Siz de turşu denildiğine akılına ilk gelenlerden biri de Adile Naşit ve Münir Özkul’un unutulmaz filmi Neşeli Günler olanlardan mısınız? Cevabınız evetse, sizin favoriniz hangisi, limonla kurulan turşular mı sirkeyle kurulanlar mı?
Kış sofralarının baş tacı kütür kütür turşular, pek çoğumuz için kuru fasulye pilavın olmazsa olmazı, mantının en güzel eşlikçisidir. Sebze meyvesine göre ya limonla ya da sirke ile yapılan turşuların her birinin bence kendine has bir tadı var.
Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.
Gelin biz bu yazıda limon mu sirke mi tartışmalarını bir kenara bırakalım ve İstanbul’un en lezzetli turşucularını keşfe çıkalım.
İçindekiler
- 1) Özcan Turşuları, Kadıköy
- 2) Tatar Turşucu Engin Usta, Kartal
- 3) Asri Turşucu, Cihangir
- 4) Balat Turşucusu, Balat
- 5) Soydan Turşucusu, Beşiktaş
- 6) Tarihi Kemerburgaz Turşucusu, Kemerburgaz
- 7) Arıoğulları Petek Turşucusu, Beyoğlu
- 8) Hacı Zafer Turşucusu, Alibeyköy
- 9) Pelit Turşuları, Kurtuluş
- 10) Turşucu Göksel, Yeşilköy
- 11) Namlı Şarküteri, Tahtakale
- 12) Uludağ Turşucusu, Fatih
1) Özcan Turşuları, Kadıköy
Kadıköy Çarşı’nın en eski lezzet duraklarından biri de Özcan Turşuları. 1935 yılından beri turşu kuran Özcan ailesinin tüm turşuları efsane ama özellikle lahana dolma, domates ve sarı biber turşularının tadı bence çok başka.
Siz de sofralarınıza renk katacak lezzetli mi lezzetli turşular arıyorsanız Kadıköy’e gittiğinizde Özcan Turşuları’na mutlaka uğramalısınız.
2) Tatar Turşucu Engin Usta, Kartal
Tatar Turşucu Engin Usta aile sıcaklığında, tam bir mahalle dükkanı. Her gidene turşu suyu ikram ediliyor.
Tatar Turşucu Engin Usta’nın bol sarımsaklı turşularının hepsi güzel ama benim oyum kesinlikle pancar, fasulye ve acı biberden yana.
3) Asri Turşucu, Cihangir
1913 yılından beri hizmet veren ve Neşeli Günler filminin de çekildiği Asri Turşucu, İstanbul’un en iyi turşucuları arasındaki yerini uzun yıllardır kimseye kaptırmıyor.
Patlıcandan fasulyeye, erikten çağlaya, bamyadan brokoliye birçok farklı sebzenin turşusunu bulabilirsiniz Asri Turşucu’da.
Yazın kimsenin turşu yemeyeceğini savunan Asri Turşucu’nun sahipleri dükkanlarını her yıl eylül ayının 15’inde açıp haziran ayının 1’inde kapatıyorlar. O yüzden yazın da turşudan vazgeçemeyenlerdenseniz zamanlamanızı iyi yapmakta fayda var.
4) Balat Turşucusu, Balat
İstanbul’un tarih kokan semtlerinden biri olan Balat’ın en nostaljik mekanlarından biri de Balat Turşucusu.
Balat Turşucusu’nun kütür kütür turşularından bir kere yediniz mi bağımlısı olabilirsiniz benden söylemesi.
Balat Turşucusu’na giderseniz bir bardak acılı turşu suyu içmeyi de ihmal etmeyin derim.
5) Soydan Turşucusu, Beşiktaş
Lahana, domates, çeşit çeşit salatalık ve pancar Soydan Turşucu’da bulabileceğiniz turşu çeşitlerinden sadece birkaçı.
Beşiktaş Çarşı’nın en tarihi mekanlarından biri olan Soydan Turşucusu’nun sirke ile hazırlanan enfes turşuları Bursa’dan geliyor.
6) Tarihi Kemerburgaz Turşucusu, Kemerburgaz
Hacı Salih Dede’nin Yeri olarak da bilinen Tarihi Kemerburgaz Turşucusu, İstanbul’un en iyi turşucuları arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Acurdan havuca, lahanadan kiraza, erikten tombul bibere yirmiye yakın turşu çeşidi bulabilirsiniz Tarihi Kemerburgaz Turşucusu’nda.
Tarihi Kemerburgaz Turşucusu’na giderseniz benim önerim en sevdiğiniz turşulardan seçip koca bir bidon karışık turşu almanızdan yana olacak.
7) Arıoğulları Petek Turşucusu, Beyoğlu
Otuz yılı aşkın süredir turşunun en lezzetli adreslerinden biri de Beyoğlu Balık Pazarı içindeki Arıoğulları Petek Turşucusu.
Klasik turşu çeşitleri haricinde kayısı, muşmula gibi farklı meyve turşuları da bulabileceğiniz Arıoğulları Petek Turşucusu’nun öne çıkan klasik lezzetleri arasında erik ve bamya turşusu var.
8) Hacı Zafer Turşucusu, Alibeyköy
Hemen hemen her yerde bulabileceğiniz klasik turşu çeşitlerini yemekten sıkıldıysanız Hacı Zafer Turşucusu’na bir uğrayın derim. Özellikle sarımsak turşularının tadına doyum olmuyor benden söylemesi.
Hacı Zafer Turşucusu turşu severleri ikiye ayıran limon-sirke tartışmasına da kendince bir nokta koyuyor: Lahana ve salatalık turşusu limonlu, fasulye, domates ve pancar turşusu ise sirke ile kurulmalı diyor.
9) Pelit Turşuları, Kurtuluş
İstanbul’un en eski turşucularından biri de Pelit Turşuları.
Renkli vitrini ile göze Bursa’dan gelen kütür kütür turşuları ile de mideye hitap eden Pelit Turşuları’nın en beğenilen lezzetleri arasında kırmızı lahana turşusu ilk sıralarda yer alıyor.
10) Turşucu Göksel, Yeşilköy
Mahalle kültürünün hala yaşadığı en güzel semtlerden biri olan Yeşilköy’ün en eski esnaflarından biri de Turşucu Göksel.
Salatalık, lahana, erik, kelek başta olmak üzere harika turşular bulabileceğiniz Turşucu Göksel’de benim favorim kesinlikle bamya turşusu.
11) Namlı Şarküteri, Tahtakale
Çoğunlukla peynir ve şarküteri ürünleri ile anılsa da Namlı Şarküteri’nin turşuları da oldukça lezzetli.
Bursa, Antalya, Kayseri, Ankara gibi farklı illerden gelen turşuları arasında benim favorim kesinlikle bir Ankara klasiği olan Çubuk turşusu.
12) Uludağ Turşucusu, Fatih
Bol ve lezzetli turşu çeşitleri ile beğeni toplayan turşuculardan biri de Uludağ Turşucusu. Çoğunlukla sirke ile kurulan turşularının seveni çok.
Fatih’e yolunuz düşerse Uludağ Turşucusu’na uğrayıp turşularının yanı sıra şalgamlı turşu sularından da mutlaka tadın derim.