Sakarya’da Gezilecek Yerler

0
12968

Sakarya Marmara Bölgesi’nde, Karadeniz kıyısında yer alan şehirlerimizden biridir. Komşu illeri batıda Kocaeli, güneyde Bilecik, güneydoğuda Bolu ve doğuda Düzce‘dir. Sakarya’nın merkez ilçesi Adapazarı’dır.

Karadeniz’e yakın olmasından dolayı iklimi Karadeniz iklimidir. 482 bin hektar alana sahip şehrin güncel nüfusu 920 binin üzerindedir. Sakarya şehrinin 16 ilçesi vardır: Adapazarı merkez ilçesi bulunmaktadır.

Pamukova gelişmiş sanayisi ile ürünlüdür. İçinde aynı adı taşıyan gölü ile Sapanca doğal güzelliğiyle öne çıkmaktadır.

Sakarya şehri, Ankara-İstanbul karayolu üzerinde yer alır. Hem karayoluyla hem de demiryolu ile Türkiye’nin tüm büyükşehirlerine kolaylıkla ulaşım sağlanabilir.

Taraklı Sakarya

Hızlı gelişmesi ile ülkemizin en dikkat çeken şehirlerinden biri olan Sakarya, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle de öne çıkmaktadır.

Taraklı ve Geyve gibi geleneksel Osmanlı yaşam bölgelerinin yanı sıra doğal yapıları ile de hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olmuştur.

13. yüzyılda Türk egemenliğine giren şehre 18. ve 19. yüzyıllarda Kafkasya ve Balkanlardan yoğun bir göç dalgası olmuştur. Son büyük göç, 1989’da Bulgaristan’dan gelen Türklerle gerçekleşmiştir.

Gelişmekte olan bir ekonomiye sahip olmasının yanı sıra sanayi ve ulaşım kavşağında konumlanması şehrin günümüzde de büyük göç hareketlerine sahip olmasını sağlamıştır.

Adapazarı, 1573’te “Ada” adıyla anılmaktadır. 1646’da bir alt bölge haline gelir. 1692’de ise bir kadının yönetiminde idari bölge olur. 1837 – 1954 yılları arasında 117 yıl boyunca Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde ilçe statüsünde yönetilir.

Uzun yıllardır Kocaeli’nin bir ilçesi olan Adapazarı, Kocaeli’den ayrılarak 22 Haziran 1954’te çıkarılan bir yasa ile “Sakarya” adında müstakil bir il haline gelir. Adapazarı ise merkez ilçe olur.

Çok kültürlü yapısı şehrin kendine has bir kimliğe sahip olmasını sağlamıştır. Bununla birlikte ulaşım kolaylığı, Sakarya’nın hızla gelişmesine katkı sunmuştur.

Sakarya’da İklim, Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz iklim özelliklerini taşıyan şehirde ortalama sıcaklık kış aylarında 6, yaz aylarında ise 22 C’dir. Yazları sıcak geçerken kışları yağışlıdır.

Sakarya’ya yılın her mevsiminde gidebilirsiniz. Kış ayları gezinizi engelleyecek derecede soğuk değildir. Ancak yağışlar için önceden önlem almalısınız.

Sakarya Festivalleri

Sakarya oldukça dinamik bir sosyal hayata sahiptir. Yılın farklı dönemlerinde çok sayıda konser, eğlence festivali ve çeşitli etkinliklere rastlayabilirsiniz.

Karasu Uluslararası Kültür, Turizm ve Fındık Festivali (23 – 24 Temmuz)

Sakarya’nın Karasu ilçesinin tanıtımı, turizm potansiyelinin geliştirilmesi ve bu doğrultuda Karasu ekonomisine artı değer sağlanması için Karasu Belediyesi tarafından organize edilen festival her yıl temmuz ayında gerçekleşmektedir.

Karasu sahilinde yapılan festivale Sakarya’dan ve çevre illerden her yıl on binlerce kişi katılmaktadır.

Geleneksel Hıdırlık Doğa Kültür ve Turizm Şenliği (28 – 30 Haziran)

Sakarya’nın Taraklı ilçesine bağlı Hıdırlık bölgesinde her yılın haziran ayında gerçekleştirilen şenlik 1995’ten bu yana düzenlenmektedir. Bölgeye özgü Hıdırlık pilavının damgasını vurduğu şenlikte çok sayıda etkinlik yer almaktadır.

“Hayır pilavları” geleneğinin yaşatıldığı şenlikte konuklara Hıdırlık pilavı, yufka ve ayran ikram edilir; kıştan sağ salim çıkıldığı için şükredilir ve yaz aylarının bereketli geçmesi için dualar edilir.

Bu geleneksel şenliğe katılarak yöre halkıyla kaynaşabilir, kadim Sakarya geleneklerini yerinde izleyebilirsiniz.

Sapanca Soğucak Yayla Şenliği (Temmuz)

Sakarya’nın Sapanca ilçesine bağlı, 1200 metre rakımlı Soğucak Yaylası’nda her yılın temmuz ayında düzenlenen şenlik renkli görüntülere sahne olmaktadır.

Şenlikte ay yarışları, güreş müsabakaları ve folklor gösterileri düzenlenir.

Sapanca ilçe merkezine 17 km mesafede bulunan Soğucak Yaylası’nın doğal güzellikleri eşliğinde yapılan şenliğe Sakarya’dan ve diğer illerden binlerce kişi katılarak eğlenir.

Sapanca’ya yolunuz temmuz ayında düşerse Soğucak Yaylası’na uğramayı unutmayın!

Dartılı Keşkek ve Tavukçuluk Kültür Sanat Şöleni

Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde her yıl yaz aylarında düzenlenen Dartılı Keşkek, Tavukçuluk, Kültür, Sanat ve Sünnet Şöleni halkın büyük ilgisini çekiyor.

Ünlü sanatçıların konserleri ve sema gösterisi ile renklenen şenlikte onlarca farklı etkinlik düzenleniyor.

Muhteşem bir coşkuyla iki gün boyunca süren şölenin ilk gününde toplu sünnet töreni yapılıyor ve mevlid-i şerif okunuyor. Mevlidin ardından konuklara Dartılı’nın meşhur keşkeğinden ikram ediliyor.

Şenliğin ikinci gününde ilçe merkezinde kurulan yarım kilometre uzunluğundaki ızgarada pişirilen etler konuklara dağıtılıyor.

Siz de bu coşkunun bir parçası olmak isterseniz Sakarya gezinize Dartılı rotasını eklemeyi unutmayın!

Yeşilyurt Yaylası Kadırga Şenlikleri (Haziran)

Her sene haziran ayının son haftasında düzenlenen ve geleneksel hale gelen Yeşilyurt Yaylası Kadırga Şenlikleri Sakarya halkının yoğun katılımıyla gerçekleşiyor.

Üç gün süren şenliklerde eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan Yeşilyurt Yaylası’nda insanların gönlünce eğlenmesi sağlanıyor.

Söğütlü Geleneksel Tarım Hayvancılık ve Süt Festivali (1 – 3 Temmuz)

Her yıl 1-3 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Söğütlü Geleneksel Tarım Hayvancılık ve Süt Festivali’nde Söğütlü bölgesine has geleneksel ürünlerin yanı sıra fotoğraf sergisi ve el sanatları sergileri gibi etkinlikler de organize ediliyor.

Festival kapsamında ayrıca Süt Güzeli Yarışması da yapılıyor.

Festivalin en dikkat çeken yönü ise festival alanına inşa edilen çeşmeden üç günde 5 tona yakın sütün misafirlere dağıtılması.

Bunlar dışında Sakarya’da düzenlenen etkinliklerden bazıları ise şunlar: Çiğdem Yaylası Şenlikleri, Acelle Yaylası Şenlikleri, Sapanca Kurtköy Taze Ceviz Festivali, Selmandede Yağlı Pehlivan Güreşleri ve Sünnet Şöleni, Akbalık Yağlı Güreşleri, Geleneksel Hamsi Festivali, Geleneksel Sakarlı Hıdırellez Kültür Ve Sanat Etkinlikleri.

Sakarya’da Ulaşım, Nasıl Gidilir? & Şehir içi Ulaşım İmkanları

İstanbul – Ankara Otoyolu üzerine konumlanması sebebiyle Sakarya’ya ulaşım imkanları çok çeşitli ve kolaydır. Şehir merkezine hem demir yolu hem de kara yolu ile ulaşabilirsiniz.

Sakarya, Türkiye’nin en işlek demir yolları ve kara yollarının kesiştiği bir noktada yer almaktadır. Yurtiçi ve yurtdışı taşımacılıkta önemli rol oynayan D-100 (E-5) karayolu, TEM otoyolu ve Bilecik yönündeki D-25 karayolu şehrin ana ulaşım eksenini oluşturur. Edirne’den gelen İstanbul –Sakarya – Ankara karayolu uluslararası ölçekte önemli bir rol oynamaktadır. Bu karayolunun bir kolu Yunanistan’a, diğeri ise Bulgaristan’a bağlıdır.

Kendi aracı ile İstanbul’dan Sakarya’ya gidecekseniz E 80 otobanı üzerinden Kocaeli ve Sapanca rotasını takip ederek 161 kilometrelik bir yolculuğun sonunda hedefinize varabilirsiniz. Ankara’dan geliyorsanız 310 km uzunluğundaki Bolu – Düzce hattını kullanabilirsiniz. İzmir’den ise Balıkesir – Bursa – Yalova rotası üzerinden 506 kilometrelik bir yolculuk sonunda Sakarya’ya ulaşabilirsiniz. Kendi aracınız ile gelecekseniz mutlaka kilometre hesabını yapmalı ve buna göre yol hazırlığınızı tamamlamalısınız.

Ülkemizdeki bazı şehirlerin Sakarya’ya uzaklığı şöyledir: Adana’ya 797 km, Antalya’ya 583 km, Bilecik’e 102 km Bilecik’e 158 km, Eskişehir’e 188 km, İstanbul’a 148 km, Trabzon’a 933 km, Ankara’ya 306 km, Bolu’ya 114 km, İzmir’e 486 km, Düzce’ye 79 km, Muğla’ya 708 km, Zonguldak’a 179 km ve Kocaeli’ne 37 km.

Şehir sınırları içerisinde 65 km’lik bir demiryolu boyunca 7 tren istasyonu bulunmaktadır. İstanbul’dan diğer büyük şehirlere giden bağlantı Sakatya şehir sınırlarından geçer. Sakarya’nın İstanbul’a demiryolu ile olan mesafesi 141 km, Ankara’ya ise 436 km’dir.

Sakarya’da bir havalimanı bulunmamaktadır ancak İstanbul’a yakınlığı sebebiyle buradaki havalimanları kullanılabilir.Adapazarı’na hava yoluyla seyahat etmeyi tercih ediyorsanız, en yakın havaalanı Kurtköy – İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havaalanı ve Yeşilköy’deki İstanbul Atatürk Havalimanı’dır. Bununla birlikte, İstanbul’da yeni açılan havalimanı da Sakaryalıların kolayca ulaşabileceği bir rotada bulunmaktadır.

Şehir merkezine yakın konuma sahip Sakarya Büyükşehir Otobüs Terminali’nden Türkiye’nin hemen hemen her şehrine seferler bulunmaktadır. İstanbul’un Türkiye’ye uzanan yolları üzerinde bulunduğu için bu terminal oldukça yoğundur. Türkiye’nin doğu şehirlerinden Sakarya’ya ulaşmak istiyorsanız her ilden kalkış yapan otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz. Bunlar dışında transit konumu sebebiyle İstanbul’dan doğuya sefer yapan tüm firmalar da Sakarya’dan geçmektedir. Kent merkezine 7 km uzaklıktaki terminale geldikten sonra buradan kalkan şehir içi otobüs, minibüs ve ticari taksileri kullanabilirsiniz.

Sakarya’ya ulaşımda en çok tercih edilen seçeneklerden biri de demiryoludur. İstanbul – Ankara hızlı tren hattı üzerindeki Sakarya’ya hem Ankara’dan hem de İstanbul’dan ulaşabilirsiniz. Bunun için Sakarya’nın Arifiye durağında inmeniz yeterlidir. İstanbul’un Pendik ilçesinden hareket eden yüksek hızlı trenler ile 70 dakikada Arifiye durağına varabilirsiniz. Ankara’dan kalkan yüksek hızlı trenler ise yaklaşık 3 saat sonunda Arifiye’ye varmaktadır. Tren bileti alırken tercih ettiğiniz seferin Arifiye durağında durduğundan emin olunuz.

Sakarya’da havalimanı bulunmasa da Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakınlığı sebebiyle birçok kişi İstanbul’a uçakla gelerek buradan Sakarya’ya geçmeyi tercih etmektedir. Bu havalimanı ile Sakarya şehir merkezi arasındaki mesafe yalnızca 120 kilometredir. Bazı hava yolu firmaları İstanbul’a gelen yolcular için Sakarya’ya servisler düzenlemektedir.

Sakarya’da Görülmesi Gereken Yerler

Sakarya’daki Tarihi Eserler ve Müzeler

Adapazarı Deprem Ve Kültür Müzesi

Sakarya’nın Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Deprem Müzesi 450 metrekarelik alanda sergi stantları, sinevizyon salonu ve kafeteryası ile konuklarını ağırlamaktadır.

Adapazarı’nda 1967 ve 1999’da meydana gelen deprem felaketlerine ilişkin fotoğraf ve video kayıtları bulunan müzede ayrıca suni deprem yaratan titreşimli bir elektronik stant da bulunur. Müzede ayrıca, bahsi geçen depremlerde yıkılan binaların inşaat tekniklerini gözler önüne seren materyaller de vardır.

Binanın mimarisi ve iç dizaynı bütünüyle tablo, resim ve fotoğraf gibi materyallerin sergilenebilmesi için bir sanat galerisi şeklinde düzenlenmiştir. Birinci derece deprem bölgesi olan Adapazarı’nda deprem bilincinin artırılması adına eğitim kurumlarından müzeye düzenli ziyaretler gerçekleştirilir. Adapazarı Deprem ve Kültür Müzesi’ni ziyaret ederek depremin bölgede yarattığı yıkımı yakından görebilirsiniz.

Müze Adapazarı ilçe merkezinde bulunmaktadır. Bulunduğunuz yerden yürüyerek ya da toplu taşıma yoluyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Haftanın her günü sabah 8’den akşam 6’ya kadar ziyarete açıktır ve girişi ücretsizdir.

Justinianus Köprüsü

Sakarya’nın sembolleri arasında bulunan köprü, Doğu Roma’nın da sembolik yapıları arasındadır.

Sapanca Gölü’nün taşıdığı suyu Sakarya Nehri’ne boşaltan Çark Deresi (diğer adıyla Melas Çayı) üzerinde bulunan 1500 yıllık Justinianus Köprüsü günümüzde büyük ilgi görmektedir.

Erken Bizans Dönemi’nin Anadolu’daki en önemli sembolik yapılarındandır. M.S. 527 – 565 yılları arasında hüküm süren Bizans İmparatoru Justinianus (527-565) tarafından yaptırıldığı için bu adı almıştır.

Yaklaşık 300 metre uzunluğundaki yapı toplam 12 kemere sahiptir. Köprünün doğu ucunda apsisli bir yapı, batı ucunda ise tak izi vardır. Justinianus Köprüsü UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2018’de girmiştir.

İlk dönemde Latince “pons” (köprü) adı verilen köprünün kendine has başka ismi bulunmuyordu. Daha sonra, Latince bilmeyen ve dolayısıyla pons kelimesini anlamayan Rumlaşmış halk bu köprüye Pons Köprüsü anlamına gelen Pontogephyra adını verdi. Daha sonrala bu, Pentegephyra (Beş Köprü) olarak değişmişse de köprünün beş sayısıyla herhangi bir alakası yoktur. Yani ne beş parçalı ne de beş kemerli değildir.

Köprüye Sakarya’dan şehir içi toplu taşıma ile yaklaşık 15 dakikada ulaşabilirsiniz.

Paşalar Kalesi

Geyve’den Mekece’ye kadar uzanan Geyve ve Pamukova odalarını yukarıdan gören Paşalar Kalesi, yapı tekniği ile geç Roma dönemi mezarlarını andırması sebebiyle Bizans dönemi yapıları arasında gösterilmektedir.

Osman Gazi tarafından 1314 yılında fethedilen kalenin mahallesinde Karaca Ahmet Sultan Türbesi ve Camii de bulunmaktadır.

Sakarya’daki Doğal Güzellikler 

Sapanca Gölü

Sapanca, SakaryaYılın her mevsiminde ziyaretçilerine ayrı bir keyif veren Sapanca Gölü, ülkemizin başlıca doğa harikaları arasındadır.

Göl doğal güzelliklerinin yanı sıra çevresindeki imkanları ile de hoşça vakit geçirmeniz için elverişlidir. Sapanca Gölü çevresinde kahvaltı ya da piknik yapabilir, göl etrafında yürüyüş turuna çıkabilirsiniz.

Sapanca, Sakarya

16 km uzunluğundaki göl çevresinde çok sayıda kafe ve restoran bulunur. Bunlardan birinde geleneksel köy kahvaltısı yapabilirsiniz. Ayrıca hava şartları müsaitse gölde deniz bisikleti ve kano turu yapabilirsiniz.

Sapanca, SakaryaÇok sayıda villa tipi yerleşimin bulunduğu göl çevresinde oteller de bulunmaktadır. Dilerseniz burada birkaç gün geçirerek tüm yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Sapanca Gölü’nün çevresinde birçok tarihi esere rastlayabilirsiniz. Maşukiye, Kartepe, Yaylalar ve Lahitlere gidebilir, Mimar Sinan tarafından yapılan Vecihi Kapısı’nı yerinde görebilirsiniz.

Sapanca Gölü Sakarya ile Kocaeli arasındadır. Bölgeye otobüs firmaları ile ya da kendi aracınızla ulaşabilirsiniz. TEM otoyolunda tabelaları takip etmeniz yeterli olacaktır.

Acarlar Longozu

Acarlar Langozu Sakarya

Türkiye’nin tek parça halindeki en geniş su basar ormanı (longoz) olan Acarlar Longozu, oluşum şekli bakımından bir kıyı set gölüdür. Doğaya meraklı ziyaretçilerin gözdesi olan Acarlar Longozu harika bir manzaraya sahiptir. Su içine batmış bir orman düşünün!

Dünyanın en büyük longozu olarak gösterilen bu bölgede çok sayıda canlı çeşidi bulunmaktadır.

İster yalnız başınıza ister sevdiklerinizle birlikte Acarlar Longozu’nda kamp yaparak doğanın kalbinde ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Longozun çevresindeki 600 metre uzunluğundaki yürüyüş yolunda ördek sürülerine rastladığınızda korkmayın!

Acarlar Longozu Sakarya

Yürüyüşünüz sonrası çevredeki küçük restoranlardan mangal kiralayabilirsiniz. Ayrıca longoz tekne turlarına katılmayı ihmal etmeyin!

Botanikle ilgilenenler için Acarlar Longozu tam bir cennet olarak nitelendirilebilir. Yüzlerce ağaç çeşidinin yer aldığı bölgede ayrıca kazlar, su tosbağaları ve farklı balık çeşitleri de bulunuyor.

Acarlar Longozu, Sakarya‘da yer almaktadır. Bölge Kaynarca ve Karasu ilçelerinin arasındadır. Karadeniz’e uzaklığı ise yaklaşık 700 metredir. Acarlar Longozu’na sefer düzenleyen otobüs firmalarıyla veya kendi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Doğançay Şelalesi

Sakarya’da bir doğa gezisi yapmayı düşünüyorsanız rotanıza eklemeniz gereken yerlerden biri de Doğançay Şelalesi.

Sakarya’nın Geyve ilçesinde bulunan bu doğa harikası her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Şelale’nin sonlandığı yerdeki gölet de bölgeye ayrı bir güzellik katıyor.

Şelaleye yakın bir yerde özel aracınızı bıraktıktan sonra şelale bölgesine dere yatağının içinden ya da patikadan ulaşabilirsiniz. Ancak patika yolda yaşlı ve çocuklar için tehlikeli sayılabilecek bazı yerler bulunduğunu unutmayınız.

Ayrıca Doğançay Şelalesi’ne gelmeden önce kaymayan bir ayakkabı edinmenizde büyük fayda var. Zira şelaleye ulaşmak için biraz yorulacaksınız!

Zorlu doğa parkurunu geride bıraktıktan sonra karşınıza çıkacak doğa harikası sizin için unutulmaz bir deneyim yaşatacaktır. Doğançay Şelalesi Sakarya il merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Buraya ulaşmak için Bilecik yolunu kullanabilirsiniz.

Acelle Yaylası

Sakarya’nın onlarca eşsiz doğa güzelliklerinden biri de kuşkusuz Acelle Yaylasıdır. Oldukça geniş bir alana sahip olan yayla engebeli yapısı ile ziyaretçileri bir parça yorsa da sunduğu benzersiz manzara ile büyük ilgi çekmektedir.

Yaylaya haziran ayının sonunda gelirseniz yöreye özgü dağ çileklerini toplayabilir, yaylada uzun soluklu yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

İstanbul’dan yalnızca 200 km uzaklıktaki yaylaya yaklaşık 3 saatte ulaşabilirsiniz. Önce Akyazı’ya, ardından Hanyatak’ı geçerek yaylaya varabilirsiniz. Sakarya Şehir merkezine 70 km uzaklıkta bulunan yaylanın yolu stabilizedir ve tüm araçlar için uygun yapıdadır. Ancak özellikle yağışlı havalarda dikkatli olmanızda yarar var.

Melen Çayı

Rafting tutkunları için güzel bir haber: Türkiye’nin en güvenli rafting parkuru Sakarya’da bulunuyor! 13 km uzunluğundaki parkurun ilk 2 kilometresi acemiler için ayrılmıştır. Katılımcılar rafting öncesi eğitimi aldıktan sonra burada rafting yapabilmektedir.

Sakarya’nın Önemli Bölgeler

Çark Caddesi

Adapazarı merkez ilçesinin sınırları içinde bulunan Cadde, şehrin sembolleri arasındadır. Sakarya’nın alışveriş caddesi olarak da bilenen Çark Caddesi günün her saati canlıdır. Yolun her iki yanında sıralanan mağazalar, restoranlar, kafeler, oteller ve eğlence merkezleri işlektir. Sakarya’ya yolunuz düştüyse Çark Caddesi’ne uğrayıp alışveriş yapmadan asla dönmeyin!

Kent merkezindeki caddeye yürüyerek ulaşabilirsiniz. Şehrin farklı bir bölgesinde iseniz toplu taşıma yoluyla kısa sürede Çark Caddesi’ne varabilirsiniz.

Sakarya’da Ne Alınır?

Sakarya alışveriş tutkunları için tam bir cennet olarak görülebilir. Özellikle geleneksel mağazalarda Sakarya’ya özgü çok sayıda hediyelik ve gündelik kullanım amaçlı eşyaya rastlayabilirsiniz. 150 yıllık Uzun Çarşı’da bakırcılar, tatlıcılar, kahveciler ve çok sayıda esnaf bulunmaktadır. Burada özellikle Sakarya’ya özgü bastonlardan alabilirsiniz.

Şimşir kaşık ve taraklar da Sakarya’nın meşhur ürünleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte Karadeniz bölgesine has şimşir ağacından üretilen pek çok çeşit ürüne rastlayabilirsiniz.

Geleneksel alışveriş mekanlarının yanı sıra şehir merkezindeki Serdivan, Parkshop, Agora Adapazarı AVM gibi seçenekleri de tercih edebilirsiniz.

Sakarya’da Yeme İçme

Sakarya’da Yeme İçme19. yüzyıldan itibaren Kafkaslar ve Balkanlar’dan yoğun göç almış Sakarya’da muhacir kültürleriyle şekillenen oldukça renkli bir mutfakla karşılaşacaksınız. Sakarya mutfağının başlıca lezzetleri arasında keşkek, dartılı keşkeği, ıslama köfte ve Çerkez tavuğunun yanı sıra Karadeniz’in hamsili pilav, kuymak, kara lahana haşlaması gibi sembol yemekleri bulunmaktadır.

Tüm çeşitliliğe rağmen Sakarya’yla özdeşleşen lezzet ise elbette ıslama köftedir. Balkan muhacirlerinin getirdiği bu lezzet Adapazarı merkez ilçesinde çok sayıda mekanla özdeşleşmiştir.

Tatlı severler için fındıklı, sütlü ve cevizli seçenekleriyle nefis kabak tatlıları da bulunmaktadır.

Sakarya’nın Sapanca ilçesi ile, özellikle Sapanca Gölü çevresinde, kahvaltısı ile meşhurdur. Sapanca Gölü’nü ziyarete geldiğinizde geleneksel köy kahvaltısını tatmayı unutmayın! Organik ürünlerle hazırlanana zengin çeşitli bu kahvaltı damak tadınızı yeniden şekillendirecek, kahvaltıya olan bakışınızı kökten değiştirecek!

Sakarya Gece Hayatı

Sakarya benzersiz doğal güzelliklerinin yanında dinamik eğlence hayatı ile de misafirlerini mest etmektedir. Günün her saatinde bulabileceğiniz mekanlarda farklı tarzda eğlence olanaklarına sahip olabilirsiniz. Sakarya’da eğlence hayatı genellikle bar, kafe, club ve meyhane tarzı mekanlarda canlıdır.

Karasu Sakarya

Yaz aylarında Karasu ilçesi de gece hayatında öne çıkmaktadır.

Şehirde üniversite bulunması beraberinde ciddi bir öğrenci popülasyonu getirmekte, bu durum da eğlence hayatının zamanla gelişmesini sağlamaktadır. Şehir merkezinde Atatürk Bulvarı üzerinde çok sayıda eğlence mekanı bulabilirsiniz.

Siz de Marmara ile Karadeniz’in kesişiminde harika bir şehri keşfetmek istiyorsanız seyahat planlarınızı hiç vakit kaybetmeden tamamlayın. Muhteşem doğal güzellikleri, tarihi eserleri, canlı sosyal hayatı ve renkli mutfağı ile Sakarya misafirlerini bekliyor!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız