Haziran Tatil Rehberi: Doğru Rotalar ve İpuçları

0
669
Haziran Tatil Rehberi: Doğru Rotalar ve İpuçları
Haziran Tatil Rehberi: Doğru Rotalar ve İpuçları

Havaların ısındığı, güneşin kendini gösterdiği güzel yaz günleri artık geldi. Sımsıcak güneşin çıkmaya başlaması ile tatil planları da yapılmaya başlandı. Yurt dışı kaçamakları, ufak kamp tatilleri ya da deniz, kum ve güneşin hakim olduğu tatil planlarını yapmaya başladıysanız kesinlikle değerlendirmeniz gereken yaz rotaları bulunuyor. 

Haziran ayında yazın ilk tatili için gidebileceğiniz rotaları ve bu rotalar ile ilgili ipuçlarını sizin için bir araya getirdik. Harika ve keyifli bir tatil için seyahat planınızı yazımızı okumadan yapma. 

İşte sizin için bir araya getirdiğimiz haziran rotaları ve ipuçları;

1) Datça

Datça
Datça

Yaz aylarının en popüler rotalarından biri olan Datça, en keyifli haziran rotaları arasında bulunuyor. Keşfedilecek pek çok noktası bulunan Datça’da aynı zamanda farklı aktiviteler de yapabilirsiniz. Datça’da tatil yaparken Knidos Antik Kenti, Palamutbükü, Kargı Koyu ve Apollon Kutsal Alanı gibi noktaları ziyaret edebilirsiniz. Hem tarihi hem de doğal alanlara doyabileceğiniz Datça’nın sokaklarında gezmenizi ve yerel restoranlarında yapılan lezzetli yemeklerini de tatmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca Datça’da deniz keyfi yapabileceğiniz güzel plajlar da bulunuyor. 

  • Taşlık Plajı
  • Datça Akvaryum Plajı
  • Karaincir Plajı
  • Hastanealtı Plajı
  • Kovanlık Plajı ve Tabiat Parkı

Datça’da tatiliniz boyunca yapabileceğiniz eğlenceli aktiviteler bulunuyor. Bu aktivitelerin başında bol bol yüzmek gelse de tatil boyunca farklı deneyimler yaşamak istiyorsanız yapabileceğiniz ilk şeylerden biri doğa yürüyüşü. Doğa yürüyüşü için sıcaklıkların henüz aşırı yükselmediği haziran ayı uygun hatta keyifli bir dönem olabilir. Doğa yürüyüşünün yanı sıra Datça’da tekne turuna katılabilir, bisiklet, su ve rüzgar sporlarını deneyimleyebilirsiniz. 

İpucu: Eğer hayaliniz sakin bir tatil yapmak ise haziran ayında Datça’nın henüz çok kalabalık olmayacağını söyleyebiliriz. Havaların henüz ısındığı bu ayda Datça’nın keyfini çıkarabilir, bu güzel koyları ve plajları çok kalabalık olmadan görme şansını yakalayabilirsiniz. 

2) Kaş

Kaş
Kaş

Haziran ayında seyahat edebileceğiniz yerlerden bir diğeri ise Kaş. Tarihi yerleri, masmavi denizi ve çarşısı ile ziyaretçilerini büyüleyen Kaş’ta dolu dolu vakit geçirebilirsiniz. Hem gezebileceğiniz hem deniz kenarında keyif yapabileceğiniz Kaş’ta Kekova Adası, Simena Antik Kenti, Aperlai Antik Kenti, Kyaneai Ören Yeri, Antiphellos Antik Kenti ve Patara Antik Kenti gibi noktaları gezerek bölgenin tarihine de hakim olabilirsiniz. 

Kaş’ta tatil yaparken Batık Simena Antik Kenti’nin üzerinde kano yapabilir, balıklarla yüzebileceğiniz bir dalış deneyimi yaşayabilir ve Canyoning yapmayı deneyimleyebilirsiniz. Adrenalin ve macera dolu bir haziran tatili için Kaş harika bir tercih olabilir. 

İpucu: Yüzerken denizin suyunun soğuk olmasından hoşlanmıyorsanız Kaş tam size göre bir rota olabilir. Haziranın başlarından itibaren suyu sıcak olan Kaş’ta keyifli bir şekilde yüzebilir ve denizin tadını çıkarabilirsiniz.

3) Dalyan

Dalyan
Dalyan

Haziranda tatil için tercih edebileceğiniz en güzel yerler arasında Dalyan bulunuyor. Isınan havaları ve yazın gelişini kutlamak için yapacağınız tatil için Dalyan’a doğru yola çıkabilir ve unutulmaz birkaç gün yaşayabilirsiniz. Dalyan’da isterseniz otelde konaklayabilir isterseniz de kamp yapabilirsiniz. Bu harika yerde gezebileceğiniz keyifli noktalar da bulunuyor. Bu yerler arasında;

  • Dalyan Seyir Terası,
  • Aşı Koyu,
  • Pisilis Antik Kenti,
  • Kaunos Kral Mezarları,
  • Kaunos Antik Kenti gibi önemli noktalar bulunuyor. 

Dalyan’da tatilinizde tekne turu yapabilir bunun yanı sıra Dalyan Boğazı’nda kano yapmayı deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca Dalyan’dayken yapabileceğiniz aktivitelerden bir tanesi de çamur banyosu yapmak. Dalyan’da çamur banyosu yapabileceğiniz iki farklı yer bulunuyor. Bunlardan biri belediyenin işlettiği Sultaniye Kaplıcaları. Bu kaplıcalarda iki adet jeodezik kubbe içinde kapalı şifalı su havuzu bulunuyor. Bu havuzlardan bir tanesi sadece kadınların kullanımına açıkken diğer havuz herkesin kullanımına açık. 

4) Gökçeada

Gökçeada
Gökçeada

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada ziyaretçilerine farklı mevsimlerde farklı deneyimler sunuyor. Haziran ayında deniz suyu adada henüz ısınmamış olsa da özellikle serin sularda yüzmeyi sevenler için Gökçeada ideal bir konum. Ayrıca Gökçeada’da gezebileceğiniz çok güzel yerler de bulunuyor. Hem yüzmek hem de keyifli vakit geçirmek için Gökçeada’da bulunan Aydıncık Plajı ya da eski adıyla Kefaloz Plajı’nı, Yıldız Koyu’nu ve Mavi Koy’u ziyaret edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Gökçeada’da Marmaros Büyük Şelale ve Marmaros Küçük Şelale, Tuz Gölü, Sualtı Milli Parkı ve Kaya Mezarı gibi yerleri de gezebilirsiniz.

Gezilecek yerlerin yanı sıra rüzgar sörfü için Türkiye’nin en ideal bölgelerinden biri olan Gökçeada’da rüzgar sörfü yapabilirsiniz. Aydıncık Plajı, hem profesyonel hem de yeni başlayan sörfçüler için uygun bir ortam sunduğundan dolayı farklı bir spor denemek istiyorsanız bu fırsatı kesinlikle değerlendirmenizi öneriyoruz.

5) Kazdağları

Kazdağları
Kazdağları

Yazın ilk günlerinde keyifli bir kamp yapmak istiyorsanız seçebileceğiniz en güzel konumlardan bir tanesi Kazdağları. Her mevsimde farklı güzel olan Kazdağları, temiz havası, doğası ve harika manzaraları ile yazı karşılamak için çok güzel bir seçenek. Sadece kamp yapmak için değil henüz kalabalık olmadan Kazdağları’nın tarihi ve doğal güzelliklerini gezmek için de rotanızı buraya çevirebilirsiniz. 

Kazdağları’ndayken gezebileceğiniz yerlerin en başında Kazdağı Milli Parkı ve Hasanboğuldu geliyor. Bunların yanı sıra bölgedeki Sarıkız Türbesi, Kazdağları Seyir Terası, Zeus Altarı ve Mıhlı Çayı da ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Ayrıca Kazdağları’nda tatil yaparken Yeşilyurt Köyü ve Adatepe Köyü’nü de ziyaret etmenizi öneriyoruz.

İpucu: Kazdağları’nda bulunan doğal ve tarihi alanları gezerken rahat ve kaydırmaz ayakkabılar giymenizi öneriyoruz. Böylece seyahatiniz boyunca bütün alanları rahat bir şekilde gezebilirsiniz. Ayrıca Kazdağları’nı gezerken yanınızda ince bir hırka taşımanız da çay ve kanyon gibi alanları gezerken yaşayabileceğiniz hava durumu değişikliğinden sizi koruyacaktır. 

6) İğneada

İğneada
İğneada

Trakya’nın en güzel noktalarından biri olan İğneada, haziran ayında tatil için tercih edebileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Kırklareli, İstanbul ve Edirne’ye yakın konumda bulunan İğneada, bu şehirlerde yaşayan ve uzun bir yolculuk yapmadan tatil yapmak isteyenler için ideal bir seçenek. Doğası ve gezilecek yerleri ile hem dinlenebileceğiniz hem de eğlenebileceğiniz bir lokasyon olan İğneada’da gezmenizi önerdiğimiz birkaç yer bulunuyor. 

Ayrıca İğneada’da kamp yapabilir, ATV gezilerine katılabilir, çeşitli su sporlarını deneyimleyebilir ve doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Bu güzel lokasyonda denize girebilir, İğneada Plajı’nda ve Beğendik Köyü Plajı’nda keyifli vakit geçirebilirsiniz. 

7) Isparta

 Isparta
Isparta

Haziran ayının özellikle ilk günlerinde tatil için tercih edebileceğiniz en keyifli lokasyonlardan bir tanesi de Isparta. Gülleri ile meşhur olan Isparta mayıs ayının son günlerinden haziran ayının ilk birkaç gününü kapsayacak şekilde bir gül festivali düzenliyor. Çeşitli etkinlikler ve konserler ile oldukça eğlenceli geçen Isparta Gül Festivali’ne katılmanın yanı sıra haziran ayında Isparta’nın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz. 

Isparta’da gezmenizi önerdiğimiz yerler arasında Eğirdir Gölü, Kovada Gölü, Yazılı Kanyon, Zindan Mağarası ve Yeşilada bulunuyor. Doğal güzellikleri ile öne çıkan Isparta’da gezebileceğiniz tarihi yerler ise Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Eğirdir Kalesi ve Kapıkaya Harabesi gibi önemli noktalar da var. 

İpucu: Isparta tatilinizi haziran ayının sonlarına doğru yaparsanız Isparta’nın en az gülleri kadar meşhur olan lavanta tarlalarını görebilir ve harika manzaralar ile karşılaşabilirsiniz. 

8) Ağva

Ağva
Ağva

İstanbul’da yaşayanların ufak kaçamaklar için tercih ettiği Ağva, yazı karşılamak için güzel bir lokasyon olabilir. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar ve dinlenme tatili yapmak isteyenler için uygun bir seçenek olan Ağva, şehir gürültüsünden uzak ve doğanın içinde bulunan bir konuma sahip. 

Şile’ye bağlı olan Ağva’da gezebileceğiniz keyifli yerler de bulunuyor. Bu yerler arasında Kadırga Koyu, Yeşilçay Deresi, Akçakese Köyü, ve Gürlek Mağarası bulunuyor. Ağva’da tatil yaparken nehir turu yapabilir, plajda keyifli vakit geçirebilir, deniz kenarındaki kafelerde çay kahve içebilir ve Ağva restoranlarında lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. 

9) Toskana, İtalya

Toskana, İtalya
Toskana, İtalya

Haziran ayında yurt dışında tatil yapmak isteyenlere önereceğimiz ilk rota İtalya’da bulunuyor. İtalya’nın cenneti olarak anılan Toskana, haziran ayında keyifli ve hiç unutamayacağınız bir tatil yapmanız için en doğru rotalardan. Manzarası, doğası ve lezzetleri ile dolu dolu bir Toskana tatili yaparken gezmenizi önerdiğimiz birkaç nokta bulunuyor tabi ki. 

Toskana tatilinizde gezilecek yerlerin başına Pisa Kulesi’ni ekleyin daha sonra ise tatlinize San Gimignano, Pienza, Lucca ve Siena’yı gezerek devam edin. Ayrıca Toskana’da sanat galerilerini gezmeyi, yerel ve küçük işletmelerde bölgeye ait lezzetleri tatmayı ve Toskana’nın bağlarındaki üzümlerle yapılmış şaraplardan içmeyi de ihmal etmeyin. 

10) Bükreş, Romanya

Bükreş, Romanya
Bükreş, Romanya

Balkan ülkelerindeki en büyük şehirlerden bir tanesi olan Bükreş, Romanya’da bulunuyor. Yazın ilk tatili için yurt dışı planı yapıyorsanız Bükreş sizi muhteşem şehir manzaraları, tarihi ve yemekleri ile bekliyor. Gezebileceğiniz pek çok yeri olan Bükreş’te öncelik vermenizi önerdiğimiz yerler arasında Bükreş Parlamento Binası, Cantacuzino Sarayı, Rumen Patriklik Katedrali, Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi ve Çeşmeci Parkı bulunuyor. 

Ayrıca Bükreş’te ücretsiz şehir turlarına katılabilir, Romanya Ulusal Sanat Müzesi ve Zambaccian Müzesi gibi müzeleri ücretsiz gezebilir, Stavropoleos Manastırı’nda ücretsiz düzenlenen konserlerden bir tanesine katılabilirsiniz. Şehirle ilgili daha ayrıntılı bir gezi rehberi için Bükreş Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz. 

11) Bali, Endonezya

Bali, Endonezya
Bali, Endonezya

Haziran’da gidebileceğiniz en keyifli yurt dışı rotalarından bir tanesi ise Bali. Tropikal bir iklime sahip Bali’de gezebileceğiniz pek çok yer, tadabileceğiniz çeşitli yerel lezzetler, bol seçenekli aktiviteler ve harika manzaralar bulunuyor. Bali’deyken görmeden dönememenizi öneridiğimiz yerler arasında Lempuyang Tapınağı, Pirinç Tarlaları, Tirta Gangga diğer bir adıyla Su Sarayı, Pura Ulun Danu Beratan Tapınağı, Tanah Lot Tapınağı ve Uluwatu Tapınağı bulunuyor. 

Bali’de tatil yaparken harika plajların keyfini çıkarabilir, bol bol yüzebilir, doğanın içinde kaybolduğunuz yürüyüşlerin yanında Bali’nin harika sularında sörf yapabilir ve Wanagiri Road’daki Selfie Parkları’nda harika fotoğraflar çekebilirsiniz. 

İpucu: Haziran ayında Bali’de kuru dönem olarak adlandırılan dönem başlar. Bu dönemde yağış olmadığı ve ısı yükseldiği için bölgeyi gezmek çok daha kolay ve keyifli olur. 

12) Barselona, İspanya

Barselona, İspanya
Barselona, İspanya

İspanya denilince ilk akla gelen şehirlerden biri olan Barselona, haziranda tatil için tercih edebileceğiniz en eğlenceli rotalar arasında bulunuyor. Tarih boyunca Romalılar, Gotlar, Araplar ve Hristiyanlar gibi farklı kültürlerin etkisinde kalmış olan Barselona’da görebileceğiniz pek çok güzel tarihi eser var. Bu yerler arasında La Sagrada Familia Bazilikası, Casa Batllo, Barselona Katedrali, Barselona Ciutadella Parkı, Barselona Katalan Müzik Sarayı ve Barselona Picasso Müzesi bulunuyor. 

Barselona’da tatil yaparken ücretsiz şehir turlarına katılarak şehri yakından tanıyabilir, ücretsiz gezmenin mümkün olduğu müzeleri ziyaret edebilir, sokaklarda dolaşarak Barselona’nın sokak sanatlarını keşfedebilirsiniz. Ayrıca Barselona’nın keyifli plajlarında güneşlenebilir ve bol bol yüzebilirsiniz.

Önceki İçerikKaradeniz’de Gezilecek Yerler
Sonraki İçerikKurban Bayramı Tatili: Keyifli Bir Seyahat İçin İdeal Tatil Planları
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız