Kamp Çantası Nasıl Hazırlanır?

0
1619

Bir tatil türü olarak kamp yapmak, özellikle doğa ile iç içe olmayı sevenlerin çok sevdiği aktivitelerden biri. Bir kamp alanına ya da bir koya, dağ başına, bir ormana gidip çadır atmak ve doğayla kucak kucağa, huzurlu zaman geçirmek şehirden uzaklaşmak isteyenler için birebir. Üstelik, çadırda kalmak otelde kalmaktan çok daha ucuz.

Ancak kamp yapmanın da bazı gereklilikleri var. Bunlardan biri de doğru şekilde kamp çantası hazırlamak. Unutmamalı ki bir kampçının en önemli varlığı, kamp çantasıdır. Doğada hayatını sürdürebilmek, keyifli bir kamp yapabilmek için ne gerekiyorsa o çantanın içinde olmalıdır.

Bu listede, kamp çantası nasıl hazırlanır ve kamp çantasında neler bulunur sorularına 4 maddede cevap vereceğim.

Kamp Çantası Hazırlama Konusunda Bilinmesi Gerekenler

1) Nasıl bir çanta seçmeliyim?

Kampçılık

Bir kamp çantası, temelde bir sırt çantasıdır. Ancak günlük kullanımdaki sırt çantalarının sahip olmadığı kimi özelliklere sahip olmalıdır.

Her şeyden önce, kamp çantasında ağır eşyalar taşıyabilmeniz gerekli. Bunun için de alacağınız sırt çantasının ağırlık taşıma kapasitesi yüksek olmalı.

Ayrıca, kamp çantası olarak bel, sırt ve boyun desteği olan çantalar tercih edilmelidir. Yani, ağırlık merkezi vücudunuzun bir bölgesi olmamalı, her yere eşit dağılmalıdır. Aksi takdirde uzun doğa yürüyüşleri sonunda sırt, bel, boyun, omuz ağrıları çekmeniz kaçınılmaz olacaktır. Unutmayın, bir kamp çantasında olmazsa olmaz özelliklerin başında denge gelir.

Aynı zamanda hafiflik de bir o kadar önemlidir. Alacağınız sırt çantasının hafif olmasına dikkat etmelisiniz. Yoksa içine koyacağınız eşyalar ile hepten ağırlaşabilir.

2) İklimi iyi araştırın

Türkiye'de Kamp

İster bir kamp alanına çadır atacak olun ister tenha bir koya, gideceğiniz yerin iklimini iyice araştırmalısınız. Çünkü kampçılık için dikkat edilmesi gerekenlerin başında hava durumu gelir. Hava yağmurlu mu olacak güneşli mi? İklim soğuk mu sıcak mı? Kamp çantasında bulunacak kimi eşyalar bu soruların cevabına göre değişebilir.

Örneğin, eğer çok güneşli ve sıcak bir iklimde kamp yapmaya gidiyorsanız yanınıza bir tente almak iyi olacaktır. Ancak gecelerin soğuk geçtiği bir yerde kamp yapacaksanız yanına bir uyku tulumu almanız gerekir.

Çadır ve uyku tulumu

Bu arada, uyku tulumunun kalitesi de kamp yapacağınız iklime göre belirlenmelidir. Örneğin karlı bir arazide kamp yapacaksanız uyku tulumunun dışarıdan katiyen soğuk geçirmediğine dikkat edilmesi gereklidir.

Kamp yapacağınız yerin iklimi, sırt çantası seçiminde de önemlidir. Eğer sıcak bir iklime gidiyorsanız sırt kısmı hava alabilen bir sırt çantası seçmeniz gerek. Aksi takdirde sırtınız kısa sürede ter içinde kalabilir.

3) Kamp çantasında eşyalar nasıl yer almalı?

Kamp Eşyaları

Kamp için yola çıkarken kamp çantanızı muhtemelen ağzına kadar dolduracaksınız. Peki hangi eşyalar üst tarafta, hangi eşyalar alt tarafta olmalı? Bu soru, bir kampçı için çok önemlidir. Çünkü bazı eşyaları çok sık kullanacakken bazılarına belki hiç ihtiyacınız olmayacak.

Örneğin, çakı ya da harita gibi her an kullanmanız gerekebilecek telefon ve harita gibi eşyaları üst kısımda tutarken, yedek kıyafetlerinizi ya da uyku tulumunu alt kısma koymayı tercih edebilirsiniz.

Ağır eşyalar ise daha ergonomik olması açısından sırt çantasının sırtınıza yakın bir bölmesinde olmalıdır.

Eğer kamp çantasında eşyalarınızı rastgele yerleştirirseniz acil bir durumda kullanmanız gereken eşyayı bulmakta zorlanabilirsiniz. Unutmayın, bir kampçı düzenli olmalıdır. Eşyalarınıza erişebilirlik kamp yaparken sizin için hayati olacaktır.

4) Kamp çantasında hangi eşyalar yer almalı?

Kamp Malzemeleri

Geldik en önemli soruya… Bir kamp çantasında hangi eşyalar yer almalıdır? Bununla ilgili Seattle’lı dağcılık örgütü The Mountaineers’ın hazırladığı 10 madde var. Buna göre bir kamp çantasında şu eşyaların mutlaka yer alması gerekiyor: Navigasyon araçları, fener, güneş kremi ve güneş gözlüğü, ilk yardım kiti, bıçak, çakmak ya da kibrit, yağmurluk, yiyecek, su, yedek kıyafet.

Navigasyon araçları arasında kamp yapacağınız bölgenin haritası ve pusula gibi gereçler bulunuyor. Aynı zamanda telefonunuzun GPS uygulamasına bulunduğunuz bölgenin haritasını indirerek bunu çevrimdışı kullanmayı da deneyebilirsiniz. Ancak telefonlara kamp yaparken asla güvenmemeniz gerektiğini unutmayın.

Yanınıza alacağınız fenerin pilinin uzun süre dayanmasına ve iyi aydınlatmasına dikkat etmeniz gerek. Ayrıca, başa takılabilen fenerlerden tercih etmeniz daha kullanışlı olabilir.

Güneş kremi ve güneş gözlüğü sadece sıcak iklimlerde değil, her yerde işinize yarayacaktır. Bir tepeye ya da dağa tırmanırken, zor bir yolda yürürken görüşünüzün güneş ışığından etkilenmesini istemezsiniz.

İlk yardım kiti, bir kampçı için belki en önemli eşyaların başında geliyor. Yara bandı, tentürdiyot, sargı bezi gibi temel ilk yardım araçlarının olduğu bir ilk yardım kitini mutlaka kamp çantasında bulundurmalısınız.

Bıçak, hem yiyecek kesmede hem ilk yardımda hem de çeşitli araçları tamir etmeye çok işinize yarayabilir. Bu nedenle sırt çantanızda bir çakı ya da bıçak bulundurmanız şart.

Çakmak ya da kibrit belki elzem değil, birkaç çakıl taşıyla da ateş yakabilirsiniz. Ancak ya kamp yaptığınız yerde yağmur yağarsa ya da uygun taş bulamazsanız? Ateş yakabileceğiniz bir gereç, kampçıların sırt çantalarının vazgeçilmezlerindendir.

En yağmur yağmayacağını düşündüğünüz coğrafyaya giderken bile yanınıza katlanabilir bir yağmurluk almanızı üstüne basa basa öneririz. Bazı durumlarda meteoroloji de yanılabilir ve kendinizi bir anda sırılsıklam olmuş halde bulabilirsiniz.

Salam, sucuk gibi akşam ateş başında keyif yaparken yenecek yiyecekler her kampçının sırt çantasında bulunur. Ancak her ihtimale karşı çantanızda, alt kısma birkaç konserve yiyecek de koymanızı öneririz. Özellikle şehirden ya da köyden uzak kamp alanlarına gidiyorsanız, yiyeceğinizi bir şekilde yitirmeniz durumunda aç kalmanız işten bile değil.

Biz buna bir de şuna ekleyelim: En ağır eşyaları bile bir şekilde çantaya sıkıştırabilirsiniz. Ancak mümkün mertebe sırt çantasına koymayı düşündüğünüz eşyaların hafif yapılmışlarını, mümkünse küçük ve portatif olanlarını tercih edin. Ağır eşyalar sadece uzun yollar yürümenizi zorlaştırmaz, kamp alanına vardığınızda ağır eşyaları kullanmakta da zorlanabilirsiniz.

***

Kamp çantanız hazır, peki nerede kamp yapacaksınız? İşte size özel önerilerimiz:

Türkiye’nin En İyi Kamp Alanları 

İstanbul’a Yakın En İyi Karavanlı Kamp Yerleri

Türkiye’de Yoga Kampı Yapılan Yerler

Dünyadaki En İyi Lüks Kamp Alanları

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız