Kurban Bayramı’nda Gidilecek Yerler

0
3293

Kurban Bayramı tatilini en verimli, keyifli şekilde değerlendirmek isteyenlere hem yurt dışı hem de yurt içi olmak üzere harika önerilerimiz var. Dilerseniz vizesiz yurt dışı rotalarını değerlendirin, dilerseniz de tatil planınıza Türkiye’de görmediğiniz birkaç şehri ekleyin.

Uçak biletinizi obilet.com’dan alıp, yola çıkın! Şimdiden iyi tatiller!

Kurban Bayramı’nda Gidilecek Yerler

1) Maşukiye, Kocaeli

maşukiye

İstanbul’dan yaklaşık 1-1,5 saat sürüş mesafesinde olan Maşukiye, yaz kış harika manzaralar sunan tam bir doğa harikası. Şiir yazdıracak kadar güzel sokakları, tertemiz havası, balta girmemiş ormanları ve yeşil alanları ile rüya gibi bir bayram tatili geçirebilirsiniz.

Bungalov evleriyle kusursuz bir konaklama deneyimi sunan Maşukiye otelleri arasından dilediğinizi seçebilir ve köy hayatını ve doğal yaşamı yakından deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz.

  • Tahtalı Göleti’nde gün batımı manzarasının seyrine dalın ve gölü bisikletle turlayın.
  • Yaylalardan dağ zirvelerine kadar uzanan patikalarda trekking yapın.
  • Daha önce yapmadıysanız, ilk olta balıkçılığı deneyiminizi Maşukiye’de yaşayın.
  • Maşukiye’nin adı gibi güzel manzarası eşliğinde serpme köy kahvaltısının tadını çıkarın.
  • Kış aylarında gidecekseniz birkaç gününüzü Kartepe’ye ayırın ve doyasıya kayak yapın.

2) Sapanca, Sakarya

Sapanca

İstanbul’dan yaklaşık 139 km uzaklıkta konumlanan Sapanca, 9 gün yerine 4 gün tatil yapacaklar için harika bir rota olabilir.

Havasını solumanın bile apayrı bir huzur verdiği Sapanca’da kalabalıktan, kargaşadan uzak harika bir tatil sizleri bekliyor olacak.

Tarihi Milattan Önce 1200’lü yıllara kadar uzanan Sapanca, tarih ve kültür gezileri sevenlere de hitap eden yerlere ev sahipliği yapıyor.

Sakarya’nın güneybatı kesiminde yer alan Sapanca’ya dilerseniz özel aracınızla dilerseniz de otobüsle gidebilirsiniz.

Gezmek için en ideal dönemlerin ilkbahar ve yaz ayları olduğu Sapanca’ya Adapazarı ekspresi ile de ulaşmak mümkün.

  • Sapanca’nın geçmişine yolculuk yapmak için Rüstempaşa Camii, Vecihi Kapısı, Rahime Sultan Camii, Camii Cedid, Hasan Fehmi Paşa Camii’ni ziyaret edin.
  • Bir gününüzü Maşukiye’de ATV ve jeep safari turlarına ayırın.
  • Yemyeşil bir vaha olan Kırkpınar’daki Natürel Botanik Park’ta bir gün geçirin.
  • Kemer Mezarlığı girişindeki meşhur Vecihi Kapısı’nı fotoğraflayın.
  • Sakarya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan ıslama köfte, dartılı keşkek ve Çerkez tavuğunun tadına bakın.

3) Trilye, Bursa

trilye

Bursa’nın Mudanya ilçesinde yer alan Trilye şüphesiz ünü il sınırlarını aşmış şirin bir Rum köyü.

Adım başı gösterişli Rum mimarilerine denk geleceğiniz köyde birkaç gününüzü geçirebilir veya Kurban Bayramı tatili için daha kapsamlı bir Bursa gezi planı yapabilirsiniz.

İstanbul’dan feribotla ve sonrasında 20 dakikalık bir yolculukla ulaşabileceğiniz Trilye, bayram tatilinden tarih, huzur, sessizlik, mimari, manzara, deniz ve dahasını isteyenlerin ilk tercih etmesi gereken yerlerden biri.

  • Tarihi 13. yüzyıla kadar uzanan Kemerli Kilise’yi gezin.
  • Tarihi Trilye Çamlı Kahve’de bol köpüklü bir Türk kahvesi için.
  • Trilye’den yaklaşık 16.5 km uzaklıktaki Mudanya İskelesi’nde leziz mi leziz deniz mahsullerinin tadına bakın.
  • Zeytin ve zeytinyağı ile ön plana çıkan Trilye’de girmedik esnaf dükkanı, tatmadık zeytin türü bırakmayın.
  • Osmanlı-Rum sentezini buram buram hissettiren Trilye’nin tarihi sokaklarını arşınlayın, fotoğraflamadığınız yer kalmasın!

4) Safranbolu, Karabük

safranbolu (2)

Müze kent olarak da bilinen Safranbolu, her ne kadar Şirince ile benzerlik gösterse de aslında bu iki yeri birbirinden ayıran pek çok şey var. Evet, cumbalı evleri, renginden mimarisine kadar benzerlik gösteriyor ama tarihi geçmişi, atmosferi ve lezzetleri apayrı…

Tarihinin Milattan Önce 3000’li yıllara kadar uzandığı düşünülen Safranbolu Homeros’un İlyada destanında da “Paphlagonya” adıyla geçiyor. 1940 yılında “Safranbolu” adına kavuşmasından önce Zağfiranbolu, Zagrifan Benderli, Taraklı, Borglu, Zalifre ve Dadybra olarak adlandırılıyordu.

Safranbolu evlerine tepeden bir bakış atmak isteyenlerin ilk adresi olan Kristal Cam Teras’a gidebilir ve sonrasında Su Kemeri’ne yürüyüp, oradan da Tokatlı Kanyonu’na geçiş yapabilirsiniz.

Safranbolu ve civarında diğer gezilecek yerler arasında Hızar Mağarası, Ulu Yaylası, Sorkun Yaylası, Sırçalı Kanyonu, Bulak Mencilis Mağarası ve Saat Kulesi ile Kaymakamlar Evi bulunuyor.

  • 17 ila 19. yüzyıllar arasında inşa edildiği düşünülen meşhur Safranbolu evlerini fotoğraflayın.
  • Eşsiz panoramik manzarası olan Hıdırlık Tepesi’ne çıkın ve nefes kesen Safranbolu manzarasına karşı çayınızı yudumlayın. (Giriş ücreti: 1 TL)
  • 150 yaşındaki bir Yörük evine de ev sahipliği yapan Safranbolu Yörük Köyü’nü baştan sona gezin, hatta sabah erken saatlerde gidip muhteşem bir köy kahvaltısıyla güne başlayın.
  • Eski Çarşı’daki Kazanocağı’nda bulunan restoranda meşhur Safranbolu baklavasını tadın.
  • Yemeniciler Arasta’sında yer alan Boncuk Kafe’de Türk kahvesi ve Osmanlı şerbeti için; Safranbolu lokumlarından sevdiklerinize hediyelik alın.

5) Anamur & Tarsus, Mersin

anamur

Kurban Bayramı tatiliniz hem bütçe dostu hem de çok yer gezip görebileceğiniz bir rotası olsun istiyorsanız Mersin tam size göre, bizden söylemesi!

Anamur ve Tarsus’un da olduğu harika bir Mersin gezi planı yapabilirsiniz. Hristiyanlığın yayılmasında büyük önemi olan Aziz Pavlus’un doğduğu yer olmasıyla ünlenen Tarsus ile Mersin gezinize başlayabilirsiniz.

Adını tüm dünyaya duyurmuş olan Nusret Mayın Gemisi’ni bir rehber eşliğinde gezdikten sonra yönünüzü Tarsus Kemeraltı olarak da bilinen Şemsiyeli Yol ve ardından Tarsus Şelalesi’ne çevirebilirsiniz. 1-2 günde tamamını gezebileceğiniz Tarsus’tan Anamur’a gidebilir ve 2-3 gün de burada vakit geçirebilirsiniz.

Adı “rüzgarlı burun” anlamına gelen Anamur’un en güzel yerlerinden olan Dragon Çayı ile turunuza başlayabilirsiniz.

Orta Çağ’da zamanda yolculuğa çıkaran Mamure Kalesi’ne çıkarak Anamur’u kuş bakışı seyredebilirsiniz.

  • Tarsus’ta en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Kırkkaşık Bedesteni’ne uğrayın ve sevdiklerinize hediyelik bir şeyler alın.
  • Vatikan’ın “hac yeri” olarak ilan ettiği Aziz Paul Kilisesi ve mimarisiyle büyüleyen Tarsus Ulu Camii’ni ziyaret edin.
  • Anamur’da muz, yer fıstığı ve çilek üçlüsünü avuç avuç yemeden turunuzu sonlandırmayın.
  • Yaklaşık 9000 eserin sergilendiği Anamur Müzesi ve Anemurium Antik Kenti’ni gezin.
  • Cevizli baklava, palize, samsıra, karsambaç, keşkek, bişi ve yoğurlu patatesi mutlaka tadın.

6) Kuşadası, Aydın

kuşadası aydın

Aydın il sınırları içerisinde yer alan Kuşadası, tıpkı Çeşme, Bodrum ve Antalya’nın pek çok ilçesi gibi Türkiye’nin en popüler turizm destinasyonlarından biri.

İzmir iline bağlı Selçuk ilçesine 20-25 dakikalık sürüş mesafesinde olan Kuşadası, hem tarihi dokusu hem de doğal güzellikleri ile her geleni kendine hayran bırakmayı başarıyor.

Birbirinden güzel plaj ve koyları, yeme içme alanları, eğlenceli festival ve etkinleri ve renkli gece hayatıyla bu bayram tatilinize bambaşka bir boyut getirecek olan Kuşadası’nda doya doya vakit geçirmek ve her yerini gezmek için en az 3-4 gününüzü buraya ayırmanızı öneriyoruz.

Kuşadası seyahatinize birkaç yer daha eklemek isterseniz eğer Davutlar, Efes Antik Kenti, Şirince Köyü vb. değerlendirebilirsiniz.

Ayrıca her sene temmuz ayında gerçekleşen Kuşadası Gençlik Festivali gibi etkinlikleri takip ederek Kurban Bayramı’na denk gelen organizasyonlara da katılabilirsiniz.

  • Kuşadası’ndan günübirlik turlarla Şirince’ye gidip kahvaltı edin, Meryem Ana Evi’ni ziyaret edin, Yedi Uyuyanlar Mağarası’nı görün ve Efes Antik Kenti’ni gezin.
  • Kuşadası İlçe merkezine yaklaşık 3 km mesafedeki Kadınlar Plajı’nda deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarın.
  • Kuşadası Milli Parkı olarak da bilinen Dilek Yarımadası Milli Parkı’ndaki 200’den fazla kuş türüyle tanışın. (Giriş ücreti: 4 TL)
  • Korsan Kalesi olarak da adlandırılan Güvercinada Kalesi’ne çıkın ve masmavi denizin seyrine dalın.
  • Kaleiçi Camii ve Kurşunlu Manastırı’nı ziyaret edin.

7) Datça, Muğla

Datça, Muğla

Can Yücel’in “Kibrit çakıyorsun karanlıkta badem çiçeklerini görmek için / Ve mart denizlerinde tedirgin bir çift sarnıç gemisi gözlerin / Bir iş açacaksın sen başımıza yangın mı olur artık, bahar mı?” dizeleriyle pekala tarif ettiği Datça, pırıl pırıl denizi ve yemyeşil alanlarıyla adeta insana hayat enerjisi veren, huzurla dip dibe tertemiz bir hava soluma fırsatı sunan eşsiz bir yer.

Kurban Bayramı’nda bütçenizi fazla zorlamadan kusursuz bir tatil geçirmek isteyenler için harika bir rota olan Datça’da gezilecek çok sayıda yer ve yapılacak sayısız aktivite var.

  • Tarihi Milattan Önce 14. yüzyıla kadar uzanan Knidos Antik Kenti’nde zamanda yolculuğa çıkın. (Giriş ücreti: 10 TL – Müzekart geçerli)
  • Hayıtbükü, Kızılbük, Ovabükü ve Palamutbükü gibi Datça’nın en güzel plajlarını keşfedin.
  • Hala daha aktif olarak kullanılan antik Datça Amfi Tiyatrosu’nda gerçekleşe Datça konserleri etkinliklerine katılın ve gece pazarlarından alışveriş yapın.
  • Datça Wineyard’da gerçekleşen bağ bozumu ve şarap tadım etkinliklerine katılarak leziz şarapların tadına bakın.
  • Cafe Inn Datça’nın ünü Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış olan ev yapımı reçellerini tadın.

8) Edirne

edirne

Trakya’da gezilecek yerler listesinde ilk sırada olmayı fazlasıyla hak eden bir şehirde şimdi sıra!

Kurban Bayramı tatiliniz hem farklı bir ortamda ve farklı şeyler deneyimleyerek geçsin hem de ekonomik olsun derseniz, Edirne’yi rotanıza ekleyebilirsiniz. Hatta sınırlarını paylaştığı Tekirdağ ve Kırklareli’ni de bayram tatili programınıza dahil edebilirsiniz.

Meriç ve Tunca nehirlerinin sunduğu eşsiz manzaralar ve Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” diye nitelendirdiği görkemli Selimiye Camii ile daha görür görmez farklı bir havaya bürüneceğiniz Edirne’de sıra dışı bir konaklama deneyimi de yaşayabilirsiniz. Öyle ki Selimiye Camii’ne yürüme mesafesinde yer alan tarihi binaların büyük bir çoğunluğu restore edilerek konaklama hizmeti sunuyor.

Bunun yanı sıra inşa tarihi 1414 senesine dayanan Eski Camii de kesinlikle görülmeye değer. 1447 yılında yapılan Üç Şerefeli Camii de tıpkı Selimiye Camii gibi Edirne ile özdeşleşmiş bir başka önemli dini yapı.

Daha fazlası için Edirne’den yapmadan dönme notlarımıza göz atabilirsiniz.

  • 1905 senesinde yangından dolayı büyük bir hasar görse de halen daha yıllara meydan okuyan ve dimdik duran Edirne Büyük Sinagogu’nu yakından görün.
  • Buram buram Osmanlı kültürünü hissedeceğiniz Sweti George Bulgar Kilisesi’nin çan kulesinden Selimiye Camii’ni seyre dalın.
  • Sultan II. Bayazid Külliyesi Sağlık Müzesi’ndeki eserleri inceleyerek bundan yıllar yıllar önce hastaların nasıl iyileştirildiğini öğrenin.
  • Toplam 14 ayrı bölümden meydana gelen Türk İslam Eserleri Müzesi’ni gezin. (Giriş ücreti: 5 TL – Müzekart geçerli)
  • Akşamüstü Meriç Köprüsü kenarında güneşi batırın, nehrin yanına konumlanmış restoranlardan birinde Edirne ciğer tava ve Hayrabolu tatlısının tadına bakın.

9) Bozcaada, Çanakkale

Bozcaada, Çanakkale

Mavinin bin bir tonunu bir arada görebileceğiniz bir yer varsa o da kesinlikle Bozcaada olur!

Rum ve Türk sentezi mimarilerin çevrelediği daracık sokaklarını yürüyerek keşfedebileceğiniz Bozcaada’da mutlaka görmeniz gereken yerler ise Meryem Ana Kilisesi, Yel Değirmenleri, rüzgar gülleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunan Bozcaada Müzesi, Ayazma Manastırı, Alaybey Camii ve Hamamı, Göztepe, şarap bağları ve fabrikaları ve de daha siz adaya varmadan selamlayacak olan, hala ilk günkü gibi korunan Bozcaada Kalesi.

Çanakkale’nin Geyikli beldesindeki Gestaş firmasının düzenlediği Bozcaada varışlı feribot seferleriyle adaya ulaşmak oldukça kolay.

Geyikli’ye ise Çanakkale’nin merkezi noktalarından otobüsle gelebilir veya özel aracınızla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

  • 26 Temmuz’da gerçekleşen Bozcaada Ayazma Panayırı, 5 Ağustos’ta ziyaretçilerini ağırlayan Bozcaada Ozanın Günü ve Homeros Okuması, eylül ayının başında düzenlenen Bağbozumu Festivali ve yine eylül ayının sonunda gerçekleşen Yerel Tatlar Festivali’ne katılın.
  • Rum ve Türk lezzetlerini bir arada sunan Bozcaada yeme içme mekanlarının hepsi kendine has bir tarza sahip olduğu için tatiliniz boyunca keşfedebildiğiniz kadar mekan keşfedin.
  • Gelincik, domates, ceviz, süt ve incir reçeli başta olmak üzere ev yapımı reçellerin tadına bakın, en beğendiklerinizden evinize alın.
  • Simyon Meyhane, Cabalı Meyhane, Sandal Restoran, Polente Kafe gibi eğlence ve yeme içme mekanlarına gidin, sabaha kadar doyasıya eğlenin, başka türlü Bozcaada’nın tadı çıkmaz; bizden söylemesi!
  • Adanın geneli fazla engebeli olmadığı için vakit buldukça yürüyüş yapın veya bisiklet kiralayarak adayı turlayın.

10) Gaziantep

gaziantep

Çağlar boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gaziantep, İpek Yolu üzerinde yer aldığı için de kurulduğu günden bugüne dek hem ticaret hem de ekonomik anlamda merkezi şehirlerden biri olmuş.

Şehri özel kılan bir diğer şeyse UNESCO’nun burayı “Dünya Gastronomi Şehri” olarak nitelendirmiş olması. Öyle ki çok zengin ve çeşitli mutfağından tüm lezzetleri bir bir tatmak için bile en az 1-2 haftalık bir Gaziantep tatili planlamanız gerekiyor.

Giriş için hiçbir ücret talep edilmeyen Şahinbey Milli Mücadele Müzesi ile Gaziantep turunuza başlayarak şehrin geçmişi ve Milli Mücadele dönemiyle ilgili çarpıcı gerçekleri öğrenebilirsiniz.

Ardından Hanlar Bölgesi’nde konumlanan Bakırcılar Çarşısı’na giderek unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi yakından görüp esnafla sohbet edebilir, sevdiklerinize hatıralık birkaç bir şey alabilirsiniz.

Şehitkamil’deki Elmacı Pazarı olarak da bilinen Almacı Pazarı’na giderek envaiçeşit baharatın baş döndürücü kokusuyla Gaziantep gezinize renk katabilirsiniz.

  • Her biri kulağınıza ayrı bir hikaye fısıldayacak olan tarihi Antep evlerini fotoğraflayın.
  • Karabasamak Bedesteni olarak da adlandırılan Zincirli Bedesteni’ndeki 80’e yakın dükkanı gezin.
  • İnşası 1878 senesinde tamamlanan Tarihi Gümrük Hanı’nın neden “Yaşayan Müze” olarak adlandırıldığını keşfedin.
  • Şehri kuş bakışı seyredebileceğiniz en güzel yer olan Gaziantep Kalesi’ne çıkın. (Giriş ücretsiz)
  • Tarihi 1640 yılına kadar uzanan tarihi Naib Hamamı’nı görün. (Giriş ücreti: 20 TL)

11) Mardin

mardin

Mezopotamya’nın bereketli toprakları, asırlardır sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış, eşsiz bir coğrafyanın kapılarını aralayan Mardin, şu ana kadar gezip gördüğünüz tüm şehirleri unutturacak türde bir yer.

Türk, Kürt, Arap ve Süryani kültürlerinin harmanladığı bu bereketli toprakları gezerken de mutlak suretle bir yerli rehberin size eşlik etmesini sağlayın. Aksi takdirde karşınıza çıkan her yerin, yapının, mimarinin size ne söylediğini anlamak için epey çaba harcamanız gerekebilir.

Şehirle özdeşleşmiş yapılardan biri olan Mardin Ulu Camii ile Mardin turunuza başlayabilir ve Artuklular döneminde inşa edilen Zinciriye Medresesi ile gezinize devam edebilirsiniz.

En az Zinciriye Medresesi kadar gösterişli bir yapı olan ve dilimli kubbeleri ile her görenin nutkunun tutulduğu Kasımiye Medresesi de kesinlikle Mardin’de gezilecek yerler listenizde yer almalı.

  • Süryaniler ve Hıristiyanların “kutsal mekan” olarak nitelendirdiği, 4500 yıllık bir geçmişe sahip Deyrulzafaran Manastırı’nı gezin.
  • Bundan yaklaşık 8-9 yıl önce keşfedilen ve zamanında Roma’ya da başkentlik yaptığına dair kalıntıların bulunduğu Dara Antik Kenti’ne en az yarım gününüzü ayırın.
  • Heykeller, seramikler, tabletler, mühürler, takılar, sikkeler ve daha çok sayıda tarihi objeyi tek çatı altında görebileceğiniz Mardin Müzesi’ni gezin.
  • Mardin ve Batman der demez akla ilk gelen yerlerden biri olan Hasankeyf, namı değer 10 bin yıldır var olan bu şehri görmeden Mardin turunuzu sonlandırmayın.
  • Mardin’e kadar gelmişken yöresel lezzetlerini tatmadan olur mu hiç? Mırra kahvesi, harire tatlısı, allıciye, sembusek, kiliçe, firkiye, dobo, irok, soğan kebabı ve kibbe yemeden şehirden ayrılayım demeyin!

12) Çeşme, İzmir

Çeşme

2020 Kurban Bayramı tatilinize bambaşka bir boyut getirmek, hem tarihle iç içe olmak hem birbirinden güzel plajların tadını çıkarmak için tek yapmanız gereken hemen şimdi bir Çeşme tatil planı yapmak.

Bütçenize göre Çeşme’nin dilediğiniz yerini seçebilir ve daha ekonomik bir tatil planlayabilirsiniz.

Alaçatı’da kalacaksanız eğer tercihinizi butik otellerden yana yapabilir, daha merkezde konaklamak isterseniz de 5 yıldızlı her şey dahil ve ultra lüks otelleri tercih edebilirsiniz.

Yapılacak aktiviteler açısından sayısız imkan sunan Çeşme’de dileyen Alaçatı’nın rüzgarına kendini kaptırabilir ve sörf yapmayı öğrenebilir, dileyen de tekne turlarına katılarak koy koy gezerek Çeşme’de adım atmadık yer bırakmayabilir.

Şüphesiz Türkiye’nin en turistik yerlerinden olan Alaçatı, yaz sezonu boyunca eğlenceyi zirvede yaşatan mekanları ve renkli gece hayatıyla da ön plana çıkıyor.

Daha sessiz sakin bir Çeşme tatili istiyorsanız da Dalyan ideal bir tercih olabilir sizin için.

  • Masallardan fırlamışçasına görüntüler sunan renkli Alaçatı evlerini fotoğraflayın, daracık labirent sokaklarını dolaşın ve kartpostallara başrol olmuş meşhur yel değirmenlerini görün.
  • “Biraz da tarih” diyenler ise Yunancada “kızıl kent” anlamına gelen Erythrai Antik Kenti’ni gezebilir, ardından antik kentin de sınırları içerisinde bulunduğu Ildırı’yı keşfe çıkabilir.
  • Bayezid döneminde inşa ettirilen Çeşme Kalesi’ne çıkın ve kale kompleksi içerisinde yer alan Çeşme Arkeoloji Müzesi’ndeki büstler, amphoralar, sikkeler, mermer heykeller vb. objeleri yakından görün.
  • 1529 senesinde Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa ettirilen ve bugün konaklama tesisi olarak hizmet veren Kervansaray’da 1 geceliğine de olsa mutlaka konaklayın.
  • Yıldızburnu adı verilen bölgede konumlnana Ilıca Plajı’nda doyasıya güneşlenin, pırıl pırıl denizin tadını çıkarın. Çeşme’de gidebileceğiniz diğer plaj ve koylar: Ayayorgi Koyu, Pırlanta Plajı, Boyalık Koyu, Kocakarı Plajı ve Altınkum.

13) Hatay

Hatay

Kurban Bayramı’nda gastronomi turu yapmak isteyenler; Gaziantep’ten sonra bir önerimiz daha var, bu sefer yönümüzü çeşit çeşit lezzetle buluşacağınız, bir gidenin birkaç kilo birden alıp döndüğü Hatay ve güzeller güzeli ilçesi Antakya’ya çeviriyoruz!

İlçesi Antakya’nın her ne kadar ünü il sınırlarını aşmış olsa da aslında Hatay’ın birçok ilçesini kapsayan bir tatil planı yapmanız daha yerinde bir karar olur çünkü şehrin her köşesi apayrı bir güzelliğe sahip.

Mersin ve Adana gibi Türkiye’nin en sıcak şehirleri listesinde baş köşede yer alan Hatay’a Kurban Bayramı tatilinizde, yani ağustos sonunda gidecekseniz şimdiden müjdemizi verelim; bunaltıcı havaları unutturacak sayısız lezzetle buluşacaksınız.

Antep fıstığı, kaymak ve künefe üçlüsü ile Hatay turunuza başlayıp sonrasında Antakya usulü çiğ köfte (oruk) ile damaklarınıza tarifsiz zevk yaşatmaya devam edebilirsiniz. Tarihi asırlar öncesine dayanan Antakya’daki antik kalıntıları ve kentleri ziyaret ederek şehrin geçmişte neler görüp geçirdiği hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

  • Humus, babagannuş, köpük helvası, haytalı, balkabağı reçeli, peynirli irmik helvası, kekik salatası, taratur, kömbe ve şavurmanın tadına bakmadan Hatay’dan ayrılmayın.
  • Türkiye’de inanç turizminin merkezi noktalarından biri olan ve Antakya ilçesinde yer alan St. Pierre Kilisesi’ni görün.
  • Antakya Arkeoloji Müzesi olarak da adlandırılan Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki asırlar öncesinin eser ve objelerini inceleyin. (Giriş ücreti: 15 TL)
  • Antakya Kurtuluş Caddesi’ni baştan sona dolaşın; Antakya kültürünü ve havasını soluyun.
  • Hatay’ın en az Antakya kadar meşhur olan ilçesi İskenderun’daki Deniz Müzesi, İskenderun Katolik Katedrali, Payas (Yakacık), Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Soğukoluk ve Güzelyayla’ya gidin.

14) Kaş & Kalkan, Antalya

Kaş & Kalkan

Uçsuz bucaksız koyları, tertemiz denizi, pırıl pırıl kumsalları, mavi bayraklı plajları, lükslükte arşa çıkmış her şey dahil otelleri, dünya standartlarında hizmet veren konaklama tesisleri ve yeme içme mekanları, eğlencenin bitmek bilmediği mekanları ve capcanlı gece hayatı, adım atar atmaz yüzyıllar öncesine ışınlayan antik kentleri ve müzeleri ile bu yılki Kurban Bayramı’nızı unutulmazlar listenize taşıyacak olan Antalya’da huzur ve eğlence bir arada olsun arayışında olanlar tercihini Kaş ve Kalkan ayrılmaz ikilisinden yana yapabilir.

Phellos Antik Kenti, Antiphellos Antik Kenti, Aperlai Antik Kenti, İsinda Antik Kenti, Trysa Antik Kenti ve Gömbe Antik Kenti gibi birden çok tarihi mekanı gezerek asırlar öncesinde bu bölgelerde kimlerin yerleşik hayat sürdüğünü bizzat keşfedebilir ve tarih kitaplarında bile bulamayacağınız çarpıcı bilgiler öğrenebilirsiniz.

İslamlar Köyü ve Dirgenler Köyü’nü de mutlaka Kaşk & Kalkan rotanıza eklemenizi öneriyoruz; öyle ki bir kültürü tanımak, geçmişten bugüne yolculuk yapmayı gerektirir. İşte Kaş & Kalkan’da yapmadan dönmemeniz gereken 5 şey:

  • Hem Muğla’nın Fethiye ilçesi hem de Antalya’nın Kaş ilçesi ile sınırlarını paylaşan Saklıkent Kanyonu’na en az 1 gününüzü ayırın, kanyon safari turlarına katılın. (Giriş ücreti: 10 TL – öğrenci 7 TL)
  • Antalya sıcaklarından bunalanlar birkaç saatliğine de olsa Gömbe Yaylası’na çıkarak püfür püfür esen havanın tadını çıkarabilir.
  • Kaş ile Kalkan’ın tam ortasında mükemmel bir konuma sahip olan Kekova’ya giderek tekne turlarına katılın ve civardaki koyları gezin.
  • Kaş merkezden yaklaşık 50 km uzaklıkta konumlanan Demre ve ilçede bulunan Myra Antik Kenti’ni görün.
  • Kaş ve Kalkan’ın en güzel plajlarından olan Büyük Çakıl Plajı, Küçük Çakıl Plajı, Limanağzı Plajı, Çukurbağ Yarımadası (Kaş Belediyesi Halk Plajı), İnceboğaz Plajı, Hidayet Koyu Plajı, Akçagerme Plajı, Meis Adası, Kaputaş Plajı, Fırnaz Koyu, Patara Plajı ve Kalkan Halk Plajı’nda deniz, kum, güneşin tadını çıkarın.

15) Lviv, Ukrayna

Lviv

Vizesiz seyahat pek güzel de bir de pasaportsuz seyahat desek size? Hem de Ukrayna’nın en güzel, en canlı, en hareketli şehri Lviv’e sadece çipli kimlikle giriş yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Muhteşem bir Lviv tatil planıyla harika anılar biriktirebilirsiniz.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de adını yazdırmış olan Lviv, Ukraynaca dilinde “Lion” yani “Aslan” anlamına geliyor.

Ukrayna’nın kültür başkenti olma unvanını gururla taşıyan kent, sadece kültür ve sanat etkinlikleri ile değil, aynı zamanda yıl boyunca hareketliliğini sürdüren gece hayatı, Avrupa ve dünya standartlarındaki gece kulübü, eğlence ve yeme içme mekanlarıyla da her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret sebebi oluyor.

Gösterişli opera binaları, sanat galerileri, tiyatro salonları, tarihi kiliseleri, eşi benzeri olmayan mimarileri ile büyüleyen, tam tamına 762 yaşındaki Lviv, köklü geçmişi ile de keşfedilmeye değer bir yer!

  • Şehrin en merkezi ve ünlü noktası olma özelliğini taşıyan ve UNESCO Mirası Listesi’nde de yer alan Rynok Square’ı ve çevresindeki yapıları (Black House, Bandinelli Sarayı, Lubomirski Sarayı, King John Sobieski Sarayı, Latin Katedrali) keşfedin.
  • İnşa tarihi 1900 yılına dayanan tarihi Lviv Ulusal Akademik Opera, Bale ve Tiyatro Merkezi’nde bir gösteri izleyin.
  • 1363 yılında inşa edilen, Ermeni toplumunun geçmişi hakkında bilgi veren, mimari özellikleriyle dikkatleri üzerine çeken Lviv Ermeni Katedrali’ni görün.
  • Ukrayna mutfağı ve dünya mutfaklarından seçkiler tadabileceğiniz Lviv’de cesur lezzetler deneyin: Kovbasa, Borch, Kyshka vb.
  • Millennium Club başta olmak üzere Lviv’de kalacağınız süre boyunca keşfedebileceğiniz kadar gece kulübü ve eğlence mekanı keşfedin.

16) Saraybosna, Bosna Hersek

Saraybosna

Tarihte bilinen en eski adıyla Vrhbosna, şimdiki adıyla da Saraybosna bu ismi Osmanlı İmparatorluğu döneminde almış. Orijinal adı (Boşnakça) ise Sarajevo olan kent, yine bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebileceği bir diğer yurt dışı tatil destinasyonu.

Kurban Bayramı tatiliniz için hem vizesiz hem de yakın yurt dışı rotalara göz atıyorsanız eğer mutlaka Saraybosna’yı değerlendirmelisiniz.

Her bütçeye ve zevke hitap eden konaklama tesisleri, uygun fiyatlı yeme içme ve eğlence mekanları ile ekonomik bir bayram tatili planlayabileceğiniz Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna; namı değer Balkanlar’ın Kudüs’ünde keşfedilecek çok sayıda yer var.

Aynı zamanda Kuzey’in Şam’ı olarak da bilinen Saraybosna’nın keşfedilmeye değer Orta Çağ mimarileri, kültürü, yöresel lezzetleri ve dahası ile yıllar boyunca hafızanızdan çıkmayacak ve dolu dolu geçecek bir bayram tatiline hazır olun!

  • Orijinal adıyla Bascarsija (Başçarşı) ile Saraybosna turunuza başlayın ve Başçarşı’dan geleneksel el sanatları ürünlerden sevdiklerinize alın.
  • Baş döndüren mimarisiyle herkesin ilgisini çeken Gazi Hüsrev Yadigar Camii’ni mutlaka görün.
  • Umut Tüneli, Spasa Tüneli gibi adlarla da anılan Saraybosna Tüneli’ni gezin ve Bosna Hersek’in tarih boyunca şahit olduğu savaşlar hakkında bilgi edinin.
  • Saraybosna Kent Meydanı’nı baştan sona turlayın.
  • Boşnak lezzetlerinin şahı kabul edilen cevapi (Boşnak köftesi), patatesli bir yemek türü olan pljeskavica, etli ve sebzeli çorba çeşidi olan begova, etli burek, japrak (yaprak sarma) ve kajmak’ın tadına bakmadan Saraybosna turunuzu sonlandırmayın.

17) Kotor, Karadağ

kotor karadağ

Milattan Önce 5. yüzyılda kurulan Kotor, “kent” olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne adını yazdırmış olan eşi benzeri olmayan bir şehir.

Adriyatik kıyısında nefes kesen manzaralar sunan, doğal güzellikleri ve hayranlık uyandıran mimarileriyle her binlerce kişinin akınına uğrayan Kotor, Kurban Bayramı tatiliniz için ekonomik ve ilgi çekici bir rota olabilir.

Aynı zamanda vizesiz gezebiliyor olmanız da size zaman kazandıracaktır şüphesiz.

Heybetli Yukarı Şehrin Duvarları, Avusturya – Macaristan Ormanları, Tara Nehri ve Krstac başta olmak üzere daha birçok gezilip görülmesi gereken yere ev sahipliği yapan Kotor’un tamamını görmek istiyorsanız tüm bayram tatilinizi burada geçirmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Kotor Old Town ya da diğer bir adıyla Eski Kent’in daracık labirent sokaklarını dolaşın, hatta kaybolun çünkü karşınıza çıkacak her bir detay karşısında büyüleneceksiniz; kesinlikle buna değer!
  • Eski Kent’teki Napoleon Tiyatrosu, St. Tryphon Katedrali, Sveti Tripun Katedrali, Sveta Marija Kilisesi ve Gospe Zdravlja’yı görün.
  • Devlet adamları ile zanaatkarlarla ilgili ürünlerin de ev sahibi olan Denizcilik Müzesi’ndeki eserleri inceleyin.
  • Kotor Koyu’nda yer alan Sveti Djordje ve Gospa od Skrpjela adındaki iki yapay adayı gezin.
  • Kotor mutfağını keşfederken İtalyan lezzetlerine sıklıkla rastlayacağınızı şimdiden söyleyelim! Şehirde meşhur İtalyan espressosu tadabileceğiniz kafeye de rast geleceksiniz. Bastion Restaurant’ta envaiçeşit deniz mahsulü ve Restoran Erak’ta ise Karadağ’ın yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz.

18) Belgrad, Sırbistan

Belgrad

Sırp asıllı ünlü roman yazarı Momo Kapor’un da dediği gibi “Düşük bütçeli Paris” Belgrad, şüphesiz vizesiz gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında gelen, tamamını keşfetmek için en az 3-4 gününüzü ayırmanız gereken eşsiz bir kent.

Günden güne turizm potansiyelini artıran ve popülerleşen Belgrad, tam tamına 115 savaşa ve 44 yıkıma şahit olmuş ama hala ayakta dimdik duran mimarilere ev sahipliği yapıyor.

Böylesine buram buram tarih kokan bir şehri ise elbette yerli bir rehber eşliğinde gezmek apayrı bir haz verecektir.

Her bütçeye hitap eden konaklama alternatifleri, hareketli gece hayatı ve enfes lezzetleriyle her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan kent, bu bayram tatilinizin başrolünde, size de harika bir deneyim yaşatabilir.

Yaz – kış gezilebilir bir yer olduğu için de ağustos sonu ne çok sıcak ne çok soğuk bir havayla karşılaşmayacağınıza emin olabilirsiniz.

  • Şehrin en hareketli bölgesi olan Kale Meydan’da; Danube ve Sava nehirlerinin tam kesişim noktasında yer alan Belgrad Kalesi’ne çıkıp, enfes şehir manzarasını izleyin.
  • Tipik bir Sırp Ortodoks kilisesi olan ama hem dış hem de iç cephesinin göz alıcı mimari detaylarıyla diğerlerinden ayrılan Aziz Sava Katedrali’ni ziyaret edin.
  • Nikola Tesla Müzesi’ndeki “Sırp kahramanı” olarak kabul gören Nikola Tesla’nın şahsi eşyaları, bugüne kadar bizlere kazandırdığı icatlarla ilgili çalışmaları inceleyin. (Giriş ücreti: 500 Sırp Dinarı)
  • Türk, Macar, Akdeniz, Avusturya ve Bizans mutfaklarından esintiler taşıyan Sırp mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden kajmak adındaki et yemeği, cevapcici kebabı, Sırp salatası, riblja balık çorbası ve paprika biberlerinin tadına mutlaka bakın.
  • Avrupa’nı en renkli gece hayatına sahip şehirlerinden olan Belgrad’ın Sava Nehri üzerindeki gece kulüplerine gidin ve sabahın ilk ışıklarına kadar doyasıya eğlenin. (Öneriler; Club Plastic ve Club Angels)

19) Üsküp, Makedonya

Üsküp

Makedonya’nın başkenti, Balkanlar’ın en güzel şehirlerinden biri olan Üsküp, her bordo pasaport sahibi Türk vatandaşının vizesiz giriş yapabileceği bir yer.

Tarihi Milattan Önce 4000’li yıllara kadar uzanan Üsküp’ün meşhur 13 kemerli Taşköprü’sünden, şehre kuş bakışı bakma imkanı sunan tarihi Üsküp Kalesi’ne kadar birbirinden güzel mimari ve yapıları yakından görme şansı bulabilirsiniz.

Üsküp Makedonya – Kosova sınırına yakın bir konumda bulunduğu için tatilinizin bir kısmını Kosova’daki şehirlere de ayırabilirsiniz.

Vardar Vadisi eteklerinde mükemmel bir konuma sahip olan Üsküp’ün en gösterişli yapılarından biri de kuşkusuz her göreni büyüleyen Aziz Ohrid Kliment Katedrali.

Gezmek için en uygun zamanın yaz ve bahar ayları olduğu Üsküp’e gitmek için Kurban Bayramı (ağustos sonu) aslında gayet ideal bir dönem.

  • Aziz Ohrid Kliment Katedrali’nin merkezi kubbesinin altındaki 3.5 metre yüksekliğe sahip başpiskoposluk tahtını yakından görün.
  • Üsküp Çarşısı’nın tam merkezindeki Bedesten’den yöresel hediyelikler alın ve sonrasında yönünüzü Türk Çarşısı’na çevirin.
  • 47 metre uzunluğundaki sadece 1 minaresi olan Mustafa Paşa Camii’ni ziyaret edin.
  • Çift katlı, üstü açık turist otobüslerinden birine binerek Üsküp’ü baştan sona turlayın.
  • Balkanlar mutfağının hatırı sayılır yemekleriyle zengin ve çeşitli hale gelen Makedon lezzetlerinden kuzu balığını mutlaka tadın

20) Fas

fas marekeş

Son önerimiz, vize derdiyle uğraşmadan kolaylıkla giriş yapabileceği bir ülke araştıranlara ve dolu dolu 9 günlük bir bayram tatili geçirmek isteyenlere gelsin o zaman; FAS!

Kapsamlı bir Fas turu ile hem birden çok şehri gezme fırsatı bulabilir hem de Avrupa ve Afrika esintileri taşıyan muhteşem bir kültürü yakından keşfetme şansı elde edebilirsiniz. Kızıl Kent Marakeş’in en hareketli yeri olan Jemaa el-Fnaa Meydanı’ndan turunuza başlayarak Yeni Şehir Gueliz’e doğru yol alabilirsiniz.

Şehir içi toplu taşıma ağının oldukça gelişmiş olduğu kenti gezdikten sonra yönünüzü başkent Kazablanka’ya çevirebilirsiniz.

Kazablanka’da dünyanın en büyük camilerinden biri olan II. Hasan Camii’ni gördükten sonra mavinin bin bir tonuna şahit olabileceğiniz Chefchaouen’e gidebilirsiniz.

Sahra Çölü’nde birkaç gün geçirmek ve safari turları eşliğinde tarifi olmayan bir deneyimin başrolünde olmak isterseniz de Merzouga’yı mutlaka Fas turunuza eklemelisiniz.

  • Kızıl Kent Jemaa el-Fnaa Meydanı’nı baştan sona turlayın, Hint kınası yaptırın, meydanı tepeden seyretme imkanı sunan restoranlardan birine oturup tajinn sipariş edin ve ardından Fas’ın meşhur bol köpüklü naneli çayınızı (mint tea) yudumlayın.
  • Majorelle Bahçesi’ni gezin ve İslam sanatına dair detaylar hakkında bilgi alın.
  • Kazablanka şehrinde yer alan, Fransız Mimar Michel Pinseau’nun tasarladığı II. Hasan Camii ve Marakeş’te konumlanan Kutubiye Camii’nin dört köşeli minaresini fotoğraflayın.
  • Berberi çadırlarında konaklamalı Merzouga – Sahra Çölü turlarına katılın, develerle ya da 4×4 jeepler ile çölü turlayın.
  • Eski Kent olarak da bilinen, eski ve tarihi dokusundan hiçbir şey kaybetmemiş olan, bambaşka dünyaların kapılarını aralayan Medina of Marrakesh’i gezin.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız