Evde Kahve Demleme Yöntemleri

0
287

Üçüncü nesil kahve akımının bu kadar popüler olmasının en temel sebeplerinden biri de çeşitliliğin artması ile birlikte kendi damak zevkinize uygun kahveyi bulmanın artık çok daha kolay olması.

Her ne kadar yeni nesil yöntemlerle demlenen kahveler usta baristaların elinde sanata dönüşse de artık evlerinizde de farklı yöntemler kullanarak kendi nitelikli kahvenizi demleyebilirsiniz.

Son yıllarda evde nitelikli kahve demlemenin popülerliğinin arttırması ile birlikte demleme ekipmanları da çok daha ulaşılabilir oldu.

Evde kendi kahvenizi demlemek için dripper, V60, moka pot ya da French press gibi ana demleme ekipmanlarının haricinde ihtiyacınız olan belli başlı ekipmanlar var: Kahve öğütücü, hassas tartı, ve kronometre. Bu ekipmanları edindikten sonra evde demleyemeceğiniz kahve çeşidi yok desem yeridir.

En sık tercih edilen evde nitelikli kahve demleme yöntemleri nedir diye soracak olursanız: French Press, chemex, V60, aeropress ve moka pot diyebilirim.

İsterseniz lafı daha fazla uzatmayalım ve birkaç temel bilginin ardından evde kahve demleme yöntemlerine geçelim.

Evde Kahve Demleme İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

1) Öncelikle Kendi Kahvenizi Kendiniz Öğütün

Evde lezzetli bir kahve demlemenin ilk sırrı, taze öğütülmüş kahve çekirdeği kullanmak. Bunun için ise tek yapmanız gereken ev tipi ufak bir değirmen almak.

Kahvenizi demlemeden hemen önce sadece kullanacağınız kadarını öğütürseniz hem çok daha lezzetli bir kahve içmiş olursunuz hem de kalan kahve çekirdeklerini daha uzun süre taze saklayabilirsiniz.

2) Kahve Çekirdeklerini Nasıl Taze Saklarsınız?

Çekirdek halinde saklasanız bile uygun saklama koşullarını sağlamadığınızda kahveniz kısa sürede bayatlar.

Peki kahve çekirdeklerini nasıl daha uzun süre taze saklarız diye merak ediyorsanız size birkaç önerim var:

  • Kahve çekirdekleriniz kesinlikle havayla temas etmemeli. Öncelikle kahve paketinizin ağzını çok sıkı kapatmalısınız. Ardından paketiyle birlikte hava geçirmeyen bir kavanozun içinde koyarak saklamalısınız.
  • Kahvenizi mutlaka nemden uzak, kuru bir ortamda muhafaza etmelisiniz.
  • Kahvenizi asla buzdolabında saklamamalısınız. Çünkü buzdolabının soğukluğu kahvenizin kokusunu ve aromasını zayıflatıyor.

3) Ön Demleme Nedir, Neden Önemlidir?

Ön demleme için tek yapmanız gereken kahvenizin üzerine kahve miktarının iki katı kadar sıcak su koyup 30 saniye kadar beklemek.

Bu noktada ufak bir tüyo verecek olursam: Ön demleme işlemi sırasında kahvenizin köpürüp kabarması kahvenizin taze olduğu anlamına geliyor.

Peki nedir bu ön demlemenin önemi diyecek olursanız: Ön demleme hem kahvenin yanmasını önlüyor hem de kahvenin aromasını daha iyi almamızı sağlıyor.

Kahve çekirdeklerini öğütme, daha uzun süre taze saklama koşullarına ve pek çok teknikte karşımıza çıkan ön demlemeye değindiğimize göre artık evde kahve demleme yöntemlerine geçebiliriz. Evde kahve demleme teknikleri:

Evde Kahve Demleme Yöntemleri

1) French Press

Günümüzdeki hali İtalyanlar tarafından geliştirilmiş olsa da French Press ilk olarak 1800’lü yıllarda Fransızlar tarafından icat edilmiş.

Filtre kahveseverlerin en sık kullandığı ekipmanlardan biri olan French Press için kalın öğütülmüş kahve kullanmak gerekiyor.

Evde demleme tekniklerinin en zahmetsizi olan bu teknik için ihtiyacınız olan tek ekipman bir French Press.

French Press’in en güzel yanlarından biri ise demleme sürenizi damak zevkinize göre ayarlayabiliyor olmanız.

Evde French Press ile Kahve Demleme

1- Öncelikle suyunuzu kaynatın ve 1-1.5 dakika bekleyin. (Bekliyoruz çünkü 95 derece sıcaklığın üzerindeki su kahveyi yakıyor.)

2- Kalın öğütülmüş kahvenizi French Press’inize koyun. Ön demleme yapmak için tüm kahveyi ıslatacak kadar su ekleyin. Karıştırıp 30 saniye kadar bekleyin.

3- Ardından kalan suyu ilave edin. 4-5 dakika bekleyip yavaşça pressleyin. (Demleme süresini uzatmak kahvenizin sertliği arttıracaktır.)

2) Hario V60

Ünlü Japon firması Hario’nun kahve dünyasına kazandırdığı en güzel tekniklerden biri bence V60.

Adını 60 derece açıyla tasarlanmış konik demleme aparatından alan V60, kahvenin içindeki aromaları daha net almayı sevenlerin favori demleme metodlarından biri.

Kahvenizi tek kişilik demliyorsanız porselen V60 aparatını direk fincanınızın üzerine koyabilirsiniz. Daha fazla demlemek isterseniz de V60 ekipmanınızı cam bir sürahi üzerine koyarak demlemelisiniz.

Söylemeden geçmek olmaz pek çok kahve demleme tekniğinde olduğu gibi V60’ta da ön demleme çok önemli.

Evde Hario V60 ile Kahve Demleme

1- V60 boyutlarındaki filtre kağıdınızı demleme aparatının üzerine yerleştirin. Ardından sıcak su ile ıslatıp fincanınızın ya da sürahinizin üzerine yerleştirin. (Islatmanızın nedeni hem kağıt kokusunun kahveye geçmesini engellemek hem de kahvenizin daha uzun süre sıcak kalmasını sağlamak.)

2- V60’a göre çektiğiniz kahvenizi ıslattığınız kağıt filtrenin üzerine ilave edin. (Tek kişilik demliyorsanız 330 ml’lik bir fincan için 20 gram kahve kullanmanız gerekiyor.)

3- Önce 60 ml kadar suyu kahvenin üzerine gezdirip ön demleme için 30 saniye bekleyin. (Böylece kahveniz çok daha lezzetli olacak.)

4- Ardından kalan suyu dairesel hareketlerle yavaş yavaş kahvenin üzerine gezdirin.

* Tüm bu işlemleri 3 dakika içerisinde bitirmeyi de unutmayın.

3) Chemex

1941 yılında Alman Peter Schlumbohm tarafından icat edilen Chemex, bence en havalı en şık kahve demleme metodlarından biri.

V60 gibi filtre kağıdı ile demleniyor olsa da chemex’in demlenme süresi V60’a göre daha uzun.

Ülkemizde en çok ahşap tutacaklı versiyonu kullanılan chemex’in iki farklı versiyonu daha var: Otomatik ve cam tutacaklı.

İdeal chemex demleme ölçüsü içinse 250 ml suya 17 gram kahve kullanmak gerekiyor.

Evde Chemex ile Kahve Demleme

1- Sıcak su ile ıslattığınız filtre kağıdını chemex’in üzerine yerleştirin.

2- Orta kalınlıkta öğüttünüz 17 gram kahveyi filtrenin üzerine dökün.

3- Ön demleme için 50 ml suyu ilave edip 30-45 saniye arası bekleyin.

4- Ardından kalan 200 ml suyu yavaş yavaş ilave edin.

5- 3 ila 5 dakika içinde kahveniz hazır.

4) Aeropress

Son yılların popüler demleme tekniklerinden biri de 2005 yılında Amerikalı bir oyuncak tasarımcısı tarafından icat edilen Aeropress.

Aeropress, kahveyi basınç gücü ile demliyor. Kırılmaz malzemeden yapılan aeropress kahveyi en kısa sürede demleyen yöntemlerden biri.

Bu özelliklerinden dolayı aeropress için özellikle kamp yapanların ve dağcıların en sık kullandığı demleme tekniği diyebilirim.

Aeropress için ideal demleme oranı 230 ml suya 17 gram kahve kullanmak.

Evde Aeropress ile Kahve Demleme

1- Isınması için aeropressinizin içini sıcak su ile ıslatıp suyu dökün. Ardından 17 gram orta incelikte öğüttüğünüz kahvenizi ekleyin.

2- Ön demleme için kahvenizin üzerine 50 ml su gezdirerek 45 saniye bekleyin.

3- Kalan 180 ml suyu yavaş yavaş ilave edin.

* Aklınızda bulunsun. En ideal demleme için tüm bu işlemleri 90 saniyede tamamlamak gerekiyor.

5) Moka Pot

İtalyanların en sık kullandığı evde demleme tekniklerinden de biri moka pot.

Her ne kadar tekniğin adı gibi kullanılsa da aslında moka pot kahveyi demlerken kullanılan ekipmanın adı.

Kahveyi ocak üzerinde, su buharının oluşturduğu basınç ile demleyen moka potlar, espressoya en yakın tatta kahve elde etmemizi sağlıyor.

Evde Moka Pot ile Kahve Demleme

1- Moka Pot’un alt kısmına su koyun.

2- Süzgeç gibi olan orta kısmına öğüttüğünüz kahveyi koyun.

3- Ardından ocağa alıp demleye bırakın.

4- Kahveniz demlenmeye başladıkça fokurdama sesleri artacak ve alttaki su kahveyle buluşup üst kısma çıkmaya başlayacak. Üst hazne kahve ile dolduğunda kahveniz hazır demektir.

6) Cold Brew

Buz ve soğuk su ile 18-24 saat arası bir sürede demlenen Cold Brew, yoğun soğuk kahve sevenlerin favorilerinden.

Ancak profesyonel demleme ekipmanlarının oldukça pahalı olması sizi üzmesin. Evinizde de basit yöntemlerle güzel bir Cold Brew demleyebilirsiniz.

Evde Cold Brew demlemek için isterseniz nispeten daha uygun fiyatlı bir ev tipi soğuk demleme sürahisi alabilir, isterseniz de French Press ile son derece pratik bir şekilde Cold Brew demleyebilirisiniz.

Evde French Press ile Cold Brew Demleme

1- French Press’inize yaklaşık 36 gram taze öğütülmüş kahve koyun.

2- Üzerine 300 ml su 200 gram kadar da buz ekleyip buzdolabına alın.

3- 18 saat sonra pressleyin. Süzüp temiz bir sürahiye aldıktan sonra kahveniz hazır.

7) Evde Cappucino Köpüğü Hazırlama

Hep sade kahve tekniklerine değindiniz, peki evde güzel bir cappucino yapamaz mıyız dediğinizi duyar gibiyim. Tabi ki yapabilirsiniz.

Evde süt köpürtücü bir apartınız yoksa French Press kullanarak da pek ala güzel bir cappucino yapabilirsiniz.

1- French Press’inize 70-75 derece sıcaklığına gelene kadar ısıttığınız sütü ekleyin. (Evinizde sıcaklık ölçen bir aletiniz yoksa parmağınızı süte batırın. Parmağınız yanıyorsa tamam demektir.)

2- Sonrasında istediğiniz kıvamda bir köpük elde edinceye kadar en az 15-20 kere hızlıca pressleyin.

3- Ardından hazırladığınız köpüğü bir kaşık yardımıyla kahvenizin üzerine ilave edin. Dilerseniz üzerini tarçın ya da kakao ile de süsleyebilirsiniz.

*Son bir püf noktası verecek olursam, ne kadar yağlı bir süt kullanırsanız o kadar güzel bir köpük ya da krema elde edersiniz. Badem, Hindistan cevizi gibi bitkisel sütlerin pek köpürmediğini de belirtmekte fayda var.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız