7 Bölgemizin En Meşhur 14 İçeceği

0
4184

Her fırsatta söylüyorum ülkemiz tam bir gastronomi cenneti. Mutfak kültürümüzün zenginliği sadece yemeklerle ya da tatlılarla sınırlı değil elbette.

Her bölgenin hatta neredeyse her ilin kendine has bir içeceği de var. Ancak o içeceklerin hepsini bu birkaç satıra sığdırmak mümkün değil.

O yüzden bu yazıda sizin için her bölgenin en sevilen içeceklerinden oluşan mini bir derleme yaptım. Hadi gelin yedi bölgemizin en sevilen on dört içeceği neymiş bir bakalım. 

Akdeniz Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri

Şalgam Suyu

Şalgam Suyu

İsteyene acılı isteyene acısız. Akdeniz Bölgesi ve içecek denilince eminim akıllara ilk Adana’nın meşhur şalgamı geliyordur.

Turpgiller familyasından gelen bir bitki olan şalgam Adana sofralarının olmazsa olmazı, Adana kebabın ve mezenin en lezzetli eşlikçisi. 

Atom

Karışık meyveli sütlü bir içecek olan atom Mersin’in öne çıkan içeceklerinden biri. Pembemsi rengi ile sofraları renklendiren atom özellikle yaz sıcaklarında içinizi ferahlatacak nefis bir içecek.

Ancak Mersin’in bu efsane içeceğini içerken kontrollü olmakta fayda var. Çünkü kendisi oldukça yüksek kalorili.

Karadeniz Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri

Çay

Rize çay

Dünyanın çok az bölgesinde çay tarlalarının üzerine kar yağarmış. Ne kadar şanslıyız ki o nadir yerleden biri de Karadeniz Bölgemiz.

Peki niye kar yağması bu kadar önemli diyecek olursanız çay yapraklarının üzerine yağan kar bitkinin üzerinde oluşabilecek her türlü haşere ve zararlı etkenleri yok eder. İşte bu yüzden Karadeniz Bölgesi’nin çayı son derece kaliteli ve doğaldır.  

Kızılcık Şerbeti

Bir zamanlar Kızılderililer tarafından yaraların tedavisinde kullanılan kızılcık şerbeti günümüzde Karadeniz Bölgesi’nin en sevilen içeceklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Hafif mayhoş tadı ile damakları şenlendiren kızılcığın faydaları da saymakla bitmiyor. Karadeniz’e giderseniz kızılcık suyu ya da biraz daha tatlı hali kızılcık şerbetinden mutlaka tatmalısınız.

İç Anadolu Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri

Gilaburu Şerbeti

Kıpkırmızı rengi ile göz dolduran gilaburu özellikle Kayseri’de bolca yetişiyor. Ekim ayında toplanan gilaburu meyvesi arpa ile mayalandıktan sonra sulandırılarak şişleniyor.

Kayseri’ye giderseniz gençlik iksiri olarak da bilinen gilaburu şerbetinden mutlaka tadın derim. Ben mayalı içecek sevmem derseniz de tercihinizi gilaburu suyundan yana kullanabilirsiniz. 

Şehzade Şerbeti

Osmanlı’dan günümüze gelen şerbet kültürünün en sevilen içeceklerinden biri de şehzade şerbeti.

Otuza yakın baharat ve farklı meyvelerin kaynatılması ile elde edilen İç Anadolu Bölgesi ile özeşleşen şehzade şerbeti tam bir şifa deposu olarak biliniyor. 

Ege Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri

Koruk Şerbeti

Ege’nin limonatası olarak da bilinen koruk şerbeti yaz sıcaklarında içinizi ferahlatacak harika bir içecek.

Üzümün olgunlaşmamış hali olan koruktan yapılan ve ekşi tadı ile dikkat çeken koruk şerbetini ya da suyunu özellikle yaz ayları boyunca Ege Bölgesi’nde hemen hemen her yerde bulabilirsiniz.

Marmara Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri

Susurluk Ayranı

Tost ve Susurluk Ayranı

Susurluk denilince akıllara gelen en güzel ikili peyniri uzayıp giden çıtır çıtır bir tost ve bol köpüklü ayran.

Yolu Balıkesir’in Susurluk ilçesinden geçen herkes mutlaka bol köpüklü bir ayran ile tost molası vermeli.

Coğrafi işaretli içeceklerimizden biri olan Susurluk ayranı alışık olduğumuz ayranlara oranla daha köpüklü ve daha az tuzlu oluyor.  

Boza

Osmanlı’dan günümüze gelen bir içecek olan bozanın ana vatanı Bilecik olsa da eminim boza denilince pek çoğumuzun aklına ilk olarak İstanbul’un meşhur semti Vefa geliyordur.

Bilinen en eski içeceklerimizden biri olan bozanın geçmişi sekiz bin yıl önceye, Mezopotamya’ya kadar uzanıyor.

Osmanlı zamanında içine pekmez, tarçın ve karanfil eklenerek içilen boza günümüzde sadece leblebi ve tarçın ile lezzetlendiriliyor. 

Hardaliye

Kırklareli’nin yerel içeceği olarak da bilinen Hardaliye, koyu renkli ve kokulu üzümlere vişne yaprakları ve hardal tohumu eklenerek yapılıyor.

Trakya Bölgesi’nden toplanan özel üzümler, hardaliye yapımı için yaklaşık otuz gün bekletiliyor. Ardından preslenerek suyu sıkılıyor.

Marmara Bölgesi’nin bu nefis içeceği hardaliyeyi bir kere içtiniz mi bağımlısı olabilirsiniz, benden söylemesi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri

Mırra

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hemen hemen her ilde bulabiliyor olsak da mırra denilince akıllara ilk Mardin geliyor.

Güneydoğulular yoğun kıvamlı, sert ve acı bir kahve olan mırranın mutlaka şekersiz içilmesi gerektiğini söylüyor. 

Menengiç Kahvesi

Menengiç Kahve, Urfa

Gastronomi turizmi denilince akla ilk gelen illerimizden biri olan Gaziantep’in meşhur kahvesi olan menengiç Antep fıstığının aşılanmamış, yabani halinden yapılıyor.

Menengiç kahvesi kafein içermediği gibi kafeine bağlı rahatsızlıkları da önleyici etkiye sahip.

Yağlı bir yapısı olan menengiç kahvesi Güneydoğu Anadolu ilinin öne çıkan içecekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri

Dibek Kahvesi

Kahve çekirdeklerinin dibek denilen büyük havanlarda dövülmesi ile elde edilen dibek kahvesinin Türk kahvesine oranla oldukça yumuşak içimli bir tadı var.

Elazığ’ın Harput Bölgesi ile özdeşleşen dibek kahvesi hafif tatlı ve sütlü kahve sevenlerin favorilerinden.

Elazığ’a giderseniz kutu kutu dibek kahvesi almadan dönmeyin derim. 

Mor Reyhan Şerbeti ve Çayı

Özellikle Arapgir ve Malatya illerinde bolca bulunan mor reyhan, yaz aylarında toplanıp kurutuluyor ve yıl boyunca tüketiliyor.

Yazın soğuk soğuk şerbeti kışın ise sıcak çayı yapılan mor reyhan Doğu Anadolu Bölgesi’nin en öne çıkan lezzetlerinden biri. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız