Eskişehir’de Nerede Ne Yenir?

0
13153

İç Anadolu’nun Paris’i olarak da bilinen Eskişehir, sadece doğal güzellikleri ile değil zengin mutfak kültürü ile de dikkatleri üzerine çekiyor.

Kafkas, Kırım ve Balkan mutfaklarının etkilerinin yoğun olarak görüldüğü Eskişehir mutfağında her ne kadar hamur işleri bir adım önde olsa da buğdaylı, bulgurlu ve etli yemeklerin de yadsınmaz bir yeri var.

Eskişehir mutfağının olmazsa olmazlarından biri de kesinlikle haşhaş. Eskişehirliler haşhaşı tatlıdan tuzluya bir çok hamur işinde kullanıyorlar. Haşhaşlı cevizli ekmek, haşhaşlı dolama ve haşhaşlı lokum bu lezzetlerden sadece birkaçı.

Gelin, öğrenci nüfusunun da oldukça yoğun olduğu her damak zevkine göre bir seçenek sunan Eskişehir’in yöresel lezzetlerini inceleyelim.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

Eskişehir’de Kahvaltı

En güzel sabahlar enfes bir kahvaltıyla başlar diyorsanız Eskişehir’de gidebileceğiniz kahvaltıcılardan bazıları:

Doyuran Kahvaltı Salonu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doyuran Kahvaltı Salonu (@doyurankahvaltisalonu) on

Oturduğunuz anda masaya gelen klasik bir serpme kahvaltı sunmayan ne isterseniz onu sipariş verebileceğiniz mekanlardan bir tanesi.

Bal kaymağı ve sıcak ballı sütü ön plana çıksa da pastırmalı yumurtası ve tüm kahvaltılıklarının oldukça lezzetli olduğunu söyleyebilirim.

Küçük ve oldukça salaş bir mekan olan Doyuran Kahvaltı Salonu’nun özellikle hafta sonları çok dolu olduğunu, yer bulmakta zorluk çekebileceğinizi hatırlatmakta fayda var.

Batıköy Mandıra & Kahvaltı

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Batıköy Mandıra & Kahvaltı (@batikoyeskisehir) on

Batıköy’ün taze doğal ürünlerle ürünlerle hazırladıkları kahvaltısında yok yok.

Köy yumurtası ile hazırlanan menemeni, çiftlik sütü ile hazırlanan ev yoğurdu, mis gibi tereyağı kokan mıhlaması ve enfes süt reçeli gibi tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek lezzetlerle dolu bir kahvaltı istiyorsanız adresiniz kesinlikle Batıköy Mandıra & Kahvaltı olsun derim.

Bal Kahvaltı

Özel hazırladıkları kahvaltı tabaklarına ‘Kaçkar’, ‘Erciyes’, ‘Pagos Dağı’ ‘Yuvarlak Çay’ ve ‘Avrupa Yakası’ gibi farklı isimler veren Bal Kahvaltı, Eskişehir’in en keyifli kahvaltı mekanlarından.

Baştan söyleyeyim bu enfes kahvaltı tabakları arasında seçim yapmakta oldukça zorlanabilirsiniz. Seçenekler arasında benim favorim böğürtlen reçelli lor peyniri ile kalbimi şalan ‘Avrupa Yakası’ olsa da tabakların hepsinin lezzetli olacağından şüpheniz olmasın.

Gurme Ayten Usta

 

View this post on Instagram

 

Mutlu Pazarlar 😋 #eskisehir #kahvaltı #kahvaltısunumu #breakfast #kahvaltımutluluktur #destankahvaltı

A post shared by Ayten Usta GURME (@aytenustagurme) on

Peynir, zeytin domates gibi klasik kahvaltılıkların haricinde ‘Muhacir Kızartması’, Batma Kaymak’, ‘Tahin Helvası’ gibi lezzetlerin yer aldığı ‘Sınırsız Destan Kahvaltı’ Gurme Ayten Usta’nın en beğenilen kahvaltısı.

Neredeyse tüm gün verdikleri, bir kuş sütü eksik dedirtecek bu kahvaltı sınırsız çay servisi ile de taçlandırılıyor.

Güne mükellef bir kahvaltı ile başlamak istiyorsanız Gurme Ayten Usta listenizde mutlaka olmalı.

Kahve6

Kahve6’da güzel masanızı güzel bir serpme kahvaltı ile donatarak uzun bir kahvaltı keyfi sürebileceğiniz gibi menemen, omlet veya gözleme çeşitlerinden birini seçerek hızlı bir kahvaltı da edebilirsiniz.

Çıtır çıtır kızarmış gözlemeler arasında benim favorim kesinlikle patatesli kaşarlı olan olsa da patlıcanlı gözlemenin de sevenin çok olduğu söyleniyor.

Varuna Gezgin Cafe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Varuna Gezgin Cafe – Eskişehir (@varunagezgineskisehir) on

Dekorasyonu ve atmosferi ile dikkat çeken Varuna Gezgin Cafe, ‘gezmek için zengin olmak gerektiğine inanmayan’ bir grup gezgin tarafından kurulmuş.

Balkan soslu, süt reçelli, atomlu enfes bir kahvaltı tabağı hazırlayan Varuna Gezgin Cafe öğrencileri de unutmamış ve onlara özel daha az çeşitli ve daha uygun fiyatlı güzel bir kahvaltı tabağı da hazırlamış.

Hot n Fun

Serpme kahvaltısında Türkiye’nin farklı bölgelerinden yöresel lezzetlere de yer veren Hot n Fun ev sıcaklığında bir ortamda keyifli bir kahvaltı sunuyor.

Hatay’ın meşhur zahteri, çökelek peyniri ve çeşit çeşit reçelleri kahvaltının öne çıkan lezzetlerinden.

Yolunuz Hot n Fun’a düşerse kahvaltınızı karışık menemen ile de çeşitlendirmeyi unutmayın derim.

Eskişehir’de Çi’börek

Bizdeki ‘çiğ Börek mi ‘çibörek’ mi tartışmaları süredursun, Eskişehirliler bu tartışmaya son noktayı koymuş.

Kırım Tatarları’nın mutfağımız kazandırdığı bu enfes lezzetin adı Kırım dilinde güzel, lezzetli anlamına gelen ‘çi’ kelimesinden geliyor yani böreğin esas adı ‘çibörek’. Madem Tatar usulü çiğ börek olarak bildiğimiz böreğin doğru adını da öğrendik, o zaman gelin Eskişehir’in çibörekçilerine bir göz atalım.

Kırım Tatar Kültür Evi

Yanında acı biber turşusu ile gelen içi sulu ve taze kızartılarak sıcacık servis edilen çibörekleri bence kesinlikle denemeye değer.

Ancak içi sulu sevmeyenlerdenseniz Kırım Tatar Kültür Evi’nde tercihinizi mantıdan yana kullanabilirsiniz.

Odunpazarı içinde hizmet veren Kırım Tatar Kültür Evi, tarihi bir dokunun içinde çibörek keyfi yapmak isteyenler için en lezzetli adreslerden bir tanesi.

Papağan Çiğbörek

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Papağan Çiğbörek (@papagancigborek) on

Çibörekler, kimilerine göre birçok yere kıyasla daha yağlı ve daha gevrek olsa da Papağan Eskişehir’in en çok tercih edilen çibörekçileri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Bir porsiyonda beş adet çibörek var, eğer çok aç değilseniz tek bir börek alarak da tadına bakabilirsiniz.

Yanında buz gibi bir ayranla muhteşem olduğunu da söylemeden geçmek olmaz.

Kırım Çibörekçisi

Kırım Çibörekçisi, yanında servis ettikleri sosları ile çiböreğe başka bir yorum katmış.

Kırım Tatar usulü içi hafif sulu olarak servis edilen çibörekleri yerken çatal bıçak kullanmaya ihtiyaç duymayabilirsiniz benden söylemesi.

Kırım usulü içi hafif sulu olan bu böreklerin tadına doyamacaksınız benden söylemesi.

Eskişehir’in Kebapçıları

Eskişehir’in lezzetleri elbette ki çibörekten ibaret değil.

Gelin biraz da Eskişehir’in Balaban kebapçılarından köftecilerine, esnaf lokantalarından öğrencilerin favori restoranlarına bir bakalım.

Abdüsselam Balaban Kebap

Balaban Köfte Eskişehir

Pide, yoğurt, salçalı sos ve köfte veya şişin efsanevi buluşmasından doğan Balaban Kebap Eskişehir’in öne çıkan lezzetlerinin başında geliyor.

Abdüsselam, Balaban kebabın tadına bakabileceğiniz en eski adreslerden bir tanesi yalnız üzerinin bol tereyağlı geldiğini söylemekte fayda var. Tereyağı ile aranız fazla yoksa az yağlı ya da yağsız olarak sipariş vermenizi öneririm.

Fahrettin Usta

Balaban kebabınızı köfteli mi etli yiyeceğinize bir türlü karar veremiyorsanız Fahrettin Usta’nın karışık kebabı imdadınıza koşuyor.

Fahrettin Usta’yı diğer yerlerden farklı kılan özelliği ise ‘Ütülü Balaban Kebap’ sunması, ütülü tabirinin benzetme amaçlı kullanılmadığını da söylemek isterim.

Fahrettin Usta şişlere dizdiği etlerini pişirirken üzerine eski usül kömürlü ütü ile bastırıyor. Enfes kebap servis edilmeden önce de incecik kıyılmış maydanozla süsleniyor.

Köfteci Ahmet

Balaban kebap tadabileceğinize yerlerden biri olsa da bence Köfteci Ahmet’in kızarmış ekmek dilimleri üzerinde servis ettiği bol kimyonlu yassı köftesi de kesinlikle denemeye değer.

Tercihinizi köfteden yana kullanırsanız yanına bir de piyaz söyleyin derim.

Balaban kebaptan şaşmayayım derseniz de diğer yerlere oranla nispeten daha az yağlı servis edildiğini söyleyebilirim.

Mantı Diyarı

Köfteye kebaba ara verip kendinizi mantının karşı konulmaz lezzetine bırakmak isterseniz adresiniz kesinlikle Mantı Diyarı olmalı derim.

Tepsi mantıları ile öne çıkan Mantı Diyarı’na yolunuz düşerse ‘Tepsi Piruhi’ ve ‘Mercimekli Mantı’nın tadına bakabilirsiniz.

Sadece mantıların değil, mantının yanında servis edilen enfes turşuların da tadı damağınızda kalacak benden söylemesi.

Arzu’nun Yeri

Nerede olursanız olun ev yemeklerinden vazgeçemeyenlerdenseniz Arzu’nun yeri güzel bir alternatif olacaktır.

Ayranaşı çorbasının sıcağı da diyebileceğimiz ‘Toyga Çorbası’, mantılı, domatesli, yoğurtlu ‘Kaşıkbörek Çorbası’, göbet, yaprak sarma ve bazlamalı et burada tadabileceğiniz lezzetlerden sadece birkaçı.

Tatlı olaraksa ‘Sivrihisar Baklavası’nın tadına bakmanızı öneririm.

Trakya Lokantası

Küçük, salaş bir mekanda tadına doyamayacağınız lezzetler tatmak isterseniz tercihinizi Trakya Lokantası’ndan yana kullanabilirsiniz.

Menüdeki her şey son derece lezzetli olsa da ciğeri, kuzu haşlama ve güveçte kavurma Trakya Lokantası’nda benim önerebileceğim lezzetlerden.

Hüsnüniyet Lokantası

Sıcacık çorbaları, sulu yemek çeşitleri, pilav ve tatlıları ile sizi birçok seçenek sunan Hüsnüniyet Lokantası tam bir aile işletmesi.

Hüsnüniyet Lokantası’nda benim favorim kesinlikle pilav üstü nohut.

Sizin yemek tercihiniz ne olursa olsun yanında içinizi ferahlatacak mis kokulu bir şerbet olsun derim.

The One

Muhteşem hamburgerleri ve sosisli sandviçleri ile Eskişehir’in gençler arasındaki en gözde mekanlarından biri The One.

Her damak zevkine uygun bir hamburger bulabileceğiniz The One’da benim oyum karamelize soğanlı ve barbekü soslu ‘BBQ Smoke Burger’dan yana, tercihinizi sosisli sandviçten yana kullanmak isterseniz de çedar peynirli ve jalepano biberli ‘Star Hot Dog’u öneririm.

Fil Burger

Ekmekleri ev yapımı olan, kocaman lezzetli bir hamburger ve yanında da enfes bir patates kızartması yemek istiyorsanız adresiniz Fil Burger olmalı derim.

Pancar ekmeği, 120 gram köftesi, çedar peyniri ve özel sosu ile ‘Queen Burger’ kesinlikle favorim.

Sosyal Meyhane

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sosyal Meyhane (@sosyalmeyhane_) on

Sıcak ve samimi bir ortamda hem arkadaşlarınızla keyif yapıp hem de lezzetli mezeler yemek istiyorsanız adresiniz Sosyal Meyhane olmalı.

Günlük olarak taze hazırlanan mezeler arasından acısı bol atomu denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Sosyal Meyhane’deki lezzetli sofranıza 90’ların en güzel parçalarının da eşlik ettiğini söylemeden geçmek olmaz.

Eskişehir’de Tatlıcılar

Siz de her güzel yemeğe bir tatlı son yakışır ya da tatlı yiyelim tatlı konuşalım diyenlerden misiniz? O zaman gelin Eskişehir’de nerede hangi tatlı yenir birlikte keşfedelim.

Mazlumlar Muhallebicisi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mazlumlar Muhallebicisi (@mazlumlar_muhallebicisi) on

Sütlü tatlı ve dondurma denilince Eskişehir’de akla gelen ilk yer desem abartmış olmam.

Fırın sütlaç, krem karamel, su muhallebisi öne çıkan tatlılarından olsa da benim favorim kesinlikle kazandibi. Bu muhteşem tatlıları keçi sütü ile hazırladıkları enfes dondurmaları ile taçlandırın derim. Ya da hiç karıştırmayıp doya doya dondurma da yiyebilirsiniz.

Tanınmış Helvacı

Eskişehir’in meşhur ‘met helvası’nın yanı sıra kakaolu ve sade tahin helvası da bulabileceğiniz Tanınmış Helvacı bugüne kadar yediğiniz tüm helvaların tadını unutturacak desem yeridir.

Günlük olarak hazırlanan ve şeker oranı oldukça dengeli olan bu enfes helvalardan bir kaç kutu da yanınıza almayı ihmal etmeyin.

Lalezar Pastanesi

Petifürcü Lalezar olarak da bilinen Lalezar Pastane’sinde Eskişehir’e özgü tatlılardan biri olan petifürün tadına bakabilirsiniz.

Peki, nedir bu petifür diye soracak olursanız profiterol topu büyüklüğünde üzeri kremalı hamur parçaları diyebilirim. Yedikçe yemek isteyeceğiniz petifürü tatmadan Eskişehir’den dönmeyin derim.

Kurabiyeci Volkan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kurabiyecivolkan (@kurabiyecivolkan) on

Kurabiyeci Volkan’ın ağızda dağılan envai çeşit kurabiyeleri arasında kendinizi kaybedebilirsiniz.

Çifte kavrulmuş un kurabiyesi, keçiboynuzlu kurabiye ve leblebili kurabiye Volkan’ın en beğenilen kurabiyelerinden.

Beğendiğiniz kurabiyeyi oturup bir bardak çay eşliğinde orada yiyebileceğiniz gibi kutu kutu alıp yanınızda da götürebilirisiniz.

Söylemekte fayda var, kutuları yanınızda taşımak istemezseniz de Kurabiyeci Volkan kargo ile gönderim de yapıyor.

Karakedi Bozacısı

Şeker pancarı kullanarak hazırladıkları bozasının tadına doyamayacaksınız.

Karakedi Bozacı’sının koyu kıvamlı hafif ekşi bozası boza sevmeyenlerin bile gönlünü fethedebilir.

Eskişehir’e geldiğinizde günün her saati kalabalık olan Karakedi Bozacısı’na mutlaka uğrayın derim.

İncir Waffle

 

View this post on Instagram

 

A post shared by incir waffle (@incirwaffle) on

İncir Waffle’ın malzemesi de lezzetli de bol olan enfes waffleları bugüne kadar yediğiniz tüm waffleları unutturabilir benden söylemesi.

Kokusu ile kendine çeken İncir Waffle, klasiklerin haricinde, oreo bisküviliden pişmaniyeliye, patlayan şekerliden brownieliye bir çok farklı ve özel seçenek sunuyor.
Keyifli bir tatlı molası vermek istiyorsanız adresiniz kesinlikle İncir Waffle olsun derim.

Eskişehir’de Alışveriş

eskişehir gondol

Eskişehir’e yolunuz düştüğünde gözünüze güzel gelen bir fırından haşhaşlı cevizli ekmek ve bir şekerciden halkalı şeker almadan, pişmaniyenin uzun ve silindir şeklindeki hali de diyebileceğimiz meşhur met helvasını tatmadan, çibörek ve Balaban Kebap yemeden, Porsuk Çayı’na karşı oturup simit-çay keyfi yapmadan, dönmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız