Türkiye’nin Tarihi 11 Köyü

0
1005

Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerini tartışmaya bile gerek yok. Popüler olan tarihi yapılarımızın yanı sıra, keşfedilmeyi bekleyen pek çok yer ve yapı da bulunuyor.

Buradan yola çıkarak, sizlere Türkiye’nin tarihi 11 köyü ile ilgili bir gezi rehberi hazırladık.

Türkiye’nin Tarihi 11 Köyü

1) Kayaköy, Muğla

Kayaköy, Fethiye

İlk sırada terk edilmiş tarihi bir güzellik olan Kayaköy yer alıyor. 1923 yılında Türkiye-Yunanistan arasında yaşanan mübadele sebebiyle Rumlar, köylerini terk etmek zorunda kalmışlar. Ve geriye sadece, terk edilmiş evlerin yarattığı hüzünle sarılmış olan, etkileyici bir köy kalmış.

Tarihi, Likyalılara kadar uzanan Kayaköy’de mübadeleden sonra hiç yaşam belirtisi gerçekleşmemiş ve hayalet köy olarak anılmaya başlanmış. Hala öyle bilinen köy, şu an bir antik kent olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kayaköy, Fethiye

Tüm misafirlerine tarifi mümkün olmayan duygular hissettiren Kayaköy’e gittiğinizde, siz de daha önce gördüğünüz hiçbir yere benzemediğini hemen fark edeceksiniz.

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı olan Kayaköy, merkezden 8 km uzaklıkta yer alıyor. Minibüs, özel ya da kiralık araçla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Hafta sonları kapalı olan antik kenti yalnızca hafta içi ziyaret edebilirsiniz. Yaz döneminde 10.00-19.00; kış döneminde ise, 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık ve MüzeKart ya da 10 TL karşılığında aldığınız biletle gezebilirsiniz.

İzmir’in tüm antik kentlerini keşfetmek isteyenler İzmir’in Antik Kentleri yazımıza mutlaka göz atmalı.

2) Hasankeyf, Batman

Hasankeyf, Batman

Hasankeyf, kazı çalışmalarına devam edildiği takdirde, Göbeklitepe’den bile daha eski kalıntılara erişilebileceği söylenen özel ve çarpıcı bir köy.

Barajın etkisiyle bir kısmı sular altında kalan köprüsü ve bir bölümünde aslına uygun olmadan yapılmış restorasyona rağmen hala etkileyici olmayı başarıyor.

Hasankeyf Batman

12.000 yıl öncesine dayanan tarihi ve Dicle’nin gölgesinde oluşan güzelliği ile pek çok dönemin yuvası olmuş Hasankeyf, kendi başına müze görevi görecek kadar zengin bir yerdir.

Zeynel Bey Türbesi Hasankeyf Batman

Batman’ın ilçesi olan Hasankeyf’e Mardin ya da Batman üzerinden otobüs, özel ya da kiralık araçla gitmeniz mümkündür.

Köyde ya da şehir merkezinde konaklayabilir ve köyü tüm detaylarıyla gezmek için 2 gününüzü ayırabilirsiniz.

3) Sazak Köyü, İzmir

Sazak Köyü, Karaburun, İzmir

Sazak Köyü tıpkı Kayaköy gibi, mübadele döneminde Rumlar tarafından terk edilen bir yuva olarak unutulmaya yüz tutmuş.

Fakat 2019 yılında halkın da desteğiyle İzmir 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kentsel sit alanı ilan edilerek, koruma altına alındı.

Uzun yıllar boyu yol olmadığı için ziyaret edilmeyen bu köyde yine uzun süredir el değmemiş fakat Rumların yaşadığı dönemde işletilen üzüm bağları, tarihi bir şapel ve hüzün kokan, harabe görünümünde evler bulunuyor. O bölgedeki en büyük ve eski Rum Köyü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Sazak Köyü, İzmir’in sakin ve keyifli ilçelerinden biri olan Karaburun’da bulunuyor. Sakız Adası’nın tam karşı kıyısındaki Sazak Köyü’ne Karaburun’dan ya da İzmir’in herhangi bir ilçesinden özel veya kiralık araçlarla ulaşabilirsiniz.

4) Şirince, İzmir

Şirince, Selçuk, İzmir

İzmir’in tarih kokan Selçuk ilçesinde bulunan Şirince Köyü, özellikle şaraplarıyla tanınsa da M.Ö. 5. yüzyıla kadar dayanan geçmişiyle tarihi açıdan da oldukça büyük öneme sahiptir.

Azat edilen 40 köle tarafından yapıldığı söylentisiyle eski adı Kırkınca olan köyün ismi; 1926 yılında, dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından “Şirince” olarak değiştirilmiş.

Eski bir Rum köyü olan Şirince, 1923 yılındaki mübadeleden sonra Türklerin yuvası haline gelmiş.

Üzüm bağları, adının hakkını veren mimari dokusu ve tarihiyle ülkenin en önemli değerlerindendir.

Şirince Köyü’ne otobüs, özel ya da kiralık araçlarla ulaşabilirsiniz. Köy içerisinde konaklayabileceğiniz birbirinden şık butik oteller bulabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için İzmir’in En Güzel 10 Köyü yazımıza da göz atabilirsiniz.

5) Cumalıkızık, Bursa

Cumalıkızık, Bursa

Bursa’nın ve Türkiye’nin en özel dokuya sahip köylerinden biridir Cumalıkızık.

Uludağ çevresinde kurulmuş olan ve vadilerin arasında sıkıştığı için “kızık” olarak adlandırılan 7 köy arasında tarihi dokusunu koruyabilen ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan tek köydür.

Cumalıkızık'ın Tarihçesi ve Önemi 

Tarihi, 1300’lü yıllara kadar uzanır ve Osmanlı dönemi mimarisi etkisindeki evleri, Bizans döneminden kalma kilise kalıntısı ile ilgi çekici bir yerdir.

Cumalıkızık Köyü’ne otobüs, özel ya da kiralık araçla ulaşmanız mümkündür. Köyde bulunan butik otellerde konaklayabilir ve köyü doyasıya gezmek için vakit ayırabilirsiniz.

6) Yeşilyurt Köyü, Çanakkale

Yeşilyurt Köyü, Çanakkale

Yeşilyurt Köyü, ülkenin akciğeri konumundaki Kaz Dağları’nın eteklerinde kurulmuş olan ve tarihi 500 yıl öncesine kadar uzanan küçük ve şirin bir köy.

Rumlar ve Türklerin uzun süre bir arada yaşadığı bir köy olarak bilinen Yeşilyurt’un eski adı Çetmi Köyü‘ymüş.

Şu anda ise, yörüklerin yerleşik hayata geçtiği bir yaşam alanı olarak, ona nefes veren zeytin, çam ve badem ağaçları ile birlikte varlığını sürdürüyor.

Taş evleri ile oluşturduğu mimari dokusu ve tarihi camisi ile ziyaretçilerine sıcak bir ambiyans vadediyor.

Yeşilyurt Köyü, Çanakkale’nin Küçükkuyu ilçesine bağlıdır. Otobüs, özel ya da kiralık araçlarla köye rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Köyde bulunan butik otel ve pansiyonlarda konaklayarak, keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.

7) Birgi, İzmir

Birgi Köyü, Ödemiş

Birgi, İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan tarihi ve sıcak dokusuyla insanı büyüleyen köylerden biridir.a

Frigliler dönemine kadar uzanan tarihinin verdiği etkiyle birbirinden özel yapılara ev sahipliği yapmaktadır.

Birgi Köyü, Ödemiş

Doğal sit alanı olarak ilan edilen köy, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye de adaydır.

Özel mimari dokusu, bol oksijenli havası, yemyeşil doğası ile her açıdan doyuma ulaştıracak türden bir köy.

Birgi’ye otobüs, özel ya da kiralık araçlarla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Turistik bir yapıya sahip olan köyde konaklayabileceğiniz tesisler olduğu gibi; çevre bölgelerde konaklayarak sadece gezmeye de gelebilirsiniz.

8) Kaleköy, Antalya

Kaleköy, Kaş

Akdeniz’in en güzel tatil ilçelerinden olan Kaş’ın tarihi dokusu korunan özel yerlerinden biri Kaleköy’dür.

Aslında Demre’ye bağlı olan ve Kekova’nın tam karşısında bulunan Kaleköy’e karayolu bağlantısı bulunmuyor. Likya kıyı kenti olarak bilinen ve eski adı Simena olan bu köy, birinci derece arkeolojik sit alanıdır.

Binlerce yıldır ayakta kalmayı başarmış zeytin ağaçları, kilise, kale, lahitler ve su sarnıçlarıyla donanmış olan köy içindeki evlerin mimarisi ve manzarası da dillere destandır.

Kaleköy’e Üçağız (Kekova)’dan kalkan teknelerle gidip, günü birlik gezebilir ya da burada bulunan pansiyonlarda konaklayarak, köyün tadını çıkarabilirsiniz.

9) Uçhisar, Nevşehir

Uçhisar, Kapadokya

Peri bacalarıyla destansı bir güzelliğe sahip olan Kapadokya bölgesindeki Uçhisar Köyü, çıplak gözle görülebilecek en özel ve keyifli yerlerden biri.

Perslerden bu yana pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kapadokya’nın ayrılmaz ve kıymetli bir parçasıdır.

Bizans döneminde, var olan kaya oyuklarını genişleterek yapılmış olan köyün nefes kesici mimarisinin amacı, savunma ve sığınmayı kolaylaştırmakmış.

Köydeki pek çok dini yapının da bu dönemlerde yapıldığı biliniyor.

Uçhisar’a gitmek için otobüs, özel ya da kiralık araç kullanabilirsiniz. Bölgede bulunan birbirinden güzel mağara otellerinde konaklayabilir ve harika bir tatil geçirebilirsiniz.

10) Adatepe Köyü, Çanakkale

Adatepe, Çanakkale

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan nefes kesici köylerden biri Adatepe. Kaz Dağları’nın eteğinde kurulmuş olan ve Selçuklu döneminde bu yana, yerleşim bölgesi olarak varlığını sürdüren köyün Arnavut kaldırımlı sokakları sürprizlerle dolu.

Aslında burası, 1950’li yıllarda terk edilmiş ve uzun yıllar boş kalmış bir köyken, 1980’li yıllarda bir grup arkadaş öncülüğünde yeniden keşfedilmiştir.

Var olan dokusunu bozmadan ve kültürel varlığına değer katarak, köyün vizyonunu da başka bir noktaya taşımış insanların yuvası olmuştur.

Adatepe’ye otobüs, özel ya da kiralık araçlarla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Adatepe içinde bulunan butik otellerde konaklayarak köyün tadını çıkarabilirsiniz.

11) Doğanbey Köyü

Doğanbey Köyü

Doğanbey Köyü, Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan ufacık bir Ege köyü. Eski adı, Rumca’da odalar anlamına gelen “Domatia” olan köy, Thebai Antik Kenti’nin uzantısıymış.

Arnavutların, Rumların, Osmanlıların ve Kürtlerin dönem dönem yuvası olan köyde taş mimarinin benzersiz örneklerini görmek mümkün.

Ufacık sokakları, sessiz ve sakin havasıyla tarihin ve doğanın koynunda uzanmak için ideal bir yer.

Doğanbey Köyü’ne otobüs, özel ya da kiralık araçla ulaşabilirsiniz. Köyün içinde bulunan küçük pansiyon ya da otellerde konaklayarak keyfini sürebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız