Türkiye’nin Lezzet Festivalleri

0
1053

Ülkemizin öyle bir zengin mutfağı var ki özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında neredeyse her bölgede birkaç farklı lezzet festivali düzenleniyor. Geleneksel mutfak kültürümüzü daha fazla kişiye tanıtmayı ve değerlerimizi yaşatmayı amaçlayan lezzet festivallerinin sayısı her geçen gün artıyor.

Yemek tanıtımları ve gastronomi sohbetlerinin yanı sıra konser, workshop gibi farklı etkinliklerle de daha cazip hale gelen lezzet festivalleri popülerliğini her geçen gün daha da arttırıyor.

Türkiye’deki Popüler Festivaller yazımıza da mutlaka bakmalısınız.

Bakarsınız siz de farklı şehirlerde düzenlenen festivallere katılmayı bir gelenek haline getirir, her yıl bir ya da birkaç festivale katılabileceğiniz seyahatler planlarsınız belli mi olur?

Türkiye’nin Lezzet Festivalleri

Uluslararası Urla Enginar Festivali

Her yıl Mayıs ayında düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali, enginar sevenlerin asla es geçmemesi gereken bir festival. Alanında uzman konuşmacıların katıldığı özenle hazırlanan programlar, keyifli müzik dinletileri, eğlenceli atölyeler ve tabi ki keşfedilmeyi bekleyen enginarlı enfes lezzetler…

Siz de biraz şehirden uzaklaşmak ve daha önce hiç denemediğiniz lezzetler keşfetmek isterseniz istikametiniz Urla olsun derim. Hem ne derler bilirsiniz biraz Ege havası almak her zaman iyi gelir.

Alaçatı Ot Festivali

Alaçatı Ot Festivali

Her sene yılın teması olan seçilen otun ışığında düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, Ege’nin en popüler ve en kalabalık geçen festivallerinden biri.

Her yıl Nisan ayında gerçekleştirilen Alaçatı Ot Festivali’nde sokaklara kurulan standlarda tazecik Ege otları ile yapılan muhteşem lezzetler sunuluyor. Ayrıca keyifli workshoplar, konserler gibi pek çok etkinlik de Alaçatı‘da sizi bekliyor. Alaçatı Ot Festivali’ne giderseniz restoranların festivale özel hazırladıkları tadım menülerini denemek için rezervasyonlarınızı yaptırmayı da unutmayın.

Bodrum Acı Ot Festivali

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

@bodrumaciotfestivali’in paylaştığı bir gönderi

Ege’nin en sevilen ot festivallerinden biri de Bodrum Acı Ot Festivali. Bodrum’un ünlü şeflerinin elinden muhteşem otlu lezzetler denemek, caddelere kurulan standlardan yöresel ürünler almak, meydanlara kurulan sahneden yükselen şarkılara eşlik etmek isterseniz bir mart ayında rotanızı Bodrum’a çevirin derim.

Dönerken de başta acı ot olmak üzere, yabani kuşkonmaz da denilen tilkişen, kenker, baldıran gibi yöresel otlardan almayı unutmayın. Festival her sene mart ayında düzenleniyor.

Slow Cheese Bodrum

Peynir tutkunlarının kendini kaybedebileceği bir festival Slow Cheese Bodrum. Geleneksel yöntemlerle peynir üreten, zanaatkar diyebileceğimiz peynir üreticilerinin katıldığı festival unutulmaya yüz tutmuş peynirleri peynir tutkunları ile buluşturuyor. Türkiye’nin Peynirleri yazımıza da mutlaka bakmalısınız.

Geleneksel peynir üretimini tanıtmayı ve desteklemeyi amaç edinen Slow Cheese Bodrum Festivali’nde her yıl gastronomi temalı farklı sergiler düzenlendiği de aklınızda bulunsun. Festival her yıl nisan ayında gerçekleşiyor.

Adana Lezzet Festivali

Her yıl ekim ayının ilk haftasında ‘Büyük Akdeniz Şöleni’ teması ile düzenlenen Adana Lezzet Festivali, katılımcılarına unutulmaz bir lezzet şöleni vaat ediyor.

Siz de Adana’nın kebaptan şalgama, ciğerden böreğe muhteşem lezzetlerini eğlenceli bir ortamda keşfetmek istiyorsanız rotanızı festival zamanı Adana’ya çevirin derim.

Adana mutfağı, damak çatlatan lezzetleri ile her daim güzel ama festival zamanı ayrı bir keyifli oluyor. Benden söylemesi.

Alanya Tropikal Meyve Festivali

Her yıl farklı bir ürünün teması ile düzenlecek olan Alanya Tropikal Meyve Festivali, Türkiye’nin en yeni festivallerinden biri.

Avokado, ejder meyvesi, mango, çarkıfelek meyvesi gibi tropikal meyveleri denemek, bu meyvelerle yapılan farklı lezzetleri tatmak isterseniz Alanya Tropikal Meyve Festivali’ne bir şans verebilirsiniz.

Tekirdağ Kiraz Festivali

1962 yılında Kiraz Cümbüşü adıyla başlayan festival o yıldan beri kortejler, fener alayları, özel sergiler, yarışmalar gibi pek çok etkinlikle kutlanmaya devam ediyor.

Haziran ayının ilk haftalarında düzenlenen Tekirdağ Kiraz Festivali katılımcılarına keyfi uzun süre hafızalardan silinmeyecek birkaç gün geçirmeyi vaat ediyor.

Hem keyifli etkinliklere katılarak gönlünüzce eğlenmek hem de Tekirdağ’ın meşhur kirazına doymak istiyorsanız Tekirdağ Kiraz Festivali’ne mutlaka katılın derim.

Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali

Yerli yabancı şeflerin yanı sıra gastronomi profesyonellerinin katılımı ile gerçekleşen Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali her yıl çok sayıda katılımcıya ev sahipliği yapıyor.

Hem Antalya’nın denizinin ve güneşinin tadını çıkarmak hem de Antalya mutfağını daha yakından tanımak ve keyifli etkinliklere katılmak isterseniz Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali’nin tarihlerini takip edin derim.

Uluslararası Mesir Macunu Festivali

Türkiye’nin en eski festivallerinden biri olan Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nın tarihi 400 yıldan eskiye dayanıyor.

2012 yılında UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edilen festivalin Kanuni Sultan Süleyman döneminde ortaya çıktığı biliniyor.

Rivayete göre Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da hastalanır. Hastalığın çaresini ise 41 çeşit bitki ve baharatı karıştırarak özel bir macun hazırlayan bir başhekim bulur. O gün bugündür de aynı tarifle hazırlanan macun her yıl Nevruz haftasında Sultan Cami’nden halka dağıtılır.

Her yıl televizyonlarda da geniş yer bulan bu geleneksel festivali yerinde izlemek bence bir başka olur. Siz ne dersiniz?

Gastro Antep

Dünya bir ev olsa mutfağı Gaziantep olurdu diye boşuna dememişler. 2015 yılında UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında dahil olan Gaziantep’te her yıl muhteşem bir lezzet festivali düzenleniyor.

Gaziantep seyahatleri her daim festival tadında geçse de festival zamanı Antep’te bulunmanın tadı da keyfi de bir başka oluyor.

Pek çok ünlü şefin ve yemek yazarının da katıldığı Gastro Antep her yıl Eylül ayının son haftasına gerçekleştiriliyor.

İzmir Gastrofest

İzmir Gastrofest, her yıl hem yurt içinden hem de yurt dışından gastronomi dünyasının ünlü isimlerinin bir araya getiriyor.

Hem İzmir’in en muhteşem lezzetlerini keşfetmek hem de gastronomi alanında uzman kişilerin konuşmalarını dinlemek isterseniz rotanızı bir ekim ayında Gastrofest zamanı İzmir’e çevirin derim. Emin olun pişman olmazsınız.

Ege’nin güzellikleri her daim insanı mutlu eder.

Gümüşhane Kuşburnu ve Pestil Festivali

Pestil denilince pek çoğumuzun aklına ilk gelen illerimizden biri bence Gümüşhane. Son yıllarda, fındık ezmeli muska, fındık ezmeli sarma gibi farklı gibi farklı çeşitler üretilmeye başlanmış olsa da klasik kağıt inceliğindeki pestilin yeri bence çok başka. Hele bir de rafine şeker kullanılmadan balla tatlandırılmış olanındansa bir oturuşta bir kutu bitirmek garanti.

Şayet siz de benim gibi düşünüyorsanız hiç düşünmeden festival zamanı rotanızı Gümüşhane’ye çevirin. Hem o çok sevdiğiniz pestillerin nasıl yapıldığını yakından görme hem de Gümüşhane’nin mutfağını keşfetme şansınız olur.

Gastro Afyon Lezzet Festivali

2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılan Afyon’un muhteşem yemeklerini keşfetmek ve mutfak kültürünü daha yakından tanımak isterseniz soluğunuzu festival zamanı UNESCO Gastronomi şehirlerimizden biri olan Afyon’da alın.

Dönerken de yumurtanın en güzel eşilikçisi, ekmek arası keyfinin en karşı konulmazı sucuğundan, bir dilimi ile doyacağınız nefis patatesli ekmeğinden ve kaymağından almayı da ihmal etmeyin.

Ayvalık Zeytin Hasadı Festivali

Ayvalık demek çekirdek niyetine yemelik yeşil zeytin ve nefis zeytinyağları demek.

Siz de zeytinin hikayesini dinlemek ve zeytinyağının hazırlık süreçlerini öğrenmek, zeytin ve zeytinyağına doymak, zeytinyağı tadımlarına katılmak isterseniz ekimin son haftalarında yolunuzu Ayvalık’a düşürmelisiniz.

Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali

Her yıl mayıs ayında düzenlenen Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali dünyada sadece Edirne’de yapılan tava ciğerini daha fazla kişiye tanıtmayı hedefliyor.

‘Edirne’ye gel ciğerimi ye!’ Sloganı ile düzenlenen Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali, hem müziğe hem de ciğere doymak isteyenleri bekliyor.

Bozcaada Bağbozumu Festivali

Ege’nin en keyifli adalarından biri olan Bozcaada’da her yıl üzümlerin toplanışını kutlamak amacıyla gerçekleştiriliyor Bozcaada Bağbozumu Festivali.

Üç gün süren festival kapsamında adada pek çok konser ve etkinlik düzenleniyor. Ayrıca pek çok üreticinin bağında özel şarap tadımları yapılıyor.

Siz de hem keyifli bir hafta sonu kaçamağı yapmak hem de biraz Ege havası almak isterseniz Bozcaada Bağbozumu Festivali güzel bir alternatif olacaktır.

Kahve Festivalleri

İstanbul, Ankara ve İzmir’de her yıl düzenlenen ve pek çok katılımcının yer aldığı kahve festivalleri için Türkiye’nin en büyük kahve festivalleri diyebiliriz.

Pek çok kahve firmasının yanı sıra butik çay üreticilerinin de katıldığı bu festivaller bence tüm gün keyifle zaman geçirebileceğiniz etkinlikler. Genellikle açık havada düzenlenen kahve festivalleri birkaç gün sürüyor ve akşamlarında da mutlaka birer konser oluyor.

Söylemeden de geçmek olmaz İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılan büyük kahve festivallerinin haricinde bazı yerlede daha yerel üreticilerin yer aldığı mini kahve festivalleri de yapılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız