Hakkari’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

0
821

Geleneksel Hakkari mutfağında bir nevi içli köfte diyebileceğim sumaklı suda haşlanan ‘tırşıkçelya’, bal kabağı ve nohutla birlikte haşlanan pirinçli köfte ‘doleme’, bulgur köftesini andıran ama içi tereyağında kavrulmuş ceviz dolgulu ‘tırşik’, maş fasulyesi, nohut ve buğdayla yapılan ‘maşin çorbası’, pirinç pilavı ile birlikte servis edilen ‘kemikli kuzu kavurma’, kullanılan özel baharatların lezzetine lezzet kattığı patlıcanlı ‘parmak kebabı’ gibi keşfedilmeyi bekleyen onlarca lezzet var.

Hakkari mutfağının diğer doğu illerinden ayıran en temel farksa bence dağlarda yetişen siyabu, cate, mendi gibi otlar ve bu otların yemeklere kattığı müthiş rahiya.

Mesela her ot bir yemeğin olmazsa olmazı Hakkari mutfağında. Bölgenin en meşhur otu olan ‘siyabu’ çoğu zaman otlu peynirin olmazsa olmazıyken sıradan bir yumurtayı bambaşka bir boyuta taşıyor.

Mendi, bulgur pilavına bambaşka bir aroma katarken bahar aylarında eriyen karların ardından çıkan ‘lişe’nin kayganası efsane olur.

‘Cate’ nanenin alternatifi olarak kullanılırken, bir tür yabani sarımsak olan ‘kurat’ yemeklere nefis bir aroma ve koku verir.

Bence Hakkari’nin insanı şaşırtan, bambaşka lezzetlerle tanıştıran bir mutfağı var. Geleneksel yemeklerin pek çoğu evlerde pişiyor olsa da Hakkari’de lezzetli yemekler yiyebileceğiniz restoranlar bulmak da mümkün.

Hakkari’ye giderseniz Çukurca’da yetişen yerel susamla yapılan çifte kavrulmuş tahinden, tadını geven çiçeğinin aromasından alan Hakkari balından almadan, ceviz ezmesi ile yapılan katmer ‘kade’den, ağır ateşte kuyruk yağıyla birlikte kavrulan kavurmasından, süzme yoğurt, tereyağı, taze nane, mendi ve siyabu püskülü karıştırılarak yapılan ‘jajı’dan tatmadan hoşaf çörek ve peynir üçlüsüyle en gelenekselinden bir Hakkari kahvaltısı yapmadan dönmeyin derim.

Hadi gelin bu yazıda Hakkari’de nerede ne yenir bir göz atalım.

1) Emir Sultan Parkı Hakkari Evi Kahvaltı Dünyası

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Hakkari Evi Kahvaltı Dünyası (@emirsultanparki)’in paylaÅŸtığı bir gönderi ()

Kaymak, tereyağı, peynir gibi süt ürünlerinin başrolde olduğu güzel bir kahvaltı için adresiniz Emir Sultan Parkı Hakkari Evi Kahvaltı Dünyası olsun derim.

Eğer denk gelirseniz Emir Sultan Parkı Hakkari Evi Kahvaltı Dünyası’nın ceviz reçelinin tadına bakmadan kalkmayın derim.

Adres: Bulak Mahallesi, Åžehit Mehmet Ceyhan Caddesi, No: 14, Hakkari Merkez

Telefon: 0438 211 69 11

2) Simitçi Dünyası

Güne fırından yeni çıkmış sıcacık bir simitle başlamaktan daha güzel ne olabilir ki. Üstelik Simitçi Dünyası’nda susamlıdan tereyağlıya, yedi tahıllıdan Ankara simidine pek çok farklı alternatif sizi bekliyor.

Yumurta, omlet, menemen gibi pek klasik kahvaltı seçenekleri de olsa Simitçi Dünyası’na giderseniz benim önerim sandviçi andıran arası dolgulu simitlerinin tadına bakmanızdan yana. Özellikle kaşarlı zeytin dolgulu simit bence enfes.

Adres: Esentepe Mahallesi, İpek Yolu Üzeri, PTT Karşısı, Cihangiroğlu Apartmanı, No: 222 / 1, Yüksekova, Hakkari

Telefon: 0438 351 30 32

3) Loca & Life Bistro

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Loca Life Bistro (@localifebistro)’in paylaÅŸtığı bir gönderi ()

Hakkari’de kahvaltı edebileceğiniz yerlerden biri de Loca & Life Bistro. Loca & Life Bistro’nun özellikle serpme kahvaltısının seveni çok, giderseniz bir şans verin derim.

Kahvaltı için gidemezseniz de keyifli bir kahve-tatlı molası için uğrayabilirsiniz Loca & Life Bistro’ya.

Adres: Yeni Mahallesi, Hayattin Kesici Caddesi, Yüksekova, Hakkari

Telefon: 0438 351 51 51

4) Derya Kebap Salonu

Doğu’nun lokum gibi etleriyle hazırlanan damak çatlatan kebaplar için Hakkari’deki adresiniz Derya Kebap Salonu olsun.

Derya Kebap Salonu’na giderseniz özellikle dönerinin tadına bakmanızı tavsiye ederim.

Adres: Bulak Mahallesi, Öğretmen Evi Karşısı, İş Bankası Yanı, Hakkari Merkez

Telefon: 0438 211 65 92

5) Özdamak Ocakbaşı ve Et Lokantası

Merkezi konumu ve yemekleri ile beğeni toplayan Özdamak Ocakbaşı ve Et Lokantası, Hakkari’nin en çok tercih edilen restoranlarından biri.

Siz de Hakkari’ye gittiğinizde lezzetli bir yemek yemek isterseniz Özdamak Ocakbaşı ve Et Lokantası güzel bir alternatif olacaktır.

Adres: Cengiz Topek Caddesi, Yüksekova

Telefon: 0438 211 88 30

6) Sefa Et Lokantası

Şöyle çıtır çıtır bir pide ya da güzel bir döner yemek isterseniz Hakkari’de gidebileceğiniz mekanlardan biri de Sefa Et Lokantası.

Özellikle tavuk dönerinin seveni çok siz de tavuk döner sevenlerdenseniz Sefa Et Lokantası’nın dönerini mutlaka tadın derim.

Adres: Pehlivan Mahallesi, Çölemerk Caddesi, No:1, Hakkari Merkez

Telefon: 0534 768 09 80

7) Hacı Baba Kebap Salonu

Küçük bir esnaf lokantasında ağızda dağılan lokum gibi etler yemek istiyorsanız Hakkari’deki adresiniz Hacı Baba Kebap Salonu olsun derim.

Et ve kebap, lahmacunsuz, pidesiz olmaz derseniz Hacı Baba Kebap Salonu’nu pidelerinin de çok lezzetli olduğunu söylemeden geçmek olmaz.

Adres: Bulak Mahallesi, Bulvar Caddesi Besi Apartmanı, Zemin Kat No: 90/2

Telefon: 0438 211 01 08

8) People’s Coffee

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

PEOPLE’S COFFE & RESTAURANT 🗺 (@peoples_coffee_hakkari)’in paylaÅŸtığı bir gönderi ()

Şöyle güzel bir kahve içelim yanında da bir şeyler atıştıralım derseniz istikametiniz People’s Coffee olsun derim.

Özellikle günlük olarak taze taze hazırlanan tatlıları kahvenizin en güzel eşlikçisi olacaktır.

Adres: Gazi Mahallesi, Özdemirler Sokak, No: 13, Hakkari Merkez

Telefon: 0438 211 10 00

9) Hakkari Kahve Deryası

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Kahve Deryası Hakkari (@hakkarikahvederyasi)’in paylaÅŸtığı bir gönderi ()

Nerede olursanız olsun lezzetli kahvenin izini sürenlerdenseniz Hakkari’deki en iyi alternatiflerden biri de Kahve Deryası olacaktır.

Kahveyi boş içmeyi sevmeyenlerdenseniz Kahve Deryası’nda lezzetli yemeklerin, atıştırmalıkların ve tatlıların sizi beklediğini söylemeden geçmek olmaz.

Adres: Gazi Mahallesi, Çölemerk Caddesi, No: 2, Hakkari Merkez

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız