Seyahat Fotoğrafçılığı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

0
270

Günümüzde seyahat fotoğrafçılığı en eğlenceli fotoğraf türlerinden biri olduğu kadar en çok çekilen fotoğraflar türlerinden. Photographic Society of America, zaman-mekan hissi veren, bir yeri, o yerin insanını, kültürünü, coğrafyasını anlatan fotoğraf olarak tanımlıyor seyahat fotoğrafçılığını. Bu sebeple diyebiliriz ki, seyahat fotoğrafçılığı her ne kadar ayrı bir dal olsa da portre, mimari, manzara, doğa ve sokak fotoğrafçılığı gibi diğer pek çok türü de bünyesinde taşıyor.

Eminim ki, birçoğumuzun hayallerinde yatan bir şey seyahat etmek, dünyayı keşfetmek ve bu gördüğümüz yerleri başkalarıyla paylaşmak. Eşsiz manzaralar, tarihi güzellikler, birbirinden renkli kültürler, ana yakalanmış insanlar… Her ne kadar bazılarımız için seyahat fotoğrafları, “seyahatlerde çekilmiş öylesine anlar” gibi gözükse de, seyahat fotoğrafçılığı farklı bir perspektifle bakmayı, görmeyi gerektiriyor.

Başarılı bir seyahat fotoğrafçısı olmak, etkileyici fotoğraflar çekmekten daha fazlasını içeriyor. Önemli olan insanlarda iz bırakan anları sunabilmek. Bunun için yalnızca bir yere gidebilmiş olmak gerekmiyor; fotoğraflar ile karşı tarafa hikayeler anlatmak, iyi gözlemlemek, derine inmek ve yüzeysellikten sıyrılmak gerekiyor.


Galápagos Adaları, Fiji, Antarktika… Hayallerinizi süsleyen yer her neresi olursa olsun, sonunda oradasın işte, gülümse! Kartpostallarda veya internette gördüğün gibi fotoğraflar çekmeye sen hazırsın; fakat önünde bir rehber yok mu sana yol gösteren? O halde bu yazımız tam sana göre! Hazırsan, başlayalım.

1 – Ekipman Seçimi

 Fotoğrafçılığın her türünde olduğu gibi seyahat fotoğrafçılığında da en önemli başlangıç noktası ekipman seçimi! İlk önce ekipman listesi çıkarıp eksiklerinizi tamamlamanız gerekir. Hafif bir body’ye sahip bir makineye sahip olursanız bu size büyük kolaylık sağlayacaktır hareket konusunda. Tabii onun dışında en iyi ekipmanı bulmak kişinin kendinde bitiyor. Sizin tarzınız ne? Vahşi yaşam veya doğa fotoğraflarına ilginiz varsa ihtiyacınız olan telephoto zoom lens’ken, mimari fotoğrafçılıkta tilt shift lens ile çalışmanız gerekir. Bu sebeple “kendi tarzına” en uygun lense sahip olarak işe başlayın!

Kamera ve lensleriniz konusunda karara vardıysanız, hafif bir tripod size seyahatiniz boyunca büyük yardımcı olacak. (Hafif diyorum, çünkü kimse hantal bir tripod ile uzun yollar yürüyerek eziyet çekmek istemez!) Tripod, düşük ışık koşullarında fotoğraf çekme, titreme sorunlarını önleme ve uzun pozlamalar yakalamanızı sağlayacağı gibi, tripod kullanarak fotoğraf çekmek yakaladığınız kareler üzerinde daha çok düşünmenizi sağlayacak.

Ana fotoğraf malzemeleri ile birlikte mutlaka yanınızda olması gerekenler rahatsızlık vermeyen bir boyun askılığı, yedek piller, ekstra hafıza kartları, yedek şarj cihazları, temizlik kiti, mikrofiber bezler ve tüm bunları rahatlıkla taşıyabilmeniz için tüm ekipmanlara en hızlı şekilde ulaşabileceğiniz pratik ve sağlam bir çanta! Ek olarak, gidecek olduğunuz bölgenin hava koşullarına uygun birkaç şey daha eklenebilir bu listeye: Çanta ve ekipmanlarınız için yağmurluklar, tozdan veya soğuktan koruyacak detaylar gibi.

Minik iki not:


1- Seyahatiniz öncesinde ekipmanlarınız ile vakit geçirmek ve onu yakından tanımak önemli. Makine ve lensleriniz ile zaman geçirin, gerekirse saatlerce ve günlerce kurcalayın. Elinizdeki ekipmanlar beklentinizi karşılıyor mu, tarzına uygun mu, kameranın sınırları ne? Bu sorulara cevap almanız seyahate başlamadan önce cevaplamanız gereken ana sorulardan.

2- Tüm seyahat fotoğrafçılarının en büyük tavsiyesi, “hafif gitmek”. Hafif ekipmanlar ile gerçekleştireceğiniz yolculuk, doğru yerde istediğiniz an durup hareket edebilmenize ve fırsatları kaçırmamanıza büyük yardımcı olacak.

2 – Hazırlık ve Araştırma

Ekipmanlar tamam, peki sırada ne var? Her işte önemli olduğu gibi seyahat fotoğrafçılığı konusunda da hazırlık önemli. Fotoğraflamaya gidecek olduğunuz yeri yeterince araştırıp öğrendiniz mi detayları? Gidilen bölgenin insanı, kültürü, kıyafetleri, havası, doğası, tarihi ve bölgedeki etkinlikleri, festivalleri hakkında haberdar olmak sizlere plan konusunda yardımcı olacak. Ayrıca minik bir araştırma yardımıyla, gitmeyi planladığınız yerde nasıl giyinmeniz ve nasıl davranmanız gerektiğini de öğrenmeniz mümkün!

Araştırma yaparken gidecek olduğunuz bölgeye göre çekim listesi oluşturabileceğiniz gibi, ekipmanların hazırlığını da ona göre de yapabilirsiniz. Google Haritalar ve Instagram, Pinterest gibi sosyal medya hesaplarını biraz kurcalayarak “gidilecek yerler” listesi planlayın, bu bölgelerde diğerleri nasıl fotoğraflar çekmiş bakarak ilham alın. Bu noktada önemli olan elbette başkalarının işlerini kopyalamamak!

3 – Tarzını Bul

Senin tarzın ne? Ekipman seçiminden bahsederken fotoğrafçılık tarzına göre ekipman seçilmesi gerektiğini belirttim. Her işte olduğu gibi seyahat fotoğrafçılığında da kişinin kendi sesini bulabilmesi oldukça önemli. Kendi tarzını bulabilmek için deneme yanılma yapmak gerekiyor tabii. Mimari fotoğraflar çekmekten mi hoşlanıyorsunuz, yoksa portreler veya vahşi yaşam mı? Her ne olursa olsun, bu noktada önemli olan o şeyi “sen olarak” nasıl yansıtabildiğin. Kendi tarzını oluşturmak için belirli bir ruh haline odaklanabileceğin gibi, belirli bir renk skalası oluşturarak da kendi tarzını yaratabilirsin.

İlgi çekici bir fotoğraf yaratmak için özgün olmak emin olun gerçekten çok önemli. Özgün bir fotoğraf yaratmak için de kültürü tanımak ve oranın insanı ile iletişime geçmek gerekiyor en doğal şekilde. Aynı noktada çekilen yüzlerce veya milyonlarca fotoğraf arasından en iyi şekilde sıyrılmak özgün olup fark yaratmaktan geçiyor.

4 – Çekim Zamanı

Makine, lensler, yedek bataryalar ve fotoğrafları sıcağı sıcağına düzenlemek istiyorsanız bilgisayarınız yanınızdaysa gelelim fotoğraflamaya. Kompozisyon başta olmak üzere, netleme ve ışık iyi bir fotoğrafın olmazsa olmazı.

Fotoğrafçılığın her dalında olduğu gibi seyahat fotoğrafçılığında da sabır önemli. Yeri gelir saatlerce yürür, karış karış arşınlarsınız hayalinizdeki kareyi yakalamak için; yeri gelir bazen sadece saatlerce belirli bir noktada durup beklersiniz o anı dondurabilmek için. Özellikle hayvan fotoğrafları çekmek istiyorsanız fotoğraflamadan önce onun hareketlerini izlemek gerekebilir.

İyi bir kompozisyon yaratmak için, benim her zaman aklıma gelen üniversite döneminde hocalarımın sıklıkla hatırlattığı “Çerçevenin içine ne alacağın değil, o çerçeveye neleri almayacağın önemlidir.” lafı. Fotoğrafçılığın olmazsa olmaz üçte bir kuralı seyahat fotoğrafçılığında da aklınızda olması gerekiyor iyi bir kompozisyon yaratmada. Bunun için ekipmanınızda (profesyonel kamera veya telefon hiç fark etmez) ızgaraları açık tutun! Yapmanız gereken, önemli gördüğünüz objeleri bu kareler boyunca yerleştirmek, odak bozacak parçaları çekeceğiniz kareden uzak tutmak ve boşluk dengelerine önem vermek!

İyi bir kompozisyonla birlikte, fotoğrafta ışık kullanımına dikkat etmeniz gereken bir başka nokta. Bunun için elbette en iyi saatler “altın saatler” dediğimiz, gün doğumunun hemen ardı ve gün batımının en hemen öncesi. Bu saatlerde ışık daha yumuşak ve sıcak olduğu için, fotoğraflara ayrı bir duygu katılıyor ve bu saatler, iyi bir fotoğrafın vazgeçilmezi oluyor! Size tavsiyemiz uyanma saatlerinizi buna göre ayarlamak. Böylece yalnızca doğru ışığı yakalamış olmaz, bölgenin en boş anlarına da şahitlik etmiş olursunuz! O yüzden saat 5-6’da kalkmaya alışın!

Işıkla alakalı aklınızın bir köşesinde her daim olması gereken diğer şeyler ise, çekeceğiniz obje veya insana göre ışığı arkanıza almak, gün ışığında asla flaş kullanmamak, fotoğraflarınız parlamaması için güneşin en tepede olduğu anlardan kaçınmak. Bulunduğunuz ortamın ışık durumuna göre kullandığınız lense polarize güneş gözlüğü takabileceğinizi unutmayın!

Seyahat fotoğrafçılığı yaparken bulunduğunuz bölgeye karşı saygılı olun! Hayatın her noktasında olduğu gibi burada da saygı önemli bir faktör. Tapınak veya portre fotoğraflayın, ne olduğu hiç fark etmez; hepsinde önemli nokta bulunduğunuz alana ve insanlara saygılı olmanız. Karşınızdaki kişiler sizin iyi niyetinizi bildikten sonra bir sıkıntı yaşamayacak olsanız da her daim izin alın ve rıza konusunu es geçmeyin.

Minik bir not: Elde ettiğiniz görüntüleri istediğiniz gibi rahatlıkla düzenleyebilmek için RAW çekim yapmayı unutmayın!

5 – Hikaye Anlat

İyi bir fotoğraf çekebilirsiniz; fakat bu fotoğraflardaki sanatsal görselliğe ve ardında yatan hikayeye ne demeli? Hemen her yerde denk gelebileceğimiz fotoğraflara kendimizden katacaklarımız ve sanatsal bir görsellikle harmanlamamız, bu fotoğrafları her zaman özel kılar.

Her fotoğrafın bir konusu olabilir elbette ama bunları karşı taraftaki izleyiciye hissettirmek gerekir başarılı bir seyahat fotoğrafçısı olmak için. Bunun için ister hikayeler peşinde koşarak fotoğraflayın gördüklerinizi, ister çekmiş olduğunuz karelere kendiniz yazın alt metinleri…

6 – Çekim Sonrası

Tebrikler, harika fotoğraflar var elinde! Peki ya sonrası? Her şeyden önce ilk aşama yedeklemek. USB belleğe çalışmalarınızı yedekleme yapabileceğiniz gibi, her an her yerde rahatlıkla ulaşım sağlayabilmek için bulut yedekleme teknolojisinden yararlanabilirsiniz.

Çekmiş olduğunuz birbirinden güzel fotoğrafları başkalarıyla paylaşmak için mutlaka zaman ayırın. Bunun için bilgisayar başında birkaç saat geçirmeniz gerekebilir. Çalışmaları klasörlemek, onları düzenlemek ve paylaşmak tahmin ettiğinizden daha büyük bir emek istiyor olabilir! Elinizdeki çalışmaları düzenlemek için Photoshop, Lightroom gibi profesyonel programları uzun uzun kurcalayın ve en tarzınıza göre noktada karar kılın!

Seyahat fotoğraflarınızı düzenledikten sonra bu etkileyici fotoğrafları kendinize saklamayın ve internet üzerindeki platformlarda paylaşım yapın. Flickr, Shutterstock gibi platformlardan kazanç sağlayabileceğiniz gibi Instagram’ın büyük bir gelir kapısı olacağını sakın unutmayın!

7 – Akıllı Telefon ile Seyahat Fotoğrafçılığı

 Eğer akıllı telefonunuz ile seyahat fotoğrafçılığı yapmak istiyorsanız, her şeyden önce telefonu otomatik moddan çıkarın! Bildiğiniz gibi, artık telefonlarda profesyonel fotoğraf makinelerinde olduğu gibi enstantane, ISO, beyaz dengesi gibi ayarların hepsi üzerinde oynama yapabiliyoruz. Bunların her birini kullanmak lazım.

Akıllı telefon ile fotoğraf çekerken kamerada olduğu gibi ızgaraları açarak, kompozisyon kurallarına dikkat etmek oldukça kolay! Doğru ışığa geç, telefonun kamerasını tüy bırakmayan bez ile temizle, ızgaranı aç, yaratıcı ol, ayarlarını yap ve kameranı sabitle: Ta-da! Oldukça etkileyici seyahat fotoğraflarına sahipsin! 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız