Avrupa’daki En Önemli 8 Sanat Müzesi: Görülmesi Gereken Dünyaca Ünlü Eserler 

0
3720

Avrupa seyahatlerinin en iyi yanlarından biri, mimari ve sanat şölenine sahip şehirlerde vakit geçiriyor olmaktır.

Müzeleri, önemli mimari yapıları, mutfağı ve kendine has kültürü ile Avrupa oldukça zengin bir kıta. Bu yazımızda ise, salt olarak en popüler sanat müzelerine değineceğiz.

Avrupa’ya gitmek için asıl sebebiniz olacak nitelikte önemli sanat müzeleri ve onların özel eserlerinden kısaca bahsedelim. Sanatseverlere ve Avrupa’yı keşfetmek isteyenlere ilham olsun!

Avrupa’daki En Önemli 8 Sanat Müzesi: Görülmesi Gereken Dünyaca Ünlü Eserler 

1) Louvre Müzesi, Paris, Fransa – Mona Lisa

Louvre Müzesi, Paris

Tabii ki ilk sırada sadece Avrupa’nın değil, dünyanın en büyük sanat müzesi olan Louvre var. Dünya üzerindeki pek çok kıymetli eseri, ziyaretçilerle buluşturan önemli bir adres. İlgi çeken mimarisi, girişindeki cam piramidi ile de etkileyiciliğini arttırıyor.

Mona Lisa, Da Vinci

Louvre Müzesi’nde sergilenen binlerce sanat eseri arasından özellikle birine değinmek gerekirse, o da kuşkusuz Mona Lisa tablosu olur. Leonardo da Vinci’nin başyapıtlarından biri olan bu eser, müzenin en çok ilgi çeken eserlerinden biri.

Louvre Müzesi’ni online gezmek için tıklayın. 

Fransa ve Paris hakkında yazılarımız için:

2) Akropolis Müzesi, Atina, Yunanistan – Athena Nike Kabartması

Akropolis Müzesi, Atina

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın Makrigianni semtinde yer alan Akropolis Müzesi’nde Akropolis Tepesi’nden çıkarılan eserler sergileniyor.

Atina Akropolis

En üst katı Pantheon Tapınağı’na paralel olarak inşa edilmiş ve dünyanın önemli tarihi dönemlerinden birine ışık tutan bir müze. Atina’ya gidince mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini söylemeliyiz.

Müzenin içerisinde Yunan Tunç Çağı, Roma ve erken Bizans dönemine ait önemli eserler bulunuyor. Fakat aralarında ön plana çıkanı, Athena Nike kabartmasıdır. Akropolis Tepesi’nde bulunan Athene Nike Tapınağı’na ait kabartmalar bu müzede sergilenmektedir.

Yunanistan ve Atina Yazılarımız için:

3) British Müzesi, Londra, İngiltere – Ur Oyunu

British Museum, Londra, İngiltere

Dünyanın dört bir yanından gelen, birbirinden değerli eserlerin sergilendiği British Müzesi, İngiltere’nin ve Avrupa’nın önemli müzelerinden biridir.

1753 yılında Sir Hans Sloane’ın koleksiyonlarını sergilemek için açılan müzeye zamanla farklı ve yeni eserler de dahil olmuştur.

British Museum, Londra

Nitelik açısından zengin ve talepkar olan British Müzesi’nin en dikkat çekici eseri olarak Ur oyunundan bahsedilebilir. M.Ö. 2400-2600 yılları arasında İran’da yapıldığı düşünülen oyunun sadece tahtası bulunuyor ve kurallarına dair hiçbir bilgi yok.

British Museum’u online gezmek için tıklayın.

İngiltere ve Londra yazılarımız için:

4) Prado Müzesi, Madrid,  İspanya – The Holy Trinity

Prado Müzesi

İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan ve mimari yapısıyla da göz alan Prado Müzesi, krallık koleksiyonunun bir araya getirildiği müzedir.

Prado Müzesi

1819 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan müzede; resim, heykel, madeni para koleksiyonu ve madalyalar sergileniyor.

Birbirinden özel ressam ve heykeltraşların eserlerinin arasında bir tanesi oldukça ilgi çekici. O da El Greco’nun 1577-1579 yılları arasında yaptığı The Holy Trinity tablosu. Diğer eserler arasından sıyrılan bu eserde Hristiyanlık dünyasının Kutsal Üçlü’sü tasvir edilmiştir. Ve yapıldığı dönemde zamanının önüne geçmiş bir tablodur.

İspanya ve Madrid yazılarımız için:

5) Vatikan Müzesi, Vatikan, İtalya – Son Yargı

Vatikan

Dünya üzerinde görülmesi gereken yerlerden biri olan Vatikan Müzesi, Rönesans dönemi mimarisinin de önemli temsilcilerindendir.

Dünyanın en küçük şehir devleti olan Vatikan, Roma sınırları içerisinde bulunur ve Vatikan Müzesi de İtalya’nın en çok ziyaretçi çeken binasıdır.

Sistine Şapeli Vatikan

Vatikan Müzesi, dünya ve sanat tarihi hayranları için gerçek bir cennet. Sergilenen eserlerin her biri, nadide özellikteler. Fakat bir tanesi, az bir farkla da olsa aralarından sıyrılmayı başarıyor; o da Michelangelo’nun büyük freski olan Son Yargı. Eserde Dante’nin cehennemi tasvir edilmiştir.

Vatikan Müzeleri’ni ve Sistine Şapeli’ni online gezmek için tıklayın.

Roma ve Vatikan yazılarımız için:

6) Rijksmuseum, Amsterdam, Hollanda – Gece Nöbetçisi

Rijksmuseum Amsterdam

Hollanda’nın büyüleyici kenti Amsterdam’da bulunan muazzam bir müze. Sanat, tarih ve zanaat alanlarında birbirinden özel eserler sergilenmektedir.

Hollanda’nın Altın Çağı’na ait olan tabloların en geniş koleksiyonu bu müzede bulunmaktadır. Amsterdam’ın en çok ziyaretçi çeken müzelerinden biridir.

Hollanda Rembrandt Gece Bekçileri

Rijksmuseum’daki eserlerin arasında kendini öne çıkaran eser ise, Hollanda’nın önemli ressamı Rembrandt’ın tablolarından biri olan The Night Watch. Yani, Gece Nöbetçisi… Bu eser, sanatçının en tanınmış ve en çok bilinen başyapıtıdır.

Rijksmuseum’u online gezmek için tıklayın.

Hollanda ve Amsterdam ile ilgili yazılarımız için:

7) Gemäldegalerie, Berlin, Almanya – Şarap Kadehi ve İnci Küpeli Kadın

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan en önemli sanat müzelerinden biridir. Mimari tasarımı da oldukça başarılı olan müzenin 72 odası bulunmaktadır. Tüm gününüzü ayırmanız gereken büyüklükteki müzelerden olduğunu söyleyebiliriz.

Vermeer İnci Kolyeli Kız

13. ve 18. yüzyıllar arasındaki  döneme ait önemli eserlere ev sahipliği yapan müzede ön plana çıkan eserler, Vermeer tarafından yapılan Şarap Kadehi ve İnci Küpeli Kadın tablolarıdır.

Berlin yazılarımız için:

8) Metropolitan Sanat Müzesi, New York, ABD – Müzisyenler

Metropolitan Art Museum (Metropol Sanat Müzesi)

Dünyanın en önemli metropollerinden biri olan New York’ta Manhattan’ın tam kalbinde kurulmuş olan Metropolitan Sanat Müzesi, dünya çapında büyük önem taşıyan müzelerden.

Metropolitan Art Museum (Metropol Sanat Müzesi)

1870 yılında kurulan müze, önemli bir koleksiyona sahiptir. Antik Mısır eserleri, Paskalya Adası bölümü ve ünlü ressamların eserlerinin bulunduğu, ayrı odalardan oluşan resim katı ile oldukça büyük bir müzedir.

Caravaggio Müzisyenler

İtalyan ressam Caravaggio’nun başyapıtlarından biri olan The Musicians (Müzisyenler) tablosu, müzede ön plana çıkan önemli eserlerin başında gelir. Tabloda 3 müzisyen çocuğu tasvir eden ressam, arkadaki müzisyen çocuğun suretinde kendini gizleyerek ölümsüzleştirmiştir. Sanat tarihinin özel tablolarından biridir.

New York yazılarımız için:

***

Dünya gözüyle görülmesi gereken eserlerin sergilendiği bu müzeleri mutlaka ziyaret etmelisiniz. Her birinin Avrupa seyahatlerinizi özel kılacak ve anlamını zenginleştirecek olan yerler olduğuna emin olabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız