Manisa’nın Meşhur Yemekleri

0
875

Manisa’nın zeytinyağının bolca kullanıldığı, tazecik sebzelerin, mis kokulu otların mutfakların baş tacı olduğu, et ve etli yemeklerin sofralardan eksik olmadığı zengin bir mutfağı var.

Ege ve İç Batı Anadolu mutfaklarından izler taşıyan, özgün yemekleri ile dikkat çeken, az bilinen ama tadan herkesin hayran olacağı lezzetleri ile gönülleri fetheden Manisa mutfağına doğru mini bir keşif yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz?

1) Kulak Çorbası

Mantılı, yoğurtlu, üzeri biberli, naneli ve salçalı tereyağlı efsane bir lezzet kulak çorbası.

Siz de yoğurtlu çorbaları seven ama klasik ayran aşından da sıkılanlardansanız kulak çorbası efsane bir alternatif olacaktır. Bir kaşık aldınız mı kendinizi durduramayabilirsiniz demedi demeyin.

2) Börülce Tarator

Az malzeme ile maksimum lezzeti yakalamak istiyorsanız Manisa’daki tercihiniz börülce tarator olsun derim.

Fransız fasulyesi de denilen börülceler önce güzelce haşlanıyor. Ardından limon ve zeytinyağı ile buluşuyor.

Ortaya çıkan lezzet bence nefis ama daha da güzel olsun isterseniz sosuna biraz da ezilmiş sarımsak ilave edebilirsiniz.

3) Sinkonta

Son yıllarda popülerliğini giderek arttıran, özellikle de Ege Bölgesi’nde yaygın olan bal kabağı sinkonta, Manisa mutfaklarında da sıkça pişiriliyor.

Salça, soğan ve kırmızı kapya biberle buluşan bal kabakları fırında hafif karamelize oluncaya kadar pişiriliyor. Ardından üzerine çırpılmış yoğurt ve kırmızı pul biberli yağ gezdirilip afiyetle yeniyor.

Siz de klasik sebze yemeklerinden sıkılanlardansanız bal kabağı sinkonta efsane bir alternatif olacaktır. Demedi demeyin.

4) Manisa Kebabı

Adından da tahmin edebileceğiniz üzere Manisa kebabı şehrin imza lezzetlerinden biri.

Uzun uzun yoğurulan köfteler dinlendirildikten sonra şişlere dizilerek pişiriliyor. Pide üzerinde yoğurtla servis edilen Manisa kebabının üzerine son dokunuş olarak kızgın tereyağı gezdiriliyor.

Köfte denilince sizin için de akan sular duruyorsa Manisa kebabını asla es geçmeyin derim. Yok böyle bir lezzet. İnsanın yedikçe yiyesi geliyor.

5) Odun Köftesi

Manisa denilince ilk akla gelen lezzetlerden biri de Salihli İlçesi’nin meşhur odun köftesi.

Köftede az baharatlı, sade ve yalın bir lezzet arıyorsanız Salihli’nin odun köftesine mutlaka bir şans verin derim.

Meşe odunu ateşinde pişen bu nefis köfteyi yemelere doyamayabilirsiniz, demedi demeyin.

Odun köftesi yerseniz yanına güzel de bir ayran söylemeyi de ihmal etmeyin.

6) Akhisar Köfte

Manisa mutfağında keşfedilmeyi bekleyen pek çok köfte çeşidi var. Balkanlarda köfte denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Makedonya’dan göç edenlerin Akhisar mutfağına kazandırdığı köftede o çeşitlerin en sevilenlerinden biri.

Baharat dengesi, soğan miktarı ve dokusu ile tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir köfte arıyorsanız Akhisar köfteden şaşmayın derim.

7) Keşkek

Ege Bölgesi’nde hemen hemen her ilde karşımıza çıkan lezzetler arasında ilk sıralarda yer alıyor keşkek.

Buğday ve etin iyice özdeşleşinceye kadar dövülerek pişirilmesi ile yapılan keşkek, Manisa’da tatmanız gereken en özel lezzetlerden biri.

Manisa’ya giderseniz keşkek her yerde var boş verelim demeyin. Manisa usulü keşkek bir başka güzel oluyor.

8) Bohça Kebabı

Bohça kebabının yapımı biraz zahmetli ama yemesi de bir o kadar keyifli.

İncecik açılan krepler önden pişiriliyor. Sonrasında içine kuşbaşı etli sebzeli bir harç koyuluyor ve börek gibi kapatılıyor. Üzerine beşamel sos gezdirildikten sonra fırına veriliyor.

Bohça kebabının özellikle fırından yeni çıkmış haline denk gelirseniz tadına doyum olmuyor.

9) Kula Güveci

Manisa’nın Kula İlçesi ile özdeşleşmiş, kemiksiz etle hazırlanan ve odun ateşinde pişen lokum gibi bir lezzet Kula güveci.

Uzun saatler boyunca pişirilen Kula güvecinin kalan suyunu çorba niyetine kaşıkla içmekten kendinizi alıkoyamayabilirsiniz. Benden söylemesi.

10) Pideli Paça

Sakatat seviyor ve pidesinden paçasına kadar her şeyiyle özel bir lezzet denemek istiyorsanız pideli paça tam size göre.

Önce çakal pide olarak da bilinen özel pideler kare kare kesiliyor. Ardından suda bekletildikten sonra haşlanan kelle ve paça etleri üzerine ekleniyor. Size kalansa üzerine biraz kırmızı pul biber serpip biraz da limon sıkıp afiyetle yemek.

Sakatat severler, Manisa’ya giderseniz pideli paçayı es geçersiniz üzülürsünüz, demedi demeyin.

11) Nohutlu İşkembe

İşkembe sevmeyeni bile kendine hayran bırakabilecek bir lezzet bence nohutlu işkembe yemeği.

Soğanla birlikte güzelce kavrulan işkembenin üzerine nohut eklenip iyice pişiriliyor.

Tam suyuna ekmek banmalık tencere yemeği kıvamında olan nohutlu işkembeyi yemeden önce üzerine birazcık kırmızı pul biber serpmenizi öneririm.

12) Alaşehir Kapaması

Sunumu itibariyle mantıyı andıran Alaşehir kapaması bence Manisa’nın en özel lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Üzeri çırpılmış yoğurtlu, salçalı soslu Alaşehir kapamasının tadı tam anlatılmaz yaşanır türden. Denk gelirseniz asla es geçmeyin derim.

13) Simit Ekmeği

Manisa’nın en meşhur ve en sevilen hamur işlerinden biri de simit ekmeği. Yapımı oldukça zahmetli olan simit ekmeği tadını un haline gelinceye kadar dövülen nohuttan alıyor.

Yaklaşık 24 saat kadar dinlendirilen ve nohut ile mayalanan bu özel ekmekten yemeden Manisa’dan dönerseniz üzülürsünüz.

Hatta bence sadece orada yemekle kalmayıp evinize götürmek için de birkaç tane alın. Çünkü bu nefis ekmeği dondurucu da uzun süre muhafaza edebiliyorsunuz aklınızda bulunsun!

14) Akhisar Katmeri

Eminim katmer denildiğinde çoğumuzun aklına Gaziantep’in bol fıstıklı katmeri geliyordur. Ancak Akhisar’ın katmeri tulum peynirli, yeşillikli efsane bir tuzlu lezzet.

Balkan Mutfağı’ndan Manisa’ya miras kalan bu muhteşem lezzet bence nefis bir kahvaltı alternatifi. Yanında taze demlenmiş çay biraz domates, salatalık birkaç tane de zeytinle efsane oluyor. Benden söylemesi.

15) Şehzade Tatlısı

Bir şehir şehzadeler şehri olarak anılır da o ünvana yakışır güzellikte bir tatlısı olmaz mı hiç?

Rafine şeker kullanılmadan kuru üzüm ile yapılan şehzade tatlısı Manisa’da içilen çayların en güzel eşlikçisi, akşam yemeklerinin en lezzetli sonu.

Siz de Manisa gezinize kısa bir tatlı molası vermek isterseniz tercihinizi şehzade tatlısından yana kullanabilirsiniz.

16) Şekerli Pide

Adından da tahmin edebileceğiniz gibi şekerli pide klasik pide hamuru ile hazırlanan nefis bir tatlı.

Şekerli tahinli pide biraz ağır olsa da bence Akhisar’a gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Akhisar’a giderseniz şekerli pide ve çay eşliğinde keyifli bir akşamüzeri molası vermeden dönmeyin derim.

Küçük de bir tavsiye verecek olursam bir pideyi tek başınıza bitirmeniz biraz zor olabilir o yüzden ortaya tadımlık söyleyin derim.

17) Mantar Tatlısı

Temizlenen mantarlar özel hazırlanan bir hamurun içerisine koyulduktan sonra kızartılıyor. Ardından üzerine bolca şerbet gezdirilip tarçın ve ceviz serpiliyor.

Mantar ve tatlı birbiriyle pek bağdaşmıyor gibi gözükse de bence denemeye değer bir lezzet.

Siz de gittiğiniz şehirlerde farklı lezzetler denemeyi seviyorsanız Manisa’nın mantar tatlısına bir şans verebilirsiniz.

18) Tahinli Ekmek

Adı ekmek ama bence o aslında nefis bir çörek. Tahin, şeker ve susamın el açması hamurla buluştuğu tahinli ekmek, Manisa’ya gidenlerin asla es geçmemesi gereken lezzetler arasında ilk sıralarda olmalı.

Tahinli ekmekten bir kere tattınız mı dönerken birkaç tane de yolluk niyetine almaktan kendinizi alıkoyamayabilirsiniz.


Manisa’ya giderseniz Kırkağaç İlçesi’nin meşhur kavunundan, uğruna şenlikler düzenlenen mesir macunundan, damak çatlatan sultaniye üzümünden tatmadan ve almadan, Akhisar’ın meşhur gazozundan, cilveli kahvesinden içmeden dönmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız