Ülkemizin en kalabalık ikinci şehri olan Başkent Ankara, marşta da söylendiği üzere her bahtı karanın görmek istediği güzel bir şehir. Yüzölçümü olarak ise Türkiye’nin üçüncü en büyük kenti olan Ankara’nın topraklarının çoğu İç Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor.
Yunancada “gemi çapası” anlamına gelen Ankara, ismini efsaneye göre Frig Kralı Midas’ın bir gemi çapası bulduğu yer olduğu için almış. Tarihi kayıtlarda Büyük İskender de Doğu Seferi sırasında MÖ 333 yılında Ankara’ya gelmiş.
Sizler de bu güzel kenti ziyaret etmek isterseniz yazımızı okumak işinizi çok kolaylaştıracak.
Ankara Nerede, Ankara’ya Nasıl Gidilir?
Ankara Nerededir?
Ülkemizin merkezine yakın bir konumda bulunan Ankara, herkesin kolayca ulaşabileceği bir şehir.
Kuzey kesimleri Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan kentin topraklarının büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor. Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Konya ve Eskişehir de Ankara’ya komşu olan illerimiz.
Ankara’ya Ne Zaman Gidilir?
Neredeyse yirmi yıldır Ankara’da yaşayan birisi olarak diyebilirim ki Ankara’ya kışın gelmeyin… Karasal bir iklim yaşanan Ankara’da gündüz ve gece arasındaki ısı farkı çok belirgin. Ayazı da söylenildiği kadar yaman maalesef. O yüzden Ankara’yı bahar aylarında ziyaret etmeniz çok uygun olacaktır.
Ama ben kış aylarında gelmek istiyorum diyenler yanına termal içliklerini almayı unutmasınlar.
Öğle vakti dışarıda olmazsanız şehri ziyaret etmek için yaz mevsimini de tercih edebilirsiniz.
Ankara’ya Nasıl Gidilir?
Ülkemizin orta kısmında bulunduğu için Ankara’ya ulaşım gayet kolay. Özel aracınızı veya toplum ulaşım araçlarını kullanarak şehre hızlıca ulaşabilirsiniz.
Tren yolculuğu yapmak isterseniz şehre İstanbul – Ankara arasındaki yüksek hızlı trenle gidebilirsiniz. İstanbul’dan Ankara’ya yüksek hızlı tren seyahati ortalama 4 saat 15 dakika sürüyor.
Ankara’ya otobüsle ya da uçakla gitmek de mümkün. Ankara Esenboğa Havalimanı ve Ankara Aşti Otogarı yazılarımıza göz atarak Ankara’ya uçak veya otobüsle ulaştığınızda ulaşımınız ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
En uygun otobüs ve uçak biletleri için obilet.com ziyaret etmeyi unutmayın.
Ankara’da Nerede Konaklanır?
Şehirdeki gezilecek yerlere kolay ulaşabilmek adına Ankara’nın merkezi yerlerinde konaklamanız iyi olacaktır. Bunların başında Tunalı, Bahçelievler ve Kızılay geliyor.
Ankara’nın en iyi otellerini listelediğimiz blog yazımız da size fikir verebilir.
Eğer özel aracınız yoksa konaklayacağınız yeri seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kalacağınız yerin toplu ulaşım araçlarının duraklarına yakın olması. Toplu taşıma araçlarında kullanabileceğiniz Ankara Kart hakkındaki bilgilere ise blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Ankara’da Neler Yapılır?
Ankara şehrini keşfetmeye ilk olarak Anıtkabir’den başlamanız güzel olacaktır. Atamızı ziyaret edip kendisine teşekkürlerinizi sunduktan sonra Ulus tarafına geçip Ankara Kalesi’ni gezebilirsiniz. Burası aynı zamanda Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne de çok yakın.
Tarihi yerleri gezerken yorulduğunuzda dinlenmek için Kuğulu Park, Seğmenler Parkı ve daha birçok yeşil alanı tercih edebilirsiniz. Ankara’daki Eymir Gölü ve Mogan Gölü de doğal güzelliğin tadını çıkarabileceğiniz yerler arasında bulunuyor.
Ankara karşımıza bir kültür ve sanat şehri olarak da çıkıyor. Eğer tiyatro, opera ve bale seven biriyseniz şehirdeki temsilleri takip ederek bilet alabilirsiniz. Ankara Devlet Tiyatrosu, Devlet Opera ve Balesi tarafından sergilenen oyunların sahneleri de birbirinden güzel. Bu sahneler arasında Opera Sahnesi’ndeki Büyük Tiyatro’nun tavan süslemeleri bir şahane.
Ankara’da sergilenen diğer oyunlara ise özel tiyatroların internet sitelerinden erişebilirsiniz.
Ankara’da Nereler Gezilir?
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz şehirdeki gezilecek yerleri bu kısımda sizler için detaylandırdık.
Tarihi Yerler
Anıtkabir
Ülkemizin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir’in yapımına 1944 yılında başlanmış. Anıtkabir, 9 yıl süren inşası sonrasında 1953 yılında ziyarete açılmış.
Anıtkabir’deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi de mutlaka gezmeniz gereken yerlerden.
Cumhurbaşkanlarımız Cemal Gürsel ve İsmet İnönü’nün de kabirlerinin bulunduğu yapıdaki Aslanlı Yol’da 24 Oğuz Boyu’nu temsil eden 24 aslan heykeli bulunuyor.
Şehrin simgelerinden olan Anıtkabir’e gitmeden önce ziyaret saatlerini incelemenizi öneririz. Blogumuzdaki Anıtkabir yazısına da mutlaka göz atmalısınız.
Adres: Yücetepe, Akdeniz Caddesi, No:31, 06570 Çankaya, Ankara
Telefon: (0312) 231 18 61
Ankara Kalesi
Şehrin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Samanpazarı’ndaki Ankara Kalesi, ziyaretçilerine panoramik bir Ankara görüntüsü sunuyor.
Kalenin inşa yılı tam olarak bilinmese de Hititler tarafından yapıldığı düşünülüyor.
İç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşan kalenin iç surları, yedinci yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiş.
Kale içerisinde yer alan evler, mimari yönden Hamamönü’nde 19. yüzyılda inşa edilen konakların öncüleri olarak karşımıza çıkıyor.
Kalenin içerisinde bulunan kafelerde mola verip dinlenebilir, hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yapabilirsiniz.
Adres: Kale, 06240 Altındağ, Ankara
Augustus Tapınağı
Altındağ ilçesindeki Augustus Tapınağı’nın MÖ 25 – 20 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor.
Tapınak son Galat hükümdarı Amintas’un kızı Pilamenes tarafından, Roma İmparatoru Augustus’a bir bağlılık nişanesi olarak yaptırılmış.
İsmini imparatordan alan tapınak, Frig tanrıları Kibele ve Men’e adanmış.
09:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Augustus Tapınağı’na girmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.
Adres: Hacı Bayram, 06030 Altındağ, Ankara
Roma Hamamı
Bir tür açık hava müzesi özelliği taşıyan Roma Hamamı, Ulus’ta bulunuyor.
Burası Üçüncü yüzyılda Septimius Severus’un oğlu Roma İmparatoru Caracalla tarafından Sağlık Tanrısı Asklepios adına yapılmış.
Haftanın her günü 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz ören yerine giriş ücreti 12.5 TL. Müze Kart sahipleri ise giriş ücreti ödemiyor.
Adres: Anafartalar, Çankırı Caddesi, No:43, 06050 Altındağ, Ankara
Hamamönü
İsmini Oğuzların Bayındır Boyu beylerinden Karacabey’in yaptırdığı Çifte Hamam’dan alan tarihi bölge Altındağ’da bulunuyor.
19. yüzyıl sivil mimarlık örneği tarihi binaların restore edilmesi ile yeniden canlanan Hamamönü ziyaretçilerine güzel bir atmosfer sunuyor.
Burada Tarihi Karacabey Hamamı, İstiklal Marşı’nın yazıldığı Mehmet Akif Ersoy Parkı ve parkın içerisindeki Mehmet Akif Ersoy Müze Evi’ni de gezebilirsiniz.
Adres: Hamamönü Sokak, Hacettepe, 06230 Altındağ, Ankara
Ankara’da gezebileceğiniz turistik yer arasında Jülien Sütunu, Atakule, Duatepe Anıtı, Estergon Kalesi ve Kalecik Kalesi bulunuyor.
Müzeler
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Altındağ’da bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, şehirde gezebileceğiniz en kapsamlı müze.
Anadolu’da yaşamış olan uygarlıklardan geriye kalan arkeolojik eserlerin kronolojik olarak sergilendiği müzedeki eserler Anadolu tarihine ışık tutuyor.
Haftanın her günü 08:30 – 18:00 saatleri arasında gezebileceğiniz müzeye giriş ücreti 50 TL iken Müze Kartınız varsa ücretsiz olarak girebilirsiniz.
Adres: Kale, Gözcü Sokak, No:2, 06240 Ulus, Altındağ, Ankara
Telefon: (0312) 324 31 60
Ankara Etnografya Müzesi
Atatürk’ün naaşının 1953 yılına kadar geçici olarak tutulduğu Ankara Etnografya Müzesi’nde Selçuklular zamanından günümüze kadar Türk sanat eserleri sergileniyor.
1930 yılında açılan müzede Anadolu etnografya ve folkloru, sanat tarihi ile ilgili eserleri içeren bir kütüphane de bulunuyor.
Haftanın her günü 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz müzeye giriş ücreti 17.5 TL. Müze kart ile ücretsiz girebilirsiniz.
Adres: Opera, Sıhhiye, Ankara
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en görkemli yapılarından Ankara Resim ve Heykel Müzesi binası, 1927-1930 yılları arasında “Türk Ocakları Genel Merkezi” olarak inşa edilmiş. Bu güzel bina 1975 yılında Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne resim ve heykel müzesi olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiş.
Müzede Osman Hamdi Bey, Abdülmecid Efendi, Şeker Ahmet Paşa, Fikret Mualla, Şevket Dağ, Şefik Bursalı, İbrahim Çallı ve Abidin Dino gibi ünlü sanatçıların orijinal eserleri sergileniyor.
09:00 – 18:00 saatleri arasında her gün ziyaret edebileceğiniz müzeye giriş ücreti 20 TL. Müze Kart sahipleri giriş ücreti ödemiyor.
Adres: Hacettepe, Türkocağı Sokak, Resim ve Heykel Müzesi, 06230 Altındağ, Ankara
Telefon: (0312) 310 20 95
Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası), Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası), MTA Tabiat Tarihi Müzesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi de şehirde gezebileceğiniz diğer müzeler arasında bulunuyor.
Ankara’da gezebileceğiniz parkların başında Kuğulu Park, Seğmenler Parkı, Ankara Botanik Parkı, Güvenpark, Gençlik Parkı, Dikmen Vadisi Park, Göksu Park ve Çansera Parkı geliyor.
Mogan Gölü, Eymir Gölü ve Mavi Göl (Bayındır Barajı) ise Ankara’daki sulak alanlardan. Buralarda kendinizi şehrin kalabalığından biraz uzaklaştırarak kafa dinleyebilirsiniz. Eymir Gölü çevresini bisiklet kiralayarak da turlayabilirsiniz.
Ankara’daki gezilecek yerleri detaylıca anlattığımız blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Keyifli bir gezi dileklerimizle.