Dünyanın Bisiklet Dostu 10 Şehri

0
3663

İklim değişikliği, dünyanın her geçen gün daha fazla kirletilmesi, doğal yaşama indirilen darbeler ve artan ulaşım maliyetleri insanları alternatif arayışına yöneltmiş durumda. Pek çok ülke iklim değişikliğine karşı koymak için daha çevreci politikalar benimsiyor. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede motorlu taşıtların yerini çevre ve ekonomi dostu bisiklete bıraktığı görülüyor.

Dünyanın hemen hemen her noktasında artan trafik yoğunluğu önemli bir sorun olduğu için motorlu taşıt yığılmasının bisiklete yönelme ile çözümlenebileceği düşünülüyor. Bu kapsamda sürekli olarak yeni bisiklet yolları açılıyor, şehir içi olduğu adar şehirler arası ulaşımda da bisiklete yönelim hızlanıyor.

Amsterdam ve Kopenhag gibi bisiklet dostu şehirler dünya üzerindeki diğer yerler arasından sivriliyor.

İşte bisikletin günlük yaşamın bir parçası olduğu dünyadaki en bisiklet dostu olan 10 kenti sizler için derledik.

1) New York, ABD

Central Park New York

Amerika’nın ve tüm dünyanın en popüler şehirlerin biri olan New York aynı zamanda eğlence merkezi, gece hayatı, kalabalık metropol yaşamı, çok sayıda müzesi ile kültür merkezi olmak üzere çok yönlü bir kent olarak biliniyor.

Dünyaya hükmeden Hollywood sayesinde New York da dünyaca ünlü bir şehir haline geldi.

Pek çok din ve ırka mensup olan kişinin bir arada yaşadığı New York her dönem turistlerle dolup taşan ve fazlasıyla ilgi çeken bir yer. 9 milyonluk bir nüfusa sahip olan bu şehirde trafiğin oldukça yoğun olduğundan söz etmeye gerek yok. Günün neredeyse her saati yoğun trafiğin olduğu New York’ta bisiklet kullananların sayısı hızla artıyor. Burada sıkışık trafiğin içinde bisiklet ile yol almanın çok zor olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak yapılan toplumsal araştırmaların sonuçları gösteriyor ki New York bisiklet dostu kent sıralamasında hızla yukarı çıkıyor.

New York Bisiklet

Hem Amerika’da hem de dünya çapında New York bisiklet dostu bir şehir olarak öne çıkıyor. Şehirde yapılan bazı düzenlemeler sayesinde bisikletliler can güvenliği içerisinde yolculuk yapabiliyor. Yayalar ve bisiklet, scooter gibi motorsuz araçlar ile seyahat eden vatandaşlar için kolaylıklar sağlanmış. Bu amaçla bazı yollar ve caddeler taşıt trafiğine kapatılarak yalnızca motorsuz taşıtlara ve yayalara tahsis edilmiş.

Ayrıca taşıt trafiğinin aktığı yollara yeşile boyanmış şeritler eklenerek bisiklet yolları tahsis edilmiş. Bu sayede 560 kilometrelik bir mesafenin bisiklet yoluna kazandırıldığı biliniyor.

Şehirde nasıl ki motorlu araçlara ait otoparklar bulunuyor aynı şekilde bisikletler için de çok sayıda otopark inşa edilmiş. New York’ta neredeyse 1000 adet kadar bisiklet istasyonu bulunuyor.

New York Belediyesi tarafından halkın bisiklet kullanması sürekli olarak teşvik ediliyor, yeni bisiklet yolları açılıyor ve trafik düzeninin bisikletlilerin de dahil olması için çalışmalar aralıksız devam ediyor.

2) Amsterdam, Hollanda

Bloemenmarkt amsterdam

Hollanda’nın başkenti olan Amsterdam her yıl binlerce turistin akın ettiği fazlasıyla göz önünde olan bir şehir.

Burası dünya üzerindeki en iyi 3 bisiklet şehrinden biri olarak anılıyor.

Amsterdam Bisiklet

Kanallarla çevrili oluşu, doğal güzellikleri ve kültürel yapısıyla Avrupa’da diğer turistik merkezlerden bir adım öne çıkan Amsterdam Kuzey’in Venedik’i olarak adlandırılıyor. Bu tarihi ve güzel şehirde 1500 adetten daha fazla sayıda köprünün bulunduğu biliniyor.

Hareketli gece hayatı, lezzetli Hollanda mutfağı, içki kültürü ve kendine özgü atmosferiyle bu Avrupa kenti benzersizliğini her daim koruyor.

Amsterdam Kanalları

Şehrin tamamına hakim olan kanallar ve yemyeşil parklar sayesinde burası insanlar huzur içerisinde dinlenerek vakit geçirebilecekleri bir yer.

Amsterdam için bisiklet dostu bir şehir dersek yanılmış olmayız. Özgürlüklerin galip geldiği Avrupa şehrinde motorlu taşıtlarla neredeyse aynı yoğunlukta bisiklet kullanan insan görebilirsiniz.

1 milyondan fazla insanın yaşadığı Amsterdam dünya üzerinde en yaşanılası yerlerin başında geliyor. Bisiklet adeta bu şehirde yaşayan insanlar için bir yaşam tarzı. Tüm şehir genelinde 800 bin adet civarı bisikletin olduğu edinilen bilgiler arasında.

Amsterdam’da dolaşırken genç veya yaşlı her türden insanı bisiklet üzerinde görebilirsiniz. Taksi veya metro gibi temel ulaşım araçları arasında kabul edilen bisiklet burada günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası. Bu nedenle de kentin pek çok noktası araç trafiğine kapalı durumda.

400 kilometre uzunluğunda bisiklet yoluna sahip olan Amsterdam’da kenti oluşturan kanallar ve sokakların her biri bisiklet yoluyla birbirine bağlanıyor.

Siz de bu şehre geldiğinizde toplu taşıma yerine bisiklet kiralamayı tercih edebilirsiniz. Şehri bisikletli rehber turlarına katılarak da keyifle dolaşabilirsiniz. 25 ile 40 Euro arasında değişiklik gösteren rehberli bisiklet turlarının pek çok rota alternatifi bulunuyor.

Eğer rehber olmaksızın yalnızca kendiniz Amsterdam’da gezmek istiyorsanız günlük bisiklet kiralama bedelinin ortalama 8 Euro civarında olduğunu söyleyebiliriz.

En çok rağbet gören bisikletli tur rotası ise Red Light Bölgesi, Waterloo Bölgesi, Vondelpark, Makers Use, Leidseplein Meydanı ve The Gooyer adlı konumlardan oluşuyor. Bu şehri bisikletle gezerken en keyifli tatil deneyiminizi yaşayabilirsiniz.

3) Kopenhag, Danimarka

Assistens Mezarlığı, Kopenhag, Danimarka

Kopenhag öyle bisiklet dostu bir şehir ki son yıllarda yapılan dünya genelindeki sosyal araştırmalarda bisiklet severlikte Amsterdam’ı bile sollamak üzere olduğunu belirtirsek abartmış olmayız.

Bisiklette dünyanın bir numarası olan Kopenhag’ta nüfusun neredeyse yarısından fazlasının bisiklet üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

Kopenhag Danimarka, Bisiklet

Burada insanları yağmur, sıcak veya kar ayırt etmeksizin her hava koşulunda bisiklet pedalı çevirirken görebilmek mümkün.

Bisiklet sayesinde kentin hemen hemen her noktasına ulaşılabiliyor. Yalnızca yayalar ve bisikletler için tasarlanmış çok sayıda köprü ile yola ev sahipliği yapan Kopenhag pedallamak için en ideal yerlerden.

Kopenhag Danimarka, Bisiklet

Şehir yönetimi daha çok insanın bisiklet kullanması için sürekli olarak yenilik ve proje peşinde. 480 kilometre uzunluğunda bisiklet yoluna sahip olan Kopenhag’ın her bir köşesinde bisiklet malzemesi satan dükkan veya bisiklet kiralanabilecek ofis görebilirsiniz.

Kopenhag Danimarka

Her gün işe veya okula bisiklet ile giden Kopenhaglılar gibi siz de bu şehri kiralayacağınız bir bisiklet ile keşfedebilirsiniz.

Elektrikli, GPS’li olmak üzere bisikletin her çeşidinin yer aldığı bu şehir tam bir bisiklet dostu.

4) Utrecht, Hollanda

Utrecht Bisiklet, Hollanda

300 bin kişilik nüfusuyla Utrecht, Hollanda’nın en bisiklet sever konumlarından birisi. Hollanda’nın 4. büyükşehri bisikletle keşfedilmeye oldukça uygun.

Ülkenin merkezinde yer alan bu şehir en az Amsterdam kadar bisiklet dostu bir yer. Upuzun bisiklet yolları, yemyeşil bisikletle girilebilen parkları olan bu şehrin neredeyse her yerinde bisikletli insanları görebilirsiniz.

Utrecht, Hollanda

Çok sayıda bisiklet parkına da sahip olan Utrecht’te Hollanda’nın 12.500 bisiklet kapasiteli en büyük bisiklet parkının inşa edildiği biliniyor.

Buraya geldiğinizde şehri toplu taşıma değil bisiklet kullanarak keşfetmenizi öneriyoruz. Turistler için 8 ayrı bisiklet rotasının bulunduğu Utrecht’in pek çok noktasından bisiklet kiralayabilirsiniz. Günlük 8 Euro gibi bir tutar karşılığında bisiklet kiralamak mümkün. Utrecht’in tarih kokan sokaklarını mutlaka bisiklet üzerinde görmelisiniz.

Dom Kulesi’nden başlayarak Ooude Hortus Botanik Bahçeleri’ne uğrayan kanalları gezip Dick Bruna Müzesi’nde sonlanan bir bisikletli keşif rotasını izleyebilirsiniz.

Eğer dilerseniz Hollanda’nın diğer şehirlerinde de mevcut olan rehberli bisiklet turlarında 22 Euro’dan başlayan tutarlar karşılığında kolayca katılabilirsiniz.

5) Strazburg, Fransa

Strazburg Fransa

Oldukça büyük bir yüz ölçümüne sahip olsa da Strazburg için Fransa’nın bisikletliler için en ideal şehri diyebiliriz. Hollanda’ya benzer şehirde bu şehirde de günlük hayatta çok sayıda bisikletli görebilirsiniz.

530 kilometrelik bir bisiklet yoluyla örülü olan Strazburg’ta bisiklet toplu taşımadan daha çok tercih ediliyor. Siz de buraya geldiğinizde günlük 5 Euro tutarlı bir ücret ödeyerek bisiklet kiralayabilirsiniz.

530 kilometre uzunluğunda bisiklet yoluna sahip olan Strazburg’ta en rahat ulaşım yolunun bisiklet olduğunu söylersek yanılmayız. Bu şehri diğer benzerlerinden ayıran bir diğer özellik ise Velhop adlı kendi bisiklet kiralama sistemine sahip olması. Tüm şehir geneline 4400 adet Velhop bisikletinin yayıldığı biliniyor. Telefondaki uygulama üzerinden konumunuza en uygun mesafedeki Velhop bisikletini kolayca ödünç alabiliyorsunuz. Ulaşımınızı tamamladıktan sonra da en uygun durağa üzerindeki anahtar ile kilitleyerek bisikleti teslim edebiliyorsunuz.

Eğer Strazburg’u bisiklet kullanarak keşfetme isterseniz sizler için en uygun rota Notre Dame de Strasbourg’tan başlıyor. Daha sonra bisikletinizle La Petite France Bölgesi’ne, Palais Rohan Sarayı ve Sanat Müzesi’ne uğrayıp son olarak da Jardin de Deux Rives’e giderek keyifle şehir turunuzu tamamlayabilirsiniz.

Şehri gezerken yetkin bir kişiden bilgi almak isterseniz de 25 Euro ödeyerek rehberli bisiklet turlarına da katılabilirsiniz.

6) Münster, Almanya

Münster Almanya

Münster Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaleti sınırları içerisinde yer alan bir şehir.

Bisiklet dostu olan bu kentte tüm trafik akışının %39’unu bisiklet kullanan işiler oluşturuyor. Kent yönetiminin sürekli olarak bisikleti destekleyen projeler üretmesi ve bisiklet yolları yapması sonucunda 2014 senesinde yapılan araştırmanın sonucuna göre %29 gibi büyük bir oranda trafik içerisindeki motorlu taşıt kullanımından vazgeçildiği görülüyor.

Münster, Almanya

Çalışanlar ve öğrenciler olmak üzere toplumun her kesiminden insanı bisiklet üzerinde görebilmek burada mümkün.

Siz de tarih kokan bu orta çağ şehrine geldiğinizde toplu taşıma yerine bisiklet kullanarak keyif ve huzur içerisinde bir keşif yapabilirsiniz.

7) Eindhoven, Hollanda

Eindhoven, Hollanda

Hollanda genel itibarıyla düzlüklerden oluşan bir coğrafyaya sahip. Hal böyle olunca da dünya üzerinde en çok bisikletin kullanıldığı ülkeler arasında üst sıralarda bulunması şaşırtıcı bir durum olmasa gerek.

Eindhoven da tüm ülkede en çok bisikletin kullanıldığı yerlerin başında geliyor. Eindhoven’da şehir içi ve diğer şehirlerle olan bağlantı yollarının neredeyse hepsinde bisiklet yolu bulunuyor.

Eindhoven Hollanda

Motorlu taşıtlar değil de bisiklet kullanımı temel alınarak inşa edilen bir ulaşım ağına sahip olan bu şehirde neredeyse herkes bisiklet sahibi. Burada bir adet de ünlü bir mimari tasarıma sahip olan bisiklet parkı bulunuyor. The Blob adı verilen bu bisiklet parkı 1700 bisikletlik kapasitesi ve baloncukları andıran mimarisiyle ilgi çekmeyi başarıyor.

Bisiklet ve mimarinin iç içe geçtiği bu kentte ünlü ressam Van Gogh’un Yıldızlı Geceler tablosundan esinlenerek yaratılan bir adet de bisiklet yolu bulunuyor.

Hollanda Eindhoven

50.000 adet küçük taştan örülü olan bu bisiklet yolu taşların depoladığı güneş enerjisi sayesinde geceleri apaydınlık oluyor.

Eindhoven’da bisiklet kullanımı öyle yaygın ki kendisine konuşma dilinde bir terim bile edinmiş. Trafikte öylece duran araçların arasından sıyrılarak bisikletle geçmeye hovering adı veriliyor. Her gün pek çok insan trafiğe takılmadan hovering yaparak ulaşımını sağlıyor.

Siz de Eindhoven seyahatinizde bisiklete binmek istiyorsanız günlük 8 Euro’dan başlayan bir ücret ödeyerek kolayca bisikletli ulaşıma dahil olabilirsiniz.

8) Malmö, İsveç

Malmö İsveç

İsveç’in 3. büyük şehri olan Malmö tüm ülkedeki nüfusun %7’sine ev sahipliği yapıyor. İsveç’in tarihi ve kültürel yönden en zengin konumlarından biri olan Malmö, Kopenhag’a oldukça yakın bir konumda.

Malmö, İsveç

Bisiklet dostu olan bu şehirde yönetimin halkı bisiklet kullanmaya sevk etmek adına sürekli olarak bir çalışma içerisinde olduğu görülüyor. Bu kapsamda da “anlamsız araba yolculuğuna son” adı verilen bir adet toplumsal kampanya düzenlendiği biliniyor.

İsveç Malmö

Malmö, 400 kilometrelik bir bisiklet yoluna sahip. Kentin neredeyse her yeri bisikletlilere yaşamı daha da kolaylaştırmak için düzenlenmiş durumda. Trafik ışıklarında bisikletlilerin tutunması için aparatların eklenmesi de bunun en güzel örneklerinden birisi. Bu tutunma aparatları sayesinde kırmızı ışıktayken dengenin sağlanması için bisiklet üzerinden inilmesine gerek kalmıyor.

9) Hangzhou, Çin

Hangzhou Çin

Çin’deki Zhejiang eyaletinin başkenti olan Hangzhou fazlasıyla turistik ve ilgi çekici bir yer olmasıyla biliniyor.

Şehrin isminin anlamının ise feribotların yüzdüğü nehir olduğu biliniyor.

Bağlı bulunduğu eyaletin ekonomik ve kültürel merkezi olan Hangzhou’nun pek çok yerinde bisiklet kullanan insanları görebilirsiniz.

Hangzhou, Çin

Yoğun trafiğin ve kalabalık nüfusun arasında bisiklet kullanmak bu şehirde yaşayanlar için kurtarıcı nitelikte bir araç.

Şehir bir adet de Hangzhou Public Bicycle adı verilen bisiklet paylaşım düzenine sahip. Bu sistemde 2.700 adet bisiklet istasyonu ve 65 bin adet de bisiklet bulunuyor.

Şehir yönetiminin yaptığı çalışmalar sonucunda söz konusu bisiklet sayısının bu yıl itibarıyla 175 bin adete çıkması öngörülüyor.

10) Antwerp, Belçika

Antwerp Merkez Tren İstasyonu, Anvers, Belçika

Belçika’nın en bisiklet dostu kenti olan Antwerp Avrupa’nın ikinci büyük liman şehri olma özelliğine sahip.

Belçika’nın başkenti Brüksel’in ardından en fazla yüz ölçümüne sahip olan şehri Antwerp tüm Avrupa için oldukça önemli olan bir ticaret merkezi hükmünde.

Antwerp, Belçika

İçerisinde 350 kilometre uzunluğunda Schelde Nehri’nin geçtiği bu kentte 500 binden fazla insan ikamet ediyor.

Bisiklet dostu Antwerp’te özellikle Schelde Nehri kıyısında bisiklet sürme ayrı bir keyif.

Antwerp Belçika

Şehrin neredeyse her köşesinde bir bisiklet istasyonunu bulmak mümkün. Genç yaşlı demeden herkesin pedal çevirdiği Antwerp kendine özgü bir adet de bisiklet kiralama sistemine sahip. Şehir yönetiminin süreli olarak bisiklet kullanımını teşvik etmesi sayesinde kurulan Velo adlı bisiklet kiralama düzeni fazlasıyla ilgi görüyor. Akıllı telefonlarda yer alan Velo uygulamasını kullanarak siz de bu şehre geldiğinizde kendinize en yakın konumdaki bisikleti kiralayarak ulaşım sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz.

Bu uygulamayı kullanmak istemezseniz de bisiklet kiralama ofislerinden 4 Euro karşılığında günlük bisiklet kiralayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız