Kars’ta Ne Yenir, Nerede Yenir?

0
3292

Doğu’nın tarihi, kültürü ve tabi ki mutfağı ile gönülleri fetheden illerinden biri de Kars.

Geleneksel Kars mutfağında hamur işi yemeklerinin ve bakliyatın hakimiyeti görülse de, lezzeti dillere destan kaz eti ve nohutlu etli bir yemek olan piti gibi etli yemekler bulmak da mümkün.

Kars mutfağı deyip de ünü sınırları aşmış peynirlerinden bahsetmemek imkansız. Hayvancılığın bir hayli gelişmiş olduğu Kars’ta süt ve sütün ürünlerinin en lezzetlilerini tadabilirsiniz. Özellikle gravyeri ve kaşarı bir hayli meşhur. Dönerken birkaç paket peynir almak garanti, demedi demeyin.

Kars’a gittiğiniz de tatmadan dönmemeniz gerektiğine inandığım bir diğer lezzet ise bal. Kahvaltıda, tazecik süt kaymağını ya da mis kokulu tereyağını kızarmış ekmeğe sürüp üzerine de o enfes baldan gezdirmekten daha lezzetli ne olabilir ki?

Kars’a giderseniz Kars’ın efsane gravyerinden ya da lezzeti dillere destan kaşar peynirinden almadan, kara çekirdek ya da Karslıların tabiri ile ‘sımışka’dan çitlemeden, Kars ketesinden tatmadan, Boğatepe Köyü’ne gidip peynire doyacağınız en doğalından yöresel bir kahvaltı etmeden, yine köydeki peynir müzesini gezmeden, Çıldır Gölü’ne, Ani Harabeleri’ne, Sarıkamış’a gitmeden, Özkar Süt Ürünleri’ne uğrayıp mini bir erzak alış verişi yapmadan dönmeyin derim.

Bu yazıyı okuduktan sonra kendinizi bir anda Kars’a bilet bakarken bulabilirsiniz benden söylemesi. İşte Kars’ın okurken bile insanın iştahını kabartan lezzet durakları:

Kars Yemek Rehberi:

Boğatepe Köyü Kahvaltı Evleri

Peyniri ile ünlü Boğatepe Köyü’nün en özel yanlarından biri köydeki evlere kahvaltıya gidebiliyor olmak bence.

Kars’ın önde gelen peynir üreticilerinden biri olan İlhan Koçulu’nun da evinin bulunduğu Boğatepe Köyü’ne giderseniz o an müsait olan evlerden birine giderek en doğalından bir köy kahvaltısı yapabilirsiniz.

Boğatepe Köyü’ndeki kahvaltıların yıldızı tabi ki köyle özdeşleşen muhteşem peynirler. Boğatepe Köyü’ndeki ev kahvaltılarının pek çoğunda Türkmen saçak peyniri, malakan peyniri, Kars’ın lezzeti il sınırları çoktan aşmış gravyeri, eski kaşarı başta olmak üzere bir çok peynirin yanı sıra tazecik köy kaymağı, enfes bir petek balı, tereyağı, kete gibi birçok lezzet daha sizi bekliyor.

Siz de benim gibi bir peynir aşığıysanız Kars’a gittiğinizde bir sabah kahvaltısı için mutlaka Boğatepe’ye gitmelisiniz.

Pasha Cafe

Sıcacık bir menemen, çıtır çıtır bir börek, Kars’ın efsane peynirleri ve birbirinden doğal kahvaltılıklarla donatılmış bir masada güne başlamak istiyorsanız Pasha Cafe’ye bir şans verin derim.

Pasha Cafe’nin tatlıları da oldukça lezzetli kahvaltının sonunda bir fincan bol köpüklü Türk kahvesi eşliğinde damak zevkinize göre seçeceğiniz güzel bir tatlı yemeyi de ihmal etmeyin derim. Özellikle çikolatalı, karamelli ve yer fıstıklı Big Bang’i es geçmemelisiniz.

Adres: Ortakapı Mahallesi, Gazi Ahmet Muhtar Paka Caddesi No:44, Kars Merkez
Telefon: 0474 212 10 15

Kılıçoğlu Pastanesi

Kars’ta kahvaltı yapabileceğiniz en keyifli mekanlarından biri de tarihi bir binada hizmet veren Kılıçoğlu Pastanesi.

Güne dolu dolu bir sofrada güzel bir kahvaltıyla başlamak isteyenlerin uğrak noktalarından biri olan Kılıçoğlu Pastanesi’ne kahvaltıya giderseniz tatlı için de mutlaka yer bırakın derim.

Adres: Ortakapı Mahallesi, Atatürk Caddesi, No: 51, Kars Merkez
Telefon: 0474 212 48 48

Kars Kaz Evi

Kars Kaz Evi’ne giderseniz yemeğinize içinizi ısıtacak bir kase evelik aşı ile başlayın derim.

Ardından ortaya piti, hangel ve bulgur pilavının üzerinden servis edilen Kars’ın meşhur kaz etinden söyleyerek kendinize en yöreselinden lezzetli bir ziyafet çekin derim. Böylelikle geleneksel Kars Mutfağı’nın en sevilen yemeklerini tatmış olursunuz.

Sonraki lezzet duraklarında ise en çok hangi yemeğin tadı damağınızda kaldı ise tercihinizi ondan yana kullanabilirsiniz.

Adres: Yusufpaşa Mahallesi, Atatürk Caddesi, No:1, Kars Merkez
Telefon: 0474 212 37 13

Hanımeli Kars Mutfağı

Geleneksel Kars mutfağının en lezzetli yemeklerini tadabileceğiniz yerler arasında Hanımeli Kars Mutfağı ilk sıralarda yer alıyor.

Kars’ın kadın dayanışması ile kurulan ilk mekanı olan Hanımeli’nde yemekler gerçekten mutfağa gönül vermiş kadınların elinden çıkıyor.

Hanımeli Kars Mutfağı’na giderseniz ayran aşı çorbası, bulgur pilavı üzerinde servis edilen kaz eti, yeşil mercimekli erişte pilavı, piti, üzeri yoğurt ve karamelize soğanla servis edilen hangel ya da irevan köfte başta olmak üzere pek çok yöresel lezzeti tadabilirsiniz.

Hanımeli Kars Mutfağı’na gittiğinizde yemek tercihiniz ne olursa olsun tatlınız umaç helvası olsun derim.

Adres: Faik Bey Caddesi, No:16, eski Emniyet Müdürlüğü karşısı
Telefon: 0474 212 61 31

Güneş Lokantası

Esnaf lokantasında yemek yemeyi sevenlerdenseniz yolunuz Kars’a düştüğünde Güneş Lokantası’na da mutlaka uğrayın derim.

Güneş Lokantası’na giderseniz Kars’ın geleneksel lezzeti pitinin tadına bakmanızı öneririm.

Ama canınız etli bir yemek yemek istemezse tercihinizi mercimek çorbası, kuru fasulye pilav, dolma ya da İzmir köfte gibi esnaf lokantası klasiklerinden olan tencere yemeklerinden yana da kullanabilirsiniz. Özellikle dolması ve kuru fasulye pilavı çok lezzetli.

Adres: Yusuf PaÅŸa Mahallesi, KurtuluÅŸ Boy Caddesi, No: 57, Kars Merkez
Telefon: 0474 223 72 36

Sini Ev Yemekleri ve Hamur Ä°ÅŸleri

Kars mutfağının geleneksel yemeklerini tadabileceğiniz lezzet duraklarından biri de Sini Ev Yemekleri.

Isırgan otu çorbası, kocaman bir top halinde servis edilen içi erikli taş köfte, yeşil mercimekli müsembe pilavı, nohutla pişen etin suyuyla lavaşınızı ıslatarak yenilen piti, hamurunun inceliği ve lezzeti ile gönülleri fetheden hangel ve tabi ki kaz eti Sini Ev Yemekleri’nde tadılmayı bekleyen yöresel lezzetlerden en sevilenleri.

Siz de Kars mutfağının bu muhteşem lezzetlerinden mahrum kalmak istemiyorsanız Sini Ev Yemekleri ve Hamur İşleri’ne mutlaka uğrayın derim.

Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Borsa Sokak No: 7/1, Merkez
Telefon: 0474 223 20 21

Tadım Döner

Kuyruk yağı ile pişen döner sevenlerin Kars’ta mutlaka uğraması gerektiğine inandığım lezzet duraklarından biri de Tadım Döner.

Şehrin en iyi dönercilerinden biri olarak gösterilen Tadım Döner’e giderseniz dönerinizi tabakta söyleyin derim. Böylelikle daha az lavaş daha çok et ile kendi dürümünüzü sarabilir, etin tadına daha çok varabilirsiniz.

Adres: Yusuf Paşa Mahallesi, Kazım Karabekir Caddesi, No: 18, Kars Merkez

Atalay’ın Yeri

Çıldır Gölü’ne giderseniz gölün kenarındaki Atalay’ın Yeri’nde keyifli bir yemek molası vermeyi ihmal etmeyin.

Atalay’ın Yeri’ne giderseniz buranın ritüelini bozmayın ve Çıldır Gölü’nden çıkan sarı balıktan tadın derim.

Balığınızın yanına güzel bir de çoban salata söylemeyi ihmal etmeyin.

Adres: Kars Yolu üzeri, Çıldır Gölü Kenarı
Telefon: 0533 934 61 00

Brother’s Milkbar

Adından da tahmin edebileceğiniz gibi burası Kars’ta birbirinden farklı aromalarda sütler hazırlayan keyifli bir mekan. Ballıdan fındıklıya, karamelliden vanilyalıya pek çok farklı süt çeşidi Brother’s Milkbar’da sizi bekliyor.

Benim sütle aram yok derseniz de Brother’s Milkbar’da sıcak ve soğuk olmak üzere farklı yörelere ait çekirdeklerin öğütülmesi ile yapılan pek çok kahve çeşidi de bulabilirsiniz.

Adres: Ortakapı Mahallesi, Atatürk Caddesi, Kars Merkez
Telefon: 0532 740 25 04

Craft Coffee No:74

Güzel bir kahve molası için Kars’ın en sevilen üçüncü dalga kahvecilerinden biri de Craft Coffee No:74.

Kaliteli çekirdek kahveleriyle beğeni toplayan Craft Coffee No:74 Kars’ta iyi kahvenin izini sürenlerin müdavimi olduğu kafeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Adres: Ortakapı Mahallesi, Haydar Aliyev Caddesi, No: 74
Telefon: 0542 290 15 90

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız