Türkiye’nin Ünlü Et Yemekleri

0
6558

Geleneksel Türk mutfağının temel taşı et ve etli yemekler. Mutfaklarımızda en sık kullanılan et pişirme yöntemlerinden biri olan sulu sulu yahniler, olmazsa olmazımız kebaplar, bol baharatlı kavurmalar, acılı tavalar, sebzeli güveçler ve tabi ki çeşit çeşit köfteler, et ve Türk mutfağı denilince akla ilk gelen ana başlıklar.

Ülkemizde hemen hemen her bölgede hayvancılık yapılıyor olsa da etin uzmanları en lezzetli etlerin doğudan geldiğini söylüyor.

Lafı daha fazla uzatmıyorum ve sizi Türk mutfağının en sevilen et yemekleri ile baş başa bırakıyorum.

Türkiye’nin Ünlü Et Yemekleri

Marmara’nın Ünlü Et Yemekleri

İskender Kebap

Bursa İskender Kebap

Uğruna seyahat edilebilecek bir lezzet bence iskender kebap. Hemen hemen her şehrimizde bir iskender kebapçı bulmak mümkün ama iskender kebap demek Bursa demek.

Bursa’ya giderseniz geçmişi 1800’lü yıllara dayanan nefis bir iskender kebap yemeden dönmeyin derim. 

Edirne Ciğeri

Edirne Ciğer

Edirne’nin kağıt gibi incecik doğranan yaprak ciğeri lezzetini bol kızgın yağda kızartılmasından alıyor. 

Türkiye’nin coğrafi işaretli lezzetlerinden biri olan nam-ı diğer tava ciğerinin uğruna Edirne’de festival bile düzenleniyor.

Yanında özel kurutulmuş kırmızı biber ile servis edilen Edirne’nin enfes ciğerini tatmamış olanınız varsa hemen Edirne’ye bilet bakmaya başlasın derim.

Tekirdağ Köftesi

Tekirdağ köftesi

Lezzeti dillere destan köfte çeşitlerimiz arasında ilk sıralarda yer alıyor Tekirdağ köftesi.

Yanında piyaz, acı sos ve ızgara yeşil biberle servis edilen Tekirdağ köftesinin harcında kimyon, tuz ve karabiberden başka bir baharat kullanılmıyor.

Kendine has yumuşak ve elastik bir yapısı olan Tekirdağ köftesinin coğrafi işaretli lezzetlerimizden biri olduğunu da söylemeden geçmek olmaz.

Türkiye’nin Köfte Rehberi yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.

Islama Köfte

Adını köftenin yanında servis edilen kemik suyuna batırılan ekmeklerden alan ıslama köfte, Adapazarı ile özdeşleşmiş lezzetlerden biri.

1900’lü yıllarda kente göç eden Makedonların Adapazarı mutfağına kazandırdığı bu muhteşem lezzet aslında bayat ekmekleri değerlendirmek için bulunmuş bir köfte çeşidi. 

Elbasan Tava

Elbasan Tava

Osmanlı Saray Mutfağı’ndan günümüze kalan lezzetlerden biri de Elbasan Tava. Trakya Bölgesi’nin öne çıkan yemeklerinden biri olan Elbasan tava özellikle Edirne ve Tekirdağ mutfaklarında çokça yapılıyor.

Haşlanmış kuzu etinin yoğurtlu özel bir sosla fırınlanması ile yapılan Elbasan tava adını Arnavutluk’un Elbasan şehrinden alıyor. 

Papara

Papara Yemek

Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli ve en pratik yollarından biri de Rumeli mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan papara.

Bayat ekmek mantısı da denilen papara, özellikle kısa sürede parmak ısırtan yemekler hazırlamayı sevenlerin favorilerinden.

Ege Bölgesi’nin Et Yemekleri

Kula Güveci

Geleneksel Manisa mutfağının en özel yemeklerinden biri olan Kula güveci, normalde büyük bir güveç kabına koyularak bir gece boyunca düşük ısıya ayarlı fırında pişiriliyor. Ancak günümüzde pratik tarifler mutfaklarda kendine daha çok yer buluyor.

O yüzden siz de evinizde Kula güveci pişirmek isterseniz etinizi düdüklü tencerede haşladıktan sonra fırına verebilirsiniz. 

İzmir Köfte

İzmir Köfte

Mis kokulu yaz domatesi, tazecik patates ve köftenin muhteşem buluşması olan İzmir köfte, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.

Özellikle esnaf lokantalarının en aranan yemeklerinden biri olan İzmir köfteyi piştiği gün taze taze tüketmek lazım ki köftesi yumuşamasın

Çine Köftesi

Çine Köftesi Aydın

Aydın mutfağı denilince akla ilk gelenlerden biri de Çine köftesi. Alışık olduğumuz köftelere kıyasla daha minik olan Çine köftesi genellikle yanında bir tutam kimyon ve bir tutam pul biberle servis ediliyor.

Yolunuz Ege’den geçerse Aydın’da keyifli bir köfte molası vermeyi ihmal etmeyin derim. 

Kütahya Güveci

Kütahya’nın en özel lezzetlerinden biri olan güveç, erkeç de denilen keçi etinden yapılıyor.

Odun fırınında kendi suyu ve yağıyla yaklaşık altı saat boyunca pişirilen Kütahya güveci, nam-ı diğer erkeç güveci geleneksel Kütahya mutfağının en sevilen lezzetlerinden.

Hatta sırf bu özel güveçten yemek için Kütahya’ya gidenler bile var. 

Çökertme Kebabı

Kibrit çöpü inceliğinde dilimlenmiş çıtır çıtır patates kızartması üzerine yoğurt, lokum gibi pişmiş et ve domates sos ile hazırlanıyor Ege’nin meşhur çökertme kebabı.

En geleneksel tarzda hazırlanmış halini Bodrum ve çevresinde bulabileceğiniz Çökertme kebabından yemeden Ege’den ayrılmayın derim. 

Papaz Yahnisi

Hafif sulu et yemeklerini sevenlerdenseniz Ege’nin papaz yahnisi tam size göre.

Arpacık soğan ve sarımsakla pişirilen dana eti ile yapılan papaz yahnisinin suyunu kaşıklamaya doyamayabilirsiniz, benden söylemesi. 

Akdeniz Bölgesi’nin Et Yemekleri

Tantuni

Mersin Tantuni

Mersin denilince akla ilk gelen lezzet şüphesi tantuni. Tam olarak bilinmemekle birlikte tantuninin Yörük ya da Türkmenler tarafından Mersin mutfak kültürüne kazandırıldığı söyleniyor.

Antakya usulü tantuniden farklı olarak Mersin tantunisi ince doğranmış kuşbaşı etten yapılıyor. Rivayete göre tantuni adı da bu doğrama işlemi sırasında çıkan sesten geliyor. 

Burdur Şiş Köftesi

Geleneksel Burdur mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan kebap tadındaki şiş köfte, Burdur dışında pek bilinmiyor. Ancak bu lezzetli tadanlar bir daha unutamıyor diyebilirim.

Eskiden sadece keçi eti kullanılarak yapılan Burdur köftesi, günümüzde değişen beslenme alışkanlıkları sebebiyle sığır eti kullanılarak da yapılabiliyor. 

Adana Kebap

Adana Kebap

Uğruna şarkı yazılan ender yemeklerimizden biri olsa gerek Adana kebap. Zırh ile kıyılan et ve kuyruk yağı, kırmızı toz biber, ince kıyılmış kırmızı kök biber ve tuz ile yoğruluyor. Ardından ortaya o yemelere doyamadığımız muhteşem Adana kebap çıkıyor.

Restoran menülerinde en sık rastladığımız kebap çeşitlerinden biri olan Adana’yı ister porsiyon halinde yiyin isterseniz dürüm. Tercihiniz hangisi olursa olsun yanından ayranı eksik etmeyin.  

Tepsi Kebabı

Hatay Tepsi Kebabı

Ülkemizin gastronomi cenneti şehirlerinden biri olan Hatay’ın öne çıkan lezzetlerinden biri de tepsi kebabı.

Zırh ile kıyılan etler özel tepsilerde odun ateşinde pişiriliyor. Kasapların özel olarak hazırladığı tepsi kebapları özel fırınlarda pişiriliyor ve hemen oracıkta sıcak sıcak yeniliyor. Yok böyle bir lezzet. 

Eli Böğründe

Geleneksel Kahramanmaraş mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan eli böğründe, kuzu eti severlerin favorilerinden.

Özellikle sonbahar ve kış aylarında mutfaklarda en çok pişirilen yemeklerden biri olan bol sarımsaklı eli böğründeyi yemelere doyamayabilirsiniz. 

Karadeniz Bölgesi’nin Et Yemekleri

Akçaabat Köftesi

Trabzon Akçaabat Köftesi

İlk kez 1930’lu yıllarda ortaya çıktığı söylenen Akçaabat köftesi, o gün bugündür Karadeniz mutfağının olmazsa olmazlarından biri.

Yanında közlenmiş biber ve domates ile servis edilen Akçaabat köftesinin lezzet sırrı pişirmeden önce birkaç saat buzdolabında dinlendirilmesinde saklı.

Karadeniz’e yolunuz düşerse Akçaabat’ın lezzetli dillere destan köftesini yerinde yemeden dönmeyin derim. 

Kavurma

Karadeniz Bölgesi’nde kavurma demek Rize demek. Ünü il sınırlarını aşan Rize kavurmasının lezzeti özel bakır kaplarda hazırlanıp odun ateşinde pişirilmesinde saklı.

En lezzetli pidelerin iç malzemesi, yumurtayla buluştuğunda kahvaltıların vazgeçilmezi, pilavın tadına tat katanı, bayram sofralarının olmazsa olmazdır kavurma.

Her ne kadar taze taze yemenin tadı bir başka olsa da Rize kavurmasının dondurulmuş olarak satıldığını söylemeden de geçmek olmaz.

İç Anadolu Bölgesi’nin Et Yemekleri

Testi Kebabı

Yanında sıcacık tandır ekmeği ile servis edilen testi kebabı, Kapadokya Bölgesi’ne özgü et yemeklerinden biri.

Avanos ilçesinde topraktan yapılan özel çömleklerde tandır ateşinde pişirilen testi kebabının şov tadında bir sunumu olduğunu da söylemeden geçmek olmaz.

Niğde Tava

Niğde tava için kuşbaşı et, özel bakır ya da toprak kaplarda biber, domates ve bol sarımsakla buluşturulup fırına veriliyor.

Koyun ya da kuzu eti kullanılarak hazırlanan Niğde tava, özellikle et severlerin favori yemekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Sivas Köftesi

Sivas köftesi

Sadece tuz ile yoğurulan kıymadan yapılan ince yuvarlak Sivas köftesi, Sivas’ın tescilli lezzetlerinden.

Geleneksel mutfaklarda meşe kömürü ateşinde pişirilen Sivas köftesini mutlaka yerinde tatmanızı öneririm. 

Yağlama

Kayseri Yağlama

Kayseri mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri de yağlama.

İnce açılan ve ‘şebit’ de denilen yufkalar aralarına kıymalı harç koyulup salçalı sos gezdirilerek üst üste diziliyor.

Sarımsaklı yoğurtla son dokunuş yapıldıktan sonra ise çatala sarılarak afiyetle yeniyor.

Kayseri’ye giderseniz sadece mantı yemekle kalmayıp kendinize en güzelinden bir yağlama ısmarlamayı unutmayın derim. 

Besmeç

Kızarmış köftelerin en lezzetlilerinden biri olan besmeç, Kırşehir mutfağının olmazsa olmazlarından.

Kıyma ve ince bulguru buluşturan bu nefis köfte sofralarınızın yıldızı olmaya aday, demedi demeyin. 

Aksaray Tava

Geniş toprak kaplarda pişirilen Aksaray tava, tadını kabın altına serilen kuyruk yağından alıyor.

Domatesli, biberli, sarımsaklı pamuk gibi bir et olan Aksaray tavanın suyuna sıcacık pide banmayı da ihmal etmeyin derim. 

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Et Yemekleri

Cağ Kebabı

Erzurum Cağ Kebabı

Yatık döner olarak da bilinen cağ kebabı, geleneksel Erzurum mutfağının lezzeti il sınırlarını çoktan aşmış yemeklerinden biri.

Cağ denilen özel şişlerde servis edilen bu lokum gibi kebap genellikle tek tek servis ediliyor ki her lokmanızı sıcak ve tam tadında yiyebilesiniz. 

Abdigör Köftesi

Ağrı Yemek Abdigör Köftesi

Geleneksel Ağrı mutfağının olmazsa olmazlarından biri olan Abdigör köftesinin sırrı, etin macun kıvamına gelinceye kadar ‘sal’ denilen taş tezgahlarda dövülmesinde saklı.

Anadolu Mutfağı’nın bilinen en eski lezzetlerinden biri olan Abdigör Köftesi’nden tatmak nesillerdir dilden dile aktarılan hikayesini dinlemek isterseniz istikametiniz Ağrı olsun. 

Yarpuzlu Köftesi

Her ne kadar Adıyaman pek çoğumuz için çiğ köfte ile özdeşleşmiş olsa da geleneksel Adıyaman mutfağında öyle bir lezzet var ki tadı tam anlatılmaz yaşanır türden: Yarpuzlu köfte.

Adını bir nevi yabani nane diyebileceğim yarpuzdan alan bu köftenin tadı çok başka. 

Taş Köfte

Iğdır mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri de kocaman toplar şeklinde yapılan meşhur taş köftesi.

İlk bakışta sulu köfteyi andırsa da taş köftenin kocaman köfteleri tadını yöresel bir lezzet olan ‘lepe’den alıyor.

Peki nedir bu lepe diyecek olursanız taş değirmenlerde öğütülen nohutların kırık parçalarına deniyor. 

Van Köftesi

Acem Köftesi de denilen içi yumurtalı Van Köftesi, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en sevilen yemeklerinden biri.

Yapımı bir hayli zahmetli olan Van köftesi özellikle bayram sofralarının olmazsa olmazlarından biri.

Görünüş itibariyle sulu köfteyi andıran Van Köftesi hemen hemen her yörede aynı şekilde hazırlanıyor. 

Çorti Aşı

Çorti, yani salamura lahana turşusu ile yapılan çorti aşı, Bitlis mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.

Doğu Anadolu Mutfağı’ndaki pek çok et yemeğinde olduğu gibi çorti aşı da tahıllarla zenginleştirilerek pişiriliyor. 

Büryan Kebabı

Bitlis’te Yeme İçme Büryan Kebabı

Toprağa kazılan 2-3 metre derinliğindeki özel kuyularda üzerine çamurdan bir kapak kapatılarak pişirilen büryan kebabı tam parmak ısırtan türden.

Bitlis ve Siirt mutfaklarının ortak bir lezzeti olan büryan kebabının eti o kadar lezzetli ki servis ederken yanında hiçbir ek lezzete ihtiyaç duyulmuyor.

Sıcak pide üzerine konularak sunulan büryan kebabı, et severlerin favorileri arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

Yaprak Döner

Aslında yaprak döneri tek bir bölgeye adamak pek doğru değil ama işin lezzet uzmanları Doğu Anadolu’nun yaprak dönerinin bir başka olduğunu savunuyor.

Özellikle de Erzincan’ın yaprak döneri rakiplerinin bir adım önünde. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Et Yemekleri

Ali Nazik

Gaziantep Ali Nazik Kebabı

Eti, közlenmiş patlıcan, yoğurt ve tabi ki sarımsak buluşturan lokum gibi kebap Ali Nazik.

Tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir Ali Nazik kebabı yemek isterseniz istikametiniz kebap denildiğinde akıllara ilk gelen illerimizden biri olan Gaziantep olsun derim.

Patlıcan Kebabı

Her mevsim restoranların menüsünde yer alsa da patlıcan kebabı aslında bir yaz kebabıdır.

Özellikle temmuz ve ağustos aylarında Fırat Nehri kıyısındaki kumlu topraklarda yetişen patlıcanlarla yapılan kebaba denk gelirseniz yemelere doyamayabilirsiniz, demedi demeyin. 

Küşleme

Küşleme Gaziantep

Özellikle Gaziantep mutfağında sıkça tüketilen küşleme, etin lezzetleri kısımlarından biri. Koyunun omurga bölümünde uzunlamasına bulunan bölüme küşleme deniyor.

Küşlemenin bu kadar özel olmasının nedeni ise bir koyundan en fazla 150 gram kadar küşleme çıkıyor olması.

Kısa sürede pişen ağızda dağılan pamuk gibi bir et yemek istiyorsanız tercihinizi küşlemeden yana kullanın derim. 

Kilis Tava

Osmanlı’dan günümüze gelen lezzetlerden biri de Kilis tava. Kasaplarda özel olarak hazırlanan etler tepsilere yerleştirildikten sonra pide fırınında pişiriliyor.

Mevsimine göre farklı sebzelerle hazırlanan Kilis tava, Güneydoğu Anadolu Mutfağı’nın en sevilen lezzetlerinden biri. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız