Kahramanmaraş’ın Meşhur Yemekleri

0
1626

Maraş denilince akıllara ilk olarak uzayıp giden dondurması gelse de Kahramanmaraş’ın çok özel bir mutfağı var.

Coğrafi konumunun da etkisiyle farklı kültürlerden izler taşıyan Maraş mutfağında nefis hamur işlerinden içinizi ısıtacak çorbalara, etli tencere yemeklerinden parmak ısırtan tatlılara pek çok lezzet keşfedilmeyi bekliyor. 

Hadi gelin okurken bile insanın iştahını kabartan Kahramanmaraş mutfağına bir göz atalım.

Kahramanmaraş’ın Meşhur Lezzetleri

1) Maraş Çöreği

Bayram sofralarının olmazsa olmazı, ayaküstü atıştırmalıkların en lezzetlisi olan Maraş çöreği çayın da en güzel eşlikçilerinden biri.

Un, irmik, çörek otu, süt, yoğurt ve tereyağı ile hazırlanan Maraş çöreği çok malzemeli olmasına rağmen oldukça pratik bir tarif. Maraş’a giderseniz mutfaklarda sıkça pişirilen bu nefis çörekten tatmadan dönmeyin derim. 

2) Maraş Tarhanası

Bu tarhana başka tarhana. Maraş usulü tarhana kağıt inceliğinde ve cips gibi kıtır kıtır oluyor.

Bu nefis lezzeti atıştırmalık olarak yiyebileceğiniz gibi içinizi ısıtacak, üzeri bol naneli mis gibi bir çorba da yapabilirsiniz. 

3) Maraş Paçası

Kahramanmaraş mutfağının şifa deposu lezzetlerinden biri de paça çorbası. Özellikle kış aylarında Maraş sofralarından hiç eksik olmuyor paça çorbası.

Siz de bol sarımsaklı paça çorbası ile daha zinde olmak istiyorsanız istikametiniz şehir merkezindeki çorbacılardan biri olsun.

4) Tirşik Çorbası

Yaban pancarı olarak da bilinen tirşik otu ile yapılan bu nefis çorba geleneksel Maraş Mutfağı’nın en özel lezzetlerinden biri.

Tirşik genellikle evlerde pişirilen bir lezzet olsa da yöresel yemek yapan restoranlarda ve bazı esnaf lokantalarında bulabilirsiniz. Denk gelirseniz mutlaka tadın derim. 

5) Patlıcanlı Ekşili Çorba

Bol malzemeli, doyurucu çorbalar sizin de her daim favorinizse Kahramanmaraş’ın patlıcanlı ekşili çorbası tam size göre.

Nohutlu, mercimekli, dövmeli ve tabi kiş patlıcanlı bu nefis çorbadan içtikçe içesiniz geliyor, demedi demeyin. 

6) Pazı Sarması

Biber salçalı özel bir sosla pişirilen Maraş usulü pazı sarmasının tadı tam parmak ısırtan türden.

Genellikle evlerde pişirilen bir lezzet olsa da Maraş usulü pazı sarmasını şehir merkezindeki pek çok esnaf lokantasına bulabilirsiniz. Denk gelirseniz mutlaka bir şans verin derim. 

7) Maraş Tava

Patlıcanlı, biberli, soğanlı, domatesli, pamuk gibi pişmiş, kuzu etli bir yemek arıyorsanız Maraş tava tam size göre.

Özel güveç kaplarında pişirilen Maraş tava, genellikle yanında yoğurtla servis ediliyor. Ancak benim önerim yanına en güzelinden bir pirinç pilavı söylemeniz. 

8) Maraş Köfte

Bol kimyonlu Maraş usulü köfteyi kızarmış patates, patlıcan, domates ve biberle buluşturan Maraş köfte sunumu ile de fark yaratıyor.

Yuvarlak dilimlendikten sonra kızartılan sebzeler üst üste diziliyor. Ardından üzerine salçalı bir sos gezdirilip fırına veriliyor.

Siz de her lokmasında lezzet patlaması yaşatan bir köfte arıyorsanız Maraş köfteyi denemenizi şiddetle tavsiye ederim. 

9) Eliböğründe

Kuzu etini, patates, domates, biber ve sarımsakla buluşturan Eliböğründe, Kahramanmaraş’ta tadılması gerekenler listenizde ilk sıralarda olsun.

Sebzenin etle buluştuğu bu muhteşem lezzetli Kahramanmaraş’taki pek çok restoranda bulabilirsiniz.

10) Sömelek Köfte

Hazırlanan mini mini bulgur köfteleri tuzlu suda haşlanıyor. Süzüldükten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilip afiyetle yeniyor.

Minicik bir lezzet tüyosu verecek olursam kömelek köftenizin üzerine biraz da Maraş’ın meşhur kırmızı pul biberinden serptiniz mi tadına doyum olmuyor. Benden söylemesi. 

11) Kalili Köfte

Bir çeşit bulgur köftesi olan kalili köfteyi alışılagelmiş bulgur köftelerinden ayıran en temel özelliği yanında kıymalı Maraş tarhanası ile servis ediliyor olması.

Siz de farklı lezzetleri buluşturan tabakları seviyorsanız kalili köfte tam size göre. 

12) Acem Pilavı

Kahramanmaraş’ın en nefis lezzetlerinden biri de kaşıktan süzülen, kuşbaşı etli, soğanlı, havuçlu ve bol tereyağlı Acem pilavı.

Kahramanmaraş’a giderseniz kendinize en güzelinden bir Acem pilavı yanında da bir bardak bol köpüklü ayran ısmarlamadan dönmeyin derim. 

13) Ciğerli Bulgur Pilavı

Ciğer ve pilav denilince eminim pek çoğumuzun aklına hemen iç pilav geliyordur. Ancak Kahramanmaraş usulü ciğeri pilav bulgurla yapılıyor.

Hafif salçalı bulgur pilavı lokum gibi ciğerle buluşunca ortaya nefis bir lezzet çıkıyor. Kahramanmaraş’a giderseniz mutlaka deneyin derim.

14) Çöş Börek

Çöş börek nam-ı diğer Maraş mantısının lezzet sırrı bence üzerine gezdirilen keçi yoğurdunda saklı.

Bugüne kadar yediğiniz tüm mantıları unutturacak lezzette bir mantı arıyorsanız çöş börek tam ağzınıza layık. 

15) Un Sucuğu

Bembeyaz görüntüsü ile dikkat çeken un sucuğu aslında bir tür cevizli sucuk.

Unlu cevizli karışımın ipe sarılarak bekletilmesi ile yapılan un sucuksuz bir Maraş mutfağı düşünülemez. 

16) Çullama

Üzeri Antep fıstığı, bastık ve samsa ile süslenen bol şerbetli nefis bir tatlı çullama.

Kahramanmaraş’a giderseniz sadece şehri ziyarete gelenlerin değil Maraşlıların da favori tatlılarından biri olan çullamadan mutlaka tadın derim. 

17) Cevizli Kırma Tatlısı

İrmik ve üzüm şerbeti ile yapılan bol cevizli kırma tatlısı büyük küçük herkesin bayılarak yediği Maraş tatlılarından biri.

Cevizli kırma tatlısını kaşık kaşık da yiyebilirsiniz ama bana sorarsanız çoğu Maraşlı gibi yufkaya sarıp yemelisiniz. Yok böyle bir lezzet. 

18) Şekerli Fıstıklı Pide

Kim demiş tatlı pide olmaz diye. Üzeri bol Antep fıstıklı, şekerli çıtır çıtır bir lezzet arıyorsanız hiç düşünmeden Maraş usulü şekerli fıstıklı pidenin tadına bakın derim.

Arada dişe gelen çıtır şekerler, ağızda dağılan Antep fıstıkları ve nefis bir hamur. İnsanın yazarken bile canı çekiyor. 


Kahramanmaraş’a giderseniz nefis bir atıştırmalık olan hafif ekşi çerezlik tarhanasından, lezzeti il sınırlarını çoktan aşmış efsane dondurmasından, Antep fıstığı ezmesinden, peynirinden, çöreğinden, cevizinden tatmadan ve almadan, üzüm hetifinden yapılan ravanda şerbetinden içmeden dönmeyin derim. 

Önceki İçerikKendinize Uygun Kiralık Arabayı Nasıl Seçersiniz?
Sonraki İçerikTürkiye’nin En Güzel Manzaralı Yolları
Sıla Uçan
Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız