Şimdi rotamızı biraz da kendi ülkemize, güneye çeviriyoruz!
Seyahat denince aklımıza genelde yurt dışı gelse de insanın kendi ülkesinde turist olabileceği alanlara sahip olması çok güzel. Aynı ülke içerisinde bambaşka kültür, mutfak, hatta dillere sahibiz. Birçok bölgede merakla etrafınıza baktığınız ilginç bir tarihi doku ve düzen mevcut. Geniş ve heybetli coğrafyamızdan ötürü iklimin bile hiç alışkın olmadığımız derecelerde seyrettiği bir dolu yer var Türkiye’de.
Bu yazıyı İstanbul ve Bursa arasında yıllardır gidip gelen ve Marmara Bölgesi’ne alışmış biri olarak kaleme alıyorum. Hayatımda ilk defa Nevşehir’in güneyine geçtim. İlk defa Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ne, Şanlıurfa’ya gittim.
Bu yazı 5 günlük Şanlıurfa deneyimimi sizlerle paylaştığım ve lezzetine doyamadığım Şanlıurfa Mutfağından mekân önerilerinde bulunduğum bir içerik olacak.
Bunun yanı sıra elbette Şanlıurfa’ya gitmişken mutlaka görmeniz gereken mekânları da sizlerle paylaşacağım. Bana ilginç gelen noktaları aktaracak, size ufak seyahat ipuçları da vereceğim.
İçindekiler
Şanlıurfa’da Ne Yenir?
Halfeti’de Ne Yenir?
Halfeti’ye gitmişken sadece ilçenin bulunduğu Birecik yöresine özgü bir kebap olan Haşhaş Kebabı’nı denemelisiniz. Her mekânda Haşhaş Kebabı bulunuyor. Fakat ismine kanmayın. Kebap haşhaş içermiyor. Etin kırmızı biber, maydanoz ve sarımsak ile karıştırılmasıyla elde ediliyor.
Nehrin kıyısına sıra sıra dizilmiş bütün restoranların enfes lezzetler sunduğuna eminim. Biz tercihimizi Aşikâr Kafe ve Restoran’dan yana kullandık ve oldukça memnun kaldık.
Halfeti’ye gitmişken balık severlerin denemesi gereken lezzetlerden biri de sadece Fırat ve Dicle Nehir’lerinde yetişen şabut balığıdır. Tıpkı tavuk şiş gibi servis edilen bu balığın tadı da tavuğa benzediği söyleniyor. Balıkla aram pek iyi olmadığından ben denemedim ama size afiyet olsun!
Şanlıurfa’da Nerede, Ne Yemeli?
Kebap ve Ana Yemekler
Şanlıurfa’ya gitmişken elbette yiyeceğiniz şeylerin başında kebap geliyor. “Acısız olan hangisiydi?” sorusunun karşılığı olan Şanlıurfa Kebap yerinde yenince bir başka.
Ayrıca doğudaki ikram kültürü, sipariş verdiğiniz anda sofraya gelen o mezeler ve salatalar insanın aklını alıyor.
Sadece Şanlıurfa Kebap değil kebabın bin bir türlüsünü burada bulabilirsiniz. Patlıcan kebabı, domates kebabı, Adana kebap, Halfeti’de bahsettiğimiz Haşhaş Kebabı bunlardan sadece birkaçı.
Şehrin kendi ahalisi de sıklıkla kebap tükettiğinden aslında şehir merkezinde gördüğünüz hemen hemen bütün kebapçılar orada tutunabilmeyi becerdiğinden dolayı kendisini ispatlamış. Bunun yanı sıra şehir dışından gelen misafirleri daha güzel ağırlamak ve kültürü de atmosfer ile vermek adına çeşitli restoranlar var. Vali Fuat Caddesi üzerinde yer alan Cevahir Han bu konuda en ünlülerden.
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan fakat harabe haline gelmiş Cevahir Han’ın restorasyonunun ardından ziyaretçilerle buluşan bu lezzet durağı günümüzde bir Şanlıurfa geleneği olan müzikli, ziyafetli sıra gecelerinin de vazgeçilmez bir adresi. Burada sadece kebap değil yine Şanlıurfa’ya özgü lezzetler olan ekşili dolma, borani ve elbette çiğ köftenin tadına varabilirsiniz.
Piazza AVM içerisindeki Ezelhan Kebapçısı da bizi sunumuyla mest etti. Türkiye’de tek şubeye sahip olan Ezelhan’da başka hiçbir yerde tadamayacağınız Göbeklitepe Kebabı’nı deneyebilirsiniz.
Eğer şehir merkezinde yerel halkın da sıklıkla gittiği daha salaş mekânlara gitmek isterseniz de gözünüze kestirdiğiniz herhangi birine girin, pişman çıkmazsınız.
Şanlıurfa’da denenmesi gereken meşhur lezzetlerden biri de ciğer. Karaköprü Ciğerci Kahkey, Arapoğlu ve Aziz Usta bu konuda üç en iyi adres.
Son olarak geleneksel bir lezzet olmasa da son yıllarda hayli meşhurlaşmış olan, komik isimli “terbiyesiz tavuk” da ıskalanmaması gereken bir lezzet. İlk olarak Osmanlı Ocakbaşı’nın menülerine koyduğu ve halen kendisiyle özdeşleşmiş olan bu tavuk yemeğinin farklı sosundan mütevellit lezzeti bir başka. Mekân Emniyet Caddesi üzerinde yer alıyor.
Tatlılar
Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde yer alan Çulcuoğlu Baklava ve Restoran da meşhur bir lezzet durağı. Tatlı menüsü de bir hayli zengin.
Şanlıurfa ‘Antep’ fıstığı konusunda biraz kırgın bir şehir. Tarlalar alabildiğine fıstık. Bu fıstığın Antep fıstığı olarak anılmaması gerektiğini düşünüyorlar. Bu nedenle mutfaklarındaki tatlıları da adeta bir fıstık şöleni.
Baklava demişken şehrin meşhur markası Üstüneller Baklava’dan bahsetmemek olmaz. Türkiye’nin birçok farklı bölgesinde şubesi olan bu lezzet durağı da fıstıklı ve cevizli tatlı menüsüyle inanılmaz geniş bir yelpazede hizmet ediyor. Üstüneler Baklava Sarayönü Karakolu Yanı Sokak’ta yer alıyor.
Fakat size tatlılardan bahsetmişken iki yöresel ve ilginç isimli lezzetten bahsetmek istiyorum. Bunlardan biri ilk duyan herkesin şaşırdığı ‘şıllık.’ Şıllık aslında krep hamurunun şerbetlenerek dürülmesi ve içinde ceviz dışında fıstık bezenmesi ile yapılıyor.
Diğer bir lezzet de ‘billuriye.’ Bol fıstıklı bir kadayıf türü. Adeta yerken fıstık komasına giriyorsunuz. Size tavsiyem bu tatlıları porsiyon alıp yanınızdakilerle paylaşmanız. Yoksa fazla ağır gelebilir. Bu iki tatlıyı da Emniyet Caddesi üzerinde yer alan Miroğlu Kadayıf’ta denedim. Kullanıcı yorumları da harika olan bu mekândan çok memnun kaldığımı söyleyebilirim.
Şanlıurfa’da içilmesi gereken en önemli iki kahve türünü aslında Gümrükhan’da açıkladım. Mırra ve menengiç.
Fakat acı tatlardan hoşlanıyorsanız Miroğlu Kadayıf’ın hemen yanında yer alan Artukbey Kahvecisi’nde neredeyse kapkara renkteki Süryani kahvesini deneyebilirsiniz. Ben, acı kahve kültürüne pek dayanamadığım için tercihimi yine Türk kahvesinden yana kullandım. İçeride onlarca tür kahve ve çerez de mevcut. Evdekilere hediye götürmek için oldukça mantıklı ikramlar bunlar.
Fazla kebap yemekten, midelerimiz baharat, acı ve soğanla kavrulurken daha light beslenmemiz gerektiğini anladık ve fresh şeylere yöneldik. Bunun için de genelde soluğu merkezdeki Havaş durağının karşı hizasında yer alan Nobel Kafe’de aldık. Büyük porsiyonlardaki bereketli salataları bizi oldukça memnun etti. Şehirdeki ilk ve son durağımız burası oldu.
Şanlıurfa’dan Ne Almalı?
Şanlıurfa bir baharat cenneti. Bunun için yan yana dizilmiş renk renk baharatlarıyla bize fotoğraf şöleni yaşatan baharatçılar çarşısı mevcut. En bilinen ve en ünlüsü Çaycı Murat. Biz de baharatlarımızı oradan aldık. Ben tercihimi isot, sumak, kırmızı pul biberden yana kullandım.
Gümrük Han’da denediğim meşhur macun kıvamındaki menengiç kahvesinden aldım. Heyecanla evde denemeyi bekliyorum. Mırra da hem hazır hem toz halde satılıyor.
Nar ekşisi yine alınabilecek meşhur ve lezzetli şeylerden biri.
Hediyelik eşya için bakırcılar çarşısına uğrayabilirsiniz. Yine tarihi çarşı içerisinde gümüşçüler çarşısı da bölgeye özgü şahmeran figürlü kolye tasarımlarıyla dolu.
Son olarak müzelerin hediyelik eşya bölümleri her ne kadar pahalı olsa da bölgedeki istihdamı artırmak adına kadın kooperatiflerinin ve köylü kadınların ürettiği el emeği figürler de Göbeklitepe ve Şanlıurfa Müzesi’nde görebildiğiniz birçok ilgi çekici tarihi figürün replikasını size sunuyor.
Alışveriş demişken şehrin alışveriş merkezlerinden de bahsedelim. Şanlıurfa’da genellikle Türkiye’den markalar bulunuyor. Bu nedenle küresel birçok zincir marka bölgedeki alışveriş merkezlerinde yer almıyor. Fakat şehrin merkezi bir konumunda bulunan Piazza AVM hem ferahlığı hem de sahip olduğu mağaza çokluğuyla benim oldukça hoşuma gitti.
Şanlıurfa sahip olduğu, on binlerce yıla yayılan mistik tarihiyle sizin için muhteşem destinasyonlara sahip.
Ama not olarak eklemeliyim ki yaz mevsiminde 50 derecelere varan bu şehir sizi çarpabilir. Şanlıurfa’yı ziyaret etmek için en ideal iki ay var: Nisan ve Ekim.
İyi yolculuklar ve elbette afiyet olsun!