Gezmeyi çok seven kişiler anne olunca ne olur? Hemen cevap veriyorum; gezgin anne olurlar. Yanlarına yavrularını alıp yeni yerler keşfetmek isteyen güzel anneler, sizlere minik bir anneler günü hediyesi olarak bu yazımızı hazırladık.
Yalnız gezmek ile yanınızda çocuğunuz ile gezmek arasında farklılıklar olabiliyor. Seyahat planlaması yaparken kendi ihtiyaçlarınızın yanında yavrunuz için nelere gereksinim duyabileceğinizi de düşünmeniz gerekiyor. Bu durum başlangıçta biraz zorlayıcı gibi gözükse de yazımızda vereceğimiz püf noktaları sayesinde işinizi kolaylaştırmaya çalışacağız.
Gelin gezgin bir anne olabilmek için nelere dikkat etmek gerektiğini hep birlikte inceleyelim.
İçindekiler
- 1 – Çocuğunuzun Yaşına Uygun Seyahat Rotaları Belirleyin
- 2 – Yolculuklarda Çocuklarınızı Oyalayacak Şeyleri Yanınıza Alın
- 3 – Araç Tutmalarına Veya Hastalık Durumuna Karşın Hazırlıklı Olun
- 4 – Seyahat Çantanızı Hazırlarken Çocuğunuzun İhtiyaçlarını Göz Önünde Bulundurun
- 5 – Yanınıza Çocuğunuzun Sevdiği Atıştırmalıklar Alın
- 6 – Çocuğunuz İçin Pasaport Çıkarttırın
- 7 – Otel Rezervasyonlarınızı Yaparken Çocuklar İçin Uygunluğunu Değerlendirin
- 8 – Gezinize Çocuklarınızın Hoşuna Gidecek Yerleri ve Aktiviteleri Ekleyin
- 9 – Tatile Gittiğiniz Kişi İle Sorumlulukları Paylaşın
- 10 – Tatil Süresince Ne Yaşanırsa Yaşansın Sakin Kalın ve Gezinin Keyfini Çıkarın
1 – Çocuğunuzun Yaşına Uygun Seyahat Rotaları Belirleyin
Bebek veya çocuk ile yola çıkmak için onlara uygun tatil rotaları belirlemek yapılması gereken ilk şeylerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Hatta çocuğunuz ile çıkacağınız ilk gezi çok önemli. Bu gezi sayesinde yol boyunca yaşayabileceğiniz durumları tespit edip, sonraki seyahatler için nerelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
İlk defa bebeği veya çocuğu ile yola çıkacak olan anneler için önerimiz, kısa bir yolculuk planlamaları. Örneğin, size yakın bir konumdaki tatil noktasına hafta sonu gezisi planlayarak bunu sağlayabilirsiniz. Böylelikle, çocuğunuzun yol boyunca nelere ihtiyaç duyacağını test edebilirsiniz. Yolculuk sırasında veya tatiliniz boyunca bebeğinizin gereksinimlerini iyi bir şekilde analiz edip kendinizi bir sonraki seyahatler için daha iyi bir biçimde hazırlayabilirsiniz.
Yaşı küçük olan çocuklar için kısa yolculukları tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Çocukların yaşı büyüdükçe daha uzun seyahat rotaları belirleyebilirsiniz. Çünkü birlikte yolculuk yaptıkça çocuklar da seyahat sırasında nasıl davranacaklarını daha iyi öğreniyor ve ona göre hareket ediyorlar. Çocuklarınızla birlikte çok iyi bir keşif ekibi olabilirsiniz.
2 – Yolculuklarda Çocuklarınızı Oyalayacak Şeyleri Yanınıza Alın
Özellikle uzun yolculuklar çocuklar için biraz sıkıcı olabiliyor. Çocuklar da sıkıldıkları zaman huysuzlaşabiliyor. Bu yüzden yanınıza onları yol boyunca oyalayabilecek eşyaları almak çok iyi bir fikir. Örneğin, bir tren yolculuğundaysanız ve çocuklarınız boyama yapmayı seviyorsa; yanınıza boyama kitabı ve boyalar alarak onları yol boyunca meşgul tutabilirsiniz. Kitaplar, çeşitli oyunlar ve oyuncaklar da sizlere bu konuda yardımcı olabilir. Çocuğunuz bu tarz şeylerle ilgilenirken yolun nasıl geçtiğini anlamayacaktır.
3 – Araç Tutmalarına Veya Hastalık Durumuna Karşın Hazırlıklı Olun
Her şeyin başı sağlık. Bu sebeple seyahatiniz sırasında çocuğunuzun ihtiyaç duyabileceği temel ilaçları yanınıza almayı unutmayın. Çocuklarınızın sürekli kullandıkları ilaçlar varsa onları mutlaka yanınıza alın. Bu ilaçlar dışında yolculuk esnasında gerçekleşebilecek araç tutmalarına karşı iyi gelen şeyleri de yanınıza almanız iyi olacaktır. Örneğin, naneli şeker mide bulantısına iyi geleceği için çantanıza atabilirsiniz.
Çocuklar hareketli bir yapıya sahip olduğu için gezi sırasında minik kazalar da yaşanabiliyor. Bu yüzden gezgin anneler yara bandı, dezenfektan ve sargı bezi gibi ilk yardıma yönelik eşyaları yanlarına alabilirler. Bu sayede yaşanan ufak kazalara hemen müdahale etmek mümkün olur.
4 – Seyahat Çantanızı Hazırlarken Çocuğunuzun İhtiyaçlarını Göz Önünde Bulundurun
Yalnız seyahat etmek ile çocuklarla seyahat etmenin en önemli farklarından birisi de götürülmesi gereken eşya miktarı. Hepiniz takdir edersiniz ki anneler için çocuklarının ihtiyaçları her zaman kendilerinden önce geliyor. Bu yüzden eşya hazırlarken de durum böyle gelişiyor. Valiz hazırlığı yaparken götürülmesi gerekenler listesi yapmak her zaman hayat kurtarıcı oluyor. Bu listeyi hazırlarken götürülmesi elzem olan ve olmayanları ayırt ederseniz, valize hangi eşyaları koymanız gerektiğini daha iyi anlayabilirsiniz.
Ne zaman, nereye ve kaç günlük bir tatil planladığınıza göre götürmeniz gereken eşyalar çok değişiyor. Mevsime uygun kıyafetler dışında çocuklarınızın favori oyuncakları gibi eşyaları varsa onları da yanınıza almanız güzel olacaktır. Başlangıçta hazırlanan eşya miktarı çok fazla olsa da çocuklarınızla birlikte yaptığınız seyahatler arttıkça, nelere daha çok ihtiyaç duyduğunuzu belirlediğinizde bavullar küçülüyor.
5 – Yanınıza Çocuğunuzun Sevdiği Atıştırmalıklar Alın
Çocukların beslenme alışkanlıkları seyahat boyunca biraz değişebiliyor. Çünkü yeni bir yerde gezerken, evde her zaman yenilen yemekler bulanamayabiliyor. Ama bunu dert etmenize hiç gerek yok. Sonuçta tatildesiniz ve çocuklarınız da farklı lezzetler deneyerek oranın yemek kültürü hakkında fikir edinebilirler.
Gezilecek yerler listenizde uzun süren yürüyüş ile gidilecek yerler bulunuyorsa, çocuklar hızla acıkabiliyor. Bu yüzden yanınıza çocuklarınızın yemekten hoşlandığı atıştırmalıklardan alırsanız, acıktıkları zaman kısa süreli bir çözüm üretebilirsiniz. Çantanızda bulunan kuruyemiş veya kurabiye gibi atıştırmalıklar gezgin anneler için kurtarıcı olabilir.
6 – Çocuğunuz İçin Pasaport Çıkarttırın
Çocuklarınızla birlikte yurt dışında, ülkeye girişlerde pasaport gereken ülkelere gezi yapmak istiyorsanız; ilk iş olarak onlara pasaport almanız gerekiyor. Bebek veya çocuk pasaportu denilen bu belgenin aslında yetişkin pasaportundan pek bir farkı bulunmuyor. Bebeğiniz bir günlük bile olsa bu pasaportu alabiliyorsunuz.
Bebek pasaportunu yaşadığınız ilin veya ilçenin nüfus müdürlüğüne başvurarak alabilirsiniz. Pasaportu almak için öncelikle randevu oluşturmanız gerekiyor. Başvuracağınız nüfus müdürlüğünde randevunuzu alırken pasaport türünü, gitmek istediğiniz tarih ve zamanı belirtmeniz isteniyor. Randevunuzu oluşturduktan sonra ise harç bedelini ödemelisiniz. Bebek pasaportu için gereken belgeler arasında son altı ayda çekilmiş ICAO standartlarına uygun 2 adet biyometrik fotoğraf, annenin, babanın ve bebeğin T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi, varsa bebeğin eski pasaportu bulunuyor.
7 – Otel Rezervasyonlarınızı Yaparken Çocuklar İçin Uygunluğunu Değerlendirin
Bazı konaklama birimleri sadece yetişkinlere hizmet veriyor. Bu yüzden kalacağınız yeri seçerken, tesisin bebeğiniz veya çocuğunuz için uygun olup olmadığını belirlemek önem kazanıyor. Ayrıca bazı otellerde çocuklar için oyun alanları, eğlence merkezleri, çocuk kulübü gibi seçenekler bulunuyor. Gezi sırasında kalacağınız yerde böyle yerlerin bulunması çocuklarınız için eğlenceli olabilir.
Oteller “bebek dostu” ve “çocuk dostu” ibarelerini kullanarak sunduğu hizmetler hakkında bilgi veriyor. Örneğin bebek dostu oteller ihtiyaç halinde bebek küveti ve bebek karyolası hizmetini sunuyor. Bu otellerin genel tuvaletlerinde bebek bakım ünitesi bulunuyor. Ayrıca mama hazırlamanız gerektiğinde odaya su ısıtıcısı getirebiliyor ve bu otellerde biberon sterilizasyon olanağı mevcut.
Çocuk dostu oteller konaklamanız sırasında çocuk karyolası temin ediyor. Ayrıca bu otellerde çocuklara yönelik eğlence ve aktiviteler, açık hava oyun alanı, çocuk havuzu ve çocuklar için mini kulüp bulunuyor.
8 – Gezinize Çocuklarınızın Hoşuna Gidecek Yerleri ve Aktiviteleri Ekleyin
Yeni bir yere giderken görmek istediğimiz yerleri önceden belirleyip oralar hakkında araştırma yapmak bize vakit kazandırıyor. Çocuklarınızla birlikte bir gezi planı yaparken gezilecek yerler arasına onların da hoşuna gidecek rotalar eklemek güzel olacaktır.
İnteraktif müzeler, eğlence parkları, akvaryumlar ve oyun alanları çocuklar için gezmesi keyifli yerlerin arasında bulunuyor. Gezmeyi planladığınız şehirdeki çocuklar için düşünülmüş yerleri inceleyip, çocuklarınızla beraber gezdiğinizle onlar için de gezmek çok güzel bir deneyim oluyor. Böylelikle, çocuklarınız birlikte gezmekten daha çok keyif alabilir.
9 – Tatile Gittiğiniz Kişi İle Sorumlulukları Paylaşın
Seyahatinizi planlarken tatil rotası seçmek, rezervasyonları yapmak, gezilecek yerlerin listesini çıkarmak, eşya hazırlamak ve daha bir sürü şeyle ilgilenmek gerekiyor. Bu kadar fazla sorumluluğun hepsini birden yüklenmek ise çok yorucu olabiliyor. Bu konuda size önerimiz yapılacak işleri belirleyip tatile gideceğiniz kişi ile iş bölümü yapmanız. Örneğin, eşiniz ve çocuklarınızla birlikte seyahate çıkmak istiyorsunuz. Bırakın yapılması gereken şeylerin bir kısmı ile eşiniz ilgilensin. Çocuklarınızla beraber aile ziyaretlerine gittiğinizde de annenize veya babanıza bazı işleri devrederek üzerinizdeki yükü biraz olsun azaltabilirsiniz.
10 – Tatil Süresince Ne Yaşanırsa Yaşansın Sakin Kalın ve Gezinin Keyfini Çıkarın
Gezgin annelerimize son olarak tatilin keyfini çıkarmalarını hatırlatmak isteriz. Yolculuk sırasında her şey yaşanabilir. Aksilikler, aksaklıklar, rötarlar… Fakat geziniz sırasında ne yaşanırsa yaşansın her şeyin bir çözümü bulunuyor. Derin bir nefes almak her zaman işe yarıyor. Bu yüzden her durumda sakin kalıp çözüme odaklanmanızı öneririz.
Sonuçta tüm geziyi çocuğunuzla birlikte yeni yerler keşfederken keyifli ve kaliteli bir zaman geçirmek için planladınız. Bu amacınızı seyahatiniz sırasında ne yaşanırsa yaşansın kendinize hatırlatın ve anın tadını çıkarın.
Bütün gezgin annelere çocukları ile çıkacakları keyifli geziler dileriz.