Bilinmesi Gereken Otel Konaklama Terimleri

0
70356

İster kafa dağıtmak için tatil amaçlı olsun, ister iş seyahati… Farklı bir şehir veya ülkeye gitmeden önce yapılan ilk iş konaklama seçeneklerine göz atmak. Zincir otel mi tercih edeceğim, yoksa sevimli bir butik otel mi? Veya deniz kıyısı bir aparta ne demeli?

Otel rezervasyonu yaparken aynı otelin, aynı tarihler için birçok farklı ücretlendirmesi karşımıza çıkabiliyor. Haliyle bu durum bazen kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Oda tipleri, hizmet seçenekleri ve bunların kapsamları derken karşımıza onlarca otel konaklama terimleri çıkıyor.

Konaklayacağımız yerin oda tipinin kapsamını anlamak, ödeyeceğimiz ücrete nelerin dahil olduğunu bilmek rezervasyon yaparken bizlere büyük bir pratiklik sağlıyor.

O halde hadi gelin, bilinmesi gereken otel konaklama terimleri nelermiş, hepsine tek tek göz atalım.  

Otel Türleri

Resort Otel / Tatil Köyü

Bir diğer ismi “Tatil Köyü” olan Resort Otel, tatilin ve eğlencenin bir arada yer aldığı 4 yıldız ve üzerindeki büyük kompleksler.

Bu türde otellerde kuru temizleme, kuaför gibi ihtiyaçların yanı sıra, masaj salonu ve oyun odası gibi aklınıza gelebilecek birçok türde aktiviteye uygun alanlar da yer alıyor. 

Zincir Otel

Aynı markanın, aynı isimdeki otellerinin dünyanın veya belirli bir bölgenin farklı noktalarında bulunmasına “Zincir Otel” işletmesi deniliyor.

Marriott International, Wyndham Grand, Hilton Worldwide, Hyatt dünya üzerindeki en büyük zincir otel örneklerinden. 

Butik Otel

Dekor ve tasarımları kendisine has, bulundukları bölgenin ruhunu üzerlerinde taşıyan küçük otel işletmelerine “Butik Otel” adı veriliyor.

“Kendinizi evinizde gibi” hissedebileceğiniz butik oteller, genellikle aile işletmesi oluyorlar ve az sayıda oda ile hizmet veriyorlar.

Bir otele butik otel diyebilmemiz için 10 ila 100 arasında değişen oda sayısına sahip olması gerekiyor. 

Termal Oteller

Çeşitli hastalıklara şifa amacıyla sağlık turizmi için hizmet veren termal oteller, belirli sıcaklıkta suların, doğal çamurların veya maden sularının bulunduğu otellere verilen isim. 

Pansiyon

Oteller daha iyi bir hizmet kalitesine ve “yıldız sistemine” sahipken, pansiyonlar 10-20 odadan oluşan geçici barınma yerleri.

Pansiyonlar misafire ait mutfak, banyo sunarak rahat bir ortam sağladığı gibi, bazen pansiyonun bir bölümünde ev sahibi konaklamaya devam edebiliyor.

Apart Otel

Apart oteller için günlük kiraya verilen, eşyalı apartman daireleri diyebiliriz.

Geçici konaklamalar veya tatiller için tercih edebileceğiniz apart oteller, 1+1, 2+1, 3+1 gibi oda seçeneklerine sahipler.

Kişi başına düşen maliyetin azalmasından dolayı, apart oteller genellikle kalabalık aileler tarafından tercih ediliyor. 

Bungalov

Bungalov terimi taşınabilir, ekolojik ahşap yapılara verilen bir isim.

Özellikle doğada tatil yapmak isteyenlerin tercihi olan bungalov konaklamaları, genellikle pansiyon tadında olan yerler. 

Hostel

Kalabalık gruplar, sırt çantalı gezginler ve öğrenciler gibi düşük bütçe ile seyahat edenler arasında en popüler konaklama seçeneği hostel konaklamaları.

Hostel konaklamasında misafirler 4-10 kişi arasında değişen ranzalı yataklardan oluşan odalarda kalıyorlar.

Misafirler odayı tanımadıkları insanlarla paylaşmak zorunda olsa da ekonomik ve sosyal olması sebebi ile hosteller popülerliğini yıllardır korumakta.

Glamping / Balon Çadır

Balon çadır ismiyle geçen glamping, lüks kamp seçeneği sunan bir konaklama hizmeti.

Ben konforumdan vazgeçmem, ama doğasız da yapamam diyenler ister orman içinde ister deniz kenarında glamping hizmetinden faydalanabilirler. 

Otel Fiyatlandırmaları

Otellerde fiyatlandırmalar oda kapasitesi ve oda tipine göre yapıldığı gibi, yiyecek ve içecek hizmetlerinin kapsamına göre de değişiklik gösteriyor.

Bütçenize göre ister yalnızca konaklama hizmetinden faydalanabilir, ister otelden dışarıya hiç çıkmadan tüm yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı 24 saat boyunca otelden karşılayabilirsiniz.

Sadece Oda

Genellikle şehir otellerinde karşımıza çıkan “Sadece Oda” seçeneğinde, isminden de anlaşılacağı gibi sadece kalacağınız odanın ücreti ödeniyor.

Bu sistemde konaklanan oda dışındaki her şey ekstra ücretlendiriliyor.

Oda + Kahvaltı

BB yani Bed and Breakfast olarak geçen Oda + Kahvaltı seçeneği konakladığınız odanın yanı sıra sabah kahvaltısını da kapsamakta.

Sabah kahvaltısı dışında yararlanmak istediğiniz her türlü yiyecek ve içecek ise otel çıkışında müşteriye ekstra ücret olarak yansımakta. 

Yarım Pansiyon

Sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinin oda ücretine dahil edildiği sistemlere “yarım pansiyon” ismi veriliyor.

Bu iki öğün dışındaki tüm yiyecekler ve içecekler ekstra olarak ücretlendiriliyor. 

Tam Pansiyon ve Tam Pansiyon Plus

Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere günde üç öğününüzü konakladığınız yerden karşılayabildiğiniz sistemlere “Tam Pansiyon” ismi veriliyor.

Plus hizmeti her tesiste olmamakla birlikte, bu hizmetin yer aldığı konaklama seçeneklerinde alkolsüz içeceklerin ücretlendirilmesi de fiyata dahil ediliyor. 

Her Şey Dahil Konaklama

Büyük ve yıldızlı otellerde karşımıza çıkan “Her Şey Dahil Konaklama” konsepti konaklamanın yanında yeme-içme sistemini de kapsıyor.

Günde 3 öğün servis edilen yemeğin haricinde geç kahvaltı, gece çorbası, 5 çayı ve atıştırmalıklar da konaklama seçeneğine dahil ediliyor.

Bazı otellerde Türk kahvesi ve taze sıkılmış meyve suları ekstra ücretlendirilebiliyor. 

Ultra Her Şey Dahil

Otelden çıkmadan tatilinin tadını çıkarmak isteyenler için en ideal seçenek “Ultra Her Şey Dahil” konseptler. Bir diğer isemi “Deluxe Otel” olarak geçen bu konsepte, yiyecekler ve içecekler “Her Şey Dahil Konaklama” seçeneğine göre daha kapsamlı diyebiliriz.

24 saat boyunca otelin tüm yeme-içme hizmetlerinden -tatlılar, meyveler, alkollü ve alkolsüz içecekler, otel odasında yer alan mini bar dahil olmak üzere- herhangi bir ekstra ücretlendirme yapılmadan yararlanabilirsiniz. 

Oda Türleri

Standart, Deluxe ve Suit Odalar, konaklayacak kişi sayısına göre değişen “Single Room”, “Double Room” veya “Quad Room” gibi seçenekler zaman zaman akıl karıştırıcı olabiliyor.

Standart, Deluxe ve Suit Oda seçenekleri konaklayacağınız odanın boyutunun yanı sıra içinde nelerin yer aldığını da kapsıyor.

Standart Oda

Banyo ve tuvalet, odada konaklayacak kişi sayısına göre yatak, komodin ve dolapları kapsayan otel odaları “Standart Oda” olarak geçiyor.

Standart odalarda yalnızca temel ihtiyaçlar bulunuyor. 

Deluxe Oda

Standart odalardan biraz daha büyük ve konforlu olan oda seçeneği “Deluxe Oda” olarak adlandırılıyor.

Deluxe odalarda yataklar daha geniş, dolap sayısı daha fazla olduğu gibi, su ısıtıcı ve mini buzdolabı da odada yer alıyor.

Bazı otellerin deluxe odalarında minik bir oturma alanı da bulunuyor.

Suit Oda

Otellerin en geniş ve en konforlu odalarına “Suit Oda” ismi veriliyor.

Kendi içerisinde özelliklerine göre “Junior”, “Corner” ve “King” gibi farklı kategorilere ayrılsa da suit odalar geniş odalara sahip olmanın yanında, oturma grubu, çalışma masası ve jakuzi gibi ekstra olanaklara sahipler. 

Oda Yatak Türleri

Nasıl bir odada konaklamak istediğinize karar verdiniz. Peki konaklayacağınız odayı kaç kişi paylaşmayı düşünüyorsunuz?

Single Room / Single Bed

Tek bir yatak veya bir adet çift kişilik yataktan oluşan sistemlere “Single Room / Single Bed” ismi veriliyor.

Odadaki yatak çift kişilik dahi olsa bu konaklama seçeneğinde odada tek bir kişi kalabiliyor. 

Double Room / Double Bed veya Twin Room / Twin Bed

Çift kişilik veya iki adet tek kişilik yatakların bulunduğu odalara “Double Room / Double Bed” veya “Twin Room / Twin Bed” ismi veriliyor.

İki kişi aynı yatağı paylaşabileceğiniz gibi, diğerseniz iki ayrı tek kişilik yatak opsiyonundan yararlanabiliyorsunuz.

Triple Room

Triple Room konaklama seçeneğinde, 3 kişi aynı oda içerisinde kalabiliyor.

İster 3 ayrı tek kişilik yatak seçeneğinden faydalanın, ister bir tane çift kişilik ve bir tane de tekli yatak. 

Quadruple Room / Quad Room

İki ayrı çift kişilik yatak seçeneği ile 4 kişinin kalabildiği otel odalarına “Quadruple Room / Quad Room” ismi veriliyor. 



Otellerin bazılarında “Single Supplement / Tek Kişi Farkı” uygulaması olabiliyor. Bu uygulamaya göre odada tek konaklayacak kişiler ekstra ücretledirme yapıyor.

Fiyatlar otelden otele değişmekle birlikte, “Tek Kişi Farkı” kişi başı ücretlendirmeden %50 daha fazla olabiliyor. 

Otel Mutfakları

Otel türü, oda tipi ve oda çeşidi denildiğinde karşınıza çıkabilecek terimlerin yanı sıra, bilinmesi gereken otel konaklama terimleri arasında otelin mutfağı ile alakalı terimler de yer alıyor.

Açık Büfe Kahvaltı

Farklı çeşitlerde içeceklerin ve yiyeceklerin açık bir şekilde masalarda hizmete sunulmasına “Açık Büfe Kahvaltı” adı veriliyor. Bu sistemde otel misafirleri hangi çeşitten her ne kadar istiyorlarsa alabiliyorlar.

Araştırmalar açık büfe kahvaltı hizmeti sunan otellerde çok fazla gıda israfı olduğunu gösteriyor. Bu sebeple unutmamamız gereken, tabağımızı yalnızca tüketebileceğimiz kadar doldurmak.

Kontinental Kahvaltı

Kontinental Kahvaltı hizmetinde çeşitli meyve ve peynirler, şarküteri ürünleri, kuruyemişler, artizan ekmekler sunuluyor.

Ürün çeşitliliği açık büfe kahvaltı hizmetine göre daha kısıtlı olsa da, sunulan her ürünün sağlıklı ve üst seviye olmasına dikkat ediliyor.

Genel olarak lüks oteller kontinental kahvaltı seçeneğinde hizmet veriyorlar.

A la Carte (Alakart)

Otelin bünyesinde bulunan ve klasik restoran mantığında düşünebileceğiniz restoranlar, “alakart restoran” olarak geçiyor.

Menüde yer alan yemeklerden istediğinizi “ekstra ücret” ödeyerek sipariş verebiliyorsunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız