Avrupa’da Euro Kullanmadan Gezebileceğiniz Ülkeler

0
644
Avrupa'da Euro Kullanmadan Gezebileceğiniz Ülkeler
Avrupa’da Euro Kullanmadan Gezebileceğiniz Ülkeler

Avrupa’da gezilebilecek pek çok ülke bulunuyor. Bu ülkelerin her birinde gezilmeye değer pek çok yer olsa dahi para birimleri Euro olan ülkelere seyahate gitmek bazen bütçenizi zorlayabilir ya da seyahatinizi kısıtlayabilir. Fakat tabi ki de Avrupa’da seyahate çıkabileceğiniz ve para birimi Euro olmayan ülkeler de bulunuyor.

Euro kullanmadan gezebileceğiniz Avrupa ülkelerini sizler için bir araya getirdik. Bu ülkelere yapacağınız seyahatlerde ülkelerin kendi para birimlerini kullanabilir ve gezilerinizi daha bütçe dostu bir şekilde yapabilirsiniz.  

İşte Avrupa’da Euro kullanmadan gezebileceğiniz ülkeler:

1) İsveç

İsveç-Stockholm
İsveç-Stockholm

Avrupa’da bulunan ve para birimi olarak Euro kulanılmayan ülkelerden biri İsveç. Para birimi olarak İsveç Kronu’nu kullanan, tarihi yapısıyla ve kültürü ile en etkileyici ülkelerden biri olan İsveç’in başkenti Stockholm’da gezilecek pek çok güzel yer bulunuyor. Başkentte bulunan tarihi yapılar ile modern mimarinin birleştiği bu harika şehrin meydanlarında keyifli uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Fakat Avrupa’da tarihi bir ziyaret yapmak istiyorsanız Stockholm’de bulunan Gamla Stan yani Eski Şehir’e doğru kültürel bir geziye çıkabilirsiniz. 

Bununla birlikte İsveç’te kendinizi doğanın bir parçası gibi hissedebilir, ülkede bulunan çeşitli gölleri ziyaret edebilirsiniz. İsveç’in bir başka etkileyici özelliği ise Kuzey Işıkları’nın görülebildiği ülkelerden bir tanesi olması. Eğer uygun bir mevsimde İsveç seyahatine çıkarsanız Kuzey Işıklarını izleyebilir ve harika bir deneyim yaşayabilirsiniz. 

2) İsviçre

İsviçre
İsviçre

Euro yerine İsviçre Frangı kullanan ülkenin turizm sloganı “Doğal Ol”.  Bu slogan bir ülkeye bu kadar yakışabilirdi. Doğasıyla dikkat çeken ülke, özellikle sakin ve huzurlu bir tatil yapmak isteyenler için harika bir rota. Uzun uzun doğa yürüyüşleri yapabilir ve harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. 

İsviçre’de yapılabilecek tek etkinlik de tabi ki de doğa yürüyüşleri değil. Farklı deneyimler yaşamak istiyorsanız ülkede bulunan Glacier Express ve Bernina Express gibi trenlerden bilet alarak panoramik bir tren yolculuğu yapabilirsiniz. Ayrıca İsviçre kış sporlarını deneyimlemek için oldukça güzel bir bölge. Eğer kış sporları seviyorsanız ya da denemek istiyorsanız İsviçre aradığınız ülke olabilir. Alpler’de harika bir manzaraya karşı kayak ve snowboard yapabilirsiniz. Lezzetli İsviçre tatlarını da deneyimleyebileceğiniz ülkede istediğiniz mevsimde tatil yapabilir ve her mevsimde farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. 

3) Danimarka

Danimarka-Frederiksborg Sarayı
Danimarka-Frederiksborg Sarayı

Resmi para birimi Danimarka Kronu olan Danimarka, ziyaretçilerine keyifli bir seyahat imkanı sunuyor. Euro kullanmadan gezebileceğiniz Danimarka’nın başkenti Kopenhag, gezilmeye değer bir şehir. Kopenhag, renkli evleri, tarihi yapıları ve kültürü ile çok keyifli bir tatil yapabileceğiniz bir lokasyon. Kopenhag’a kadar gelmişken Tivoli Bahçeleri, Nyhavn Limanı ve Christiansborg Sarayı gibi yerleri gezmenizi kesinlikle öneriyoruz. 

Kopenhag dışında ise Frederiksborg Sarayı ve Rosenborg Kalesi’nin ünlü bahçelerini gezebilir, gittiğiniz şehirde bisiklet ile gezi yapabilir ve Danimarka’nın keyifli günlük yaşamının bir parçası olabilirsiniz. Euro para birimi kullanmayan ülkenin restoran ve kafelerini keşfederek tam bir yerli gibi günlerinizi geçirebilir ve farklı bir kültürü yerinde tanıyabilirsiniz. 

4) İzlanda

İzlanda-Husovik
İzlanda-Husovik

Para birimi olarak İzlanda Kronası olan İzlanda, gezmesi oldukça keyifli olan bir rota. Euro kullanmadan gezebileceğiniz İzlanda’nın başkenti Reykjavik. Bu şehirde isterseniz modern sanat galerilerini gezebilir, renkli evlerin olduğu sokaklarda yürüyüşe çıkabilir, bu sokaklardaki lokal restoran ve kafeleri keşfedebilirsiniz. Ayrıca İzlanda’nın başkentinde bulunan Perlan Gözlem Kulesi’nden şehri izleyebilirsiniz. 

Eğer turlar ile seyahat etmeyi seviyorsanız, İzlanda’nın tam size uygun meşhur ve keyifli bir tur rotası bulunuyor. Thingvellir Ulusal Parkı, Gullfoss Şelalesi ve Geysir’de bulunan sıcak su kaynakları gibi önemli noktaları ziyaret edebileceğiniz Golden Circle Turu ile keyifli bir gezi yapabilirsiniz. Bu turun yanı sıra doğru mevsimde İzlanda gezisine giderseniz Kuzey Işıklarını görebilir ve harika bir deneyim yaşayabilirsiniz. Tarihi bir kasaba olan Husovik ise geleneksel yapıları ve doğası ile adeta başınızı döndürebilir.

5) Norveç

Norveç-Bergen
Norveç-Bergen

Para birimi olarak Norveç Kronu kullanan ülke, Euro kullanmadan gezebileceğiniz ülkelerden biri. Başkent Oslo’da ziyaret edebileceğiniz pek çok güzel yer bulunuyor. Müzeleri, parkları ve kültürü ile dikkat çeken bu ülkede yapabileceğiniz etkinliklerin herhangi bir sınırı yok. Eğer Oslo’da seyahate çıkacaksanız Viking Gemisi Müzesi ve Edvard Munch’un eserlerinin sergilendiği Munch Müzesi’ni gezmenizi kesinlikle öneriyoruz. 

Oslo’nun yanı sıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bergen şehrinde bulunan renkli ahşap evleri ile ünlü Bryggen Hanseatic Wharf ve Geirangerfjord’u da ziyaret edebilirsiniz. Eğer Norveç ziyaretinizin mevsimini doğru bir şekilde ayarlayabilirseniz Kuzey Işıklarını görebilme şansınız da oldukça yüksek. Euro kullanmadan ziyaret edebileceğiniz bu güzel ülke beklentilerinizin çok üstünde bir tatil yapabilirsiniz.  

6) Macaristan

Macaristan-Budapeşte, Balıkçı Tabyası
Macaristan-Budapeşte, Balıkçı Tabyası

Para birimi olarak Macar Forinti kullanan Macaristan, Avrupa’da seyahat için sıklıkla tercih edilen oldukça popüler olan ülkelerden bir tanesi. Hem başkenti hem de en meşhur şehri olan Budapeşte, sizlere güzel bir seyahat deneyimi sunuyor. Tuna Nehri’nin iki yanında dağılmış olan şehir Buda ve Peşte diye ikiye ayrılıyor. Şehrin her iki tarafı da oldukça güzel. Budapeşte’de Gellert Tepesi’ne çıkabilir, Margit Adası’na gidebilir, Balıkçı Tabyası’nda gezintiye çıkabilirsiniz. Budapeşte için ayrıntılı bir gezi rehberi istiyorsanız da Budapeşte’de Gezebileceğiniz 32 Muhteşem Yer adlı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Budapeşte’nin yanı sıra Macaristan’ın 2. en büyük şehri olan Debrecen’i keşfe çıkabilir ya da Tuna Nehri’nin kıyısında yer alan Szentendre adlı şirin kasabayı ziyaret ederek ünlü evlerini görebilir, geleneksel el sanatlarını inceleyebilirsiniz.

7) Romanya

Romanya-Transilvanya, Bran Kalesi
Romanya-Transilvanya, Bran Kalesi

Para birimi olarak Rumen Leyi kullanan Romanya, ziyaretçilerine otantik ve masalsı bir destinasyon seçeneği sunuyor. Romanya’nın gezilip görülebilecek o kadar çok güzel şehri var ki ülkeye sadece bir kere gitmek kesinlikle yetmez. Bu yüzden siz şehirleri tek tek inceleyerek seyahat planınızı oluşturabilirsiniz. 

Romanya’da kesinlikle görmenizi önerdiğimiz şehirlerden bir tanesi Temaşvar. Yemyeşil meydanları ile, tarihi yapıları ve keyifli müzeleri ile Temaşvar nasıl bir tatil hayal ederseniz edin size fazlasıyla hitap ediyor. Romanya’nın bir başka etkileyici şehri ise Craiova. Craiova’yı ziyaret ederken etkileyici bahçeler ve parklar, güzel meydanlarla ve ve dikkat çekici müzelerle etrafınız sarılmış gibi hissedeceksiniz. Bu keyifle şehirde zamanın nasıl geçtiğini anlayamayabilirsiniz. Craiova’nın yanı sıra aynı diğer şehirler kadar etkileyici güzellikte olan Sibiu da gezilmeye değer şehirler arasında bulunuyor. Fakat Romanya’da en çok gezmenizi önerdiğimiz yer tabii ki Transilvanya yani Braşov. Etkileyici mimarisi ve eski yapıları ile kendinizi çok eski zamanlarda gibi hissedebilirsiniz. Üstelik bu şehrin masalsı sokaklarında dolaşmak ve lokal mekanların keyfini çıkarmak için Euro kullanmanıza da gerek yok. 

Romanya’da bu şehirlerin yanı sıra ziyaret edebileceğiniz çok keyifli pek çok farklı şehir de bulunuyor. Siz bu şehirlerin yanı sıra Romanya’nın farklı gezilecek yerlerini merak ediyor ve kendiniz için ayrıntılı bir Romanya seyahat planı hazırlamak istiyorsanız Romanya Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilir ve harika bir tatile doğru yola çıkabilirsiniz. 

8) Polonya

Polonya, Krakow
Polonya, Krakow

Para birimi olarak Polonya Zlotisi kullanan Polonya Euro kullanmadan gezebileceğiniz Avrupa’da bulunan ülkelerden. Polonya’nın başkenti olan Varşova en bilinen Polonya şehirlerinden. Eski Şehir (Stare Miasto), Kültür ve Bilim Sarayı (Palace of Culture and Science) ve Wilanów Sarayı gibi dikkat çekici yerlerin bulunduğu Varşova’da Polonya’nın geleneksel lezzetlerini tadabilir yanı zamanda lokal kafelerde vakit geçirebilir ve lokal mağazalardan alışveriş yaparak Polonya’da yaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz. 

Varşov’un yanı sıra Polonya’da Krakow, Gdansk ve Wroclaw gibi yerleri de gezebilirsiniz. Her bir şehrinde ve her bir bölgesinde hayran kalacağınız tarihi yapıların olduğu Polonya’da aynı zamanda oldukça lezzetli yemekler de bulunuyor. Lokal restoran ve kafelere giderek bu tatları da tadabilirsiniz. Paranızı Euro yerine Polonya Zlotisi’ne çevirerek farklı diyarlar keşfedebilirsiniz. 

9) Bosna-Hersek

Bosna-Hersek
Bosna-Hersek

Para birimi Konvertibl Mark ya da Değiştirilebilir Mark’ı kullanan Bosna-Hersek, Avrupa’da bulunan Euro kullanmadan seyahate gidebileceğiniz ülkelerden bir tanesi. Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkelerden olan Bosna-Hersek para biriminin Euro olmamasıyla da rahat bir bütçe ile ziyaret edebileceğiniz ülkelerden bir tanesi. 

Bosna-Hersek’in Latin Köprüsü, Başçarşı, Gazi Hüsrev Bey Camii ve Saraybosna Tüneli gibi yerleri bünyesinde barındıran başkenti Saraybosna Avrupa’nın en güzel şehirlerinden. Tarihi yerleri, meydanları, parkları ile oldukça dikkat çekici bir şehir olan Saraybosna, Bosna-Hersek’in geleneksel yemeklerini tatmak için de oldukça güzel bir konum. Şehirde hem lokal hem de daha profesyonel işletmeler bulmak mümkün. Bu mekanlarda çeşitli yemekleri deneyimleyebilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz.  

Saraybosna’nın yanı sıra Bosna-Hersek’de Osmanlı etkilerini gözlemleyebileceğiniz Travnik’i, tarihi yapı ve doğal güzellikleri ile oldukça etkileyici bir bölge olan Blagaj’ı, şelale ve gölleri ile meşhur Jajce’i de ziyaret edebilirsiniz. 

10) Bulgaristan

Bulgaristan-Tırnova
Bulgaristan-Tırnova

Türkiye’den ister trenle ister otobüsle ister özel arabanız ile isterseniz de uçak ile kısa bir seyahat ile gidebileceğiniz Bulgaristan da Euro kullanmayan ülkeler arasında yer alıyor. Para birimi olarak Bulgar Levası kullanan ülkede gezebileceğiniz pek çok güzel yer bulunuyor. Ulaşımın kolay olması ve Euro kullanmaya gerek olmaması ise bu ülkeyi oldukça çekici bir hale getiriyor. 

Bulgaristan’a gittiğiniz her mevsim için keyifli bir rota belirleyebilirsiniz. Kış mevsiminde karın tadını çıkarmak ve çeşitli kış sporlarını deneyimlemek için Bansko Kayak Merkezi‘nin bulunduğu Blagoevgrad şehrine, yaz mevsiminde denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarmak için Varna şehrine, sonbahar ve ilkbaharda değişen havanın keyfini çıkarmak için sokaklarında bol bol yürüyüş yapıp tarihi mekanları, müzeleri gezebileceğiniz Plovdiv’e ya da Tırnova’ya gidebilirsiniz. Euro para birimini kullanmadan üstelik uzun bir yolculuk da yapmadan keşfedebileceğiniz bu ülkede aynı zamanda hem tanıdık hem de yeni tatlar keşfederek tatilinizi daha keyifli bir hale de getirebilirsiniz. 

11) Arnavutluk

Arnavutluk-Gjirokaster
Arnavutluk-Gjirokaster

Para birimi olarak Euro kullanmayan Arnavutluk, Arnavut Leki para birimini kullanıyor. Avrupa’da bulunan bu ülke sahilleri ile meşhur olduğu için özellikle yaz aylarında ziyaret ediliyor. Fakat Arnavutluk’ta sizi bekleyen tek şey masmavi denizler ve lezzetli yemekler değil tabi iki. 

Arnavutluk’un başkenti olan Tiran, sahili ve meydanları ile oldukça dikkat çekiyor. Uçak ile Arnavutluk’a giden herkesin ilk rotası olan bu güzel şehir yaz aylarında oldukça kalabalık oluyor. Fakat gördüğü ilgiyi kesinlikle hak ediyor diyebiliriz. Bunun yanı sıra Arnavutluk’ta gezmenizi önerdiğimiz birkaç yer daha bulunuyor.

  • İşkodra Gölü
  • Durres
  • Vlora
  • Berat
  • Gjirokastër

Euro kullanmadan bu tarihi şehir ve bölgeleri gezebilir, yepyeni yerler keşfederek unutulmaz bir tatil yapabilirsiniz.  

12) Sırbistan

Sırbistan-Belgrad
Sırbistan-Belgrad

Para birimi olarak Sırp Dinarı kullanan Sırbistan Avrupa’da Euro kullanmadan gezebileceğiniz ülkelerden bir tanesi. Vizesiz bir şekilde hatta sadece kimlik ile ziyaret edebileceğiniz bu ülkede gezebileceğiniz pek çok yer de bulunuyor. Türkiye’ye yakın konumda bulunan ülkelerden bir tanesi olan Sırbistan, her koşulu ile ziyaretinizi oldukça kolay ve bütçe dostu bir şekilde yapmanıza yardımcı oluyor. 

Sırbistan’da kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerlerden bir tanesi tabi ki başkent Belgrad. Kalemegdan Kalesi, Aziz Sava Katedrali, Yükseliş Kilisesi (Crkva-Svetog-Vaznesenja) ve Kutsal Baş Melek Michael Katedrali gibi tarihi yapıların bulunduğu şehir, sokaklarında yürümesi oldukça keyifli destinasyonlardan. Ayrıca yöresel yemekleri tadabileceğiniz pek çok güzel mekanı da burada kolaylıkla bulabilirsiniz. Belgrad geziniz için daha detaylı bir plan yapmak istiyorsanız Belgrad’da Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Ayrıca Sırbistan’da Belgrad haricinde gezebileceğiniz farklı ve dikkat çekici şehirler de bulunuyor. Sırbistan’ın 2. en büyük şehri olan Novi Sad, Roma dönemindee kalma yapıları ile dikkat çeken Niş, Art Nouveau mimarisiyle ünlü Subotica, ahşap yapıları ve doğal güzellikleriyle bilinen Sırbistan’ın batısındaki küçük bir kasaba olan Drvengrad gezebileceğiniz güzel şehirler arasında bulunuyor. 

13) Çekya

Çekya-Prag, Tyn Kilisesi
Çekya-Prag, Tyn Kilisesi

Para birimi olarak Çek Korunası kullanan Çekya, Avrupa’da Euro kullanmadan gezebileceğiniz ülkelerden bir tanesi. Pek çok güzel şehri ve pek çok güzel yemeği bulunan Çekya’nın en popüler ve en çok bilinen şehri ise Prag. 

Euro kullanamadan daha rahat bir bütçe ile gezebileceğiniz Prag’da ziyaret edebileceğiniz yerler, keşfedebileceğiniz tatlar ve ziyaret edebileceğiniz pek çok müze bulunuyor. Prag ziyaretinizde gitmenizi kesinlikle önerdiğiniz yerler arasında Prag Kalesi, St. Vitus Katedrali, Tyn Kilisesi ve Astranomik Saati bulunuyor. Eğer seyahatinizi planlarken daha ayrıntılı bir rehbere ihtiyaç duyarsanız Prag Gezi Yazısı içeriğimize göz atabilir hem bu yapılar ile ilgili hem de şehir ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Prag dışında Çekya’da gezebileceğiniz çeşitli yerler bulunuyor. Bu yerler arasında masalsı bir ortama sahip Český Krumlov kasabası, terminal suları ile ünlü Karlovy Vary, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kutná Hora şehri ve kanyonları, kumtaşı kayaları ve eski kaleleriyle ünlü Bohemian Paradise bulunuyor. 

Önceki İçerikBaharın Gelişini Müjdeleyen Rotalar: Mart Ayında Keşfedebileceğiniz 11 Yer
Sonraki İçerikRenkli Bahar Yolculuğu: Keşfedilmeyi Bekleyen 10 Yer
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız