Dünyanın En Güzel 25 Ülkesi ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0
74320

Güzel dünyamızda şüphesiz her ülkenin kendine has güzellikleri var. Yemeklerinden dansına rengarenk kültürler sunan ülkelerden sizler için 25 tanesini seçtik ve detaylı bir şekilde açıkladık. Aklımız hem bu ülkelerde hem de diğerlerinde kaldı ama seçerken de içimiz kıpır kıpır oldu yalan yok!

Lafı çok uzatmayalım, sizler için bir sonraki tatil rotanızı belirleyeceğiniz “Dünyanın En Güzel 25 Ülkesi” listemize hemen başlayalım! Keyifli okumalar!

1) Hırvatistan

hırvatistan şelale

Ünlü İngiliz şair Lord Byron tarafından “Adriyatik’in İncisi” olarak nitelendirilen Hırvatistan’ın en çok bilinen şehirleri başkent Zagreb ve dünyada en iyi korunmuş Orta Çağ kenti olan Dubrovnik.

Balkanlar ve Orta Avrupa arasında mükemmel bir konuma sahip olan bu güzel ülke mücevherimsi suları, kireçtaşı mağaraları, dalgalı alanları ve beyaz çakıl taşlı plajlarıyla her yıl yüz binlerce turistin akınına uğruyor.

Hırvatistan’ın en ünlü suları mavi yeşil renk spektrumunu kaplayan şelale, mağara ve 16 teraslı sistemiyle Plitvice Gölleri Milli Parkı’nın iç kısımlarında bulunuyor.

Berrak sularla çevrili 1000’den fazla adaya sahip olması Adriyatik Denizi kıyısının dünyada eşi benzeri olmadığının işareti!

Özellikle haziran ve ekim aylarında danstan filme, operadan klasik müziğe birçok festivalin gerçekleştiği Hırvatistan’a gitmeden önce etkinlik takvimine bir bakın deriz!

2) Endonezya

Mount Bromo

Dünyanın en güzel ülkeleri arasında sayılan Endonezya’nın yağmur ormanlarına, iç volkanlarına ve doğaya miras bıraktığı adalarına baktığımız zaman neden isminden bu kadar sık bahsettirdiğini anlıyoruz.

Raja Ampat Adaları’nın gizli lagünleri ve beyaz kumlu plajları, ejderhasıyla bilinen Komodo, Doğu Java’nın Bromo Tengger Semeru Doğal Parkı’nın en iyi bilinen volkanı olan Bromo Tepesi ve belki de en en en önemlisi Kutsal Maymun Ormanı Koruma Alanı ve teraslı pirinç tarlalarının bulunduğu Ubud’un olduğu, hepimizin “ölmeden önce yapılacaklar listesi”nde kesinlikle bulundurduğu doğa harikası Bali!

7.508 adadan oluşmasıyla dünyanın en büyük takımada devleti olan Endonezya aynı zamanda el değmemiş doğa alanlarıyla da dünya üzerindeki en büyük ikinci biyoçeşitliliğe sahip olan ülkedir.

Sumatra Adası’ndaki Kampar, Musi, Rokar ve Hari, İrian Barat bölgesindeki Mamberamo Irmağı, Bornea Adası’ndaki Kayan, Barito, Mahakam ve Kapuas ırmakları ülkenin en değerli akarsuları arasında yer alıyor.

Gidildiğinde görülmesi gereken ilk üç yer Jakarta, Bali ve Sumatra olan Endonezya’daki zaman dilimlerinin farklı olduğunu sakın unutmayın!

Jakarta Türkiye’den 4 saat ilerideyken Bali 5 saat, Jayapura ise 6 saat ileride.

3) İtalya

italya venedik

Dünya üzerinde kültür, sanat ve tarih üçlüsü söylendiği zaman akıllara ilk gelen ülke şüphesiz İtalya! Bu üçlüyü mimarisine de yansıtmış ülkede her şey sanat eseri olur mu? Oluyormuş!

Küçük kasabalarından büyük şehirlerine havada bile kokusu alınabiliyor. Kendine ait karakteristik stilleri ve yaşam biçimleriyle İtalya’nın her bir bölgesi kendi İtalyan dil, yemek, kültür ve manzarasına sahip.

Toskana’nın kıvrımlı yolları, kaya tırmanışından kayağa birçok sporun rahatça yapılabildiği San Pellegrino Geçidi, kendine has kurallarıyla Vatikan, dillere destan güzelliğiyle Portofino, Da Vinci’nin ayak izlerini takip edebileceğiniz Floransa, “Kızıl Şehir” Bologna, liman kenti Cenova, zengin mimarisiyle Milano, doğal güzellikleriyle Cinque Terre, UNESCO referanslı Pompei Antik Kenti… Evet bu ülkede Roma ve Venedik’ten çok daha fazlası var!

4) Arjantin

arjantin şelale

Egzotik yaban hayatı, muhteşem yemekleri, göz banyosu yaptıran manzaraları, capcanlı kültürü… İşte karşınızda Arjantin!

Yemyeşil ormanlarla kaplı Iguazu Nehri’ni ve nehir üzerinde yer alan sıralı şelaleler dünyanın en güzel doğal harikalarından biri.

Renkli Avrupa mimarisini yansıtan eğlenceli insanlarının bulunduğu gece hayatı, gurme mutfağı ve tangonun anavatanı Buenos Aires, dağcılık için ideal Glaciers Doğal Parkı (Los Glaciares), tarihi sarayları, anıtları ve kiliseleriyle Cizvit Bloğu’nun olduğu Cordoba, ülkenin en büyük sahil şehri olan Mal der Plata sizi bekleyen sadece birkaç yeri!

Bir uyarımız olsun; normalde Arjantin ziyaretçilerini herhangi bir sağlık sorunu beklemiyor ancak bazı kesimleri için aşı yapılması gerekebiliyor, örneğin Kuzey ormanlarını gezmek istiyorsanız sarıhumma aşısını yaptırmanız öneriliyor.

Vücudunuz alışık olmadığı için Arjantin kültürüne has yiyecekler bünyenizde yüksek ateş ve ishal belirtileri gösterebilir.

Buna bir artı ekleyelim, Arjantin’de hastaneler ücretsiz hizmet veriyor ve ne tedavisi olursa olsun ücret asla alınmıyor. Acil bir durum olur da gitmeniz gerekirse adetten küçük bir destek olmanız yeterli.

5) Fas

fas

Afrika ile ilgili bildiğiniz her şeyi unutun! Çünkü listemizin 5. sırasındaki ülkemiz Afrika’dan apayrı anılacak kadar büyük bir özgünlüğe sahip. Evet yanlış okumadınız, Fas!

Tarihsel anıtları, eski yapıları ve dar sokaklarıyla en çok turist akınını sağlayan başkent Rabat dışında ülkenin en büyük şehri olan Kazablanka ise zaten Casablanca filminden duyduğumuz liman kenti.

Bir diğer şehir olan “Kırmızı Şehir” Marakeş ise ticaretiyle ünlü olduğu kadar turizmiyle de oldukça biliniyor.

Marakeş eski şehir Medina ve yeni şehir Gueliz olarak ikiye ayrılmış, UNESCO’nun koruma altına aldığı ilk meydan olan Jemaa El Fnaa Meydanı’nın bulunduğu Medina daha çok pazarlarla ve tarihi yapılarıyla doluyken Gueliz uluslararası markaların mağazaları, yeme içme mekanları ve otellerini barındıran ve yeni binalarıyla daha modern bir hava sunuyor.

Fas’a giderseniz ilk adresiniz seyyar mutfakların ve sebze-meyve suyu satıcılarının, falcıların ve kına yakan kadınların, yılan-maymun oynatıcılarının ve geleneksel kıyafetli dansçıların olduğu adeta bir panayır Jemaa El Fnaa (Sonsuzluk Meydanı) Meydanı’na gitmeli, Fas kültürünü birebir tecrübe etmelisiniz. Majorelle Bahçeleri’ni de görmeden dönmeyin tabi ki.

“Neden Fas, diğer Afrika ülkelerinden ayrılıyor?” derseniz de şöyle cevaplayabiliriz, Avrupa’ya daha yakın olduğu için siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan diğer Afrika ülkelerine göre daha farklı bir ülke Fas, bahçeleri ve çeşmelerinde Endülüs, bina mimarisinde Fransız ve camilerinde İslam etkileri bariz görülüyor.

6) Slovenya

slovenya (2)

Müzeleri, galerileri, arkeolojik alanları, anıtları, mezarlıkları ve kütüphaneleri ile UNESCO’nun utanmasa koca ülkeyi koruma altına alacağı Slovenya listemizde 6. sırada.

Deminki cümleyi söylerken ciddiydik, şayet Slovenya’daki pek çok yer UNESCO tarafından ya koruma altına alınmış ya da aday konumunda.

Barok ve Roma mimarisinin yoğun etkisi altında kalan şehirlerinde ve kasabalarında görülen zengin mimarisiyle saraylar, kaleler, malikaneler ve açık hava müzeleri gidildiğinde kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında.

Dağ bisikleti, rafting, doğa yürüyüşü ve kayak için harika olan Julian Alp dağları, nehirleri ve Kamnik-Savinja Alpleri, doğal köprüleri ve pencereleriyle Skocjan Mağaraları, Karstik kireçtaşı yaylası, Partizan Hastane Franja, Bohinj’in tepeleri, Almaden ve İdrija gidilmesi gereken yerlerden sadece birkaçı.

Bled Gölü’nün nefes kesen zümrüt yeşili sularını görebilir, şirin mi şirin başkenti Ljubliana’yı sadece 1 saatte baştan başa yürüyerek gezebilirsiniz.

Dipnot olarak söylemeden geçemeyeceğiz, ülkenin yarısından fazlasını kaplayan ormanlar için “zeytin yeşili, elma yeşili, neon yeşili, koyu yeşil, haki yeşili, nane yeşili ve deniz yeşili” olmak üzere birçok ton görüldüğünü iddia ediyorlar, yani Slovenya’da sizi yeşilin en az 20 tonu bekliyor, bizden söylemesi!

7) Filipinler

Filipinler

Geldik fotoğraflarına bakarken aşık olduğumuz, kendine hayran bırakan irili ufaklı 7.641 adacığıyla Filipinler’e…

Hiçbir kara bağlantısı olmayan bu ülkeye en yakın olabilecek ülkeler Endonezya, Çin, Malezya, Tayvan ve Vietnam’dır.

Pasifik Deprem Kuşağı’nda yer aldığı için sık sık deprem ve şiddetli tropik fırtınaların meydana geldiği Filipinler’de aktif yanardağlar da bulunuyor.

Doğal afetlere açık olduğu kadar eşsiz doğasıyla ziyaretçilerini büyüleyen ülkede Palawan’daki Puerto-Princesa Yeraltı Nehri Milli Parkı görmeniz gereken ilk yer!

Palawan kadar popüler olan Boracay da en çok merak edilen yerler arasında, bu ikisine Bohol Adası’nın Çikolata Tepeleri, Banaue Pirinç Terasları ve Pirinç Terasları (Rice Terraces) da eklendiğinde gezilmesi gereken ana yerler tamamlanmış oluyor.

8) Yunanistan

yunanistan sahil

Mitolojik açıdan popüler oluşuyla bizim de hayran olduğumuz yapılara sahip komşumuz Yunanistan da listemizde yer alıyor. Sanıyoruz ki listemizde bahsettiğimiz ülkelerden en kolay ulaşım sağlayabileceğimiz ülke Yunanistan!

Hava yolu dışında deniz yoluyla veya kara yoluyla da gidebileceğiniz Yunanistan’da sizleri neler mi bekliyor? Hemen sıralayalım.

  • “Yüksek Şehir” anlamındaki Akropolis’in ve en önemli yapısı Parthenon Tapınağı’nın bulunduğu, ismini Tanrıça Athena’dan alan başkent Atina,
  • Siyah ve kızıl volkanik kumsallarıyla ve Akrotiri antik şehriyle Santorini,
  • Gün batımında kazandığı ayrı bir güzellik ile dar sokakları ve rengarenk evleriyle yazın en çok turist çeken adası Mykonos,
  • Eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılan ve eski şehrin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer aldığı Rodos,
  • Bodrum ve Turgutreis’ten feribotla ulaşılabilen Hipokrat’ın memleketi Kos,
  • Yunan mimarisiyle, dünyaca ünlü tatlı şaraplarıyla ve yine arkeolojik eserleriyle Samos,
  • İzmir’den feribotla geçilebilen Sakız Adası (Chios),
  • Yunanistan’ın en büyük adası Girit ve Girit kadar yeşil ada Midilli.

Basitçe bahsetmemize bakmayın, yukarıda yazdığımız her bir yerde sizi bekleyen arkeolojik kalıntılar, müzeler, şarap fabrikaları, kiliseler, camiler, küçük ve tatlı Rum köyleri, temiz plajlar, heykeller, vadiler ve meydanlar var!

9) İrlanda

İrlanda (2)

Mutlu insanların mutlu ülkesi İrlanda dediğimizde akıllara ilk olarak rengarenk konsepti ve ahşap dokusuyla Irish Pub’lar ve kasa kasa Guinness’ler geliyor, farkındayız.

Başkent Dublin’in simgesi haline gelmiş Temple Bar gidip İrlanda biralarını tatmanız gereken ilk adresiniz olmalı!

Avrupa’nın teknoloji merkezi ismiyle anılan Dublin birbirinden güzel parklarıyla da yeşilin bambaşka tonlarını yansıtıyor. Yine Avrupa’nın en büyük şehir parklarından olan Phoenix Park şehrin tam merkezinde bulunuyor. Rope Köprüsü’nden geçerken fotoğraf çekilmeyi unutmayın!

Cliffs of Moher uçurumları (Harry Potter’dan hatırlamışsınızdır), Kings Road’ın yüzlerce yıla tanıklık etmiş ağaçları, Giants Causeway yani devlerin volkanik ayak izleri, büyüklü küçüklü iki göl arasında kalmış Glendalaugh ve daha birçok manzara size kartpostalların içinden fırlamışsınız hissini verecek.

Sadece Dublin mi? Kilkenny, Galway ve Connemara da gezilmesi gereken diğer şehir ve kasabalar!

Dünyanın en önemli yazarlarının yetiştiği Dublin UNESCO tarafından “Edebiyat Başkenti” seçilmiş, bunu Trinity College kütüphanesine ve içerisindeki Book of Kells müzesine ve Dublin Yazarlar Müzesi’ne giderek taçlandırmalısınız!

Detaylı Dublin Seyahat Rehberi için linke tıklayabilirsiniz.

10) İsviçre

isviçre

Dünya’daki en güzel ülkelerden bir tanesi de İsviçre. Yazıyı okurken gözleriniz İsviçre’yi aradı, biliyoruz!

Refah seviyesi ve gelişmişlik düzeyiyle haberlerini hayranlıkla takip ettiğimiz bu Alpler ülkesinde dünya ekonomisinin kalbinin attığı Zürih, nefes kesen tarihi dokusuyla Basel, isminden sıkça söz ettiren Cenevre, Orta Çağ kalıntıları, Einstein’ın evi ve kültür – tarih ikilisini müthiş bir şekilde yansıtmasıyla Dünya Miras Listesi’nden Bern, sakinliğiyle huzur veren Lozan, Alp dağlarına çıkmak için gidilen ve ismini kenarındaki gölden alan Luzern, dünya üzerinde görüp görebileceğiniz en ünlü ve en güzel kayak merkezleri St. Moritz İsviçre’deki turistik şehirler.

Detay vermemiz gerekirse Ren Şelalesi, Chillon Şatosu, Alp manzaralı The Matterhon, Kapell (Şapel) Köprüsü ve Abbey Kütüphanesi görülmesi gereken ana noktalar!

11) Vietnam

vietnam manzara

Karşınızda Asya’nın en değişik kültüre sahip ülkelerinden biri, Vietnam!

Kuzeyindeki pirinç tarlaları, güneyindeki upuzun sahilleri, mükemmel pitoresk vadileri, arkeolojik alanları, tapınakları, sömürge kasabaları ve köyleri, uhrevi adaları ile ziyaretçilerini büyüleyen Vietnam’da deniz manzarası ve balıkçı köyleri, devasa mağaraları, gölleri ve binlerce adası ile Ha Long Bay ilk adresiniz olmalı.

Sonrasında rotanız eski başkent Hue’de bulunan Thien Mu Pagoda tapınağı, tarihi Hanoi şehri merkezinden Hoan Kiem Gölü, Vietnam’ın Venedik’i Hoi An, ülkedeki en büyük ada Phu Quoc, pirinç tarlalarıyla Muong Hoa vadisinin bulunduğu Sa Pa Taraçaları, Cu Chi Tünelleri olarak devam etmeli.

12) Finlandiya

finlandiya göl

Hepimizin eğitim sistemine hayranlıkla baktığımız “Beyaz Zambaklar Ülkesi” Finlandiya, eğitimiyle olduğu kadar yaşam standartlarıyla da herkesin yaşamak istediği bir ülke. Ancak bu listemizde biz başka bir açıdan ele alacağız Finlandiya’yı.

İlginç bir nokta var ki ünlü Nokia markası Finlandiya’da doğmuş ve hatta Nokia adında bir şehir bile bulunuyor. Teknolojinin bu kadar geliştiğine bakmayın, bu ülkenin insanları sıcak aylarda sade ve ahşap yaz evlerine çekilerek teknolojiden uzak bir hayat sürüyorlar.

Şirin kasabaları, tasarım sanatı, gür ormanları, ahşap sivil mimarisi ve planlı kentleri ile Finlandiya gittiğinize pişman etmeyecek.

Müzeleri, güzel sokakları, sakin atmosferi ve parklarıyla başkent Helsinki dışında Suomenlinna Adası ve Kalesi, ahşap evleriyle Porvoo, Turku, Kotka Parkı ile büyüleyici manzaraya sahip Kotka, ülkenin en eski kalesi olan Hameenlinna Kalesi, 60.000 civarında göl ve ada bulunduran Göller Bölgesi ve tabi ki de canlı izleyebileceğiniz muhteşem Kuzey Işıkları sizleri bekliyor!

13) Avustralya

avustralya

Sayısız milli parkı, doğal yaşam alanı ve koruma alanı, işte karşınızda tüm doğal güzellikleriyle cennet Avustralya!

Karayla hiçbir bağı olmayan bu bağımsız ada ülkesinin başkenti Canberra en büyük şehir Sidney ile karıştırılıyor. Diğer önemli şehirleri ise Melbourne, Perth, Brisbane ve Adelaide.

Sıcakkanlı, açık fikirli, rahat ve kolay iletişim kuran insanları ile özellikle kadın ve erkek eşitliği konusunda ciddi gelişme göstermiş bu ülkede Sidney’den Liman Köprüsü, Opera Evi, Darling Limanı, Kraliçe Victoria Binası, Melbourne’den Victoria Ulusal Galerisi, Kraliyet Botanik Bahçesi ve Canberra’dan Savaş Anıtı dışında UNESCO referanslı Büyük Set Resifi ve 243 kilometrelik Büyük Okyanus Yolu gezilmesi gereken yerler arasında!

14) Meksika

meksika tulum

Chapultepec ve Tulum desek? Evet, doğru bildiniz, Frida Kahlo’nun memleketi Meksika’dayız!

Sular altında kalan Sistema Dos Ojos mağaraları, Aztek uygarlığından miras ve eski adı Tenochtitlan olan Büyük Tapınak, Bağımsızlık Anıtı, Bakire Guadalupe Bazilikası ve Meksika Metropolitan Katedrali her yıl turist akınına uğrayan sadece birkaç yer.

Eee, volkanlarından ekolojik parklarına, balinalardan arkeolojik binalara “Tekila gibi sarhoş eden, Salsa kadar baharatlı, Frida Kahlo gibi sürreal” Meksika’ya gitmek için daha neyi bekliyorsunuz?

15) İzlanda

izlanda (2)

Kültünü özenle koruyan nadir ülkelerden “Buzlar Ülkesi” İzlanda, listemizde 15. sırada yerini almış durumda!

Topluma açık yerlerde alkol alınmaması hala uygulanan bir kural evet, ancak özellikle başkent Reykjavik’te gece geç saatlere kadar açık olan barlar ve restoranlarıyla oldukça hareketli sokaklar olduğunu söyleyebiliriz.

Sene boyunca pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptığı için bilet almadan önce takvimleri iyice kontrol etmelisiniz.

Doğal güzellikleri ve değişik yeryüzü şekilleriyle İzlanda’da şifalı sularıyla ünlü Blue Lagoon, Geysir Ulusal Parkı, Altın Şelale Gullfoss, Kuzey Işıkları Reykjavik City Hall ve Reykjavik Açık Hava Müzesi, Ulusal Galeri ve Hallgrimskirkja Kilisesi’ni görmeden dönmeyin!

16) Türkiye

türkiye

Ülkemiz de pek tabi ki dünyadaki en güzel ülkelerden bir tanesi! Doğu’yu Batı’yla, Asya’yı Avrupa’yla buluşturan Türkiye’mize tabi ki de listemizde yer verecektik.

Karadeniz’in yeşilinden Akdeniz’in mavisine, Ege insanın sıcaklığından Doğu insanının içtenliğine ülkemizin dört bir yanı gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerle dolu!

Şehir merkezlerinden küçük kasabalarına, şirin köylerinden yemyeşil tarlalarına dört mevsimin hakim olduğu ülkemizde iyisi mi siz gezmediğiniz tüm şehirleri not alın ve bölge bölge gezin, çünkü her bir yörede kendine has kültürüyle sizi bekleyen sürprizler bulunuyor!

17) Yeni Zelanda

Yeni Zelanda yol manzara

7’den 70’e herkese göre bir yerin bulunduğu Yüzüklerin Efendisi’nden bildiğimiz Yeni Zelanda kocaman karlı zirveli dağlar, yağmur ormanları, yürüyüş parkurlarıyla geniş vadileri, şelalelerin her yerden fışkırdığı fiyordları, termal bölgeleri, dumanı tüten volkanları, bir yanda deniz ve öbür yanda buzullarıyla doğa severler için, bungee jumping, kano, kayak, rafting, kaya tırmanışları, skydiving, canyon swing, jet boating, zorbing ve heli biking ile de macerasever gezginleri cezbeden doğal güzelliklerle adrenalinin en uyumlu şekilde buluştuğu ülke!

Güney Ada ve Kuzey Ada olarak ikiye ayrılan bu ülkenin Güney Adası’nda Christchurch, Kaikoura, Nelson, Punakaiki, Fox ve Franz Joseph Buzulu, Queenstown, Milford Sound, Te Anau, Dunedin, Lake Tekapo ve Mt. Cook iken Kuzey Adası’nda Auckland, Rotoura, Taupo, Tongariro Dağı, Napier, Wellington, Waitomo gezginleri bekliyor. İyisi mi siz iyice para biriktirin ve koca bir ayınızı buraya ayırın, diğer türlü bitmez!

18) Fransa

Fransa

Sanat, tarih, mimari, modernlik… Hepsi Fransa’da mevcut!

Eyfel Kulesi ve Louvre Müzesi’yle Paris, müthiş şaraplarıyla dünya markası Bordeaux, gastronomi ile popüler Lyon, Akdeniz havasının koklandığı Marsilya, küçük semtleriyle şirin şehir Nice, Alman kültürünün de hakim olduğu, güzel evleriyle Strazburg, film festivallerinin vazgeçilmezi Cannes, göz alıcı plajları, üçgen çatılı evleri ve heybetli şatoları ile Biarritz, Flaman kültüründen izler taşıyan Lille, sanatsal atmosferiyle Normandiya ve daha neler neler…

Van Gogh’un kulağını kestiği yer Arles’e uğrayıp üstadı anmayı unutmayın.

Bu kadar özetlediğimize bakmayın, bunlar ilk görmeniz gereken noktalardı. Gerisi size, hevesinize, bütçenize ve zamanınıza kalmış!

19) İspanya

ispanya

Çılgın ressam ve heykeltıraş Salvador Dali’nin deliliğini ve enerjisini aldığı güzel ülke İspanya, listemizde 19. sırada!

Her futbol severin hayali Nou Camp, Picasso Müzesi ve bitmeyen kilise Sagrada Familia ile Barcelona, Kraliyet Sarayı ve müthiş mimarisi ile başkent Madrid, rengarenk caddeleri ile Cordoba, İslam mimarisinin etkilerini yansıtan Elhamra Sarayı ile Granada, tarihi miras Sevilla, modern duruşuyla Valencia, Bilbao, İbiza, Zaragoza, Kanarya Adaları, Almeria, Malaga, Mallorca, Cadiz ve Toledo…

Bu kadar güzel şehirleri gören ve bir de içinde yaşayan kim delirmez ki?

20) Kanada

kanada manzara

Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük ikinci ülkesi Kanada, geniş toprakları, doğal güzellikleri, teknolojik ve ekonomik açıdan gelişmiş olmasıyla ABD ile oldukça kıyaslanıyor.

Ancak Kanada’yı ABD’den ayıran pek çok nokta bulunuyor, unutulmamalı. Montreal’de her yıl düzenlenen Montreal Caz Festivali dünyada en büyük caz festivali olması açısından Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş durumda.

Genel bahsettik, şimdi görülmesi gereken yerlere geçelim isterseniz. Horseshoe, Amercan ve Bridal Veils olmak üzere 3 şelaleden oluşan Niagara Şelaleleri, 4 kilometrelik alanıyla Stanley Park, Latin Mahallesi olarak tanımlanan Old Quebec, gotik mimarisiyle Notre Dame Bazilikası, başkentte bulunan Kanada Savaş Müzesi, doğal – modern – yerel tarih olmak üzere üç galeri içeren Royal BC Müzesi, mimarisiyle hayranlık uyandıran Parliament Hill, UNESCO Dünya Miras Listesi’nden Rideau Kanalı dışında Hopewell Rocks, Ontario Sanat Galerisi, CN Kulesi, Capilano Asma Köprüsü, Lynn Kanyon Parkı, Ripley’s Kanada Akvaryumu ve Habitat 67 diyelim ve Kanada rehberimizi tamamlayalım!

21) Birleşik Krallık

Birleşik Krallık

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan ayrı ayrı bahsetmek yerine bir maddede toplayalım dedik. Birinden bahsetsek diğerlerinin boynu bükük kalacak çünkü!

Işıltılı suları ve vahşi dağlarıyla Cumbria Sahili’ni barındıran İngiltere – Göller Bölgesi, muhteşem Skye, Orkney ve Shetland Adaları ile İskoçya, sörf yapılan Rhossili ile mükemmel manzara sunan Three Cliffs Koyu’nun bulunduğu Galler, Dark Hedges ve Giant’s Causeway’i ile Kuzey İrlanda’yı toparlayan Birleşik Krallık’ta gezilmesi, görülmesi ve tecrübe edilmesi gereken envai çeşit nokta bulunuyor.

Kısaca bahsetmemize aldanmayın, ilgi alanınıza göre bir rota belirleyin ve bu ülkelerin altını üstüne getirin!

22) Brezilya

Brezilya

Rio Karnavalı’nı nasıl da ağzımız açık izliyoruz değil mi? Hareketli danslarıyla sıcakkanlı insanlarının umarsızca dans edişleri bizi ne kadar da etkiliyor!

İşte enerjinin ve samimiyetin anavatanına, Brezilya’ya gidiyoruz bu sefer. En büyük şehir Sao Paolo, modern ve yenilikçi mimarisiyle başkent Brasilia, turist akınına uğrayan turistik Fortaleza, doğal cennet Parati, köprüleri ve su kanallarıyla Brezilya’nın Venedik’i Recife, ülkenin en iyi korunmuş şehirlerinden Olinda, Amazon ormanlarına kapı gibi açılan Manaus, rengarenk kültürüyle Salvador, nefes kesen Iguazu Şelaleleri ve tabi ki heyecan verici şehir Rio de Janeiro!

23) Kosta Rika

kosta rika

Muhteşem plajları ve sahil şeritleriyle İspanyolca “zengin sahil” anlamına gelen Kosta Rica, sahilleri kadar şelaleleri ile bitki ve hayvan anlamında nadir görülen türleriyle dolu doğa parklarıyla da dikkat çeken bir ülke.

En çok turist çeken yerleri sorarsanız da şöyle açıklayalım: Monteverde Bulut Ormanı, Tabacon Kaplıcaları, Arenal Volkanı, kaplumbağalarıyla ünlü Tortugero Milli Parkı, el sanatlarıyla ünlü Sarchi ve Grecia bölgeleri, Drake Körfezi ve Corcovado Ulusal Parkı, mantarlarıyla Cataline adası, rafting yapılan Pacuarede, dalış için ideal Playa del Coco, Doka kahve plantasyonları, gösteri izlemeniz gereken San Jose ulusal tiyatrosu.

Bunlar dışında bir ipucu daha verelim, yağmur ormanında mutlaka teleferiğe binin ve sörf yapmayı seviyorsanız Karayip sahillerini deneyin!

24) Peru

peru

İnka Medeniyeti’nden miras Machu Picchu’yu duymayanımız yoktur.

Peru’da gezmeye değer sadece Machu Picchu yok, İnka Kalesi kalıntılarının bulunduğu Sacsayhuaman, güneş tapınağı Coricancha, başkent Lima’nın meydanında bulunan en önemli noktalarından Lima Katedrali, Aziz Meryem Katedrali ismiyle de bilinen Cusco Katedrali, sömürge yıllarında inşa edilen savunma kalesi Gerçek Felipe Kalesi, sanat severlerin bayılacağı Precolombino Sanat Müzesi, orijinal parçaların sergilendiği bir başka sanat müzesi İtalyan Sanat Müzesi, yaban hayatı alanı Ampay National Sanctuary ve son olarak Peru’nun en önemli tarih müzesi Lima Doğal Tarih Müzesi de Peru’nun kültürünü, tarihini ve muhteşem coğrafyasını yansıtan diğer yerler arasında!

25) Tayland

Tayland

Özgün başka bir ülke Tayland ile listemizi sonlandırıyoruz.

Tayland kültürünü iliklerinize kadar hissedeceğiniz fil bakıcılığından çiçek festivallerine her türlü aktiviteyi tecrübe edebileceğiniz Chiang Mai, tropik ormanları ve hippileri ile Pai, mavi plaktonlarıyla The Beach filmindeki ada Koh Phi Phi, kanoyla adalar turu yapabileceğiniz Krabi, dalış yapabileceğiniz Koh Tao Adası, ülkenin en ünlü tapınağı Wat Phra Kaew’i ve yatan altın Buddha’nın bulunduğu Wat Pho’yu görebileceğiniz Bangkok ile yaban hayatını tecrübe edebileceğiniz ve aynı zamanda safariye çıkabileceğiniz Khao Sok Doğal Parkı.

Takvime önceden bakın ve biletinizi 5 gün süren Tayland’ın en büyülü ve en büyük festivali Loi Krathong Festivali’ni kaçırmayacak şekilde alın!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız