Çoruh Vadisi Nerede? Çoruh Vadisi’ne Nasıl Gidilir?

0
660

Erzurum, Bayburt ve Artvin illerinin sınırları içerisinde yer alan meşhur Çoruh Vadisi, tam tamına 150 km uzunluğa sahip bir doğa harikası.

Allahuekber Dağları, Yalnızçam ve Doğu Karadeniz Dağları arasında mükemmel bir konuma sahip olan Çoruh Vadisi, adeta bir gizli cennet. Gelin hep birlikte bu doğa mucizesi yer hakkında tüm detayları keşfedelim…

Çoruh Vadisi Hakkında Genel Bilgi

Kültürel zenginlikleri, köklü geçmişi ve doğal güzellikleri ile merak uyandıran Çoruh Vadisi, zengin flora ve faunası ile de dikkat çekiyor.

Birbirinden güzel endemik bitki türleri ile karşılaşacağınız bölgede en çok da vadi duvarları dikkatinizi çekecek. Dünya üzerinde yalnızca Çoruh Vadisi’nde yetişen 3 bitki türüne ev sahipliği yapması, burayı ayrıcalıklı kılan bir diğer özellik.

Erzurum’un kuzey kesiminde yer alan Mescit Dağı’nın başlangıç noktası olduğu Çoruh Vadisi, 150 km uzunluğa sahip Çoruh Nehri’nin orta ve aşağı kısmındaki ana kolları içermektedir.

Hem İç Anadolu hem de Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinin iklim özelliklerinin görüldüğü vadide zaman zaman süzülen yırtıcı kuşlara denk gelmeniz olası çünkü bu bölge Türkiye’nin önemli kuş göç yollarından biri olarak kabul ediliyor.

Çoruh Vadisi Flora ve Fauna

Bölgenin bitki örtüsü ve iklim özelliklerinde görülen çeşitlilik nedeniyle Çoruh Vadisi’ne gitmek dört mevsim için de ideal esasında.

ÖDA kriterlerini sağlayan 83 bitki taksonunun olduğu alanda daha pek çok endemik bitki türüne de rastlayabilirsiniz.

Dünya çapında sadece bu bölgede yetişen üç bitki türü ise şöyle: Asperula virgataCampanula troegeraeLathyrus woronowii.

Bölgede en çok görülen yırtıcı kuşlar, küçük orman kartalı (Aquila pomarina) ve yılan kartalı (Circaetus gallicus) iken yaban keçisi, Akdeniz nalburunlu yarasası (İspir Çamlı Mağara’da yaşar), vaşak, Çoruh engereği, Acipenser gueldenstaedtii ve Acipenser stellatus (içsu balıkları), beşparmakotu zıpzıpı adındaki bir kelebek türü ve Onychogomphus assimilis (kızböceği türü) diğer yaygın görülen hayvan türleri arasında bulunur.

Çoruh Vadisi Çevresinde Gezilecek Yerler

Vadesi dolan zenginlik” olarak nitelendirilen Çoruh Vadisi’ne gittiğiniz zaman en az 1-2 gününüzü mutlaka gezilecek yerler ve yapılacak aktivitelere ayırmanızı öneriyoruz.

Kurt ve Çermeli çaylarının oluşturduğu Masat Çayı’nın Bayburt’tan başladığı nokta ve devamındaki yerler Çoruh Vadisi olarak adlandırılıyor.

Çoruh Nehri

Çoruh Nehri ve Vadisi, Erzurum

Türkiye sınırlarının 442 kilometresini kapsayan Çoruh Nehri ile hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz.

Erzurum Mescit Dağı’ndan doğan Çoruh Nehri’nin el değmemiş doğası ve güzelliği karşısında tek kelimeyle nutkunuz tutulacak.

Rafting etkinliklerinin inanılmaz yaygın olduğu Çoruh Nehri en çok da zengin flora ve faunası ile büyülüyor.

Kafkasör Yaylası

Artvin şehir merkezinin 10 km güneybatısında konumlanan ve Türkiye’deki en güzel yaylalardan biri olan Kafkasör Yaylası, Çoruh Vadisi’ne gidip de mutlaka uğranılması gereken bir yer.

Ayrıca konaklayabileceğiniz bungalov evlerin de olduğu bu yayla, 1250 metre yüksekliğe sahip.

Her sene boğa güreşlerinin yapıldığı bir arenanın da olduğu Kafkasör Yaylası’nda yıl boyunca gerçekleşen diğer festival ve şenlikleri de takip edebilirsiniz.

Atatepe

Artvin der demez hemen akla gelen Atatepe için şehrin en sembolik yeri denebilir.

Türkiye’nin en büyük Atatürk heykeline ev sahipliği yapan Atatepe’deki tam tamına 40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanılarak yapılan Atatürk heykelini fotoğraflayabilirsiniz.

Dolishane Kilisesi

Bagratlı Kral Sumbath’ın 10. yüzyılda yaptırdığı ve şehrin en önemli kültürel miraslarından biri olan Dolishane Kilisesi, Artvin merkez ilçesindeki Hamamlı Köyü sınırları içerisinde yer alıyor.

Berta Köprüsü’nden kolaylıkla ulaşabileceğiniz kilisenin görkemli fresklerini kesinlikle görmelisiniz.

Hatila Vadisi Milli Parkı

Artvin merkez ilçesinde yer alan ve Hatila Deresi’ni çevreleyen Hatila Vadisi Milli Parkı, 1994 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor.

İçerisindeki doğal yaşam alanları, endemik bitki ve hayvan türleri ile kamp – çadır alanlarını yakından görebilirsiniz.

Karagöl Sahara Milli Parkı

Karagöl-Sahara Artvin

Milli park statüsüne kavuşmuş doğal yaşam alanlarının diğer Karadeniz illerine göre çoğunlukta olduğu Artvin’de kelimenin tam anlamıyla doğaya doyacaksınız.

Artvin’in Şavşat ilçesinin 25 km kadar kuzeyinde bulunan Karagöl Sahara Milli Parkı, en çok da yayla turizmi ile öne çıkan bir bölge.

Artvin şehir merkezine yaklaşık 92 km mesafede yer alan milli parkı tam anlamıyla gezebilmek adına en az bir gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

Çoruh Vadisi’nde Yapılacak Aktiviteler

Böylesine doğa harikası bir yere gittiğinizde şüphesiz yapılacak aktiviteler de bir o kadar çeşitli oluyor.

Başta trekking ve dağcılık olmak üzere rafting ve daha pek çok doğa sporu için mükemmel bir rota olan Çoruh Vadisi’nde kampçılık aktivitelerine de katılabilirsiniz.

120 metre ile 1960 metre arasında değişen rakımı ile Çoruh Vadisi’nde trekking yaparak birbirinden güzel manzara noktalarına ulaşabilirsiniz.

Buna ek olarak, özellikle yerli halkın temel uğraş alanı olan ormancılık, hayvancılık ve tarım ile ilgili de çeşitli turistik aktivitelere de katılım gösterebilirsiniz.

Türkiye’de rafting der demez akla ilk gelen yerlerden biri olan Çoruh Vadisi zaman zaman düzenlenen festival ve şenlikler dahilinde daha eğlenceli bir hale gelebiliyor. Rafting olarak bölgenin en popüler rotası ise Yusufeli’dir.

Ayrıca Çoruh Vadisi’nde tam tamına 399 km uzunluğunda bir bisiklet rotasının olduğunu da hatırlatalım.

Erzurum’daki Tortum, İspir ve Uzundere ilçeleri ile Artvin’in Yusufeli ilçelerinden geçen bu rotayı diğer bisikletseverler ile birlikte de tamamlayabilirsiniz.

Çoruh Vadisi’nde Yeme İçme

Çoruh Vadisi’nin Erzurum, Bayburt ve Artvin çemberinde yer alması, haliyle burada tadacağınız lezzetleri de çeşitlendiriyor. Daha çok Artvin mutfağına özgü lezzetler tatma olasılığınız da yüksek tabi.

Artvin’in meşhur yemeklerinden olan kuymak, Laz böreği, mısır ekmeği, hamsili pilav, kaygana, hamsili ekmek, karalahana sarması, turşu kavurması, yatık döner, cevizli kete, benekli alabalık, şalgam yemeği ve dahasının tadına bakabilirsiniz.

Erzurum mutfağına gelecek olursak da cağ kebabı, kadayıf dolması, Erzurum döneri gibi Anadolu’ya özgü nefis lezzetleri de mutlaka tatmanızı öneriyoruz.

Çoruh Vadisi’nde Konaklama

Çoruh Vadisi ve Çoruh Nehri bölgelerinde hem bütçe dostu hem de daha macera dolu bir konaklama deneyimi yaşamak isteyenler tercihini kamp çadırında kalmaktan yana kullanıyor.

Artvin’de ya da diğer çevre ilçelerdeki otelleri tercih edebileceğiniz gibi kampçılık aktivitelerini de değerlendirebilirsiniz.

Çoruh Vadisi’ne Nasıl Gidilir?

Çoruh Vadisi hem Ege ve Trakya hem de Marmara bölgelerine uzak olduğu için tatil yapma fikri olanlar günübirlik değil de en az birkaç günlük bir şekilde seyahatlerini planlamalılar.

Özel aracıyla seyahat edecek olanlar kolaylıkla Artvin’e, ardından da Çoruh Vadisi’ne geçiş yapabilir.

Ayrıca otobüsle de Türkiye’nin hemen hemen her yerinden Artvin’e ulaşmanız mümkün.

Rize’nin Pazar bölgesinde yakın zamanda faaliyete geçecek olan Rize – Artvin Havalimanı varışlı uçak seferlerini de değerlendirebilirsiniz.

  • Erzurum şehir merkezi – 341 km
  • Artvin şehir merkezi – 14 km
  • İstanbul – 1317 km
  • İzmir – 1656 km
  • Ankara – 975 km
  • Antalya – 1442 km

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız