Tekirdağ Tekkart ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

0
4125

Eski adıyla “akıllı bilet” veya Akbil olarak duymaya alıştığımız akıllı kart sistemi büyükşehirlerimizde yaygın olarak kullanılmaya başlanmış durumda.

İstanbulkart, İzmirim Kart ve Ankarakart’ın yanı sıra Tekirdağ Tekkart ve Manisa Kart bu entegre sistemle kullanılan seyahat kartları için en iyi örnekler arasında yer alıyor. 

Marmara’nın en yoğun nüfuslu illerinden biri olan ve mavi bayraklı plajlarıyla öne çıkan Tekirdağ’da şehir içi ulaşım hizmeti, modern bir şekilde gerçekleştiriliyor. Tekirdağlılar, şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden akıllı ulaşım kartı olan Tekkart aracılığıyla yararlanılıyor.

Şehirdeki tüm ulaşım hizmetleri Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan TEKULAŞ (Tekirdağ Otopark Ulaşım Nak. İmar. Plan. İnş. Taah. San. Tic. A.Ş.) tarafından gerçekleştiriliyor.

Toplu taşıma araçlarını, güzergahları ve kalkış saatlerini www.tekulas.com adresi üzerinden takip edebilirsiniz. Tekirdağ trafik durumundan sefer saatlerine, ücret tarifesinden hat güzergahlarına tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. 

Tekirdağ Tekkart ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Tekirdağ Tekkart Türleri Nelerdir?

Tekirdağ için toplu taşımada kullanılan Tekirdağ Tekkart, indirimsiz seyahat kartı, indirimli seyahat kartı ve ücretsiz kişiselleştirilmiş seyahat kartı olarak üç farklı kart tipine ayrılıyor:

  • İndirimsiz Seyahat Kartı: Tam seyahat kartı olarak da anılan kartla tam abonman ücreti ödenerek yolculuk ediliyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen dolum noktalarından kart bedeli ödenerek alınır. 
  • İndirimli Seyahat Kartı: İndirimli seyahat hakkı bulunan kişilerin aldığı kişisel toplu taşıma kartı üzerinde kullanıcısının fotoğrafı ve kartın veriliş nedeni de yer alır. Başvuru koşullarını sağlayan kişiler tarafından seyahat kartı başvuru formu doldurularak alınır. Gerekli belgelerin sunulması ve kart bedelinin ödenmesi sonucunda başvuru onaylanır. 

İndirimli seyahat kartlarından; öğrenciler, öğretim görevlileri ve öğretmenler faydalanabilirler. Tekkart çıkarmak isteyen öğrencilerinnüfus cüzdanı fotokopisi, güncel öğrenci belgesi, son altı ay içerisinde çekilmiş güncel bir adet fotoğraf ve öğrenci belgesi ile başvurmaları gerekiyor.

Güncel öğrenci belgesinin son bir ay içerisinde alınması talep ediliyor. Lise ve orta dengi açık öğretim öğrencileri için öğrenci kartı olanağı da bulunuyor.

Öğretim kadrosundakiler başvuru formu, nüfus cüzdanı fotokopisi, görev yeri belgesi aslı ile başvuru yapabiliyor. Yine son altı ay içerisinde çekilmiş güncel bir fotoğraf başvuru sırasında talep ediliyor. 

  • Ücretsiz Kişiselleştirilmiş Seyahat Kartı: Fotoğraflı, seri numaralı ve veriliş nedenini içeren bilgilerin yer aldığı kişiselleştirilmiş ücretsiz seyahat kartıdır. Başvuru formunun doldurulup gerekli belgelerin sunulması ile talep edilir. 

Gazi ve şehit yakınları, 65 yaş üzeri kişiler, engelli kişiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olanlar ücretsiz seyahat kartından yararlanabiliyor. Engelli refakatçisi, Sarı Basın Tanıtım Kartı sahipleri, devlet sporcuları başvurmaları halinde yine ücretsiz olarak seyahat edebilirler.

65 Yaş üzeri için ise kartlar, sadece 65 yaşını ay, gün ve yıl olarak doldurmuş kişilere veriliyor. Nüfus cüzdanı, son 6 ay içerisinde çekilmiş güncel bir adet fotoğraf ile başvuru yapılabiliyor. Başvuru yapacak kişilerin 66 yaşından gün almış olması gerekiyor. 

Engelli vatandaşlar %40 ve üzeri derecede engel durumunu belirten engelli raporu örneği ile başvurularını gerçekleştirebiliyor. TamKart için vize işlemi yükümlülüğü bulunmuyor. 

Vize işlemi yapılırken kartın güncel bir fotoğrafla tekrar yenilenmesi zorunlu kılınıyor. Eski fotoğraf olması halinde vize işlemi gerçekleştirilemiyor.

Tekirdağ Tekkart Nasıl Alınır?

Tekirdağ Tekkart satışları Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve belediyeye bağlı olan TEKULAŞ tarafından onaylanan seyahat kartı bayilerinde (dolum noktaları) yapılıyor.

Kart satışı dışında indirimsiz, indirimli ve ücretsiz kişiselleştirilmiş seyahat kartlarına biniş ücretleri yüklenebiliyor. Şehrin birçok noktasında kart dolum noktası bulunuyor. 

Tekirdağ’da güncel olarak 91 dolum noktası bulunuyor. Merkez olan Süleymanpaşa’da 26 dolum noktası bulunuyor. Diğer kalabalık ilçelerden Çorlu’da ise 29 dolum noktası mevcut. 

Tekkart hakkında güncel ve detaylı bayi ve kart bilgisi için 0 850 450 89 89 numaralı hat üzerinden yetkililere ulaşabilirsiniz. 

Tekirdağ Tekkart Nerelerde Kullanılır?

Kartlar, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen veya belediyeye bağlı olarak işlettirilen toplu taşıma araçlarında kullanılıyor. Hatlar şehir içi ulaşım ve ilçeden ilçeye şeklinde değişiklik gösteriyor.  

Hat hareket ve kalkış saatleri güzergaha bağlı olarak farklılık gösterirken hafta sonu daha kısıtlı aralıklarla yararlanılabiliyor. Şehir içerisinde yer alan hatlardan 9 tanesi otogara ulaşım olanağı sağlıyor.

Tekirdağ Tekkart Tarife Ücretleri

Tekirdağ Tekkart için tam ücret basımı 3,50 TL, öğrenci ücreti ise 2,00 TL üzerinden fiyatlandırılıyor. Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı’na ulaşım için Çorlu’dan otobüse binerek kolayca ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Çorlu Otogar – Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı ulaşım bedeli ise 10,50 TL olarak ücretlendiriliyor. Bu güzergah için 13 numaralı hat hizmet veriyor.

Tekirdağ Tekkart’a Nasıl Bakiye Yüklenir?

Yüklemeler Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan seyahat kartı dolum noktalarında gerçekleştiriliyor. Seyahat kartı dolum noktasında bulunan seyahat kartı dolum cihazı ile yükleme işlemi yapılıyor.

Dolum noktaları haftanın yedi günü 06.30-23.30 saatleri arasında hizmet veriyor.

www.tekulas.com/dolumbayi adresi üzerinden her bir ilçede yer alan dolum bayilerini ayrıntılı bir şekilde görmeniz mümkün. 

Tekirdağ Tekkart Değişimi ve Kayıp İşlemleri Nasıl Yapılır?

Herhangi bir sebeple yıpranmış, arızalanmış, kullanım dışı kalmış bir seyahat kartı başvuru üzerine iptal edilerek kullanıma kapatılıyor. Talep edilmesi durumunda ise başvuru koşullarının sağlanması ve kart bedelinin ödenmesiyle seyahat kartı yenilenebiliyor.

Seyahat kartının yenisinin basılması ve yeni basılan kart ücretinin bedeli belediye tarafından belirleniyor.

Kaybolan veya çalınan seyahat kartı, kart sahibi tarafından başvurulması üzerine iptal edilerek kullanıma kapatılıyor. Talep edilmesi durumunda başvuru koşullarının sağlanması ve kart bedelinin ödenmesiyle kart yenilenebiliyor.

Kaybolan ya da çalınmış kişiselleştirilmiş seyahat kartı sahiplerinin kayıp veya çalıntı kart bildirimi yapması gerekiyor. Bildirim yapılmaması durumunda kart sorumluluğu kart sahibine ait oluyor.

Tekirdağ Tekkart Hes Kodu Kaydı

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle birlikte Aralık 2020 itibarıyla toplu taşımada HES kodu zorunlu hale gelmiş durumda.

HES Kodu’na göre riskli durumda bulunan kişilerin toplu taşıma kullanımının önüne geçilmesi bu şekilde sağlanıyor. Böylece koronavirüsün yayılması engellenirken Sağlık Bakanlığı da direkt olarak bilgilendiriliyor.

Süreli HES kodunun sıklıkla güncellenmesi nedeniyle süresiz HES kodu alınması daha büyük bir kolaylık sağlıyor.

HES kodunuzu Tekirdağ Tekkart akıllı ulaşım kartınıza tanıtarak toplu taşıma hizmetinden faydalanabilirsiniz. HES kodu yüklemesiyle ilgili detaylı bilgi ve yönlendirmeye www.tekulas.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Site üzerinden www.akillibiletim.com sayfasına yönlendirme veriliyor. Bu yönlendirme ile ulaşım kartınızı eşleştirmek için hazırlanmış olan kişiselleştirme formuna erişebilirsiniz.

HES kodu alma adımından kişiselleştirme formu üzerindeki alanların açıklamasına kadar her türlü bilgiyi sayfa üzerinde bulabilirsiniz. 

HES kodu yüklemesi konusunda sıkıntı yaşayan veya online olarak işlemi gerçekleştiremeyenler için belirli ilçelerde destek sunuluyor. Süleymanpaşa, Çorlu, Saray, Kapaklı ve Çerkezköy ilçelerinde yer alan dolum ve başvuru merkezlerinde HES kodu eşleştirmelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız