Hüznü safran sarısı bir tülbent gibi başına bağlamış kentlerden Mardin. Gökyüzünün bir basamak altına kurulmuş bir kale, o kalenin etrafında boy atıp sürgün vermiş bir yerleşim yeri. Asırlardır birçok medeniyeti emziren toprakları kimi zaman sevginin sıcaklığıyla kimi zaman da savaşın soğukluğuyla çatlasa da halâ Mezopotamya’nın bereket akan oluklarından.
Yaşadığınız, gezdiğiniz, bildiğiniz tüm şehirleri unutun. Mardin misafirlerine şiirsel bir coğrafyanın kapılarını aralıyor. Bu kapılardan girdiğinizde sizi Arapça, Türkçe, Kürtçe, Süryanice hoş geldinler karşılıyor. Farklılıkların çatışmadığı aksine sokaklarında kol kola girip kardeşlik türküleri söylediği ender şehirlerden.
Arnavut kaldırımlı, dar ve kıvrımlı sokakları adımlarken hiç bilmediğiniz fakat bir o kadar da tanıdık bir atmosferin içine çekileceksiniz. Çarşıda yürürken zanaatların belki de son ustalarının dükkanlarının önünden geçeceksiniz.
Düzenli bir yerleşime sahip olduğundan şehirde gezilecek yerler çoğunlukla birbirine yakın. Bu sebepten çoğu yere yürüyerek gitmek de mümkün.
İçindekiler
Mardin’de Gezilecek Yerler
Mardin Ulu Camii
Mardin’in simgelerinden olan cami avlu, şadırvan ve Sakal-ı Şerif olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Artuklular tarafından inşa edilmiş cami aynı zamanda şehrin en eski camisi unvanına da sahip.
Zinciriye Medresesi
Artuklular tarafından yapılmış medrese yapıldığı konum itibariyle döneminde rasathane olarak da kullanılmış.
Şehrin en yüksek bölgelerinde yer alan medreseye ulaşmak biraz zor olsa da ulaşıldığında karşılaşılan uçsuz bucaksız Mezopotamya manzarası bu zorluğa değiyor.
Kasımiye Medresesi
Dilimli kubbeleriyle ihtişamlı bir görüntüye sahip olan yapı mimarlarının aynı olmasından dolayı Zinciriye Medresesi ile benzer bir görünüme sahip.
Avlusunda bulunan havuz İslam’daki su ve insan ilişkisini şiirsel bir biçimde anlatıyor. Çeşmedeki suyun çıkış noktası doğumu, döküldüğü kısım çocukluk ve gençliği ve ardından gelen ince uzun ark da olgunluğu ve yaşlılığı simgeliyor.
Buradan akan su başka bir havuzda birikiyor ve bu havuz da ölümü sembolize ediyor. Hatta rivayet odur ki öğrenciler geceleri bu havuza yansıyan yıldızlar üzerinde çalışırlarmış.
Ayrıca medresenin içinde bulunan odaların kapıları yaklaşık bir buçuk metre boyunda. Kapıların bu kadar alçak yapılmasının sebebi ise kapıdan giren kişinin eğilerek içerdeki Kuran ve ilme saygı göstermesi
Deyrulzafaran Manastırı
Manastır inşasında harcına yörede yetişen safran çiçeklerinin eklenmesinden dolayı bu adı almış. Manastırın altında yaklaşın 4500 yıllık olduğu tahmin edilen bir de güneş tapınağı bulunuyor.
Manastır içerisinde Süryani patriklerinin kabirleri de bulunuyor. Manastır hem Süryaniler hem de Hristiyanlar için hala önemli bir dini merkez.
Bahar ve yaz aylarında manastırın terasından seyredeceğiniz manzara ise insanın ömrünü uzatacak cinsten.
Dara Antik Kenti
Keşfedileli henüz 8 yıl olsa da mazisi çok eskilere dayanan bu antik kent bir zamanlar Roma’ya başkentlik yapmış.
Kazı çalışmalarının olanca hızıyla devam ettiği alanda vurulan her kazma geçmişin üzerinden bir örtüyü daha kaldırıyor.
Persler ve Romalılar arasındaki büyük savaşlardan sonra Perslerin galip gelmesiyle Romalılar kenti terk etmiş.
Geçen yıl bulunan 4000 kişilik bir toplu mezarın da bu savaşlarda ölen Roma askerlerine ait olduğu düşünülüyor.
Mardin Müzesi
Patrikhane olarak inşa edilen müze bugün antik çağlardan Osmanlı’ya uzanan çok geniş bir kültür mozaiğine ev sahipliği yapıyor.
Seramikler, heykeller, tabletler, takılar, mühürler, sikkeler ve daha birçok tarihi materyale ev sahipliği yapan müzeyi ziyaret edince Mardin’in sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliği daha iyi anlama fırsatınız oluyor.
Mardin’de Yapılacak Aktiviteler
Tarihin ve kültürün iç içe olduğu Mezopotamya’nın en büyük kızı olan Mardin’de yapılacak en güzel aktivite fotoğraf makinenizi alıp sarı taşlı kıvrımlı sokaklarda kaybolmak.
Şehrin insanın sıcaklığı ve içtenliği kadrajınıza alabileceğiniz en güzel karelerden olacak. Öte yandan Ulu Cami ve Zinciriye Medresesi’ne çıkıp bereketli ovaların bütün renklerini içinize çekmeden Mardin’den dönmeyin.
Mardin’de Yeme İçme
Çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapan Mardin’in mutfağı da bir o kadar çeşitli. Genellikle et ağırlıklı olan Mardin’e özgü yemeklere gelin bir bakalım.
- Kibbe: İşkembe dolması.
- İrok: Mardin usulü içli köfte.
- Soğan Kebabı: Soğan ve kıymayla yapılan bir yemek.
- Dobo: Kuzu kol ile hazırlanan bir et yemeği.
- Firkiye: Kuşbaşı kuzu eti ve çağla ile hazırlanan şehrin en ünlü yemeklerinden.
- Kiliçe: Mardin çöreği.
- Sembusek: Kapalı lahmacuna benzeyen bir çeşit hamur işi.
- Alluciye: Kuşbaşı kuzu eti ve erikle hazırlanan bir yemek.
- Harire Tatlısı: Ana malzemesi pekmez olan bir çeşit tatlı.
- Mırra: Mardin’e özgü sert bir kahve.
Mardin’de Konaklama
Mardin konaklama bakımından farklı alternatifleri olan bir şehir. Genel olarak şehir merkezinde lüks oteller yer alırken, Eski Mardin ya da Eski Kent olarak adlandırılan bölgede olağanüstü güzellikte ve otantik konaklama deneyimi sunan butik oteller mevcut. Hilton Garden Inn Mardin, Zinciriye Otel ve Gazi Konağı Butik Otel şehrin güzel otellerinden.
Mardin’de Alışveriş
Mardin’den dönerken hem sevdiklerinize hem de kendinize alabileceğiniz şeylerin başında telkâri işiyle yapılmış gümüş takılar ve teşbihler geliyor. Bunun yanında yöreye özgü bıttım sabunu, mırra, meşhur badem şekeri ve kök boyayla boyanan yazmalar en güzel hediyeliklerden.
Mardin’de Eğlence ve Gece Hayatı
Cercis Murat Konağı, Kebapçı Rıdo, Sadık Künefe gibi mekanlar Mardin mutfağının lezzetlerine doyabileceğiniz güzel mekanlardan. Yemeğin üzerine Mezopotamya’yı seyrederek kahvenizi yudumlayabileceğiniz Seyr-i Merdin’e de mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz.
Şehirde yılın hemen hemen her dönemimde düzenlenen festivaller mevcut. Eğlenceden çok kültürel içerikli olan bu festivallerden en bilineni SineMardin Uluslararası Film Festivali. Bunun yanında Mardin Kiraz Festivali, Harire Günleri, Uluslararası Mezopotamya Sirk ve Sokak Sanatları Festivali gibi çeşitli festivaller düzenleniyor.
Mardin’e Ulaşım
Mardin’e hava ve karayolu ile ulaşmak mümkün. Mardin Havalimanı‘na İstanbul’un iki havalimanından da direkt seferler mevcut. Anadolu Jet veya Pegasus Havayolları’nı tercih ederek şehre ulaşabilirsiniz. Türk Hava Yolları da seferler düzenliyor. Diğer şehirlerden Mardin’e karayolu ile ulaşım için otobüs seferleri bulunuyor. Mardin Havalimanı, Mardin – Kızıltepe yolunda yer alıyor ve şehirden 20-25 km kadar uzak. Mardin ile havalimanı arası ulaşım ise taksilerle ve dolmuşlarla sağlanıyor, HAVAŞ ve benzeri firmaların Mardin’de araçları bulunmuyor.
Şehre en bilindik otobüs firmalarından olan Metro Turizm başta olmak üzere birçok otobüs firması seferler düzenliyor. Bunun dışında Mardin merkezli otobüs firmalarının da uygun fiyatlı seferleri mevcut. Mardin’de şehir içi ulaşım ise genelde dolmuşlarla sağlanıyor.