İzmir Tatil Yerleri

0
334
İzmir Tatil Yerleri
İzmir Tatil Yerleri

İzmir, Ege Bölgesi’nin her daim en ayrıcalıklı, en özel şehirlerinden. Binlerce yıllık tarihe sahip İzmir, birçok antik kente ev sahipliği yapıyor, pek çok mitolojik hikaye barındırıyor ardında. Bölgede denize girilecek plaj ve koylar ise betimlenemeyecek kadar güzel. Hal böyle olunca tatil için Ege Bölgesi’ni tercih edenler, genellikle İzmir tatil yerleri arasında bir yere rotasını çeviriyor.

İzmir tatil yerleri arasında nereyi tercih etmeli, nerede hangi plajlarda ve koylarda yüzebilirsiniz, bölgede nereleri gezebilirsiniz her türlü detay bu yazımızda!

Çeşme

Çeşme, İzmir
Çeşme, İzmir

İzmir tatil yerleri yazımıza bölgenin en vazgeçilmez noktası Çeşme ile başlayalım. Maldivleri andıran Ilıca, Çeşme civarında ilk popülerleşen yer. Ardından rengarenk sokakları ile Alaçatı İstanbullu turistlerin radarına giren yerlerden. Hal böyle olunca Çeşme adeta kendi beldelerinin gölgesinde kalsa da, Türkiye’nin en güzel tatil lokasyonlarını düşününce Çeşme’nin ilk sıralarda yer aldığı da bir gerçek.

Eşsiz bir doğa, birbirinden güzel plajlar ve midenizi bayram ettirecek restoranlar, tarihi noktalar derken Çeşme’de ve civarda birçok şey var yapabileceğiniz. Üstelik konaklama olarak da Alaçatı’ya kıyasla daha ekonomik.

Çeşme’de neler yapılır?

  • Çeşme merkezde Çeşme Kumrusu yiyin.
  • Çeşme Marina’daki mekanlarda vakit geçirin.
  • 16. yüzyıldan günümüze kalan Çeşme Kalesi’ni görün.
  • Çeşme’nin çarşısında vakit geçirin, hediyelik dükkanları gezin.

Daha Fazlası İçin: Çeşme Gezilecek Yerler Rehberi

Alaçatı

Alaçatı
Alaçatı

Çeşme denince ilk akla gelen Alaçatı. Tatil Çeşme’de mi yapılmalı yoksa Alaçatı’da mı diye tartışmalar uzun yıllardır dönüyor. Bize kalırsa bu ikiliyi birbirinden ayırmak imkansız. Her ikisinin de kendine göre artısı ve eksisi bulunuyor. Hemen ufak bir örnek verelim: Denizde yüzmeli, kumsalda vakit geçirmeli tatili için Alaçatı Çeşme’nin üzerine su dökemez; fakat rüzgar sörfü veya yelkenli gibi su sporlarına ilginiz varsa, sizin yeriniz Alaçatı.

Tarihi taş evleri ve Arnavut kaldırımlı dar sokakları ile Alaçatı oldukça şirin bir tatil yeri. Yaz döneminde turist kalabalığı oldukça fazla. İzmir tatil yerleri arasında tercihiniz Alaçatı olacaksa mekanlarda rezervasyon olmadan yer bulmanın çok zor olduğunu unutmayın.

Renkli ve hareketli bir tatil için tercih edilen Alaçatı, rüzgarsız bir günü neredeyse hiç olmadığı için Türkiye’de ve dünyadaki en iyi rüzgar sörfü noktalarından. Bölgede birçok sörf okulu da bulunuyor.

Daha Fazlası İçin: Alaçatı Nerede? Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Ildırı

Ildırı
Ildırı

Ildırı, Çeşme’nin “turist yoğunluğu aşırı” olmayan yerlerinden olsa da buranın müdavimleri bol. Lokal halk aileden beri aynı meslekle ilgilenen insanlar olduğundan bolca aile işletmesi var Ildırı’da. Salaş balıkçı meyhanelerinde vakit geçirmek, bolca yemek istiyorsanız gün batımı saatinde kendinize uygun yeri seçin ve anın tadını çıkarın!

  • Agora: Ildırı’da gün batımı için başka güzel noktalar da var. Bunlardan biri Ildırı’ın tepesindeki nefis gün batımı noktası, hem de antik kalıntılar içinde. Agora, Ildırı’dan deniz manzaralı gün batımı karşılamak için gidebileceğiniz yerlerden.
  • Erythrai Antik Kenti: Ildırı’da görmeniz gereken bir antik kent burası. Toprağın kızılımsı renginden dolayı Yunanca “kırmızı” anlamındaki Erythrai ismi verilmiş bu şehre. Elbette gün batımı da burada unutulmayacak kadar güzel. Zaten Platon demiş ki “Dünyada görülebilir en güzel gün batımı Erythrai’dedir.”

Germiyan Köyü

İzmir tatil yerleri içinde nereyi tercih ederseniz edin, İzmir’in köyleri pek ünlü! Çeşme’nin ünlü köyü de Germiyan Köyü. Burası Türkiye’deki cittaslow yani sakin şehir akımının öncülerinden. Organik ürünlerden hazırlanan köy kahvaltısı sevenler buraya sık gelir. Dağ yürüyüşü yapmak, bolca fotoğraf çekmek, köy pazarı gezmek istiyorsanız Germiyan Köyü’ne uğrayın! Peki buraya kadar gelip “mutlaka yapın” dediğimiz önerilerimiz neler?

Germiyan Köyü’nde neler yapılır?

  • Dış cephesi süslenmiş köy evlerini inceleyin. Her bir ev renkli renkli boyanmış, çiçeklerle süslenmiş Germiyan Köyü’nde.
  • Germiyan köy kahvesinde ada çayı için, köylülerle sohbet edin.
  • Köy pazarından alışveriş edin.
  • Organik köy kahvaltısı ile ünlü Yaşar Baba’nın Çiftliği’ne gidin. Burada hayvanlarla da vakit geçirebilirsiniz.
  • Zeytinyağlı enginar, deniz börülcesi gibi Ege Bölgesi’nin olmazsa olmaz lezzetlerini bir de burada deneyin.

Yaprak’ın Notu: Eğer İzmir tatil yerleri için planı yazın kalabalığından uzak bir zamanda yapmak istiyorsanız, ekim ayını düşünün. 6-7 Ekim tarihlerinde Germiyan Festivali düzenleniyor ve festival boyunca yöresel lezzetler yapılıyor, ekmek yarışmaları gerçekleşiyor, müzikli coşkulu bir kutlama oluyor.

Çeşme’nin Diğer Tatil Beldeleri

Ovacık, Çeşme
Ovacık, Çeşme

İzmir tatil yerleri arasında tatil planları Çeşme için yapıldıysa civardaki diğer yerler hakkında da kısa kısa bilginiz olsun.

  • Şifne: Gece kulüpleri ile ünlü bölge, Çeşme’de balık yemek isteyenlerin rotasını çevirdiği yerlerden. Deniz kenarında kurulu ahşap platformlar üzerinde denizin ve anasonun kokusunu içinize çekebilir, sohbetin belini kırabilirsiniz.
  • Ovacık: Çeşme’nin beach club bölgelerinden biri olarak bilinse de, Ovacık üzüm bağları ve tarladan sofraya konseptli restoranları ile de öne çıkan bir yer. Ovacık’ta gün boyu beach club’larda vakit geçirebilir, happy hour saatlerine katılabilirsiniz. Bizim önerimiz bölgenin restoranlarına şans vermeniz; fakat pahalı olduklarını hatırlatalım!

Çeşme Denize Girilecek Yerler

Ilıca Plajı, Çeşme
Ilıca Plajı, Çeşme

İzmir tatil yerleri arasında deniz tatili için en çok tercih edilen yerler Çeşme ve civarında. Bizim de bölgede “favorimiz” olan noktalar çok!

  • Ilıca: Çeşme’yi popüler yapan ilk mekan Ilıca Plajı. Denizin mavisi öyle etkileyici ki, fotoğraflardan değil gözünüzle görmeniz lazım. Uzun kumlu sahil, sığ, ılık ve tertemiz bir deniz… Halk plajı olduğu için sezon boyunca Ilıca Plajı hep kalabalık, ama her zaman da temiz. Sabah erken saatlerde gidip güzel bir yere kurulabilirsiniz.
  • Dalyan: Aya Yorgi Koyu popüler hale gelince, yıllarca sakin aile tatil yeri olarak anılan Dalyan’da da bir patlama yaşandı ve birçok genç tatil için buraya akın etmeye başladı. Burada beach club’larda denize girmeyi tercih edebilir veya halk plajı olan Kocakarı Plajı’nda sakince deniz keyfi yaşayabilirsiniz.
  • Aya Yorgi Koyu: Çeşme, Alaçatı oldukça rüzgarlı yerler. Eğer havuz gibi durgun bir yer arıyorsanız gitmeniz gereken yer turkuaz renkli sularıyla sizi karşılayan Aya Yorgi Koyu. Deniz suyu tertemiz! Çeşme’nin ünlü beach club’ları da burada. 
  • Paşalimanı: Bilirsiniz, İzmir tatil yerleri arasında öne çıkan Çeşme’de birçok beach club bulunuyor; hatta Çeşme bölgesinde tatil yapan gençlerin büyük bir kısmı bu sebeple burayı tercih ediyor. Çeşme’nin en ünlü beach club’larından bazıları da Paşalimanı’nda bulunuyor.
  • Deliklikoy: Burası tam bir Instagram mekanı! Sosyal medyada Çeşme’de en çok gördüğümüz yer Deliklikoy, kumlu sahillerin aksine koca koca kayalardan oluşan bir yer. Bu sebeple aileler değil daha çok gençler tarafından tercih ediliyor. Bakir bölgelerde denize girmeyi seviyorsanız Deliklikoy güzel bir tercih olabilir fakat aradığınız şey “sessizlik” ise buraya kişisel hoparlörlerden yükselen müzik sesi duyabileceğinizi unutmayın.
  • Altınkum: Bir zamanlar Çeşme’de deniz tatili deyince akla gelen ilk yerlerden biri Altınkum’du. Altın sarısı kumları ve buz gibi denizi ile ünlü bölge Çeşme’de beach club’ların ilk açıldığı yerlerden. Burada dilerseniz halk plajında da denize girmeyi tercih edebilirsiniz. Halk plajında da şezlong ve şemsiye için ödeme yapmak gerektiğini hatırlatalım.
  • Palmiye Plajı: İsmini sahil boyu sıralı palmiye ağaçlarından alan Palmiye Plajı, sığ ve ılık denizi, kumluk plajı ile çocuklu aile dostu plajlardan. Gürültüden uzak plajda ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletme de bulunuyor.
  • Boyalık Halk Plajı: Uzun bir sahil şeridine sahip Boyalık Halk Plajı, kumluk plaj ve sığ bir denize sahip. Hem plaj güzel olsun hem de civarda yeme-içme alternatifleri olsun diyorsanız burayı tercih edebilirsiniz.
  • Çiftlikköy Plajı & Pırlanta Plajı: İncecik altın renkli kumlara sahip iki plaj burası. Deniz dalgalı olduğu için rüzgar sörfü ve kitesurf için tercih edilebilir.

Daha Fazlası İçin: Çeşme’nin En Güzel Plajları ve Koyları

Urla

Urla, İzmir
Urla, İzmir

Urla, İzmir tatil yerleri arasında gözde yerlerden. Çarşısı ayrı güzel, plajları ayrı… Üstelik İzmir’in en güzel köylerinin bazıları da Urla’da. Televizyon dizilerine, sinema filmlerine ev sahipliği yapmış bölge, hem Çeşme ve Alaçatı’da tatil yapanların günübirlik uğradığı yerlerden hem de son zamanlarda gastronomi turizminin öne çıkmasıyla en çok tercih edilen destinasyonlardan.

Daha Fazlası İçin: Bir Gastronomi Yolculuğu: İzmir’in Michelin Yıldızlı Restoranları

Urla’da neler yapılır?

  • Urla Sanat Sokağı’nda dolaşın. Burada hediyelikçiler, sanat atölyeleri, kafe, pastane ve barlar yer alıyor. Sosyal medyada gördüğünüz Urla fotoğraflarının büyük çoğunluğu burada çekildi. Üstelik “Instagramlık” mekanlar da burada.
  • Malgaca Pazarı’nda hediyelikçileri ve el yapımı ürünler satan dükkanlara göz atın.
  • Urla iskele etrafındaki restoranlarda yemek yiyin; elbette deniz mahsulleri önerimiz.
  • Urla iskelesinin hemen arkasında günümüzde kazı çalışmaları devam eden Klazomenai Antik Kenti’ni görün. Bir zamanlar burası zeytinyağı üretim yeriymiş.
  • Urla’da cuma pazarını gezin. Ege’ye özgü çeşit çeşit otlar, mevsiminde Urla enginarı satın alın.
  • Tarladan sofraya konseptli restoranları ile tanışın. Urla’daki Michelin yıldızlı ve Michelin listesine girmeyi başarmış restoranlarda gastronomik bir deneyim yaşayın. Teruar Urla, OD Urla ve Vino locale, Michelin yıldızı kapmayı başarmış restoranlardan.
  • Çeşmealtı’nda vakit geçirin. Buradan Urla’nın manzarası da güzel, denize de girebilirsiniz.
  • Ege’nin Toscana’sı olarak bilinen Urla, gastronomik turizm cenneti. Burada şarap üretimi yapılan şarap evlerini ziyaret edin ve dilerseniz şarap tadımı yapın. Urla Bağ Yolu’nda Ağustos sonunda Urla Bağbozumu Festivali oluyor, aklınızda olsun!
  • Botanik cenneti Uzbaş Arboretum’u görün. Aromatik bitkilerden kaktüslere, tırmanıcı ve sarıcılardan tropik bitkilere, tanesi binlerce dolara satılan ağaçlara kadar birçok yetiştiriliyor burada. Gezmesi oldukça keyifli bir yer.
  • Köstem Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret edin ve antik dünyadan günümüze kadar ulaşan zeytin ve zeytinyağı ile ilgili bilgi edinin. Kafesi de oldukça güzel.
  • Dünyada tescilli yalnızca üç karantina adası olduğunu biliyor muydunuz? Bunlardan biri ABD’deki Elisa Adası ve Dubrovnik’teki Zupa’dan sonra Urla’daki Karantina Adası. Zamanında gemilerin “karantina” yeri olan bu yarımada, 1950’lere kadar karantina görevi görmüş. Sağlık Müzesi olarak açılacak diyorlar, fakat bölge şu anda kapalı. Belirli bir noktaya kadar gelebiliyorsunuz, buradan manzara pek güzel!
  • Zengin bir koleksiyona sahip Arkas Sanat Urla’da sanatla buluşun. Antik büstlerden cam obje ve mermerlere, değerli halılara kadar birçok şey bulunuyor Arkas Sanat Urla’da görülmeyi bekleyen.

Daha Fazlası İçin: Urla Gezilecek Yerler: Urla’da Mutlaka Görülmesi Gereken 13 Yer

Urla Köyleri

İlk başta da söylediğimiz gibi İzmir’in en güzel köylerinin bir kısmı Urla’da. İzmir tatil yerleri içinde tercihiniz her neresi olursa olsun Urla’nın şirin köylerinde vakit geçirin.

  • Bademler Köyü: 80 yılı aşkın Bademler Köy Tiyatrosu ile adını duyuran, Türkmen kökenli Aleviler tarafından kurulan Bademler Köyü, Urla’nın entel köyü. Evet, kendilerine entel köy diyen Bademler Köyü sakinleri, Türkiye’de okuma yazma oranı en yüksek köylerden biri.
  • Barbaros Köyü: Urla’nın meşhur köylerinden Barbaros Köyü, kahvaltı için en çok tercih edilen lokasyonlardan. Köyün sokaklarında dolaşmak büyük keyif. Bolca korkuluk göreceksiniz, şaşırmayın. “Oyuk” ismi verilen korkuluklar köyün simgelerinden; zaten her yıl bu köyde Korkuluk Festivali düzenleniyor. Barbaros Köyü’nü önerme sebeplerimizden bir diğeri ise “Çat Kapı Evleri”. Ne diye düşünüyorsanız hemen söyleyelim. Köydeki bazı evlerde bu yazıyı göreceksiniz, bu köyün bir nevi kalkınma metodu. Kapısında bu yazıyı gördüğünüz evlere gerçekten çat kapı girerek, sofralarına konuk olabilirsiniz. O gün evde ne piştiyse servis ediliyor, karşılığında gönlünüzden ne koparsa onu ödüyorsunuz.

Urla Denize Girilecek Yerler

Demircili Plajı, Urla
Demircili Plajı, Urla

Deniz tatili ile öne çıkan İzmir tatil yerleri arasında tercihiniz Urla ise, size bölgede deniz keyfi yapabileceğiniz yerlerden bahsedelim.

  • Kum Denizi Plajı: Çeşmealtı’ndaki bu plaj, Urla’nın en güzel plajlarından. Elbette isminden anlayacağınız gibi kumlu bir plaja sahip, deniz ise temiz ve oldukça ılık. Sığ bir denize sahip olduğu için çocuklu ailelere de önerimiz.
  • Altınkoy Plajı: Masmavi nefis bir deniz! Bölgede nispeten ılık diyebileceğiniz sulara sahip Altınkoy Plajı’nda beach club da bulunuyor. Buradan şemsiye-şezlong kiralayabilir; yeme-içme olanaklarından faydalanabilirsiniz. Plajın diğer noktalarına kamp atmanız da mümkün.
  • Demircili Plajı: Urla’da denize girilecek en güzel yer desek yeri. Kalabalıktan uzak, sakin bir atmosfere sahip plaj tertemiz de bir denize sahip. Bölgede ATV safari, yürüyüş, kaya tırmanışı gibi aktiviteler gerçekleşiyor.
  • Ökbek Akkum Plajı: Ücretsiz olmasına rağmen oldukça sakin plajlardan. Denizi ılık fakat suyun içi bölge bölge taşlık olduğu için yosunlu.
  • Balıklıova: Deniz, kum ve Ege lezzetleri! İzmir tatil yerleri içinde nereyi tercih ederseniz edin, günübirlik Balıklıova’ya gelip hem denize girebilir hem de Ege lezzetleri ile ziyafet çekebilirsiniz.

Urla’da Otel Önerileri İçin; Ege Kıyılarından Bağlara Yolculuk: Urla Otel Tavsiyeleri

Karaburun

Karaburun, İzmir
Karaburun, İzmir

Karaburun İzmir tatil yerleri arasında plajları, koyları, dalış merkezleri ile öne çıkan bir yer. Bize kalırsa en önemli özelliği ise nefis renklerin hakim olduğu gün batımları. Balıkçı barınakları, yürüyüş yapabileceğiniz sahil şeridi, yazlıklar, oteller, tatil köyleri derken Karaburun, İzmir tatil yerleri arasında huzuru arayanların vazgeçilmez noktalarından.

Karaburun Denize Girilecek Yerler

İncirlikoy Plajı, Karaburun
İncirlikoy Plajı, Karaburun

Karaburun irili ufaklı birçok koy ve plaja sahip olduğu için size bolca öneride bulunmak istiyoruz.

  • İncirlikoy Plajı: Karaburun merkezden plajlar ile başlayalım. Yürüyerek ulaşımın oldukça kolay olduğu İncirlikoy Plajı, bölgenin en kalabalık plajlarından. Buna rağmen deniz de plaj alanı da temiz. Etrafta işletmeler olduğu için ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
  • Mimoza Koyu: Karaburun’da yürüyerek ulaşabileceğiniz bir diğer deniz noktası Mimoza Koyu. Kumlu plaja sahip Mimoza Koyu, dalgasız ve sığ denizi ile çocuklu ailelere önerimiz. Genellikle kalabalık olduğu için erken saatte gidip yer kapın.
  • Dolungaz Koyu: Bu koyu görüp de beğenmeyen yoktur diye düşünüyoruz! Elbette kumsal bir plajı olmadığı için tercih etmeyenler olabilir ama Dolungaz Koyu’nu beğenmeyen çıkmaz kolay kolay. Etrafı kayalıklarla çevrili, ormanların arasında gizli kalmış koy oldukça bakir. Çakıl taşlı plajında sakince vakit geçirebilir, adeta havuza benzeyen denizde yüzebilirsiniz. Deniz ayakkabısı giymenizi öneriyoruz; çünkü taşlık ve bölge bölge deniz kestaneli.
  • Hamzabükü: Burnun en ucunda yer alan Hamzabükü, genellikle hafif rüzgarlı; bu sebeple deniz de zaman zaman dalgalı. Plajda vakit geçirelim, sıcakladıkça suya girip serinleyelim diyorsanız Hamzabükü’nü tercih edebilirsiniz. Genellikle sakin bir plaj.
  • Badembükü: Karaburun’un en iyi plajlarından biri olarak bahsedilen Badembükü, temiz kumluk plaj, kristal berraklığında denize sahip. Suyun içinde bazı yerlerde kocaman kayalar var, bu bölgede deniz adeta havuz gibi. Civarda kamp alanları ve büfeler var. Yeme-içme ve tuvalet ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Badembükü’nün komşusu Türkbükü ise Badembükü’nün daha küçük ve bakir versiyonu gibi.

Mordoğan

Mordoğan
Mordoğan

Kendi gözlerinizle görmeden inanmak zor belki ama güneşin gerçekten “mor doğduğu” bir yer Mordoğan. 70 çeşit mor renkli çiçeğe ev sahipliği yapan, mitolojiye göre nergis çiçeğinin doğum yeri, birbirinden güzel plajlara ve koylara sahip Mordoğan, şirin mi şirin bir balıkçı kasabası.

Mordoğan küçük bir yer olduğu için öyle çok büyük beklentiniz olmasın. Sessiz sakin kafa tatili yapmak isteyenler İzmir tatil yerleri içinde bir yer araştırıyorsa, tercihi Mordoğan olmalı. Kalabalıktan uzak bölge, giderek popüler hale gelse de İzmir’in diğer tatil yerlerine kıyasla hala sakin.

Söylediğimiz gibi, Mordoğan nergis çiçeğinin doğduğu yer olarak geçer mitolojide. Birçoğunuz eminiz ki bu hikayeyi biliyor; fakat biz bilmeyenler için hatırlatalım.

Mitolojik bir hikaye:

Nergis tarih boyunca aşkı simgeleyen, nadide bir çiçek. Mitolojik hikayeye göre Ekho dünyalar güzeli bir peri kızı. Herkes ona aşık, herkes etrafında deli divane. Kimselere yüz vermeyen peri kızı Ekho, gün gelir ormanın yakışıklı avcısı Narkissos’a ilk görüşte aşık olur. Narkissos ise herkesin peşinden koştuğu Ekho’ya karşılık vermez, kaçar ondan. Yaşadığı durum karşısında kara sevdaya düşüp hastalanan ve en sonunda ölen Ekho, sarp kayalıklara dönüşür. Ne zaman insanlar dağa taşa seslense “echo” dediğimiz yankılar yükselir sarp kayalıklardan.

Ekho ölmeden önce Narkissos için “O da sevsin, sevilmesin.” diye ah eder. Öyle de olur. Ekho’nun yaşadıklarına sinirlenen Olimpos Tanrıları, Narkissos’u cezalandırmaya karar verirler. Narkissos avlandığı bir gün susar ve nehir kenarına gider. Su içmek için nehre eğilince suda yansıyan görüntüsüne öyle bir aşık olur ki gözlerini bu yansımadan alamaz. Ölene kadar suya yansıyan görüntüsünü izleyen Narkissos, suyun başında ölünce öldüğü yerde beyaz sarı çiçekler açar. İşte bu çiçeklere nergis çiçeği denir.

Mordoğan’a gerçekleştireceğiniz tatilde köye 2 kilometre mesafedeki Dilek Çeşmesi olarak adlandırılan yere giderseniz, nergis çiçeğinin kokusunun dünyaya ilk yayıldığı yere varmış olacaksınız.

Mordoğan Denize Girilecek Yerler

Boyabağı Koyu, Karaburun
Boyabağı Koyu, Karaburun

Gelelim Mordoğan’da denize girebileceğiniz dört farklı yere.

  • Ayı Balığı Koyu: Burası Akdeniz foku üreme noktalarından! Bölgede özel iki işletme ve bir de minik bir halk plajı var. Kıyı şeridi küçük olsa da bize kalırsa Mordoğan ve Karaburun civarında en güzel plajlardan. Sabah erken gelip yer kaparsanız gün boyu keyifle vakit geçirirsiniz burada. Deniz sığ ve temiz.
  • Ardıç Plajı: Uzun kumlu halk plajı burası. Deniz sığ olduğundan bolca çocuklu aile görmeniz mümkün. Sabah erken giderseniz ücretsiz olarak şemsiye dahi kapabileceğiniz Ardıç Plajı, Mordoğan’ın en büyük kum plajı olarak listenizde yer almalı.
  • Boyabağı Koyu: Sakin, dalgasız ve sığ bir deniz; amatör yüzücüler ve çocuklar için ideal. Plaj alanı çok geniş olmadığı için buraya da erken saatte gelip yer kapmanızı öneriyoruz. Bölgede işletme olduğu için yiyecek-içecek ve tuvalet ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
  • Manal Koyu: Urla tarafından Mordoğan’a doğru ilerlerken denize girmek için karşınıza çıkacak ilk yerlerden biri Manal Koyu. Deniz tertemiz; ilk girince biraz çakıllı fakat birkaç adım ilerleyince kumluk bir deniz. Nispeten az bilinen bir plaj olduğu için genellikle kalabalıktan uzak. Buradan denizdeki yelkenlileri izlemesi ise ayrı bir keyif!

Seferihisar

Seferihisar, İzmir
Seferihisar, İzmir

Seferihisar Türkiye’nin ilk “cittaslow” yani yavaş şehri. Önceden İzmir tatil yerleri denince akla ilk Çeşme ve Foça gibi deniz tatili ile bütünleşmiş yerler geliyor olsa da, Seferihisar 2009 yılında yavaş şehir seçildiği günden beri İzmir’in en popüler tatil yerlerinden.

Birbirinden güzel sahil kasabalarına sahip mandalina kokulu Seferihisar İzmir tatil yerleri arasında hala görmediyseniz şans vermeniz gereken yerlerden. Daha önce bölgeyi ziyaret ettiyseniz her geçen yıl kendini geliştirmeye devam eden Seferihisar ve civar köylerine tekrar tekrar gelebilirsiniz.

Sığacık

Sığacık
Sığacık

Sığacık o kadar güzel, o kadar huzurlu bir yer ki burada ne kadar vakit geçirirseniz geçirin doyamama ihtimaliniz yüksek. Küçük bir yarımada üzerine kurulu Sığacık taş evleri, sokakları süsleyen rengarenk çiçekleri, tazecik deniz ürünleri, huzuru iliklerinize kadar hissedeceğiniz doğası ve denizi ile İzmir tatil yerleri arasında en güzel noktalardan.

Sığacık’ta nereler gezilir?

  • Kaleiçi: Sığacık’ın en eski noktası burası. Yabancı ülkelerde “Old Town” olarak adlandırdığımız yer Sığacık’ta tam olarak burası. Şirin kafeler, Ege lezzetlerini deneyimleyeceğiniz restoranlar, el yapımı ürünler satan mağazalar, hediyelikçiler, hepsi burada!
  • Sığacık Kalesi: 1521 senesinde Kanuni Sultan Süleyman emriyle yapılan Sığacık Kalesi, dönemin deniz kontrol merkezi. Kale içinde cami, hamam, mescit ve geleneksel Sığacık evleri gibi tarihi yapıları görmeniz gerek. Yaz dönemi boyunca Sığacık Kalesi içinde sergiler ve kültürel etkinlikler, konserler düzenlendiğini de hatırlatalım.
  • Teos Antik Kenti: Sığacık merkezinde yürüyerek gideceğiniz bir antik kentten bahsedelim; Teos Antik Kenti. Burası şarap tanrısı Dionisos’un oğlu Athames tarafından kurulma, İyonya’nın 12 kentinden biri. Helenistik ve Roma döneminden kalıntılar göreceğiniz alanda antik tiyatro, agora, gymnasium, tapınaklar bulunuyor. Gözünüzden asla kaçmaması gereken ise Dionisos Tapınağı.
  • Yel Değirmenleri: Deniz kıyısında olan kentlerin ve ada şehirlerinin olmazsa olmazı bir şey varsa, o da yel değirmenleri. Seferihisar’ın simgelerinden olan yel değirmenleri doğa yürüyüşleri seviyor veya fotoğrafçılık ile ilgileniyorsanız gidilecek yerler listenize eklemeniz gereken noktalardan.
  • Doğa Okulu: İsmi tam olarak amacını belli ediyor. Doğayla tanışıp kucaklaşmayı amaçlayan bir okul burası. Seferihisar cittaslow seçildiğinde, zeytinliklerle çevrili bu alanda başlatılan proje 2014’te tamamlanmış ve Doğa Okulu kapılarını açmış. Burası Nesin Matematik Köyü, Tiyatro Medresesi tadında bir yer. Usta-çırak usulü öğrenim yeri diyebileceğimiz Doğa Okulu’nda doğa okuryazarlığı, sanat, doğa hukuku ve doğa felsefesi gibi alanlarda bilgi sahibi olmak mümkün. Web sitelerini inceleyip bilgi edinebilirsiniz!

Sığacık’taysanız Ege Bölgesi’nin en kalabalık pazarlarından olan Sığacık Pazarı’nı gezmenizi öneriyoruz. Organik köy yumurtasından ev yapımı ekmek ve reçellere, tarhanadan yöresel otlara kadar birçok şeyi direkt üreticisinden satın alıp yerel ekonomiyi destekleyebilirsiniz.

Seferihisar Denize Girilecek Yerler

Akkum Plajı, Seferihisar
Akkum Plajı, Seferihisar

İzmir tatil yerleri deniz turizminin yaz boyu hareketli olduğu yerler. Seferihisar civarında da hem denizde yüzme keyfi yaşayabilir hem de su sporlarına ilginiz varsa bu isteğinizi karşılayabilirsiniz. Bölgede sörf, kano, deniz bisikleti, yelken veya dalışa yönelik aktiviteler bulunuyor.

  • Akkum Plajı: Sığacık merkeze en yakın plajlardan olduğu için yaz boyu kalabalık bir plaj. Geniş bir koydaki Akkum Plajı, windsurf ve dalış gibi su aktiviteleri için rotanızı çevirebileceğiniz bir yer olduğu gibi, gün batımının enfes olduğunu aklınızda bulundurun!
  • Pamuk Koyu: Tam sakinlik arayanlara göre bir yer burası! Seferihisar’ın en bakir noktalarından olan Pamuk Koyu, kristal berraklığında bir denize sahip. Deniz taşlık ve kayalık olsa da, plajı kumlu.
  • Akarca Plajı: Bölgedeki en uzun plajlardan biri. Bu sebeple deniz ve kumsal hakkında genel bir şey söyleyemiyoruz; bölge bölge değişiyor. Kumlu bölgede ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz kafe ve küçük işletmeler bulunuyor.
  • Çıfıt Adası: Seferihisar’daki bu ada, son yıllarda oldukça popüler. Ada karaya oldukça yakın bir mesafede konumlandığı için sahilden yürüyerek adaya gidebiliyorsunuz. Tabii deniz kestanelerine basmamak için deniz ayakkabısı giymenizi öneririz.
  • Ürkmez: Seferihisar bölgesinde kamp yapmayı sevenler burayı bilir. Ayrıca apart ve yazlıkçı beldesi olan Ürkmez’de İpekkum Plajı veya Akvaryum Plajı’nda denize girebilir, Lebedos Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.

Menderes

Menderes, İzmir’de yaşayanların yaz tatili beldelerinden. İzmir için yazlıkçı bölgesi diyebileceğimiz Gümüldür, Özdere ve Ahmetbeyli Menderes’in beldelerinden.

Gümüldür

Gümüldür
Gümüldür

Gümüldür, 80’li yılların en popüler deniz tatili yerlerinden birisi iken günümüzde daha çok yazlıkçı bir bölge. Denize sıfır kamp yapma şansı sunan Gümüldür, tertemiz mavi bayraklı plajlara sahip. Çam ormanlarında ağaç altına hamak bağlayıp sallanırken kitap okumak, denize girip serinlemek, doğa yürüyüşü yapmak için en güzel yerlerden. Bölgede dalış merkezleri olduğunu ve Gümüldür’de denizin sığ fakat genellikle taşlık olduğunu hatırlatalım.

Özdere

Özdere
Özdere

Gümüldür ve Ahmetbeyli arasındaki Özdere, sakin ve sessiz bir tatil imkanı sunuyor. Ziyaretçileri temiz deniz ve temiz doğa ile buluşturan Özdere, Bakanlar kurulu tarafından onaylanmış Menderes’teki tek turizm bölgesi. Özdere’de birçok aile oteli, apart ve pansiyon bulunuyor konaklamak için tercih edebileceğiniz. Ayrıca kamp sevenlere önerimiz Kalemlik Orman Kampı.

Özdere’de denize nerede girebilirim diye düşünüyorsunuz Özdere Plajı veya Çukuraltı Halk Plajı tercih edilebilir. Manzara izlemek isteyenler Kalemlik Orman Kampı ve Çukuraltı Halk Plajı arasında kalan el değmemiş Sünger Burnu’na gidebilir, Ahmetbeyli’ne doğru giden yolda Özdere Manzara Seyir Noktası’nda gün batımını yakalayabilirler.

Ahmetbeyli

Ahmetbeyli
Ahmetbeyli

Yaşı tutanlar Kampusistan dizisini hatırlar! Bir zamanlar Ahmetbeyli’de çekilen falan Kuşadası’nda çekildiği söylenen diziye ev sahipliği yapan Ahmetbeyli, İzmir halkının en çok tercih ettiği ekonomik fiyatlı deniz tatil beldelerinden. Bu doğa harikası yerleşim yeri, temiz plajları ve sığ denizi ile özellikle çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği lokasyonlardan.

Ahmetbeyli’de denize nerede girebilirim diye düşünüyorsanız Ahmetbeyli Halk Plajı’nı tercih edebileceğiniz gibi, uygun fiyatlı bir işletmenin bulunduğu Kargacık Koyu, soğuk ve temiz bir denize sahip Maydanoz Koyu, kalabalıktan uzak ve bakir koyları tercih edenler Baradan Koyu’na rotasını çevirebilirler.

Menderes’in gözde sahillerinden olan Ahmetbeyli’de plajların tadını çıkarabileceğiniz gibi kasabadaki antik noktaları da ziyaret edebilirsiniz.

  • Klaros Örenyeri: Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen antik kentlerden Klaros, Ahmetbeyli’de görebileceğiniz antik yerlerden. Dar vadide düz bir alana kurulu şehir, Apollon adına inşa edildiği düşünülüyor. Bölgedeki kazılarda elde edilen buluntular şu anda İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor olsa da buraya yapacak olduğunuz ziyarette Türkiye’nin ilk arkeoparkı olan Klaros Örenyeri yakınlarda bir yerlerdeyseniz görülmeye değer. Antik kentte anıt kaideleri, bolca sütun ve birtakım heykeller göreceksiniz.
  • Notion Antik Tiyatrosu: Şu anda burada arkeolojik kazı çalışmaları hala devam ediyor. Herhangi bilgi panosu olmadığı için “taş toprak” geziyor gibi hissedebilirsiniz fakat buradan manzara harika. Tiyatronun cavea yani oturma alanlarına zarar vermemeye özen gösterin; buralar restorasyon sonrası harika olacak!

Selçuk

Selçuk, İzmir
Selçuk, İzmir

İzmir tatil yerleri arasında akla tarihi noktalar, antik kentler deyince Selçuk geliyor. Oysa Selçuk’ta İzmir’in en güzel plajlarından biri de bulunuyor: Pamucak Plajı!

  • Pamucak Plajı: Halka açık bu ücretsiz plaj, berrak tertemiz denizi, geniş kumlu plajı ile tercih edebileceğiniz yerlerden. Deniz sığ olduğu için çocuklu aileler Pamucak Plajı’nı güvenle tercih edebilirler. Burada kamp yapabileceğinizi de hatırlatalım.

    Selçuk’a bağlı görmeniz gereken yerler ise şöyle:
  • Şirince Köyü: İzmir’de görülesi pek çok köy var, çoğundan bahsettik! Şirince de bu köyler arasında en ünlülerden. Türk ve Rum kültür harmanı göreceğiniz köyde, Arnavut kaldırımı sokakları dolaşın, restore edilmiş Rum evlerinde kahvaltı yapın, tezgahları dolaşıp, Şirince’nin meşhur şaraplarından için. Zeytinyağı, el yapımı sabunlar, köyün hanımlarının elinden çıkma el işi ürünler, şaraplar bu köyden alabileceğiniz ürünlerden. 
  • Efes Antik Kenti: İzmir görülecek yerler arasında ilk sıralarda Efes Antik Kenti akla geliyor. Efes Antik Kenti, bir zamanlar hem politik hem de ticari merkez görevi gören bir yer. Celcus Kütüphanesi, şehrin önde gelen ailelerine ait Yamaç Evler, Odeon Tiyatrosu, Efes’in su ihtiyacını karşılamak için kullanılan Bizans Su Kemeri kalıntıları gözünüzden kaçmasın.
  • Efes Deneyim Müzesi: Bir zamanlar Efes’te yaşayan insanların hayatlarını merak ediyor musunuz? O halde mutlaka deneyimlemeniz gereken bir müze önerelim: Efes Deneyim Müzesi! Müze hakkında tüm detayları bu yazımızdan okuyabilirsiniz.

Daha Fazlası İçin: Selçuk ve Çevresinde Gezilecek Yerler

Foça

Foça, İzmir
Foça, İzmir

Foça’nın ismini fok balıklarından aldığını duydunuz mu daha önce? Foça’nın eski ismi “Phokaia”, Akdeniz fok balıklarından geliyor; çünkü bu bölge Akdeniz fok balıklarının yaşam alanlarından! İzmir tatil yerleri arasında vazgeçilmez destinasyonlardan olan Foça, televizyon dizileri ve filmlere ev sahipliği yapmış bir yer.

Rum evleri, daracık sokakları ve eşsiz koylara sahip Foça, Eski Foça ve Yeni Foça olarak ikiye ayrılıyor. Foça’da neler yapabilirsiniz, hemen bahsedelim.

  • Foça Antik Liman’da vakit geçirin. Antik Yunan’a kadar inen köklü bir geçmişe sahip liman, şu anda klasik bir balıkçı barınağı. Yürüyüş yapabilir, rengarenk balıkçı teknelerini fotoğraflayabilir, salaş balıkçı restoranlarında ziyafet çekebilirsiniz.
  • Foça’nın simgesi Beş Kapılar Kalesi’ni görün. Buradan Foça Körfezi’nin panoramik manzarası inanılmaz! Dönem dönem Beş Kapılar Kalesi’nde konserler, sergiler ve diğer sanat etkinlikleri gerçekleşiyor. Foça’ya gitmeden önce etkinlikleri araştırın, kaçırmayın!
  • Yel değirmenlerinde vakit geçirin. Manzara fotoğraflarının olmazsa olmazıdır, bilirsiniz. Burada gün batımında güneşe veda edin.
  • Phokai Antik Kenti’nde tapınak, agora ve hamam kalıntılarını inceleyin.
  • Eski Foça’daki Denizcilik Müzesi’nde denizcilikle alakalı obje ve belgeleri inceleyip, denizcilik konulu eğitim programlarına katılın.
  • Foça hemen her zaman rüzgarlık bir yer, haliyle bölge rüzgar sörfü için ideal. Rüzgar sörfü yapabilir, bilmiyorsanız rüzgar sörfü kurslarına katılarak yeni bir hobi edinebilirsiniz!
  • Bilimler Köyü’nün eğitim programlarını inceleyin. Kuantum mekaniği, yıldızların fiziği, zamanın felsefesi, kodlama gibi birçok eğitim programı düzenleniyor burada. Foça’daki Bilimler Köyü’nün hala nasıl olur da Nesin Matematik Köyü veya Düşler Akademisi gibi hemen herkes tarafından duyulmadığı şaşırtıcı!
  • Antik Liman’dan hareket eden teknelerle Foça Adaları turları düzenleniyor; bunlara katılın.

Foça Adaları

Siren Kayalıkları, Foça
Siren Kayalıkları, Foça

Foça’da yapılan en popüler aktivite Foça Adaları’na düzenlenen tekne turlarına katılmak. Foça Adaları toplamda altı adadan oluşuyor: Orak Adası, İncir Adası, Fener Adası, Hayırsız Ada, Güvercinlik Adası, Metelik Adası. Buralarda yüzebilir, şnorkelle su altını izleyebilir veya tüplü dalış organizasyonlarına katılabilirsiniz. En güzeli ise, şanslıysanız fok balıklarıyla karşılaşma ihtimaliniz!

Foça Adaları’nın en büyüğü Orak Adası; tekne turlarının da en uzun zaman geçirdiği yerlerden. Adanın etrafında irili ufaklı pek çok kayalık bulunuyor. Bu kayalık topluluklarından biri Foça’nın simgelerinden Siren Kayalıkları.

  • Siren Kayalıkları: “Denizin Peribacaları” diye de bahsedilen Foça’nın simgesi Siren Kayalıkları’nın popülerliği bize kalırsa Akdeniz foklarına ev sahipliği yapmasından ve barındırdığı mitolojik hikayeden geliyor. Akdeniz foklarının yaşam alanlarına müdahale olmaması için adaya çıkılması yasak, zaten kimse kimsenin yaşam alanına girmesin lütfen!

    Siren Kayalıkları’nın hikayesini merak edenleri Google’da aramaktan kurtaralım ve biz bahsedelim.
  • Mitolojik bir hikaye:

Mitolojik hikayelerde karşı konulmaz güzel sesleriyle denizcileri baştan çıkarıp onları felakete sürükleyen Sirenler’den bahsedilir. İnanca göre, Sirenlerin yaşadığı yerlerden biri Foça’nın karşı kıyılarındaki bu kayalıklar. Söylenti nereden çıktı derseniz Antik Çağ’ın sarhoş denizcilerden. 🙂 Fok balıkları bu kayalıklar üzerine çıkıp güneşlenirken rüzgarın da esmesiyle sesleri denizcilere kadar ulaşır, denizciler de bu sesleri Siren sesi zannedermiş. Siren yakalama ümidiyle rotasını kayalıklara çeviren denizciler, su altında kayalıklara çarpıp batarmış ve Sirenler’in onları felakete sürüklediğine inanırmış.

Homeros’un Odysseia Destanı’nda da Siren Kayalıkları geçer.
Günümüzde de Foça’dan rüzgarlı günlerde bu uğultulu sesi duymanız mümkün.

Foça Denize Girilecek Yerler

Hadi bakalım, Foça’da denize hangi plajlarda girebilirsiniz, hangi koylara gitmelisiniz!

  • Karakum Plajı: Bir kilometre uzunluğundaki plaj, Eski Foça’da yürüyerek plaja ulaşmak isteyenler için ideal. Kum-çakıl karışımı plaj, sakin ve sığ denizi ile Karakum Plajı sezon boyunca kalabalık. Foça’nın en popüler plajlarından olduğu gibi, civarda balık restoranları ve kafeler de bulunuyor.
  • Kosova Plajı: Rüzgardan korunaklı bir lokasyonda bulunan Kosova Plajı, dalgasız ve sakin deniz isteyenlerin göz bebeği. Özellikle çocuklu ailelere önerdiğimiz plajda yiyecek-içecek ihtiyacınızı giderip, tuvaletlerini kullanabileceğiniz bir işletme de bulunuyor.
  • Yeni Foça Halk Plajı: Yeni Foça’da denize girmek isteyenler Yeni Foça Halk Plajı’nda vakit geçirebilirler. Plaj çakıl-kum karışımı, deniz berrak ve genelde hep sakin. Erken giderseniz belediyeye ait şemsiyelerin altına geçebilirsiniz.
  • Çanak Koyu: Foça’da denize girmek için en ideal yerlerden. Tam olarak bir çanağı andırdığı için ismi buradan geliyor. Deniz her zaman sığ ve sakin. Bu koya gelmeyi tercih edecekler şnorkelle su altını izleyebilir, civarda doğa yürüyüşüne çıkabilir.
  • Mersinaki Koyu: Havuz gibi bir deniz! Burası Foça’nın el değmemiş güzelliklerinden. Ulaşım yalnızca dar bir patika yoldan geçerek oluyor, bu sebeple Mersinaki Koyu hemen her zaman sakin. Balık sürüleriyle yüzmek istiyorsanız yürümeye üşenmeyin, rotanızı buraya çevirin. Sahil kısmı kum-çakıl karışımı ve geniş.
  • İngiliz Burnu: İzmir civarında tekne turuna çıkanların uğrak noktalarından biri İngiliz Burnu. Buradan Eski Foça’nın manzarası oldukça güzel. Kamp için uygun olan İzmir Burnu’nunda sahil kısmı ince kumlu, deniz ise kristal berrak!
  • Sazlıca Plajı: Yüzüp güneşlenmenin yanında balık tutmak, su sporları yapmak için de ideal bir yer. Deniz sakin ve sığ. Etrafta restoran ve turistik işletmeler var.

Dikili

Dikili, İzmir
Dikili, İzmir

Kültürel turizmin yerine deniz-kum-güneş üçlüsü sebebiyle tercih edilen bir yer Dikili. Yıldan yıla ismini daha çok duymaya başladığımız bölgede Atarneus Antik Kenti ve Nebiler Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz; fakat Dikili’de yapmanız gereken güneşe uzanmak ve denizin tadını çıkarmak. 

Dikili Denize Girilecek Yerler

Dikili’de nerede denize girilir biraz bunlardan bahsedelim.

  • Dikili Halk Plajı: Dikili merkeze en yakın plajlardan olan Dikili Halk Plajı, sezon boyunca en kalabalık plajlardan. Buna rağmen hem deniz hem de plaj oldukça temiz. Buz gibi deniz adım adım derinleşiyor, fakat deniz kestanesine karşı deniz ayakkabı giyiniz. 
  • Çandarlı Plajı: Dikili’de denize girilecek yerler sorulduğunda ilk akla gelen yer Çandarlı. Bölgenin en popüler plajı hem ücretsiz hem de Çandarlı Kalesi manzaralı. Bölgedeki çoğu yer gibi deniz buz gibi, plaj tertemiz. Civardaki işletmelerden ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
  • Bademli Ilıcası: Dikili’nin Bademli Köyü ve Urla’nın Bademli Köyü arada karışır. Biz şimdi kaynak su bölgesi olan Dikili’nin Bademli Köyü’nün ılıcasından bahsedelim. Dikili’de deniz buz gibi soğuk diyerek denize girmekten kaçınanlar Bademli Ilıcası’na rotasını çevirmeli. Burada deniz sıcaklığı 40-45 derecede. Erken saatlerde gidip minik taşlarla çevrilmiş havuz alanlarında yer kapın, şifalanın.
  • Pisa Plajı: Bademli Köyü’nün en güzel plajlarından. Turkuaz renk, yavaş yavaş derinleşen tertemiz bir deniz. Plaj alanı da temiz ve bembeyaz kumluk.
  • Zindancık Koyu: Dikili’nin nispeten bakir sayılabilecek koylarından biri Zindancık Koyu. Burada restoran işletmesi olmasına rağmen, sahil pek kalabalık değil. Doğal killer ile vücudunuza peeling uygulayabilir, serin suların tadını çıkarabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız