Erzincan’ın Meşhur Yemekleri

0
755

Çoğu gastronomi meraklısına göre Erzincan demek döner demek. Oysa Erzincan’ın Arap ve İran mutfaklarından esintiler taşıyan oldukça zengin bir mutfağı var.

Bol malzemeli çorbaların, etli tencere yemeklerinin, pilavların ve el açması hamur işlerinin başrolde olduğu Erzincan mutfağında herkes kolaylıkla kendi damak zevkine uygun bir lezzet bulabilir.

Kış hazırlıklarının bolca yapıldığı, hamur işinin, tahıl ve bakliyatların sofralardan eksik olmadığı Erzincan mutfağına mini bir keşif yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz?

Erzincan’a giderseniz kahvaltıların vazgeçilmezi tulum peynirinden, ketesinden, Cimin üzümünden, tava leblebisinden, cevizinden, karakovan balından, dut pekmezinden tatmadan ve almadan dönmeyin derim.

Erzincan yemeklerini tadacağınız restoranlar için Erzincan’da Ne Yenir, Nerede Yenir yazımıza göz atın.

Erzincan mutfağının en meşhur lezzetleri:

1) Kesme Çorbası

El açması kesme ile yapılan yeşil mercimekli çorba kemik suyu ile pişirildiğinde tam bir şifa deposu oluyor.

Siz de yemeğe bir kase sıcacık çorba olmadan başlamayanlardansanız kesme çorbası tam size göre.

Aman canım her yörede kesme çorbası var demeyin. Erzincanlıların elinden çıkan kesme bir başka lezzetli oluyor.

2) Gendime Çorbası

Yoğurtlu çorbaların en lezzetlilerinden biri bence gendime çorbası. İçinde fasulyeden buğdaya, mısırdan nohuta pek çok kuru baklagil olan bu enfes çorba Erzincan mutfaklarında en sık pişirilen çorbalardan biri.

Soğuk olarak da yapılan gendime çorbası yaz aylarında da sofralardan eksik olmuyor.

3) Isırgan Aşı

Özellikle kış aylarında sofralardan eksik olmayan ısırgan aşı Elazığ mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.

Haşlanıp püre haline getirilen ısırgan otu, un ve süt ile buluşuyor. Ardından ortaya püreyle çorba arası karşı konulmaz bir lezzet çıkıyor.

4) Pirpirim Aşı

Gaziantep mutfağından da aşina olduğumuz yabani semizotu yani pirpirim ile yapılan aş Elazığ mutfaklarında da en sık pişirilen sebze yemeklerinden biri. Klasik usül çorbalar kadar olmasa da bol sulu bir yemek olan pirpirim aşının içinde nohuttan bulgura, mercimekten buğdaya pek bakliyat var.

5) Ekşili Köfte

Anadolu’nun bol malzemeli çorba tadında sulu yemeklerinden biri de ekşili köfte.

Hazırlanan mini mini köfteler kaynayan terbiyeli çorbanın içine atılıyor. Özel baharatlarla tatlandırılan ekşili köftenin bir tabağıyla asla yetinemeyebilirsiniz, benden söylemesi.

6) Çökelek Piyazı

Erzincan mutfaklarının demirbaşlarından biri de tuzsuz çökelek peyniri. Çökelek, yeşil soğan, maydanoz, dereotu ve kırmızı pul biberle tatlandırılıyor.

Kahvaltıdan akşam yemeğine günün her saatine yakışan bir lezzet olan çökelek piyazının üzerine tahin gezdirenler de var. Aklınızda bulusun!

7) Zeytinyağlı Elma Dolması

Şöyle hafif ekşili zeytinyağlı bir dolmaya kim hayır diyebilir ki? Hele bir de Erzincan’ın özel ekşi elmaları ile yapılmışsa.

Erzincan’ın az bilinen ama tadı damaklardan uzun süre silinmeyecek bol fıstıklı zeytinyağlı elma dolmasına denk gelirseniz mutlaka tadın derim.

8) Evelik Dolması

Evelik otunun yapraklarına sarılan mini mini dolmalar Erzincan sofralarının en aranan lezzetlerinden biri.

Siz de dolmasız, sarmasız sofraları sevmiyor ve nerede olursanız olun farklı lezzetlerin izini sürüyorsanız evelik dolmasına mutlaka bir şans verin derim.

9) Haşıl

Erzincan mutfaklarında sütlüden pekmezliye, ballıdan yağlıya pek çok farklı haşıl pişiriliyor.

Ana malzemesi un ve su olan haşıl hem pratik hem de doyurucu olması sebebiyle evlerde sıkça pişiliyor.

Son bir bilgi daha verecek olursam sütlü haşılın içerisine bir miktar da yarma ekleniyor. Aklınızda bulunsun.

10) Babikko

Babikko, Doğu Anadolu’da pek çok ilde karşımıza çıkan etsiz mantının Erzincanlısı.

Sarımsaklı yoğurt soslu babikkonun tadı tam anlatılmaz yaşanır türden. Siz de hamur ve yoğurdun ayrılmaz bir ikili olduğunu düşünenlerdenseniz babikkoyu Erzincan’da tadılacak listenizin ilk sıralarına yazın.

11) Tatar Böreği

İncecik açılan hamurlar üçgen şeklinde kesiliyor. Ardından haşlanıp bir tabağa alınıyor.

Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilerek servis edilen Tatar böreği, Erzincan mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.

12) Erzincan Döneri

Bugüne kadar yediğiniz tüm dönerleri unutturacak lezzette bir döner tatmak isterseniz Erzincan’a gider gitmez soluğunuzu dönercide alın derim.

Erzincan usulü dönerden bir kere tattınız mı başka dönerleri beğenmekte zorlanabilirsiniz, demedi demeyin.

13) Ayva Kalye

Erzincan usulü meyveli et yemeklerinden biri olan ayva kolye kuzu kıyması ile hazırlanıyor.

Siz de Osmanlı Saray Mutfağı’ndan günümüze miras kalan hafif tatlı et yemeklerini seviyorsanız pekmezli ayva kalye tam size göre.

14) Kaküllü Pilav

Kurutulmuş ya da taze yeşil fasulye ile pişirilen nefis bir bulgur pilavı kaküllü pilav.

Erzincan sofralarında et yemeklerinin en güzel eşlikçilerinden biri olsa da bence kaküllü pilav başlı başına bir lezzet. Bir kaşık aldı mı insanın tabak tabak yiyesi geliyor desem abartmış olmam.

15) Kelecoş

Ayran ile ıslatılan el açması yufkaların üzerine lokum gibi pişmiş kuşbaşı etler ilave ediliyor.

Bakıldığında klasik bir lezzet gibi dursa da kelecoştan bir kaşık aldığınızda ne kadar özel bir lezzet olduğunu ilk lokmada anlayacaksınız.

16) Gah Yahnisi

Kuzu eti sevenlerin asla karşı koyamayacağı muhteşem bir lezzet gah yanhisi. Gah yahnisi hem hafif tatlı hem de ekşili olarak hazırlanabiliyor.

Ekşiliğini sirkeden, tatlılığını baldan alan gah yahnisinin her hali güzel ama benim önerim ballısını tatmanızdan yana. Özellikle Uzakdoğu Mutfağı’nın hafif tatlı et yemeklerini seviyorsanız hiç düşünmeyin derim.

17) Kemah Tiridi

Etin başrolde olduğu Erzincan mutfağının en geleneksel yemeklerinden biri de Kemah tiridi. El açması mayalı hamurun üzerine özel baharatlı etler ilave ediliyor.

Çıtır çıtır hamuru, ağızda dağılan pamuk gibi eti ile Kemah tiridi Erzincan’a gittiğinizde tatmadan dönmemeniz gereken lezzetlerden biri.

18) Gasefe

Erzincan mutfağının en sevilen tatlılarından biri olsa gerek gasefe. Haşlanan kayısıların üzerine tereyağı gezdiriliyor.

Ardından fındık, fıstık ve ceviz gibi envai çeşit kuru yemişle süslenip servis ediliyor. Meyveli tatlılar sizin de her daim favorinizse gasefe tam size göre.

19) Erzincan Lokumu

Adına aldanıp da onu klasik lokumlardan biri sanmayın. Erzincan lokumu tereyağı, un, yumurta gibi malzemelerle hazırlanıp fırında pişirilen kurabiyemsiz bir tatlı.

Kare kare dilimlenip üzerine bol pudra şekeri serpildikten sonra servis edilen Erzincan lokumu çay saatlerinin en özel lezzetlerinden biri.

20) Sarığı Burma

Şerbetli tatlısınız bir Doğu ili düşünülemez. Sarığı burma da Erzincan’da sıkça karşımıza çıkan, bol cevizli çıtır çıtır bir tatlı.

Tatlı dediğin bol şerbetli ve çıtır çıtır olmalı diyenlerdenseniz Erzincan usulü sarığı burma tam size göre.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız