Yalova’nın Meşhur Yemekleri

0
962

Bereketli topraklar üzerine kurulu Yalova, oldukça zengin bir ürün çeşitliliğine sahip. Bu çeşitliliğin üzerine bir de göçmenlerin Yalova mutfağına kazandırdıkları eklenince Yalova’nın derya deniz bir mutfağı olmuş. Bol malzemeli çorbalar, damak çatlatan etli yemekler, nefis hamur işleri ve daha niceleri…

İsterseniz gelin lafı daha fazla uzatmayalım ve Yalova mutfağına doğru mini bir keşif yolculuğuna çıkalım.

Yalova’nın Meşhur Yemekleri 

Termal Çorbası

Havuçlu, patatesli, kerevizli terbiyeli termal çorbası tam bir kış çorbası tam bir şifa deposu.

Siz de sıcacık bir kase çorba ile açlığınızı bastırmayı seviyorsanız termal çorbasını mutlaka listenize alın.

Kaçamak

Göçmenlerin Yalova mutfağına kazandırdığı en muhteşem lezzetlerden biri de mısır unu ile yapılan ve malzemeleri itibariyle kuymağı andıran kaçamak.

Kaçamak günün her saatine yakışan enfes bir lezzet olsa da bence kahvaltıda efsane oluyor.

Asma Yaprağı Pidesi

Hamursuz pide olur mu demeyin. Yalova’nın asma yaprağı pidesi börek görünümünde, dilimlenerek servis edilen ama tadı ile fark yaratan efsane bir lezzet.

Asma yaprakları kenarlarından sarkacak şekilde bir tavanın tabanına yayılıyor. Ardından hazırlanan mısır unlu, soğanlı ve ayranlı iç harç tavanın ortasına koyuluyor. Son olarak kenarlardan sarkan yapraklar üzerine kapatılıp yapraklar çıtır çıtır oluncaya kadar kızartılıyor.

Dilimlenerek servis edilen asma yaprağı pidesi yanında çayla efsane oluyor. Benden söylemesi.

Böğür

Et ya da etli bir yemek yemeden doyduğunu hissedemeyenlerdenseniz Yalova usulü kaburga dolması diyebileceğim böğür tam size göre.

Hazırlanan kuşbaşı etli bol soğanlı pilav kaburganın içine dolduruluyor. Ardından lokum gibi oluncaya kadar pişiriliyor.

Kokusu ile kendine çeken böğür damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Yalova’ya giderseniz asla es geçmeyin.

Pavli

Etli lahana sarmasını seviyor ama sarmaya üşeniyorsanız evinizde de kolaylıkla deneyebileceğiniz bir lezzet Yalova’nın pavlisi.

Önceden haşlanmış lahana yaprakları arasına kıymalı iç harç koyularak üst üste diziliyor. Ardından üçgen şeklinde dilimlenerek yanında yoğurtla servis ediliyor.

Siz de tadına aşina olduğunuz lezzetleri farklı sunumlarla denemeyi seviyorsanız Yalova’ya gittiğinizde pavliye bir şans verin derim.

Termal Sarma

Sarma denilince eminim pek çoğunuzun aklına yaprak ya da lahana geliyordur. Ancak Yalova’nın termal sarması bifteğe sarılarak yapılıyor.

Hazırlanan mantarlı soğanlı iç harç inceltilmiş biftek dilimlerine sarılıyor. Ardından tavada kızartılıyor.

Genellikle yanında patates ya da makarna ile servis ediliyor. Ama bence pirinç pilavı ile de efsane oluyor. Aklınızda bulunsun!

Köfteli Ekşili Bamya

Bamyaya karşı olan bütün önyargılarınızı yıkacak efsane bir yemek ekşili köfteli bamya. Mini mini köftelerle birlikte pişirilen bamya yemeği ekşiliğini ocaktan almadan önce üzerine sıkılan limondan alıyor.

Siz de suyuna ekmek banmaktan kendinizi alıkoyamayacağınız, anne yemeği tadındaki köfteli, ekşili bamyayı Yalova’da tadılacaklar listenize mutlaka alın derim.

Yalova Kebabı

Alışık olduğunuz kebaplardan oldukça farklı bir kebap yemek isterseniz Yalova’nın milföy hamurlu kebabına mutlaka bir şans verin derim.

Çıtır çıtır milföy hamuru üzerinde servis edilen lokum gibi pişmiş ete karşı koymak neredeyse imkansız.

Yalova’nın milföylü meşhur kebabından tadarsanız yanına en güzelinden bir pirinç pilavı ve ayran söylemeyi de ihmal etmeyin.

Tavuklu Mantı

Soğan, pirinç ve tavuk sakatatı ile hazırlanan iç harç açılan hamurların arasına koyularak kapatılıyor.

Ardından fırında çıtır çıtır oluncaya kadar kızartılıyor.

Siz de tadı damağınızdan uzun süre silinemeyecek farklı bir mantı denemek isterseniz tavuklu mantı güzel bir alternatif olacaktır.

Ispanaklı Yalova Böreği

İncecik el açması bir böreğe kim hayır diyebilir ki? Ispanaklı peynirli Yalova böreği genellikle yanında yoğurt ile servis ediliyor.

Benim önerimse yoğurdun üzerine biraz da sumak serpmenizden yana.

Hele bir de ıspanaklı Yalova böreğinin fırından yeni çıkmış haline denk gelirseniz bir porsiyonla asla yetinemeyebilirsiniz. Demedi demeyin.

Yumurta Dolması

Kalan yumurtaları değerlendirmenin en lezzetli hali desem abartmış olmam yumurta dolması için.

Haşlanmış yumurtalar ortadan ikiye kesiliyor. Ardından sarıları çıkartılıp ufalanan ekmekle karıştırılıyor ve beyazların içine dolduruluyor. Yumurta sarısına bulandıktan sonra da kızartılan yumurta dolması genellikle yanında salata ile servis ediliyor.

Siz de sağlıklı bir şeyler yemek ama lezzetten de ödün vermemek istiyorsanız kendinize güzel bir yumurta dolması yanına da en güzelinden bir salata söyleyin derim.

Yalova Sütlüsü

İlk sırayı Yalova mutfağının patentli tatlısına vermek lazım diyorum ve size Yalova sütlüsünü anlatmaya başlıyorum.

Arasına tercihe göre ceviz ya da fıstık koyulan yufkalar kat kat diziliyor. Ardından fırında pişiriliyor. Üzerine gezdirilen sütlü şerbetle son dokunuş yapıldıktan sonra da afiyetle yeniyor.

Ağızda dağılan yumuşacık bir şerbetli tatlı olan Yalova sütlüsünden yemeden Yalova’dan ayrılırsanız üzülürsünüz.

Cennet Küngü

Bursa mutfağına aşina olanların yabancı olmayacağı bir tatlı cennet küngü.

Kızartılan hamurlar önce şerbete batırılıyor. Ardından üzerine bolca ince çekilmiş ceviz serpiliyor.

Çayla nefis bir ikili olan cennet küngü özellikle akşam yemeğinden sonra harika oluyor. Benden söylemesi.

Termal Tatlısı

İçine kavrulmuş fıstık ve elma marmelatı sürülen krepler rulo şeklinde sarılıyor. Ardından tercihe göre üzerine çikolata sos ya da reçel dökülerek servis ediliyor.

Ancak benim önerim üzerine biraz kavrulmuş ceviz biraz da tarçın serpmenizden yana.


Yalova’ya giderseniz meşhur çiçek balından, turşu sevenlerin favorisi meşhur ev turşularından, lezzeti il sınırlarını çoktan aşmış elmasından tatmadan ve almadan dönmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız