal tatlısı gibi dolanacağına inanılıyor.

Siz de ayaküstü tatlı bir şeyler atıştırmak isterseniz çatal tatlısı güzel bir alternatif olacaktır. Hatta bakarsınız tatlıyı aldığınız kişi size bu güzel hikayenin detaylarını da anlatır.

Eğdek Tatlısı

Vanlılar için akşam üzeri içilen çayın en güzel eşlikçilerinden biri olan eğdek tatlısı aynı zamanda Van mutfağının en sevilen tatlılarından biri.

Siz de Van’a giderseniz gezinize eğdik tatlısı eşliğinde keyifli bir akşam üzeri molası vermeyi ihmal etmeyin.

Kaşık Tatlısı

Mini mini toplar halinde hazırlanan kaşık tatlısı aslında bir nevi bildiğimiz lokma tatlısı. Şerbeti ağızda dağılan çıtır çıtır bir tatlı arıyorsanız Van’ın kaşık tatlısından şaşmayın.


Van’a giderseniz kahvaltıların yıldızı otlu peynirinden, yine kahvaltıların olmazsa olmazı kavutundan, çiriş otundan, kurutundan tatmadan ve almadan dönmeyin.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız