Ara Tatilde Çocuklarınızla Beraber Gidebileceğiniz 18 Yer- Sonbahar Ara Tatilinde Nereye Gidilir?

0
6166
Sonbahar Ara Tatilinde Nereye Gidilir?
Ara Tatilde Çocuklarınızla Beraber Gidebileceğiniz 18 Yer- Sonbahar Ara Tatilinde Nereye Gidilir?

Okullara başladıktan sonra en çok hayali kurulan şeylerden biri tabi ki tatil. Çocukları okula giden aileler, tatil fırsatlarını kollayarak keyifli vakit geçirmenin ve dinlenmenin değişik yollarını arıyor. Yaz tatilinin ardından gelen ilk tatil ise sonbahar ara tatili. Ara tatilde aileler isteklerine göre ister kış tatili isterlerse de sıcak iklimlerde deniz tatili yapabilirler.

Kasım ayında olan ara tatilde aileniz ile birlikte ufak bir tatil yapabileceğiniz hem eğleneceğiniz hem de dinleneceğiniz yerleri sizler için derledik. Bu lokasyonların bazılarında  günübirlik kaçamaklar yapabileceğiniz gibi değişik bir deneyim için çadır kurabilir ya da daha konforlu bir tatil için size uygun olan bir otelde konaklayabilirsiniz. 

Otelde konaklamayı planlıyorsanız, otel rezervasyonunuzu obilet.com‘da yapabilirsiniz.

Tatilinizi planlamadan önce bu yazıları da okumak isteyebilirsiniz:

İşte ara tatilde gidebileceğiniz keyifli rotalar:

1Çıralı, Antalya

Çıralı, Antalya
Çıralı, Antalya

Antalya’nın Kumluca ilçesinde konumlanan Çıralı, çocuklu aileler için harika bir tatil fırsatı sunuyor. Geçtiğimiz yıllar içerisinde Orman Bakanlığı, Çıralı’nın nefes kesen sahilini özelleştirmeye çalışsa da yöre halkının tepkileri sayesinde bu karardan vazgeçilmiş. 1. derece doğal SİT alanı olan bölgenin arkasında göğe yükselen çam ağaçları, önünde ise uçsuz bucaksız sahil ve tertemiz deniz insanları çağırıyor. Yılın belirli dönemlerinde caretta carettalar Çıralı Sahili’nde yumurtluyor. Çocuğunuza, nesli tükenme tehlikesi altında olan bu türü anlatabilir, çocuğunuza hayvanları sevmemiz ve korumamız konusunda bir bilinç aşılayabilirsiniz. Üstelik bölgede çocukları da ilgisini çekebilecek doğayla iç içe birçok aktivite gerçekleştiriliyor.

Çocuğunuzun mitolojiye ilgisi varsa veya efsaneler hakkında daha fazla şey öğrenmesini istiyorsanız, Çıralı son derece uygun bir tatil mekanı. Üstelik tarihle iç içe olan bu yerde Roma döneminden kalma birçok antik kent bulunuyor. Bu antik kentleri gezerken bölgede yaşamış topluluklar hakkında çocuğunuzu bilgilendirebilir, yeni kültürler öğrenerek ufkunu genişletmesine yardımcı olabilirsiniz. Çıralı’da çok sayıda efsane de dolaşıyor. Birçoğu Yunan mitolojisinden fırlayan bu efsaneleri çocuğunuza anlatarak tatilinizi daha eğlenceli kılabilirsiniz. Konaklama için de düşünmenize pek fazla gerek yok. Sahilin hemen üstünde konumlanan mekanlardan bir tanesini seçebilirsiniz. Otellerin doğayla iç içe olması çocuğunuzun daha rahat bir şekilde vakit geçirmesine ve çevresini keşfederek oyunlar oynamasına da vesile olacaktır. Olimpos ve Çevresinde Gezilecek Yerler yazımıza göz atarak Çıralı’da görülmesi gereken yerler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

2Edremit Körfezi, Balıkesir, Çanakkale

Edremit, Balıkesir
Edremit Körfezi, Balıkesir, Çanakkale

İstanbul’a oldukça yakın konumuyla Edremit, çocuklu aileler için iyi bir tatil alternatifi oluşturuyor. Akdeniz’in ya da Ege’nin sıcağından kaçanlar, Kaz Dağları’nın tatlı esintileri ve serin sularında rahatlayabilirler. Tatil için illa deniz olması gerekmiyor. Maksat serinleyecek ve yüzecek su olsun. Bu anlamda, Kaz Dağları’nda bulunan Mehmetalan Köyü’nü geçince başlayan kamp alanlarını değerlendirebilirsiniz.

Vadi içerisinde yeşillerle bezeli bir vahayı andıran bölgede, üzerinde pembe çiçekler bulunan buz gibi sularıyla bir nehir akıyor. Taşlarla ufak bir gölet oluşturulmuş. Burada çocuklarınıza balık tutmayı öğretebilirsiniz. Aileler doğanın içinde değişik aktiviteler yapma imkanı sunan Edremit’te konaklama için de pek çok farklı seçenek bulunuyor. 

3Kadırga Koyu, Assos, Çanakkale

Assos Çanakkale
Kadırga Koyu, Assos, Çanakkale

Assos’a iki kilometre mesafede konumlanan Kadırga Koyu, huzurlu bir tatil arayanların ortak adresi. Kadırga Koyu, uzun bir sahil şeridine sahip. Zaten Kadırga Koyu da bu sahil şeridinden oluşuyor. Yol boyunca pek çok otel ve kamping alanı mevcut. Oteller 5 yıldızlı hizmet sunmasa da her ailenin ihtiyacını karşılıyor. Kamping alanları ise genellikle gençler tarafından tercih ediliyor. Yemeği dışarıda yemek isterseniz de yine sahil şeridi boyunca pek çok restoran bulunuyor.

Çocuklu ailelerin Kadırga Koyu’na gelmelerindeki en büyük sebep ise sessiz ve huzurlu ortamı. Burada yerleşik nüfus pek olmadığı için geceleri de oldukça sakin geçiyor. Plajı mavi bayraklı olduğu için çocuğunuzun denize girmesine rahatlıkla izin verebilirsiniz. Ayrıca, güneş batarken çocuğunuzla birlikte balık tutabilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kadırga Koyu’nun yukarısı ise Assos. Antik Yunan mimari örneklerinden olan tarihi yapılar ve çarşı arasında dolaşırken yerel kültürü tanımak ve çocuğunuza aktarmak son derece keyifli olacak. Bir de bölgede yer alan antik kenti ziyaret edebilir, çocuğunuza bölgede yaşamış medeniyetleri anlatarak merakını arttırabilirsiniz.

4Ayvalık, Balıkesir

Ayvalık, Balıkesir
Ayvalık, Balıkesir

Balıkesir’in en meşhur tatil lokasyonlarından bir tanesi olan Ayvalık, bol oksijenli havası ve tertemiz sularıyla çocuklu aileler için iyi bir tatil seçeneği oluşturuyor. Şehir merkezine 8 kilometre mesafede konumlanan Sarımsaklı Plajı, 7 kilometrelik uzunluğuyla beldenin en popüler plajı olarak kabul ediliyor. İnce kumu çocuklar için doğal bir oyun alanı yaratırken sığ denizi de çocuğunuzun güvenle yüzmesi için imkan sağlıyor. Bu bölgede bulunan konaklama alternatiflerinden bütçenize uygun olanı seçerek ailenizle sımsıcak bir tatil geçirebilirsiniz.Yalnızca Sarımsaklı Plajı değil, Ayvalık’ta yer alan Cunda Adası’na da gidilebilir. Şehrin kozmopolit yapısından çıkıp da ufak bir kasabada yaşantının nasıl işlediğini görmesi açısından Cunda Adası, çocuğunuza farklı bir deneyim olacak. Bölgenin kültürünü tanıtacak, yöresel yemekleri tadarak kendisine yeni bir şeyler katacak. Ayvalık’ın sıcakkanlı insanları ile iletişim kurması, sosyal zekasını güçlendirmesi için de Ayvalık Çarşısı’nda ufak bir gezintiye çıkabilirsiniz. Böylece çocuğunuzu mutlu edecek bir hediye alma imkanı da bulmuş olursunuz. Ayvalık ve Cunda Adası’nda görülmesi gereken tarihi eserler ve doğal güzellikler hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Ayvalık ve Cunda Adası Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

5Çeşme, İzmir

Çeşme, İzmir
Çeşme, İzmir

İzmir’in en popüler tatil destinasyonlarından bir tanesi olan Çeşme, genellikle gençler tarafından tercih edilse de çocuklu aileler için de iyi bir tatil alternatifi oluşturuyor. Çeşme’nin plajları, özellikle de Altınkum Plajı, incecik kumlarıyla çocukların keyifle vakit geçirebildiği doğal bir oyun alanı olma özelliği taşıyor. Ancak Altınkum Plajı’nın suyu dalgalı olduğu için çocukların tek başlarına denize girmeleri önerilmiyor. Bunun yerine denizin daha sığ ve sakin olduğu plajları tercih edebilirsiniz. Suyun temizliği ile ilgili telaşa kapılmanıza da gerek yok. Çeşme’de yer alan plajların neredeyse tamamı temiz ve güvenilir. Üstelik suyun sıcaklığı da Altınkum Plajı dışında oldukça ideal.

Çocuğunuzla birlikte Çeşme’ye gitmenin bir diğer avantajı da hem kendiniz hem de çocuğunuz için henüz keşfedilmemiş kapıları olması. Bu kapılar, bulunduğunuz topraklar üzerinde eski zamanlarda hüküm sürmüş medeniyetlerin kültürleri hakkında bilgileri içeriyor. Çeşme Kalesi ve içerisinde bulunan Çeşme Arkeoloji Müzesi buna bir örnek. 16. yüzyılda inşa edilen Çeşme Kalesi ile içerisinde 500’e yakın tarihi eser bulunan Çeşme Arkeoloji Müzesi’ni gezerken hem eğlenebilir hem de öğrenebilirsiniz. Çocuğunuzun tarihe olan merakını körüklemek adına götürebileceğiniz diğer bir yer de Erythrai Antik Kenti. 12 İyon Devleti’nden biri olan Erythrai, Antik Çağ’da hüküm sürmüş. Antik kentte dönemin izlerini görebilir, mitolojik tanrılarla alakalı bulunan kalıntılar üzerinden çocuğunuzu bilgilendirerek kendisine yeni bir bilgi kazandırabilirsiniz.

6Alanya, Antalya

Kleopatra plajı Alanya
Alanya, Antalya

Antalya’nın en popüler tatil yerlerinden bir tanesi olan Alanya, yıl boyunca yüz binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Bu turistler arasında çocuklu aileler de bulunuyor. Bölgede bulunan ve 2 kilometrelik uzunluğuyla tatilcilerin akın ettiği Kleopatra Plajı, çocukların denize girmeleri için son derece ideal. Altın sarısı ve ince kumlarıyla çocukların oyun oynayıp enerjilerini atabileceği bir sahile sahip olan Kleopatra Plajı’nda deniz de oldukça sığ. 8 – 10 metre içerisinde çocuğunuz hiçbir tehlike olmadan yüzebilir. Üstelik plaj mavi bayraklı olduğu için suyun temizliğiyle alakalı kaygılanmanız da gerekmiyor. Dilerseniz Kleopatra Plajı’nın üzerinde dilerseniz de Alanya merkezde hizmet veren konaklama alternatiflerinden herhangi birini tercih edebilirsiniz.

Alanya’nın çocuklu aileler için iyi bir seçenek oluşturmasındaki diğer neden ise tarihi yapıları. Çocuğunuzun yaşadığınız coğrafya hakkında bilgi edinmesini istiyorsanız, Alanya’nın tarihi yapılarından olan Alanya Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.  Bölgedeki tarihi yapıların çoğu Selçuklular döneminden kalmış. Alanya Kalesi’nin yanı sıra 13. yüzyılda inşa edilen Tersane ile Kızıl Kule de gezip görebileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Bu eserler, çocuğunuzun yabancı olduğu bir kültürü zaman içerisinde öğrenmesine yardımcı olacağı gibi size sorular sorup duracağı için sizin de bölge hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak.

7Didim, Aydın

Didim Altınkum plajı
Didim, Aydın

Ege Bölgesi’nin gözde tatil yerlerinden biri olan Didim hem size hem de çocuğunuza iyi gelecek. Burası özellikle yabancı turistler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Yerel halk oldukça sıcakkanlı. Bunun dışında Didim denilince akla gelen 500 metre uzunluğundaki Altınkum Plajı, çocuklu aileler açısından en güvenilir plaj olma özelliğine sahip. Yumuşacık kumlarında çocuğunuz oyun oynarken siz de kitabınızı okuyabilir biraz da olsa tatilin keyfini çıkarabilirsiniz. Mavi bayraklı bir plaj olmasından ötürü denizin temizliği hakkında da endişe etmenizi gerektirecek bir durum yok.

Didim’i bu denli özel yapan şeylerin başında ise geçmiş dönemde üzerinde bulunduğunuz topraklarda yaşamış medeniyetler. Özellikle Antik Yunan döneminde birçok devletin durak noktası haline gelmiş Didim’de çok fazla tarihi eser ve antik kent bulunuyor. Bu eserler geçmişten günümüze uzanan bir hikayenin parçası olmasından kaynaklı insanların ilgisini çekiyor. Antik kentler de o dönemdeki yaşayıştan izler taşıyor. Çocuğunuzla tarihin tozlu sayfalarına bir yolculuk yapabilirsiniz. Merakından dolayı size yönelttiği soruları cevaplamak için dersinize çalışabilir, böylelikle bölge hakkında tam donanıma sahip olabilirsiniz.

Didim’in en güzel özelliklerinden bir diğeri de yüksek oksijenli olması. Özellikle astım hastaları ve solunum yolu rahatsızlığı çekenlerin bir numaralı tercihi olan Didim’de şehrin kirli havasına maruz kalan çocuğunuzun temiz havayla buluşmasını sağlayacaksınız.

8Datça, Muğla

Datça, Muğla
Datça, Muğla

Türkiye’de son zamanların gözde beldesi olan Datça, genellikle orta yaş üstü kesimin tercih ettiği bir yer olmaktan çıkmış, gençlerin ve çocuklu ailelerin gittiği bir tatil lokasyonu halini almış. Sessiz, sakin ve huzurlu yapısıyla şehrin gürültüsünden sıkılmış kişiler için adeta bir cennet olan Datça, doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle de ziyaretçisini cezbediyor. Datça, oksijeni bol bir belde. Bu nedenle, çocuğunuzun sağlığına da oldukça iyi gelecek.

Ayrıca bünyesinde bulunan kum plajları ve sığ sularıyla güvenilir bir tatilin kapılarını aralıyor. Bu plajlar arasında çocuklu aileler genellikle Kumluk Plajı’nı tercih ediyor. Datça’yı bu kadar özel kılan şey kesinlikle muhteşem doğası. Dünyanın en güzel alanlarından biri olan Aktur, çam ağaçları arasında muhteşem bir deneyim fırsatı sunuyor.

İçerisinde bulunan kamp alanları çocuklar için pek uygun olmasa da ormanda ev veya villa da kiralayabiliyorsunuz. Aktur, çocuğunuzun doğayı tanıması ve sevmesi adına benzersiz bir fırsat sunuyor. Ege’nin en temiz ve berrak suyuna sahip Kargı Koyu ise çocukların tek başlarına yüzmesi için uygun ortamı sağlamazken, doğal güzelliğiyle insanları büyülüyor. Mutlaka görülmesi gereken koy, çocuklu ailelerin beraber vakit geçirmeleri için uygun ortamı sağlıyor. Tarihle de iç içe olan Datça’da dilerseniz Knidos Antik Kenti’ni de ziyaret edebilirsiniz. Binlerce yıllık geçmişin ufak bir alanda hapsedildiği Knidos’ta hem siz hem de çocuğunuz için aydınlatıcı bilgiler yatıyor.

9Akyarlar, Bodrum, Muğla

Akyarlar, Bodrum, Muğla
Akyarlar, Bodrum, Muğla

Bodrum’un gizli kalmış cennet köşelerinden biri olan Akyarlar, özellikle çocuklu aileler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Gözlerden uzak olması sessiz ve huzurlu yapısını korurken, muhteşem doğası ve tertemiz havasıyla da insanın ciğerlerini açıyor.  Muhteşem doğasının yanı sıra Bodrum özellikle de sonbahar aylarında oldukça sakin oluyor. Çocuklar genellikle hareket için bulunmayı sevseler de bu sakinlik onlara huzur verecek. Üstelik ailesiyle geçireceği vaktin de kıymetini anlayacak.

Akyarlar’da konaklamak için pek çok seçenek de bulunuyor. Çocuk dostu otellerden herhangi birine rezervasyon yaptırabilirsiniz. Sahil kenarında bulunan restoranlarda ailecek unutulmaz bir yemek yiyebilir, yakamozun vurduğu kumsallarda eğlenceli bir yürüyüşe imza atabilirsiniz. Akyarlar’da konumlanan Meteor Plajı ise çocukların denize girebilmeleri için oldukça ideal bir plaj. Uzun sahil şeridi boyunca şezlonglar serilmiş olsa da dalgaların kumsalla buluştuğu yerde, incecik kumlarla çocuklar eğlenceli oyunlar oynayabilirler. Üstelik denize girmeleri de herhangi bir güvenlik riski taşımıyor çünkü, 50 metre boyunca ne kadar ilerlerseniz ilerleyin deniz ancak diz seviyesine ulaşıyor.

10Yedigöller Milli Parkı, Bolu

Yedigöller Milli Parkı
Yedigöller Milli Parkı, Bolu

Bolu sınırları içerisinde konumlanan Yedigöller Milli Parkı, ara tatilde çocuğunuzla birlikte gidebileceğiniz en güzel destinasyonlar arasında yer alıyor. 1965 yılında milli park ilan edilen Yedigöller, adından da anlaşılacağı üzere 7 harika gölden meydana geliyor. Bunlar; Büyükgöl, Sazlıgöl, Seringöl, Kurugöl, Deringöl ve Nazlıgöl.

Biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin olan bölge, temiz havasıyla insana yaşadığını hissettiriyor. Çocuğunuzu Yedigöller’e götürerek şehir hayatının hızlı akışından uzakta, sessiz sakin bir ortam sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte kamp yapmak, çocuğa hem doğa sevgisi hem de sorumluluk bilinci aşılar. Fakat kamp yapmak yerine biraz daha konforlu bir şekilde konaklamak isterseniz çevredeki bungalovlardan size en çok uygun olanı kiralayarak keyifli bir tatil yapabilirsiniz. 

11Uludağ Milli Parkı, Bursa

Bursa Uludağ
Uludağ Milli Parkı, Bursa

Ara tatilde gidilebilecek en iyi seçeneklerden biri olan Uludağ, Bursa’da yer alıyor. Uludağ’da güneşin içinizi ısıtan yüzünü görmek yerine karın soğuk ve bembeyaz örtüsünü göreceksiniz. Uludağ’ı tercih eden çocuklu ailelerin birçoğu buraya kayak yapmaya geliyorlar. Türkiye’nin en güzel kayak merkezlerinden birine ev sahipliği yapan Uludağ’da çocuğunuza kayak yapmayı öğretebilirsiniz. Birlikte yeni bir şeyler öğrenmek çocuğunuzla aranızdaki iletişimi ve bağı kuvvetlendirir.

Alanda başka spor aktiviteleri de düzenlendiği için çocuğunuzun burada sıkılması çok da mümkün değil. Bunun yanı sıra Uludağ’a yapılan seyahatlerin en büyük nedeni kayak merkezi olsa da bölgede gezebileceğiniz başka yerler de var. Örneğin, dünyaca ünlü Uludağ Milli Parkı’na gidebilirsiniz. Burası, doğanın kalbinin attığı bir park. Yemyeşil bitkilerin üzerine beyaz örtü çekilen parkta doğadan yayılan tertemiz havayı ciğerlerinize doldurabilirsiniz. Böylece çocuğunuz da şehrin kirli havasından sonra ciğerlerini oksijenle doldurabilir. Tam anlamıyla bir doğa tatili isteyen aileler Çobankaya Yaylası’nı da tercih edebilirler. Burası, ağaçların size yoldaşlık ettiği bir kamp alanı. Çocuğunuza yeni bilgiler edindirmek için son derece ideal bir ortam sunuyor.

12Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri

Erciyes Kayak Merkezi
Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri

Son yıllarda gelişen turizm olanakları sayesinde çocuklu ailelerin de rahat edebileceği konaklama alternatifleri çoğalmış. Bu nedenle Erciyes, çocuğunuzla geçirmek istediğiniz vakti ayırabileceğiniz en güzel yerlerden bir tanesi. Uludağ ile birlikte Türkiye’nin en güzel kayak noktaları arasında yer alan Erciyes’te sezon 1 Kasım’da açılıyor.

Profesyonel ve acemi kayak tutkunlarını buluşturan Erciyes’te çocuğunuzla birlikte kayak yapmayı öğrenmek oldukça keyifli bir aktivite. Günün yorgunluğunu atmak için de birlikte sucuk – ekmek yiyebilir, teleferiğe binerek karın örttüğü dağların eşsiz manzarasını seyre dalabilirsiniz.

Erciyes’in iyi bir alternatif olmasının nedeni sönmüş bir volkanik dağ olması. Erciyes Dağı’nda yaşanan volkanik patlamalar sonucunda Türkiye’nin yalnızca belli başlı noktalarında görülebilen peribacaları meydana gelmiş. Türkiye’nin Alpleri olarak da bilinen Erciyes Dağı, görenleri büyüleyen bir atmosfere sahip. Burada ailenizle birlikte mangal yaparak sohbet edebileceğiniz mesire alanları da bulunuyor.

13Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum

Palandöken Kayak Merkezi
Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum

Popüler tatil mekanlarından bir tanesi olan Palandöken, son yıllarda çocuklu aileler için daha konforlu konaklama alternatiflerinin oluşmasıyla birlikte daha sık tercih edilmeye başlandı. En uzun kayak pistine ev sahipliği yapan Palandöken, tıpkı Uludağ ve Erciyes’te olduğu gibi kayak tutkunlarına ev sahipliği yapıyor. Üstelik, bu alanda birkaç kayak pisti bulunuyor ve bu pistler de zorluk derecesine göre ayrılmış. En temel seviyeden başlayarak zorluğu giderek arttırabilirsiniz. Palandöken yalnızca kayak yapmak için değil, doğal ve tarihi güzellikleri keşfetmek için de son derece ideal bir tatil destinasyonu.

Bölgede tarihi 700 – 800 sene öncesine dayanan Yakutiye Medresesi ile Çift Minareli Medrese bulunuyor. Çocuğunuzun yaşadığı topraklarda hakim olmuş kültürü tanıması için oldukça ideal yapılar. Ayrıca burada bulunan ve herkesin görmesi gereken yerlerden biri de Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önce yaşadığı konak. Bu konak müzeye dönüştürülmüş böylece ziyaretçiler burada gezebiliyorlar. Atatürk Müzesi,cumhuriyet tarihimize ışık tutan yapılardan bir tanesi.

Bunların dışında görüntüsüyle insanı büyüleyen, adeta kartpostallardan fırlamış bir manzaraya sahip Tortum Şelalesi ile Tortum Gölü’ne gidebilir. Çocuğunuzla birlikte doğanın sesine kulak verebilirsiniz.

14Ayder Yaylası, Rize

Ayder Yaylası
Ayder Yaylası, Rize

Rize’de bulunan Ayder Yaylası, sosyal medyanın da etkisiyle son yıllarda popülerliğini iyice arttırmış. Yeşilin her tonuna ev sahipliği yapan yayla, çocuklu ailelerin de sıkça konakladığı bir alan. Ayder Yaylası, doğanın vücut bulmuş hali. Tam bir oksijen deposu olmasıyla egzoz gazı soluyan çocuklarınıza iyi gelecek ve nefes almanın ne demek olduğunu yeniden hatırlatacak bir atmosfere sahip. Ara tatil döneminde yoğun olmayan Ayder Yaylası’nda kafanızı dinleyebilir, çocuğunuzla birlikte yaylalarda koşarak eğlenip stres atabilirsiniz.

Kaçkar Dağları’nın ilk mola yeri olan Ayder Yaylası, ahşap evleriyle İsviçre’yi andıran bir görüntüye sahip. Dilerseniz bu evlerde konaklayabileceğiniz gibi doğanın bir parçası olmak istiyorsanız kamp da kurabilirsiniz. Ancak, kasımın sonlarına doğru hava biraz soğuyacağı için yanınıza uyku tulumu ve kalın giyecekler almayı ihmal etmeyin, özellikle de çocuklarınız için. 5 yıldızlı otellerin ve kaplıcaların da bulunduğu bölge yıl boyunca yerli ve yabancı turist çekiyor. Şifa dağıtan kaplıcalardan bazıları yerin 260 metre altında yer alıyor. Üstelik 55 C derece sıcaklığında kaplıcalar bulunuyor. Çocuğunuzun sağlığı açısından birlikte bu kaplıcaların keyfini sürebilirsiniz.

15Kapadokya, Nevşehir

Nevşehir Kapadokya
Kapadokya, Nevşehir

Türkiye’nin Nevşehir ilinde konumlanan Kapadokya’yı anlatmak için kelimeler yetmez. Dünyanın dört bir yanından insanın geldiği Kapadokya, oldukça özel bir coğrafya. Konaklama açısından ziyaretçisine çeşit çeşit alternatif sunan Kapadokya’da özellikle şömineli Kapadokya’nın mağara otellerinde kalarak bölgeye ayak uydurabilirsiniz.

Çocuklu ailelerin özellikle gitmesi gereken Kapadokya, görülmeye değer onlarca doğal güzelliği barındırıyor. Bu doğal güzellikler arasında en ünlü olanı da şüphesiz peribacaları. Paşabağ, bölgedeki dev peribacalarına ev sahipliği yapıyor. Kumlu ve tozlu yollardan geçerek peribacaları arasında dolaşabilirsiniz. Ancak rüzgarlı havada gitmemeye özen gösterin. Bir de peribacaları hakkında bilgi edinseniz iyi olur çünkü çocuğunuz, bu benzersiz yapıların nasıl oluştuğuyla ilgili size belki de yüzlerce soru sorabilir. Kapadokya denilince akla ilk olarak peribacaları gelse de Kapadokya bundan çok daha büyük bir coğrafya.

Türkiye’nin en değerli açık hava müzelerinden bir tanesi ev sahipliği yapan bölgede 4. yüzyıldan kalma eserlere dahi rastlayabilirsiniz. Göreme Açık Hava Müzesi çocuğunuz için de tarihte ufak bir yolculuk anlamı taşıyor. Bastığı toprakların üzerinde yaşamış medeniyetlere ait bilgileri öğrenmesi, kendisine ve yaşadığı kültüre yabancı kalmaması açısından son derece önemli. Ayrıca, Göreme Açık Hava Müzesi 1985 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.

16Abant Gölü, Bolu

Abant Gölü Bolu
Abant Gölü, Bolu

Bolu’nun Mudurnu ilçesi yakınlarında konumlanan Abant Gölü çocuğunuzla tatil yapmak için en ideal noktalardan bir tanesi. Tabiat Parkı olarak koruma altına alınan Abant Gölü ve çevresinde konaklayabileceğiniz her bütçeye uygun otel bulunurken dilerseniz çocuğunuzla birlikte kamp da yapabilirsiniz. Kamp yapmanız, çocuğun sorumluluk alma becerisini geliştirir. Ayrıca, doğayı sevmesi ve koruması için de ilk adım atılmış olur.

Abant Gölü’nde çocuğunuzla birlikte hoşça vakit geçirebileceğiniz onlarca aktivite bulunuyor. Bunlardan biri de bisiklet sürmek. Abant Gölü’nün eşsiz coğrafyasında ağaçlar arasında bisiklet sürerek bol oksijenli temiz havayı ciğerlerinize doldurabilirsiniz. Abant Gölü’nde kamp kurabileceğiniz iki güzel mevkii bulunuyor. Bunlar; Sinekli Yaylası ile Örmeci Yaylası. Bu yaylalar hem yürüyüş yapmak hem de mantar toplamak için oldukça ideal. Hazır Abant Gölü’ne kadar gelmişken Abant Doğal Yaşam Müzesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın. Çocuğunuz için unutulmaz bir deneyim olacak.

17Sarıkamış, Kars

Kars Sarıkamış
Sarıkamış, Kars

Sarıkamış’ta kar kristal formunda yağar. Bu bile görülmeye değer bir manzara ortaya koyuyor. Sarıkamış, kayak tutkunları için güzel bir destinasyon. Çocuğunuzla birlikte yeni bir spor öğrenebilir beraber vakit geçirebilirsiniz. Sarıkamış’ın güzel yanlarından biri de çevresi ormanlarla kaplı olduğu için çok fazla rüzgar almıyor. Bu nedenle hava soğuk olsa da hissedilen sıcaklık daha yüksek oluyor.

Sarıkamış yalnızca kayak merkeziyle ön plana çıkmıyor. Vatan evlatlarının şehit olduğu bu toprakları tanımak oldukça önemli. Bunun yanı sıra tarihi de oldukça zengin olan Sarıkamış’ta Rus Çarı II. Nikola tarafından inşa ettirilen Katherina Köşkü’nü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca zamana meydan okuyan Zivin Kalesi, görülmeye değer. Tarihi yapılara çocuğunuzla yapacağınız yolculuklar, çocuğunuzun merak duygusunu körüklemek ve öğrenmeye olan açlığını gözlemlemek için oldukça önemli. 

18Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli

Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli
Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli

Şehrin yoğun temposunda yaşayan insanların kaçamak yapmak için kullandığı Kartepe, İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyük şehirlere olan yakınlığıyla sıklıkla tercih ediliyor. Ara tatilin kısa olduğu düşünülürse, vaktini yolda harcamak istemeyenler Kartepe’yi tatil planları arasına alabilirler. Yalnızca lokasyonundan dolayı Kartepe’yi tatil planına dahil edenler, bölgeye haksızlık etmiş olurlar. Oldukça kaliteli bir kayak merkezine sahip olan Kartepe’de ailecek kayak yapabilirsiniz. Çocuğunuza kayak dersleri aldırıp kendisini yeni bir spora teşvik etmek, çocuğunuzun mücadeleci ruhunu ve yaratıcılığını ortaya çıkartır.

Kartepe çoğu tatilci için kayak merkezinden oluşsa da bölgedeki güzellikler ve imkanlar bununla sınırlı değil. Sapanca Gölü’nün eşsiz manzarasına sahip Kartepe’de Tökeli İmre Anıtı’na gidebilirsiniz. Protestan Macar önderi olan Tökeli İmre, Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip. Tökeli İmre Anıtı’ndan sonra bilgisayarınızın arka planına koyacak kadar güzel olan Maşukiye’ye geçebilirsiniz.

Sapanca Gölü kıyısında, Kartepe eteklerinde konumlanan Maşukiye’de kiremitte balık, sebze mezeleri ve salataları tadabilirsiniz. Başka hiçbir yerde bulamayacağınız tatları çocuğunuza denetebilir, damak zevkini genişletebilirsiniz. Üstelik, buraya kadar gelmişken Maşukiye hakkındaki rivayetleri de çocuğunuza aktarabilir, ‘nesilden nesile’ kavramını icraata dökebilirsiniz.

Önceki İçerikİstanbul Anadolu Yakası’nda Gezilecek 25 Yer
Sonraki İçerikMontpellier’de Gezilecek Yerler
Ezgi Opan
Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız