Kısa veya uzun vadeli olarak araç kiralama beraberinde pek çok avantaj getiriyor. Araç kiralamak esnek ve özgür olduğu kadar, tasarruflu ve bir o kadar da zahmetsiz. Yapmanız gereken güvenilir kurumsal bir araç kiralama firması ile iletişime geçmek ve birkaç adımı takip etmek. Her şey oldukça basit!
Araç Kiralama Nasıl Yapılır yazımıza göz atarak araç kiralamanın detayları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Günlük, haftalık, aylık veya yıllık olmak üzere araç kiralayabilirsiniz; fakat araç kiralamak elbette birkaç prosedür gerektiriyor. Bunlardan biri, aracı teslim alan kişinin araç kiralama firmasına teslim etmesi gereken bir takım belgeler.
Talep edilen belgeler karşılanmadan firmalardan araç temin etmeniz mümkün değil. İstenen evraklar, hem araç kiralama firmaları hem de aracı teslim alan kişinin haklarını koruması ve güvence altına alması adına oldukça önemli.
Gerekli evraklar firmalara göre ufak tefek değişiklik gösterse de sizler için araç kiralama firmaları tarafında istenen temel belgeleri listeledik.
Araç Kiralamak İçin Gerekli Belgeler Neler?
- Sürücü belgesi: Araç kiralamak için gerekli belgeler arasında ilk sırada sürücü belgesi olduğunu tahmin edersiniz. Araç kiralama hizmetinden yararlanabilmek için sürücü belgesi en az iki yıllık olmak zorunda.
- Kimlik kartı veya pasaport: Araç kiralama hizmetlerinde yaş sınırı normal araç kiralamada 22, lüks araçlarda ise 25 yaş. Yanınıza yaşınızı gösteren kimlik kartı almayı unutmayın. Yabancı uyruklu kişiler Türkiye’de geçerli bir sürücü belgesine sahip oldukları sürece pasaport ile araç kiralama hizmetinden yararlanabiliyorlar. Kiralık araçlarda sürücü koltuğunda yalnızca kiralayan kişi oturabiliyor. Ek sürücü talebiniz varsa araç kiralama hizmetini aldığınız firmadan ek sürücü paketi satın alabiliyorsunuz. Ek sürücü de gerekli belgeler teslim etmek zorunda.
- Kredi kartı: Araç kiralamak için gerekli olan şeylerden biri de kredi kartı. Trafik ve park cezaları, hasar bedeli, OGS veya HGS geçişleri, ücretli otoyol kullanımlarında kredi kartına uygulanan provizyon kullanılıyor. Bu sebeple araç kiralama hizmetlerinde kredi kartı dışında herhangi bir ödeme yöntemi kabul edilmiyor.
- İkametgah belgesi: İkametgah belgesi ve kiralayan kişi adına kayıtlı adresi beyan eden fatura araç kiralayan kişi ve firma arasında güven sağlamak ve eğer gerekirse resmi kurumlara başvurmak için sunuluyor.
- Kiralayan kişi adına kayıtlı adresi beyan eden herhangi bir fatura.
Araç Kiralarken Firmalar İçin Gerekli Belgeler Neler?
Araç kiralamak için gerekli belgeler ticaret şirketleri ve şahıs şirketleri için bir takım farklılıklar gösteriyor.
Ticaret Şirketleri
- Vergi levhası
- Ticaret sicil gazetesi
- Son yıllara ait gelir tabloları
- Son yıllara ait mizan, mizan yoksa beyanname
- Firma veya ortaklara ait taşınır, taşınmaz senetler
- Kiralama kararının fotokopisi
Şahıs Şirketleri
- Vergi levhası
- Son yıllara ait gelir tabloları
- Son 3 ay içinde hazırlanmış mizan, mizan yoksa beyanname
- Kiracı adına kayıtlı tapu senetleri ve varsa araç ruhsat fotokopileri
- İmza beyannamesi
Kurumsal firmalara bunlara ek olarak personel sayısı, çalıştıkları bankaların şube isimleri ve iletişim bilgilerini sunmaları gerekiyor.
Araç kiralamak için gerekli belgelere ek olarak, bazı araç kiralama firmaları kiralanan araçların takiplerini yapabilmek için kod sistemi kullanıyorlar. Kiralama başlangıç tarihini içerek kodu, aracı teslim aldığınızda SMS ile bilgilendiriliyorsunuz. Bu kodu kiralık aracı araç kiralama firmasına teslim edene kadar saklamanız gerekiyor. Sonrasında ise yapmanız gereken kodu göstererek aracınızı teslim etmek.
obilet.com üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde ihtiyaçlarınıza uygun aracı kiralayabilirsiniz.